Zobacz pełną wersję : Zamiana Nikkor 55-300 VR na nikkor 70-300 VR
Krzychooo
15-06-2015, 15:23
Posiadam N7100 z obiektywem 55-300 f 4,5-5,6 G ED VR. Czy opłaca mi się zamienić ten obiektyw na 70-300 VR z tym samym światłem ???? Posiadam też N610. Miałbym już tele pod FX no i inną ogniskową na DX bo przy N7100 przeliczając 300 x 1,5 =450. Tak zastanawiam się czy warto.... Czy te 450 mm faktycznie pod DX da większe zbliżenie niż tele DX.
Niby tak bo na stronie Nikona gdzie porównuje się obiektywy zbliżenie było znaczne. Wiadomo 300 to nie 450. Co myślicie o takiej podmiance na szybko przed wyjazdem na wakacje??? Chodzi mi głównie o większą ogniskową i zbliżenie np przy foto ptaków czy samolotów. Dodam, że po wakacjach pewnie kupie inne tele jaśniejsze. Ogólnie zajmuję się inna fotografią. Tele to tak na wakacje a chciałbym mieć coś powyżej 300mm niewielkim kosztem
W skrócie czy warto zamienić ten obiektyw Nikkor 55-300 f 4,5-5,6 G ED VR na 70-300 VR dla samego wydłużenia ogniskowej do 450mm gdyż jest on pod FX ?
Posiadam N7100....
W skrócie czy warto zamienić ten obiektyw Nikkor 55-300 f 4,5-5,6 G ED VR na 70-300 VR dla samego wydłużenia ogniskowej do 450mm gdyż jest on pod FX ?
Na końcu (300mm) z D7100 będziesz miał tak samo !
nikoniarz
15-06-2015, 15:49
Tak jak wyżej napisano- bez względu jaki obiektyw zapniesz do DX (czy FX czy DX) to i tak przelicznik ekwiwalentu masz ten sam, czyli x1,5.
Krzychooo
15-06-2015, 16:54
Panowie....jak jest obiektyw oznaczony N to przeliczanie następuje 1x5 pod body DX....
Jak macie obiektyw oznaczony DX to czy jest Body DX czy FX to macie to samo jeśli chcecie mieć obraz bez winiety.
Przykład.... Podpinasz obiektyw FX Nikkor 24-70 2.8 pod Nikona D7100 i następuje przeliczanie bo pod tym cropowym body to nie jest obiektyw 24-70.
Podpinasz ten sam obiektyw FX pod body N610 i już masz to 24mm . Jest szerzej !!!!!!
Poczytajcie o obiektywach Nikon. Tam przy specyfikacjach macie kąty widzenia dla DX i FX oddzielnie !!!!!!
Obiektywy DX to tanie obiektywy pod body crop (DX). Gdy podepniecie taki obiektyw pod pełną klatkę FX jest lipa i tragedia takie winietowanie przy niektórych obiektywach.
Dlatego np jest problem z szerokim kątem na body cropowym i musicie kupować obiektywy z oznaczeniem DX
Wiem bo mam pełną klatkę jak i cropa. Wielka róznica np w podpieciu Samyanga 14mm 2.8. Tylko pod FX tu macie ten szeroki kąt. Pod body crop to ni pies ni wydra
Dlatego pytam ponownie bo wiem że obiektyw AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6 jest obiektywem pod FX czyli te 300 ma na FX ale jak go podepnę pod cropa będzie inaczej czyli 450mm
marcinpl
15-06-2015, 16:58
Nie. Każdy obiektyw na DX ma przelicznik 1.5x nie ma znaczenia czy jest przeznaczony do FX czy DX.
Poczytajcie o obiektywach Nikon.
Myślę że to bobra rada.....dla Ciebie !
Krzychooo
15-06-2015, 17:09
Bzdury kolego bzdury.... Obiektywy DX są dedykowane pod Crop.
Masz pełna klatkę ??? Chyba nie bo zobaczyłbyś różnicę i wiedział o czym piszę
Zadaj sobie pytanie dlaczego są obiektywy DX i N ???? Przeliczanie przeliczaniem ale widziałeś kąty i różnice na pełnej klatce???
Ja w tym momencie mam Katalog obiektywów Nikkor na rok 2014 no i przy obiektywach seri N masz podawane katy dla DX i FX !!!!!!!
Powiadam są różne !!!!! To raz i dwa ze mam Nikona 7100 i Nikona 610 i wiem że gdy podepnę do nich Nikkora 24-70mm f2.8 G ED to mam inne kąty.
Ja tego nie wyssałem z palca a myślałem podobnie dopóki nie kupiłem pełnej klatki i nie zobaczyłem na własne oczy.
Mało tego zamiast bzdury tu pisać poczytajcie o obiektywach N pod pody crop. Będzie wam bardzo głupio. Dlatego że nawet w necie jak jest sprzedawany obiektyw N piszą że na pełnej klatce to odpowiednik i tu przy Nikkor 70-300 to jest 450mm.
Panowie....jak jest obiektyw oznaczony N to przeliczanie następuje 1x5 pod body DX....
Jak macie obiektyw oznaczony DX to czy jest Body DX czy FX to macie to samo jeśli chcecie mieć obraz bez winiety.
Przykład.... Podpinasz obiektyw FX Nikkor 24-70 2.8 pod Nikona D7100 i następuje przeliczanie bo pod tym cropowym body to nie jest obiektyw 24-70.
Podpinasz ten sam obiektyw FX pod body N610 i już masz to 24mm . Jest szerzej !!!!!!
Poczytajcie o obiektywach Nikon. Tam przy specyfikacjach macie kąty widzenia dla DX i FX oddzielnie !!!!!!
Obiektywy DX to tanie obiektywy pod body crop (DX). Gdy podepniecie taki obiektyw pod pełną klatkę FX jest lipa i tragedia takie winietowanie przy niektórych obiektywach.
Dlatego np jest problem z szerokim kątem na body cropowym i musicie kupować obiektywy z oznaczeniem DX
Wiem bo mam pełną klatkę jak i cropa. Wielka róznica np w podpieciu Samyanga 14mm 2.8. Tylko pod FX tu macie ten szeroki kąt. Pod body crop to ni pies ni wydra
Dlatego pytam ponownie bo wiem że obiektyw AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6 jest obiektywem pod FX czyli te 300 ma na FX ale jak go podepnę pod cropa będzie inaczej czyli 450mm
Zacznij od podstaw. http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3250564&postcount=4
Nie ma żadnej różnicy pomiędzy 300 mm w obu obiektywach podpiętych do aparatu DX. Zyskasz za to możliwość używania go na FX (ale będziesz miał taki kadr jak na 200 mm z DX).
Zadaj sobie pytanie dlaczego są obiektywy DX i N ???? Przeliczanie przeliczaniem ale widziałeś kąty i różnice na pełnej klatce???
Ja w tym momencie mam Katalog obiektywów Nikkor na rok 2014 no i przy obiektywach seri N masz podawane katy dla DX i FX !!!!!!!
Powiadam są różne !!!!! To raz i dwa ze mam Nikona 7100 i Nikona 610 i wiem że gdy podepnę do nich Nikkora 24-70mm f2.8 G ED to mam inne kąty.
Ja tego nie wyssałem z palca a myślałem podobnie dopóki nie kupiłem pełnej klatki i nie zobaczyłem na własne oczy.
Sam piszesz bzdury.
I jeszcze nie potrafisz zadać pytania we właściwym dziale.
Krzychooo
15-06-2015, 17:27
Tu kolega już lepiej pisze bo nawet podaje trochę teorii
Ze strony Nikona
Model AF-S VR 70–300 f/4,5–5,6G IF-ED to wysokiej klasy superteleobiektyw zmiennoogniskowy, który zaprojektowano z myślą o spełnianiu wymagań użytkowników lustrzanek zarówno cyfrowych, jak i analogowych. Charakteryzuje się on zoomem 4,3x w zakresie 70–300 mm (105–450 mm w przypadku lustrzanek firmy Nikon formatu DX)
Czyli pod DX mam 450mm
Ze strony Nikona
Model AF-S VR 70–300 f/4,5–5,6G IF-ED to wysokiej klasy superteleobiektyw zmiennoogniskowy, który zaprojektowano z myślą o spełnianiu wymagań użytkowników lustrzanek zarówno cyfrowych, jak i analogowych. Charakteryzuje się on zoomem 4,3x w zakresie 70–300 mm (105–450 mm w przypadku lustrzanek firmy Nikon formatu DX)
Czyli pod DX mam 450mm
...a ile wg Ciebie będzie na końcu (300mm) przy zastosowaniu obiektywu 55-300 f 4,5-5,6 G ED VR ???
Podpowiem : na DX też 450mm
Odnoszę wrażenie, że ten wątek to zamierzona prowokacja. Autor tego wątku ( który jak twierdzi posiada dwa aparaty z różnymi matrycami) nie ma zielonego pojęcia o co pyta i jeszcze na dodatek neguje wszystkie słuszne uwagi i wypowiedzi ludzi chcących pomóc. Myślę,że należałoby się zastanowić czy warto brać udział w takiej dyskusji.
Jeśli w niedalekiej przyszłości zamierza Kol. zakupić inny, jasny teleobiektyw, to żadna zamiana wymienionych obiektywów w chwili obecnej nie jest uzasadniona.
Tu kolega już lepiej pisze bo nawet podaje trochę teorii
Ze strony Nikona
Czyli pod DX mam 450mm
Ogniskowa obiektywu jest niezmienna, nie możesz w ten sposób przeliczać ogniskowej bo 300 mm zawsze będzie tą samą wartością bez względu do jakiego body go podepniesz.
Przeliczamy ekwiwalent ogniskowej, czyli kąt widzenia obiektywu w stosunku do fizycznych rozmiarów matrycy.
Aby zarejestrować podobny kadr formatem DX i obiektywem 300 mm to dla formatu FX potrzebna będzie ogniskowa 450 mm.
Czym większa wielkość fizyczna matrycy tym szerszy kąt widzenia przy zastosowaniu takiej samej ogniskowej.
Krzychooo, a jaką ogniskową ma obiektyw 35mm f/1.8G DX podpięty pod body FX? :)
nikoniarz
15-06-2015, 21:53
Tak, pod cropem będzie 450 mm. Ale na 55-300 też będzie 450 mm.
Migacz112
15-06-2015, 22:51
Mało tego zamiast bzdury tu pisać poczytajcie o obiektywach N pod pody crop. Będzie wam bardzo głupio. Dlatego że nawet w necie jak jest sprzedawany obiektyw N piszą że na pełnej klatce to odpowiednik i tu przy Nikkor 70-300 to jest 450mm.
Wejdź na forum i mając 0 postów na karku pytaj o podstawowe rzeczy. Po paru sensownych wypowiedziach zacznij się wymądrzać, swoje argumenty popierając dziesiątkami wykrzykników i pytajników. Dalej nie widzicie trolla? :P
adrianek32
16-06-2015, 00:01
zbanowac trolla, ledwo sie zalogowal, doswiadczone osoby sensownie i prawidlowo odpowiadaja a on jeszcze zarzuca brak wiedzy, dziecko ile masz lat? tata Ci kupil "luszczanki" i wydaje Ci sie ze wszystkie rozumy pozjadales? to po co zalozyles konto i zalozyles temat skoro jestes taki madry i masz ta szeroka wiedze?