PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka karta SD do D610

artuss811
15-06-2015, 20:28
Witam jak w tytule jaka karta SD 64 do D610 czy jeśli chce robić backup to dawać karty jednakowe czy w pierwszym gnieździe lepsza, a w drugim gorszą. I jakiej firmy kart są godne uwagi oprócz SanDisk bo to klasa sama w sobie.

dmcreative
15-06-2015, 22:56
Z moich obserwacji wynika, że replikacja danych z jednej karty na drugą odbywa się później niż przenoszenie zdjęć z bufora na kartę. Innymi słowy najpierw zdjęcia z aparatu trafiają na kartę pierwszą, a następnie w tle dokonywana jest replikacja na "backup". Można to zaobserwować wykonując taką serie, która zapcha bufor i spoglądać na diodę sygnalizującą operacje I/O na kartach. W momencie kiedy bufor jest już czysty dioda nadal świeci/miga. Poza tym, kiedyś (zupełnie niezamierzenie oczywiście) wyciągnąłem backup przed zakończeniem I/O i faktycznie okazało się że na karcie backupowej znajdowała się przerwana transmisja, a na wyświetlaczu 610 pojawił się "Błąd karty". Cóż, nie polecam tego powtarzać ;)

Reasumując, po moich doświadczeniach doszedłem do wniosku, że "szybszej" karty warto używać jako master. Aktualnie na backupie mam jakąś 64GB SanDiska, ale nie taką powalającą transferem oczywiście. Na masterze only 16GB/95.

Pozdrawiam!