PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D610 vs D750 vs D810

Meteor
14-06-2015, 18:48
Siema, tak jak w temacie, pytanie głównie do użytkowników tych aparatów, który z nich ma najlepszy AF, który najlepiej radzi sobie z wysokimi czułościami ISO, na którym pracuje się najlepiej pod względem rozłożenia guzików itp. ?
Aktualnie używam Nikona D7100.

Pozdrawiam.
Meteor.

morzon
14-06-2015, 18:56
O każdym z aparatów jest cała masa informacji na forum, porównań etc.

hostman22
14-06-2015, 19:55
wszystko na temat tych aparatów została napisane w odpowiednich tematach.
ale odpowiem jak w chipie:

d610 - cena/jakość
d750 - af
d810 - power

hehe :P

a co do:
na którym pracuje się najlepiej pod względem rozłożenia guzików

weź i sam pomacaj ;)

bestnikon
15-06-2015, 11:32
Witam,

dziś do godziny 14 musze podjąć decyzję, doradźcie:
- zakup D610 z Chin za 4600 zł (ich gwarancja 3 lata)
- zakup D610 z PL za 5300 zł (po rabacie, 2 lata gw. PL)
-zakup D750 z Chin za 6100 zł (ich gwarancja 3 lata)

Do body dokupuje najnowszy Tamron 28-75.

Z góry dziekuje za podpowiedzi związane z cena/jakość i ryzyko-spokojny sen/cena/jakość :)

Sprzęt chce mieć na minimum 7 lat. Być może w przyszłości do dorabiania (za rok/dwa)

nikoniarz
15-06-2015, 11:40
Mój głos na wariant z D610 z PL

bestnikon
15-06-2015, 11:43
Mój głos na wariant z D610 z PL

Tylko czy warto płacić 700 zł za polską gwarancję 2 lata i spokojny sen, czy mieć na uwadze, że ewentualne 700 zł będzie na potencjalne naprawy w razie W i kupować z Azji... Ok, Ty doradzasz PL, nie zauważyłem... A inni? Nie ukrywam, że w wariancie PL, kusi by dołożyć 800 zł z kolei do D750 ;D skoro już szaleć to na całego :D
??

nikoniarz
15-06-2015, 11:47
Wg. mnie 700 zł przy takiej sumie jest kwotą, którą warto dołożyć. Bo zwykle jak coś zdechnie to koszty naprawy są wyższe no i nie będzie trzeba reklamować na drugim końcu świata. Jak musi być nowy to polski D610, jak ma być tanio to używany D700.

bestnikon
15-06-2015, 11:52
Wg. mnie 700 zł przy takiej sumie jest kwotą, którą warto dołożyć. Bo zwykle jak coś zdechnie to koszty naprawy są wyższe no i nie będzie trzeba reklamować na drugim końcu świata. Jak musi być nowy to polski D610, jak ma być tanio to używany D700.

:) jakby był używany D700 do 3200 z przebiegiem poniżej 70 tys z pewnej ręki to bym się zastanawiał...
Masz rację, też tak myślałem, ale wtedy mam wyrzuty, że za 800 zł więcej miałbym model D750 z Chin, który w oficjalnej PL dystrybucji jest min.1700zł droższy i w przyszłości nie narzekałbym nigdy na AF... I wtedy z kolei, jak mam kupować D610, to żeby nie mieć tych wyrzutów w stosunku do D750, kusi by ryzykować D610 z Chin za 4600. Hehe, ani w tą ani w tą, zgłupiałem, a czasu coraz mniej...

nikoniarz
15-06-2015, 12:04
Ile srednio robisz zdjęć rocznie?

bestnikon
15-06-2015, 12:14
~10k. Czy AF w D700 jest lepszy w gorszych warunkach oświetleniowych (dom, kościół itp.) od D610?

mario_mar
15-06-2015, 12:23
Siema, tak jak w temacie, pytanie głównie do użytkowników tych aparatów, który z nich ma najlepszy AF, który najlepiej radzi sobie z wysokimi czułościami ISO, na którym pracuje się najlepiej pod względem rozłożenia guzików itp. ?
Aktualnie używam Nikona D7100.

Pozdrawiam.
Meteor.

najszybszy Af jest w D750 ale patrząc na stosunek cenę do możliwości wziąłbym D610.

nikoniarz
15-06-2015, 12:24
Nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi bo zależy to od stylu fotografowania jak i użytych szkieł. Tak czy siak z obu będziesz zadowolony.

Maciek N
15-06-2015, 12:29
ja bym wybrał D750 nawet jeśli w podanej cenie nie ma gwarancji.
Można powiedzieć że doradzam większe ryzyko, jednak czy duże? W mojej ocenie nie. Piszę to z własnego doświadczenia po 20 letniej pracy fotografa.
Może ktoś zna jakieś statystyki, jaki odsetek lustrzanek wymaga napraw gwarancyjnych?

Na co dzień pracuję 610/750 i powiem że obie puszki są naprawdę udane jednak sporo je różni i w mojej ocenie warto dopłacić, szczególnie jeśli ktoś lubi filmować.

slaweko
15-06-2015, 13:28
Bierz d750 jak masz kasę.

greatadrian
15-06-2015, 13:34
Witam,

dziś do godziny 14 musze podjąć decyzję, doradźcie:
- zakup D610 z Chin za 4600 zł (ich gwarancja 3 lata)
- zakup D610 z PL za 5300 zł (po rabacie, 2 lata gw. PL)
-zakup D750 z Chin za 6100 zł (ich gwarancja 3 lata)

Do body dokupuje najnowszy Tamron 28-75.

Z góry dziekuje za podpowiedzi związane z cena/jakość i ryzyko-spokojny sen/cena/jakość :)

Sprzęt chce mieć na minimum 7 lat. Być może w przyszłości do dorabiania (za rok/dwa)

Stanowczo odradzam zakup jakiegokolwiek sprzętu elektronicznego z "szarego rynku". Zaoszczędzisz te kilkaset złotych (no dobra, ponad tysiąc) a w wypadku awarii, serwisowania gum, itd. żaden serwis Nikona się tego nawet nie tknie. Bierz D610, bo różnica między D750 i tak nie jest znacząca.

bestnikon
15-06-2015, 13:53
Stanowczo odradzam zakup jakiegokolwiek sprzętu elektronicznego z "szarego rynku". Zaoszczędzisz te kilkaset złotych (no dobra, ponad tysiąc) a w wypadku awarii, serwisowania gum, itd. żaden serwis Nikona się tego nawet nie tknie. Bierz D610, bo różnica między D750 i tak nie jest znacząca.

Dzwoniłem, Nikon Polska się tego tknie, ale oczywiście odpłatnie. Więc zmienisz zdanie w doradztwie? :D kwestia tego, czy szary rynek ma w 100% pełnowartościowe produkty.... a jedyną ich różnicą jest brak oficjalnej gwarancji Nikon

zoom2
15-06-2015, 13:58
jak masz dylematy decyzyjne (o merytorycznych cechach sprzetu sie nie wypowiadam) to skorzystaj z jednej ze skrajnych ofert.
albo najtaniej albo najlepiej sprzetowo. wersja posrednia to tak jak dymanie gumowej lalki.

nikoniarz
15-06-2015, 14:01
Witam,

dziś do godziny 14 musze podjąć decyzję

Czas minął. Na co się zdecydowałeś ostatecznie?

bestnikon
15-06-2015, 14:01
jak masz dylematy decyzyjne (o merytorycznych cechach sprzetu sie nie wypowiadam) to skorzystaj z jednej ze skrajnych ofert.
albo najtaniej albo najlepiej sprzetowo. wersja posrednia to tak jak dymanie gumowej lalki.

ale co z szarym rynkiem?

bestnikon
15-06-2015, 14:02
Czas minął. Na co się zdecydowałeś ostatecznie?

sesja przelewów jest jednak o 15 ;D

mariobor
15-06-2015, 14:03
~10k. Czy AF w D700 jest lepszy w gorszych warunkach oświetleniowych (dom, kościół itp.) od D610?

Zdecydowanie TAK, D610 wymięka na środkowym w miejscach gdzie D700 trafia na bocznych. Oczywiście mówimy o trudnych i bardzo trudnych warunkach oświetleniowych. W dobrych warunkach różnica jest znikoma i niemal nie odczuwalna.

Osobiście brałbym dzisiaj D750 bo na dzień dzisiejszy jest to chyba puszka w której relacja cena/możliwości jest najkorzystniejsza.

bestnikon
15-06-2015, 14:10
Mieszacie Panowie, mieszacie mi w głowie :D Czyli AF w D610 jest aż tak słaby w kościołach i pomieszczeniach w porównaniu do D700, o D750 nie wspominając?? Wiem że pomieszczenie pomieszczeniu nie równe, bo są różnice w świetle, no ale tak generalnie... ??

nikoniarz
15-06-2015, 14:15
Mieszacie Panowie, mieszacie mi w głowie

Nie wiesz czego chcesz i w tym jest problem.

PanMarecq
15-06-2015, 14:17
Hmm mi d610 generalnie to trafia w kościołach i takich tam ;) nie są to przecież jakieś dynamiczne sceny. Problem zaczyna się na sali jak chce się coś złapać na bocznych punktach, wtedy to praktycznie one nie istnieją, idzie ustawić ostrość jedynie na tych środkowych punktach ;). Ogólnie super puszka ;)

mariobor
15-06-2015, 14:38
Jako że obecnie użytkuję zarówno D700 jak i D610 to powiem tak. Z tym nie trafianiem D610 w kościele to spokojnie daje radę, no chyba że to jakieś katakumby ;) Jak dla mnie problemy zaczynają się w warunkach gdzie potrzebne jest ISO 6400 i więcej przy otwartej jasnej stałce. Tutaj niestety D610 sobie już nie radzi, albo radzi sobie znacznie gorzej niż D700. Kupując D610 myślałem o 2 czynnikach które potrzebowałem: lepsze ISO i dynamika matrycy. Z tych dwóch rzeczy mamy tylko to drugie, bo wciąż w trudnych warunkach muszę "męczyć" D700.

greatadrian
15-06-2015, 14:50
Dzwoniłem, Nikon Polska się tego tknie, ale oczywiście odpłatnie. Więc zmienisz zdanie w doradztwie? :D kwestia tego, czy szary rynek ma w 100% pełnowartościowe produkty.... a jedyną ich różnicą jest brak oficjalnej gwarancji Nikon

Zdania nie zmienię. Popełniłem podobny problem kiedyś, kupując obiektyw (70-300 VR II) z szarego rynku na eBay'u. Po 8 miesiącach się zepsuł. Sprzedawca zachwalał iluś-tam-letnią gwarancję w serwisie Nikona na ich koszt. Po skontaktowaniu się z serwisem w UK otrzymałem informację, że nie podejmą się naprawy nawet za pieniądze. Koniec końców nie zamierzałem wysyłać tego do Chin, więc skorzystałem z pomocy nieocenionego TOP67.

zoom2
15-06-2015, 14:57
ale co z szarym rynkiem?
chcesz placic mniej ryzykujesz, nie chcesz ryzykowac plac wiecej.
proste

bestnikon
15-06-2015, 14:59
Zdania nie zmienię. Popełniłem podobny problem kiedyś, kupując obiektyw (70-300 VR II) z szarego rynku na eBay'u. Po 8 miesiącach się zepsuł. Sprzedawca zachwalał iluś-tam-letnią gwarancję w serwisie Nikona na ich koszt. Po skontaktowaniu się z serwisem w UK otrzymałem informację, że nie podejmą się naprawy nawet za pieniądze. Koniec końców nie zamierzałem wysyłać tego do Chin, więc skorzystałem z pomocy nieocenionego TOP67.

Z tego co zrozumiałem zepsuł się z Twojej winy skoro chciałeś odpłatnie naprawiać?
W końcu jak to jest, co się częściej psuje z szarego rynku, body czy obiektyw?

greatadrian
15-06-2015, 15:13
chcesz placic mniej ryzykujesz, nie chcesz ryzykowac plac wiecej.
proste

Naturalnie masz rację. Dlatego też dzielę się swoim doświadczeniem żeby kolega nie musiał się uczyć na swoich błędach.

Z tego co zrozumiałem zepsuł się z Twojej winy skoro chciałeś odpłatnie naprawiać?
W końcu jak to jest, co się częściej psuje z szarego rynku, body czy obiektyw?

Nie zepsuł się z mojej winy. W tych obiektywach taśma od VR to powszechny problem. Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie (?) co się psuje częściej ponieważ nie mam statystyk na ten temat, a już na pewno nie o D750.

bestnikon
15-06-2015, 15:20
Naturalnie masz rację. Dlatego też dzielę się swoim doświadczeniem żeby kolega nie musiał się uczyć na swoich błędach.

Nie zepsuł się z mojej winy. W tych obiektywach taśma od VR to powszechny problem. Nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie (?) co się psuje częściej ponieważ nie mam statystyk na ten temat, a już na pewno nie o D750.

Dzięki. Czyli z tego co piszesz, Wada była powszechna z tym produktem, a nie że akurat związana z szarym rynkiem. Więc ogólnie szary rynek to te same produkty schodzące z jednej linii produkcyjnej, tylko z większym ryzykiem w razie wady...

greatadrian
15-06-2015, 15:24
Dzięki. Czyli z tego co piszesz, Wada była powszechna z tym produktem, a nie że akurat związana z szarym rynkiem. Więc ogólnie szary rynek to te same produkty schodzące z jednej linii produkcyjnej, tylko z większym ryzykiem w razie wady...

Oczywiście, że tak. Nigdzie nie napisałem, że jest inaczej. Jeśli zrozumiałeś inaczej to przepraszam. Myślę, że starczy już gdybania, koledzy już napisali wystarczająco dużo na ten temat. Wybór należy do Ciebie.

GonzoG
15-06-2015, 16:16
Już po terminie, ale też dopiszę swoje "3 grosze" - żadnego sprzętu bez pewnej gwarancji... nawet za 75% ceny... Aktualnie sprzęt jest na tyle awaryjny, że szanse trafienia takiego, których w ciągu tych 2 lat gwarancji nie będzie potrzebował "opieki" serwisu są niemal równe z trafieniem 6-tki w totka.
Jedna wizyta w serwisie z "błahostką" jak felerna migawka, to koszt blisko 1000zł.

bestnikon
15-06-2015, 17:09
Już po terminie, ale też dopiszę swoje "3 grosze" - żadnego sprzętu bez pewnej gwarancji... nawet za 75% ceny... Aktualnie sprzęt jest na tyle awaryjny, że szanse trafienia takiego, których w ciągu tych 2 lat gwarancji nie będzie potrzebował "opieki" serwisu są niemal równe z trafieniem 6-tki w totka.
Jedna wizyta w serwisie z "błahostką" jak felerna migawka, to koszt blisko 1000zł.

Ok, dzięki.
Postanowione, D610 z PL dystrybucji. Dziękuję wszystkim za opinie.

greatadrian
15-06-2015, 17:22
Ok, dzięki.
Postanowione, D610 z PL dystrybucji. Dziękuję wszystkim za opinie.

Mogę tylko pogratulować wyboru.

kurczeblade
15-06-2015, 18:06
Do slubniakow d600 jest nad wyraz dobry

Jargier
16-06-2015, 11:17

Gratuluje takiego podejścia. Proponuje jeszcze wykupienie dodatkowej gwarancji na następne 5 lat - za +25% ceny body. Albo drugiego takiego samego po się może zepsuć!
Uważam, że szary rynek nie respektuje narzuconych cen przez naszego kochanego NIKONA i innych. Ma to po prostu gdzieś i sam ustala ceny po jakich będzie sprzedawał. A czy te produkty są jakieś inne, podrobione z ukrytymi wadami - ??? To jakieś dorzuty z linii produkcyjnej?
A tak dla przykładu - wiesz ile to coś kosztuje w hurcie, ile kosztuje iPhone ( 200$ ), ile ładowarka ( 4zł )? Ile ??? co najmniej połowę rynkowej ceny - więc komu nabijasz kasę? A serwisy nie chcą przyjmować takich rzeczy bo mają zakaz - znowu narzucony z góry. I koło się zamyka. Moim zdaniem prawdopodobieństwo popsucia się białej i szarej rzeczy jest takie samo - gwarancję daje ci sklep i to on załatwia to swoimi kanałami a Ty jako końcowy użytkownik tego nie możesz bo tej kartki nie masz i nie możesz reklamować jako osoba prywatna. Tu jest tylko kwestia wiarygodności i solidności firm - szarych a nie czarnych. To samo robią inne firmy-sprzedawcy - tylko w białych rękawiczkach. Pozdrawiam.

nikoniarz
16-06-2015, 11:27
Gratuluje takiego podejścia. Proponuje jeszcze wykupienie dodatkowej gwarancji na następne 5 lat - za +25% ceny body. Albo drugiego takiego samego po się może zepsuć!
Uważam, że szary rynek nie respektuje narzuconych cen przez naszego kochanego NIKONA i innych. Ma to po prostu gdzieś i sam ustala ceny po jakich będzie sprzedawał. A czy te produkty są jakieś inne, podrobione z ukrytymi wadami - ??? To jakieś dorzuty z linii produkcyjnej?
A tak dla przykładu - wiesz ile to coś kosztuje w hurcie, ile kosztuje iPhone ( 200$ ), ile ładowarka ( 4zł )? Ile ??? co najmniej połowę rynkowej ceny - więc komu nabijasz kasę? A serwisy nie chcą przyjmować takich rzeczy bo mają zakaz - znowu narzucony z góry. I koło się zamyka. Moim zdaniem prawdopodobieństwo popsucia się białej i szarej rzeczy jest takie samo - gwarancję daje ci sklep i to on załatwia to swoimi kanałami a Ty jako końcowy użytkownik tego nie możesz bo tej kartki nie masz i nie możesz reklamować jako osoba prywatna. Tu jest tylko kwestia wiarygodności i solidności firm - szarych a nie czarnych. To samo robią inne firmy-sprzedawcy - tylko w białych rękawiczkach. Pozdrawiam.

A ja gratuluję takiego podejścia. Przy takich kwotach wolę dopłacić. Nigdy się nie zawiodłem. Masz inne podejście- Twoja sprawa. Ale nie sugeruj, że Twoje podejście jest lepsze od innego.

Jargier
16-06-2015, 11:41
Niczego nie sugeruje, nikogo do niczego nie namawiam. Sorry że tak zostałem zrozumiany. Napisałem tylko jakie są fakty! Każdy podejmuje swoje decyzje - a decyzje podejmuje się na podstawie danych wejściowych jakie się posiada. Lepiej poznać wszystkie za i przeciw i dopiero samemu zdecydować. Czy ryzykować czy nie. Znam też wiele przypadków, że pomimo posiadanej gwarancji serwis odrzucał bezpłatną naprawę wymyślając, że to z winy użytkownika i ble ble. Płacą o 1000-1500 zł taniej za body/obiektyw nawet jak się coś zepsuje ( i gwarancja szarego sklepu zawiedzie ) to np. za wymianę migawki - 1000 zł. Ok. Jeżeli coś bym sugerował, to to, że dobrze że jest konkurencja rynkowa i tylko tyle.

bestnikon
16-06-2015, 21:25
Niczego nie sugeruje, nikogo do niczego nie namawiam. Sorry że tak zostałem zrozumiany. Napisałem tylko jakie są fakty! Każdy podejmuje swoje decyzje - a decyzje podejmuje się na podstawie danych wejściowych jakie się posiada. Lepiej poznać wszystkie za i przeciw i dopiero samemu zdecydować. Czy ryzykować czy nie. Znam też wiele przypadków, że pomimo posiadanej gwarancji serwis odrzucał bezpłatną naprawę wymyślając, że to z winy użytkownika i ble ble. Płacą o 1000-1500 zł taniej za body/obiektyw nawet jak się coś zepsuje ( i gwarancja szarego sklepu zawiedzie ) to np. za wymianę migawki - 1000 zł. Ok. Jeżeli coś bym sugerował, to to, że dobrze że jest konkurencja rynkowa i tylko tyle.

Zgadza się. Zakup używanego np. D700 też jest ryzykiem jak z szarego rynku w tym znaczeniu, że jak się zepsuje, to dużo zapłacę... albo jeszcze gorzej - nawet nie będzie mi się opłacać naprawiać więc stracę jeszcze więcej.
Każdy ma wybór, każdy ma też inne możliwości finansowe. Niech każdy wybiera swoją drogą, czy biały czy szary - jest to sprzęt legalny który się sprzedaje bądź co bądź za pozwoleniem firmy Nikon.

GonzoG
16-06-2015, 21:57
Gratuluję sknerstwa.
Jak Ci się ceny nie podobają, to nie musisz kupować. Sprzęt foto nie jest nikomu niezbędny do życia.

Już nie jedna osoba pisała, jak wygląda gwarancja np. w ValueBasket... a z zakupami bezpośrednio w Chinach jest jeszcze ciekawiej...

bestnikon
16-06-2015, 22:16
Już nie jedna osoba pisała, jak wygląda gwarancja np. w ValueBasket... ..

Chyba akurat z tym valuebasket nie było tak źle, naprawiali i wymieniali z tego co pamiętam

Jargier
16-06-2015, 22:29
A dziękuję Ci GonzoG za radę. Marysiu, popatrz, nie pomyślałem o tym, że mogę wcale nie kupować :-) np. w Chinach. Tylko dlaczego na moich nowych obiektywach jest napisane "Made in China" a na nowych body - "Made in Thailand" ??? Oczywiście, że każdy robi to co chce na ile mu Bozia dała.

coldphate
16-06-2015, 22:32
Pytanie po co gwarancja, skoro na naprawy czeka się pół roku. Ostatnio wysłałem im szkło. Napisali w uwagach "nieoryginalny dekielek" jak wiadomo nieoryginalne dekielki są źrodłem większości usterek w obiektywach i trzeba mi unieważnić gwarancje. ;-)

RAF7705
16-06-2015, 22:38
Jak bym miał kupować nowy to rozważał bym tą ofertę.
http://panamoz.com/index.php/digital-cameras/nikon-d750-dslr-camera-body-only.html
Trzy lata gwarancji od sprzedawcy, bez żadnej sciemy że to ma serwis Nikona naprawiać.
Oni się tym zajmują.

Dużo pozytywnych opinii mają.

Maciek N
17-06-2015, 10:15
Proszę nie traktować tego co piszę jako wyrocznie, ale moje doświadczenia są takie że profesjonalny sprzęt wyjątkowo rzadko psuje się NIE z winy użytkownika. Oznacza to naprawę płatną. Kilkakrotnie kupowałem lustrzanki (D700, D800) nowe, bez gwarancji powiem że się opłaciło. Naprawy płatne były szybkie i bez marudzenia (serwis NIKON).
Tak jak prędzej pisałem wybrał bym bez mrugnięcia oka D750 bez gwarancji.

chalzen
17-06-2015, 19:19
Ale do Polski nie wysyłają.

salvdali
22-06-2015, 18:09
tak sobie czytam i czytam, tu i tam i się nadziwić nie mogę niektórym dyskusjom.
Uważam, że w przypadku matryc powyżej 4,2 tys. px na dłuższym boku (czyli ok 12Mpx) wszystkie są one jednakowo dobre. D610 zarzucono w tym wątku, że na ISO powyżej 6400 wymięka względem D700. Może i tak, ale poproszę o dwa obrazki: surowy z 700 i ten z 610 przeskalowany do rozmiaru matrycy 700. I można będzie porównywać.
Wielu się jara tym jakie to 810 jest lepsza od 610. Fakt, jest. Kropka. Ale są może ze trzy szkła które potrafią wycisnąć siódme poty z tej matrycy...
Dziś nie ma szkieł (mówimy oczywiście o wyborach z zachowaniem choć odrobiny rozsądku w ustalaniu max ceny), które potrafiłyby wykorzystać to, co matryca umie.
Obecnie, dla zdecydowanej większości z nas to co oferuje D610 przewyższa nasze umiejętności fotograficzne, a o wyborze decydują tylko i wyłącznie preferencje, nazwijmy to, manualne (chwyt, guzikologia, wyważenie).
A jeśli moja puszka wymięka w piwnicy przy ISO6400 i f/1.8 ? Nie robię zdjęcia... Za ciemno chyba...
Pamiętacie czasy kiedy maksymalną czułością była błona iSO 800? Jak się wtedy zdjęcia robiło? Gdzie? Jaką techniką?

GonzoG
22-06-2015, 19:22
tak sobie czytam i czytam, tu i tam i się nadziwić nie mogę niektórym dyskusjom.
Uważam, że w przypadku matryc powyżej 4,2 tys. px na dłuższym boku (czyli ok 12Mpx) wszystkie są one jednakowo dobre. D610 zarzucono w tym wątku, że na ISO powyżej 6400 wymięka względem D700. Może i tak, ale poproszę o dwa obrazki: surowy z 700 i ten z 610 przeskalowany do rozmiaru matrycy 700. I można będzie porównywać.
Wielu się jara tym jakie to 810 jest lepsza od 610. Fakt, jest. Kropka. Ale są może ze trzy szkła które potrafią wycisnąć siódme poty z tej matrycy...
Dziś nie ma szkieł (mówimy oczywiście o wyborach z zachowaniem choć odrobiny rozsądku w ustalaniu max ceny), które potrafiłyby wykorzystać to, co matryca umie.
Idąc twoim tokiem rozumowania, to w DX powinni zakończyć rozwój rozdzielczości matryc na poziomie D80/D200. Bo te 10 z groszem Mpix odpowiada właśnie 24 Mpix na pełnej klatce... W m4/3 powinni się zatrzymać gdzieś na 7Mpix.

A tu się okazuje, że zdjęcia z D5200 czy D3200 są wyraźnie bardziej szczegółowe niż z D300, który wg. Ciebie i tak już przekroczył próg gęstości pikseli.

Proszę nie traktować tego co piszę jako wyrocznie, ale moje doświadczenia są takie że profesjonalny sprzęt wyjątkowo rzadko psuje się NIE z winy użytkownika. Oznacza to naprawę płatną. Kilkakrotnie kupowałem lustrzanki (D700, D800) nowe, bez gwarancji powiem że się opłaciło. Naprawy płatne były szybkie i bez marudzenia (serwis NIKON).
Tak jak prędzej pisałem wybrał bym bez mrugnięcia oka D750 bez gwarancji.
Profesjonalnym sprzętem wg. ogólnej hierarchii to w Nikonie jest tylko seria jednocyfrowa.
D700/800, itp, to sprzęt półprofesjonalny i jak widać na podstawie ostatnich n-lat, to psuje się dość często, a dodatkowo opuszcza fabryki z wadami. I tu nie ma znaczenia jaki to producent - wszyscy mają całą masę wpadek.

djhonda
22-06-2015, 21:32

To zdjecie zrobione d810 z podpiętym nikkorem 80-200 f4.5 z 1977 roku, który obecnie kosztuje około 150$.
http://i61.tinypic.com/25umxvt.jpg

Maciek N
22-06-2015, 21:35
D700/800, itp, to sprzęt półprofesjonalny i jak widać na podstawie ostatnich n-lat, to psuje się dość często, a dodatkowo opuszcza fabryki z wadami. I tu nie ma znaczenia jaki to producent - wszyscy mają całą masę wpadek.

Stwierdzenia bez argumentów raczej nas nie doprowadzą do żadnej konkluzji.
,,sprzęt półprofesjonalny" -sam podział nie ma większego znaczenia.
,,jak widać na podstawie ostatnich n-lat" - gdzie widać i na podstawie ilu lat?
,,psuje się dość często" - piszesz to na podstawie swoich doświadczeń czy masz może statystyki serwisowe?

Nie chodzi mi o to żeby się czepiać, ale zależy mi na tym żeby osoba wypowiadająca się nie używała wydumanych stwierdzeń tylko oparła się na faktach.

GonzoG
22-06-2015, 21:57
Stwierdzenia bez argumentów raczej nas nie doprowadzą do żadnej konkluzji.
,,sprzęt półprofesjonalny" -sam podział nie ma większego znaczenia.
,,jak widać na podstawie ostatnich n-lat" - gdzie widać i na podstawie ilu lat?
,,psuje się dość często" - piszesz to na podstawie swoich doświadczeń czy masz może statystyki serwisowe?

Nie chodzi mi o to żeby się czepiać, ale zależy mi na tym żeby osoba wypowiadająca się nie używała wydumanych stwierdzeń tylko oparła się na faktach.
Chcesz bardziej szczegółowo - proszę bardzo. Podzial branżowy cyfrowego sprzętu foto jest bardzo prosty:
MF jest (głównie )pro, najwyższe serie Nikona i Canona (1D, 1Ds, 1Dx, D1/D2/D3 itp) są pro.
D700, D800, D300, 5D, 7D to sprzęt semi-pro.
I to nie mój podział, a ustalony przez jakiś tam na górze w branży foto.
Ale jeśli nie ma żadnego serwisowych to czemu używasz określeni "sprzęt profesjonalny"??

Ilu lat - gdzieś tak od czasów D2...

Nie potrzeba ani wlasnego doswiadcznia, ani dostępu do statystyk serwisów. Wystrczy przejrzeć informacje o akcjach serwisowych, czy fora - nie było żadnego modelu bez wpadki.

A teraz piłeczka odbita - daj pokaz te.dane z serwisów na to, że sprzęt psune się tylko z winy użytkowników...
Czy też piszesz to z własnego doświadczenia - co wg. Mnie znaczylo by tylko że nie potrafisz się obchodzić że sprzętem.

Jacek_Z
23-06-2015, 00:10
Dziś nie ma szkieł (mówimy oczywiście o wyborach z zachowaniem choć odrobiny rozsądku w ustalaniu max ceny), które potrafiłyby wykorzystać to, co matryca umie.Obydwaj proponujemy ludziom poprzestanie na 24 Mpx (ja sugeruję jednak D750 ze względu na AF), ale argumentacje mamy zupełnie odmienną.
Niepotrzebnie chcesz udowadniać, że nie da się wycisnąć z matrycy 36 Mpx wszystkich jej zalet - bo jest niewiele szkieł które w 100% obsłużą 36 Mpx. No to co? A jak szkła będą słabsze i dadzą 28 czy 30 Mpx - to też jest więcej niż 24 Mpx. A takich szkieł jest multum.
Da się osiagnąć więcej detalu (z średniej klasy szklarnią) na 36 Mpx. Per piksel będzie to wyglądało słabo, ostrzegam :), ale detalu będzie od groma.
ja sie pytam na co ludziom tyle detalu. Wiem, że zaraz usłyszę że do kadrowania. Uczcie sie myśleć przy foceniu i robić zdjęcia tak, że wycinacie z 20% a nie połowę. 24 Mpx można też bardzo mocno kadrować.

To zdjecie zrobione d810 z podpiętym nikkorem 80-200 f4.5 z 1977 roku, który obecnie kosztuje około 150$.
I to jest crop 100% jak rozumiem? Bo jak nie to tym zdjęciem nic nie udowadniasz.

slaweko
23-06-2015, 07:38
Ja sie pytam na co ludziom tyle detalu. Wiem, że zaraz usłyszę że do kadrowania. Uczcie sie myśleć przy foceniu i robić zdjęcia tak, że wycinacie z 20% a nie połowę. 24 Mpx można też bardzo mocno kadrować.

Piękne :-)

Maciek N
23-06-2015, 10:25
A teraz piłeczka odbita - daj pokaz te.dane z serwisów na to, że sprzęt psune się tylko z winy użytkowników...
sprzętem.

Nie przeczytałeś tego co napisałem ze zrozumieniem. W większości przeinaczasz moje wypowiedzi, ale nie ważne.
Chodziło o to że jeśli się z kimś nie zgadzasz to powinieneś pisać na jakiej podstawie. Musiałem Cię sprowokować żebyś napisał że swoją wiedzę czerpiesz z forów.
Oświecę Cię że to nie jest żadna miarodajna wiedza. Ludzie częściej piszą gdy mają jakiś problem. Szukają w ten sposób pomocy, porady.
Mam nadzieję że to Cię skłoni do bardziej skrupulatnych analiz przed wypowiadaniem swoich tez.

salvdali
23-06-2015, 10:38
Per piksel będzie to wyglądało słabo, ostrzegam :), ale detalu będzie od groma.
ja sie pytam na co ludziom tyle detalu. Wiem, że zaraz usłyszę że do kadrowania. Uczcie sie myśleć przy foceniu i robić zdjęcia tak, że wycinacie z 20% a nie połowę. 24 Mpx można też bardzo mocno kadrować.

I to jest crop 100% jak rozumiem? Bo jak nie to tym zdjęciem nic nie udowadniasz.

No właśnie. A D4s ma wciąż "tylko" 16,2 Mpx....

GonzoG
23-06-2015, 11:15
Nie przeczytałeś tego co napisałem ze zrozumieniem. W większości przeinaczasz moje wypowiedzi, ale nie ważne.
Chodziło o to że jeśli się z kimś nie zgadzasz to powinieneś pisać na jakiej podstawie. Musiałem Cię sprowokować żebyś napisał że swoją wiedzę czerpiesz z forów.
Oświecę Cię że to nie jest żadna miarodajna wiedza. Ludzie częściej piszą gdy mają jakiś problem. Szukają w ten sposób pomocy, porady.
Mam nadzieję że to Cię skłoni do bardziej skrupulatnych analiz przed wypowiadaniem swoich tez.

Nic nie przeinaczam.
To ty je rozumiesz jak chcesz.

Poza tym informacje z for internetowych mogą być bardzo dokladnym wyznacznikiem awaryjnosci sprzętu.

A twoje twierdzenie o tym że sprzęt psuje się tylko z winy użytkownika jest totalną bzdurą.