PDA

Zobacz pełną wersję : Obklejanie aparatu taśmą

szyszymomonn
15-06-2015, 21:43
Witam,
Wyjeżdżam za niedługo za granicę i potrzebuję obkleić taśmą wszystkie loga w aparatach, bo nie chce, żeby mój sprzęt komuś się bardzo spodobał i nie chce żeby się rzucał w oczy. :wink:
Jaką taśmę polecacie, która nie zostawia śladów?

Szukałem na forum takiego wątku, ale nic nie znalazłem. Pomożecie?

sufenta
15-06-2015, 21:49
:-D

dmk
15-06-2015, 22:13
Pomogę jutro :)

bogdi64
15-06-2015, 22:16
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148361

http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=42054

dmk
15-06-2015, 22:45
Jednak pomogę dziś.

http://www.pastore.pl/pl/tasmy/140-xtra-matt.html

Borat1979
15-06-2015, 22:52
Myślisz, że jak okleisz aparat a później założysz wielkie tele 70-200/2.8 to nie nie zwróci to niczyjej uwagi? :)

GonzoG
16-06-2015, 00:04
Zaklejenie logo nic nie pomoże.... ten co będzie zainteresowany zwinięciem to od razu pozna co masz...
A jak nie będzie wiedział dokładnie co masz, to zwinie dla samego sprawdzenia czy było warto...

KaarooL
16-06-2015, 07:58
Większą uwagę zwróciłbym na ubiór i ogólny wygląd Twojej postaci. Zapuść kilkudniowy zarost, wybierz ciemne ciuchy wtapiające się w otoczenie, unikaj ciuchów wzorzystych, z logotypami oraz unikaj białych elementów ubioru. Ludzie często robią sobie krzywdę wyglądając niczym czyściutki, pachnący bankomat w średnio bezpiecznej okolicy. Jeśli chcesz przetrwać, stwórz wątpliwość.

Napis najkon zamaluj markerem i po krzyku, do tego anonimowy czarny pasek do aparatu, bez napisów.

marcool
16-06-2015, 08:54
Ja miałem kiedyś podobny pomysł. Użyłem zwykłej taśmy elektrycznie izolacyjnej. Trzymało się jako tako, pod wpływem wysokiej temperatury miało tendencję do przesuwania.
Żeby "zamaskować" się jeszcze bardziej nakleiłem na taśmę logo ZENIT.
To dopiero potrafiło zwrócić uwagę :-)
Na szczęście tylko zaciekawionych znających markę z CCCP...

lechupe
16-06-2015, 11:19
[...] wybierz ciemne ciuchy wtapiające się w otoczenie, unikaj ciuchów wzorzystych, z logotypami oraz unikaj białych elementów ubioru. [...].

Nad morzem może nie zadziałać...:-)

szyszymomonn
16-06-2015, 22:50
Akurat na wyjazd nie biorę tele i zabieram swoje małe stałki 24/35/50, więc myślę, że obklejanie ma sens ;)
Czarny pasek już mam, a chce zakleić logo tak, żebym po jakimś czasie bez problemów mógł odkleić taśmę bez śladów kleju (dlatego zamazanie napisu Nikon markerem odpada).

Ma ktoś jeszcze jakąś propozycję?

RobertMiernik
16-06-2015, 23:28
Elektryczna izolacyjna sprawdza się idealnie, 'lata' stosowałem...
Klej ładnie odchodzi i się zmywa.

sprocket
16-06-2015, 23:36
Cos w tym jest :) lata temu kiedy mialem malucha to kladlem zablocone gumiaki na siedzenie kierowcy, auto otwarte bo zamek wylatal i nie ukradli a kradli prawie co miesiac komus :)

coldphate
18-06-2015, 20:42
Jedyne co zrobiłem z Sao Paulo to zakleiłem napis Nikon. Szkoda zabawy. Jak ktoś chce Cu ukraść sprzęt to zrobi to na dwa sposoby: ukradnie Ci żebyś tego nie wiedział. Sposób mało prawdopodobny dla świadomego fotografa, który nie spuszcza sprzętu czy torby z oka. Sposób drugi - trzaśnie Cię w łep. Zaklejony aparat to dla prawdziwego złodzieja okazja. Nie klei się D3000.

d90
19-06-2015, 06:57
Swego czasu duzo streeta chodziłem.
Torba stara. Taka uzywana. Kurtka wiekowa czarna. Buty stare.
Niegolony.
Moja była mówiła ze jak lump wygladam...
Aparaty izolacja zaklejone.
Jak było ? Bezpiecznie. Zawsze.
Czesto ktos sie tam łapał ze mna na łażenie. Rożnie bywało.
Sytuacja : robimy zdjęcia we dwóch obok siebie stojąc, policjantom.
Kolegę opieprzaja. Na mnie nie zwracają uwagi. W reku mam d700 z chyba N50/1,8E. Bo mały...
On ma problemy. Ja se gadam z drugim policjantem, zeby go puścili bo młody i głupi :)
O i tyle. Tak Cie piszą, jak Cie widza...
Streeta tego nie w pl robiłem. W duzo bardziej nie bezpiecznych miejscach.
Dokładając starań do ubrania i maskując taśma, bez logotypów i brudnawe ubrania - wracasz do domu bezpiecznie.

Wiele razy ludzie problemy mieli "za wygląd". Wiem bo łaziło ze mna wiele wiele razy, wiele rożnych osob.
Zawsze ubrani. Pewni siebie.

Jesli sytuacje miały byc ekstremalnie niebezpieczne, to w reku miałem kompakta na film.
Bo lepiej miec niz nic nie miec. Tak np czarny rynek ze złodziejami robiłem na bazarach.
Skany sa tez spoko jesli widno jest.

Odpukać - zawsze było bezpiecznie.
Tyle ze ja wygladam (podobno- zdanie EX) jak bezdomny i moze tez dlatego hehe

coldphate
19-06-2015, 08:11
Ubiór to podstawa, ale jak przesadzisz z "bezdomnym" to też jesteś bardziej widzialny.

Dodatkowe spostrzeżenie: Broda zawsze zniechęca złodziejaszków. Mam takie doświadczenie. Co prawda nie jest ono bezpośrednio związane z aparatem ale jednak co nieco mówi o preferencjach miłośników cudzych dóbr. Jakimś mocno późnym wieczorem grupa nieco bardziej sportowo odzianych młodych dżentelmenów zaczepiała wszystko i wszystkich, ale kiedy doszli do mnie, przestali się śmiać i odeszli. Dodam, że jestem chudy i żaden ze mnie oponent dla 3 w miarę obrośniętych karków. Ale miałem brodę i ciemne ubranie.

RobertMiernik
19-06-2015, 11:14
Wiadomo, broda to +70 do łomotu, woleli nie ryzykować, dodatkowo chudość można pomylić z żyłowatością a to kolejne +50 więc umówmy się ryzyko spore.

Nigdy nie pozowałem na bezdomnego ale od jakichś 10 lat nikt nigdzie mnie nie próbował zaczepiać, moim zdaniem wystarczy poza i hm obycie...

vid3
19-06-2015, 11:30
Ubiór to podstawa, ale jak przesadzisz z "bezdomnym" to też jesteś bardziej widzialny.

Możesz wtedy odnaleźć się w cudzej galerii ...

ekonet
19-06-2015, 16:18
trzaśnie Cię w łep
A co to?

buma2
19-06-2015, 20:12
Hmmm, tak sobie poczytalem i sadze, ze zlodzieje wiedza "co w trawie piszczy". Wniosek: oplaca sie krasc te oklejone kamery, bo one maja wieksza wartosc...

szyszymomonn
22-06-2015, 01:24
Hmmm, tak sobie poczytalem i sadze, ze zlodzieje wiedza "co w trawie piszczy". Wniosek: oplaca sie krasc te oklejone kamery, bo one maja wieksza wartosc...

Tutaj chodzi też o to, że zaklejony bialutki napis "Nikon" mniej się rzuca w oczy (dlatego też warto zmienić pasek na jakiś jednolity czarny).

coldphate
22-06-2015, 08:05
A co to?

Łeb przez p, chyba widać?

lacov
23-09-2015, 02:06
Tak trochę odkopię.
Przypuszczam, że można by dodać jeszcze 2 opcje.
1. Złodziej wie co kradnie więc maskowanie nie zda się na wiele.
2. Złodziej nie wie co kradnie i ukradzionego d700 oddaje za 0.5L i paczkę fajek :)

Keek
24-09-2015, 17:38
Tak jak napisali koledzy - tasma izolacyjna z merketu budowalnego. Ta czarna, gladka. Ewentualnie w tym samym markecie mozesz kupic folie samoklejaca do blatow. Sa czarne kolory. Wycinasz z niej co chcesz, nie jestes ograniczony do waskich paskow.

JA06
24-09-2015, 18:25
Ja maluję napisy czarnym mazakiem spirytusowym. Można potem łatwo usunąć.
Maluję ze względu na czytaczy - są ludzie, którzy muszą przeczytać każdy drukowany tekst.
Wyciągam aparat tysięczny raz i doskonale wiedzą, co na nim napisane, ale muszą przeczytać za każdym razem
i gapią się w aparat. Po zamalowaniu napisów problem znika.

PiKa
24-09-2015, 19:51
Sprawdzają czy wciąż masz ten sam ;)

Franek_
25-09-2015, 11:59
Tak trochę odkopię.
Przypuszczam, że można by dodać jeszcze 2 opcje.
1. Złodziej wie co kradnie więc maskowanie nie zda się na wiele.
2. Złodziej nie wie co kradnie i ukradzionego d700 oddaje za 0.5L i paczkę fajek :)

Ja bym rzekł, że najpopularniejsza jest opcja numer 3. "Jak się nie ma co się lubi, to się kradnie co popadnie".

Moim zdaniem to tyle w temacie oklejania aparatów.

A co do ubioru i wyglądu, polecę Stasiukiem (a'propos jego wyjazdów na wschód i czy tam bezpiecznie i czy tam biją, Panie?) - jak ktoś wygląda na takiego, co ma po ryju dostać, to dostanie.

pioterkow
28-09-2015, 13:42
Ja jeszcze bym zwrócił uwagę na te piękne plecaki/torby fotograficzne z wyraźnymi napisami "Photo Professional" itp.
To też magnes dla złodziei, podobnie jak krzykliwe żółte paski z napisami "Nikon XX Professional".
Co do samego oklejania to jestem dość sceptyczny - jak będą mieli Cię okraść to i tak okradną.
Poza tym złodzieje też nie są głupi i już często wiedzą że jak ktoś ma poobklejany sprzęt z zakrytym logo to znaczy że to wartościowy towar.

Borat1979
28-09-2015, 13:59
Złodziej nie są debilami i dobrze widzą ile sprzęt, który kardą jest wart. Po drugi sprawdzenie wartości sprzętu w dobie smarftonów zajmuje minutę. Za 0,5 i paczkę fajek to sprzęt może ci sprzedać jedynie jakiś ćpun a dla niego to bez znaczenie co kradnie i czym jest to oklejone.