PDA

Zobacz pełną wersję : Zarządzenie kolorem - o co kaman?

docxxx
14-06-2015, 21:06
Po zakupie nowego kompa kolory w Windowsie 7, Photoshopie i innym sofie rozsypały się w drobny mak.
Wczesniej było ok, tj. ch..., ale stabilnie, a teraz to już jeden wielki syf.
Wartym odnotowania jest to, że stary komp od nowego, jesli chodzi o tor wizyjny, rozni sie tylko tym, ze mam teraz osobna karte graficzna NVidii. Wczesniej, w lapku, była zintegrowana.

Objawy sa takie: Jak wczytuje np. do Photoshopa plik, to mam albo zarówę, albo wypłowiałe rzygi. Wczesniej, gdzie nie przygotowałbym pliku (Corel, pakiet Adobe), wszystko miałem w sRGB tak jak chciałem. Pliki i tak puszczam do neta, wiec było ok. Teraz po prostu nie wiem co sie dzieje.

Monitor Del U2410
Nie istotne, co w nim ustawie, czy standard, czy sRGB. W panelu Zarzadania kolorem w W7 to samo. Jest wczytany profil tego Dell, ustawialem tez sRGB. Nie pomaga, raz Photoshopie/XNview/Firefox mam kolory ok, a czasami rozjechane na dwa rozne bieguny.

Co ciekawe, Chrome ZAWSZE pokazuje wyplowiale rzygi. Ustawiania configa nie pomagaja.

W panelu NVidii nie znalazlem nic ciekawego.

TL;DR: Na integrze miałem sRB = ch.., ale stabilnie. Teraz na GF Nvidia mam tylko ch...

ps. Trochę na temat zarządzania kolorem kumam. Nie sądze jednak, aby uzytkownicy np. Facebooka wiedzieli, ze jpgom ode mnie trzeba przydzielac a to profil monitora, a to odrzucic, a to przykleic sRGB. Wczesniej plik szedl do neta i zapominalem o nim.

Zapomnialem dopisac: domyslam się, ze ta osobna karta graficzna wczytuje sobie jakis profil z kosmosu, zamiast poslusznie, jak ta zintegrowana, olewac wszystko i pokazywac wszystko w jakze doskonalnym sRGB.

And.N
14-06-2015, 22:01
Także mam monitor Dell-a i wspominanych problemów nie doświadczyłem. Mogę tylko napisać jak mam ustawione. System Win7, także z kartą graficzną. Więc monitor z kompem mam podłączony kablem DVI. Do systemu Windows wgrany profil z płyty CD od monitora (z oznaczeniem w nazwie DVI) i ustawiony jako domyślny.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.occur.pl)

docxxx
14-06-2015, 22:11
Hmmm, nasunąłeś mi jeszcze jedną rzecz. Monitor jest teraz podłączony przez DisplayPort.

EDIT:
Pacz Pan, nie mogę przypisać sRGB do mojego monitora! Pewnie stad ten bajzel. Kurna, zadna opcja nie jest aktywne. "Dodaj" na szaro.

Zaraz podłączę go przez HDMI.

And.N
14-06-2015, 22:45
EDIT:
Pacz Pan, nie mogę przypisać sRGB do mojego monitora! Pewnie stad ten bajzel.
To bardzo prawdopodobne.

Nie wiem, może Win7 nie jest do końca kompatybilny z tym nowym DisplayPort i stąd nieaktywne opcje w zarządzaniu kolorem...

docxxx
14-06-2015, 22:53
Sprawdzę, ale tyle nerwów i kur.ew ile polecialo przez kilka dni to malo...

GonzoG
14-06-2015, 23:57
Ustawianie profili w Windows przez jego mechanizm to droga przez mękę. Raz chodzą, raz nie, jedne aplikacje czytają, inne nie.
Najstabilniejsze jest przejście na Agrylla i dispcalGUI. Nie dość, że nie zrzuca tak często profili, to jeszcze ich przywrócenie polega na uruchomieniu dispcalGUI, a nie grzebaniu przez 10 okien ustawień.

docxxx
15-06-2015, 00:19
Interesuje mnie jedynie brak jakiejkolwiek mojej ingerencji w CM. Tak było na lapku + Dell i tak chce aby było i teraz. Zdjecia publikuje jedynie w necie, a robie ich tyle, ze ostatnia rzecza na ktora zwroce uwage sa kolory. sRGB w zupelnosci wystarczy.
Nie moglem zlokalizowac tego dziada, co psuje mi moj tor wizyjny. Teraz podejrzenie padlo na kabel/polaczenie DisplayPort. Sprawdze po pracy i dam znac. Bo najciekawsze jest to, ze nie moge podczepic pod monitor profilu sRGB (sic!). Tylko ten wrzucony domyslnie (ja nic nie robilem!) dellowy

GonzoG
15-06-2015, 01:41
Jak nie chcesz ingerencji w kolor, to usuń wszystkie profile monitora z ustawień Windowsa, jak i z ustawień programów. W PS zostaw jedynie "czyste" profile - czyli oryginalny sRGB.

docxxx
15-06-2015, 01:43
Ok, ale najpierw sprawdze ten kabel. Jestem bardzo ciekawy. Pewnie Tom01 miałby tu wiecej to powiedzienia, choc balbym sie tu nawracania na jedynie sluszny system lub procenta monitorow ;)
Dzieki wszystkim za pomoc. Odezwe sie.

gALL
15-06-2015, 08:47
Karta graficzna nie ma nic do rzeczy. CMS win7 robi Ciebie w bambuko. Wywal wszystkie profile barwne z win7. Monitor przestaw w sRGB. W CMS win7 wsadz sRGB do wszystkiego I wszystkie programy przestaw aby sRGB było profilem domyślnym. A teraz módl się, że gdzieś jakiś profil nie został I win7 go przypadkiem nie zasysa.

docxxx
15-06-2015, 08:50
Potrafisz czytac ze zrozumieniem?

Nie moglem zlokalizowac tego dziada, co psuje mi moj tor wizyjny. Teraz podejrzenie padlo na kabel/polaczenie DisplayPort. Sprawdze po pracy i dam znac. Bo najciekawsze jest to, ze nie moge podczepic pod monitor profilu sRGB (sic!). NIE MOGE TEZ NIC USUNAC W TYM OKNIE, które wkleił And.N.

Rafał_Sz
15-06-2015, 10:25
Mam W7 pro i dwa oprofilowane monitory podłączone przez DP. Do tej samej karty mam podpięty ekran TV i do niego mam podpięty profil sRGB. Windows po starcie ładuje profile i wszystkie programy, a co najważniejsze PS 5.5 działaja jak trzeba. Wcześniej mialem NVidię która robiła z profilami co chciała. Po przejściu na Radeona nastały spokój i stabilność. Obstawiam banał, czyli kabel/karta.

docxxx
15-06-2015, 11:53
Hmmm, tamta karta w lapku to rzeczywiscie bylo Ati/AMD. Jak wroce z pracy to sprawdze.

docxxx
15-06-2015, 19:00
Sprawdziłem. To nie była wina kabla. Po prostu system zainstalował sobie tylko profil monitora i dopiero grzebanie w czeliściach pomogło.
Dzieki ludziki za pomoc.

gALL
15-06-2015, 22:15
A nie mowilem :D