Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D7200
Witam!
Na forum jestem nowy. Widzę, że to kopalnia wiedzy.
Na początek od razu powiem, że jestem fotoamatorem, nie zarabiam na fotografii.
Głównie fotografuję w podróży, w totalnie różnych warunkach (w drobnym deszczu, przy wysokich temperaturach, w pyle- kurzu).
Nie będę wypowiadał się tutaj, że potrzebuję czegoś w miarę uniwersalnego.. bo czegoś takiego w fotografii nie ma i jestem tego świadom.
Poszukuję jednak dobrego rozwiązania dla swoich potrzeb i dlatego proszę was o pomoc w podjęciu decyzji.
Obecnie pracuję z Nikonem D90 i obiektywami: Nikkor 50mm f/1,8, Nikkor 18-105mm (kit), Nikkor 70-300mm 4,5-5,6 VRII. Do dziś był to zestaw dla mnie wystarczający. Do fotografii fauny 70-300mm wystarczał w zupełności, do krajobrazu 18-105mm też był całkiem ok. Portretówki używałem właściwie tylko na koncertach.
Niestety D90 i 18-105 zaczynają po kilku przygodach szwankować, dlatego pora na zmianę body.
Priorytetem jest dla mnie lepsze uszczelnienie niż to (praktycznie go nie ma) w D90. Przede wszystkim na kurz.
Myślałem o zmianie systemu na Pentaxa i kupno k-3... ale jednak czasami brakowałoby mi mojego zooma.
Tak więc wstępnie stanęło na d7200.
Jednak tutaj pojawia się mi spory dylemat... co do wyboru obiektywu.
Potrzebuję czegoś do krajobrazu przede wszystkim ale wolę by był on zmiennoogniskowy, bo nie zawsze mogę wykadrować przemieszczając się.
Wstępnie zastanawiam się nad 18-140 (o ile jest lepszy niż 18-105) i tutaj proszę o waszą opinię!!! :) Czy on aby nie jest gorszy?
Oraz do głowy przyszła mi Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM ... jednak w jej przypadku mam wątpliwość czy to dobry wybór... boję się że nie będzie dobrze współgrała z d7200 jeśli chodzi o AF.... tutaj również proszę o pomoc. Osobiście nigdy nie kalibrowałem w żadnym stopniu pod body i nie wiem czy bym potrafił to zrobić, Nikkory tego nie wymagały przy d90.
Proszę o rady, opinię i pomoc!! :)
Będę bardzo wdzięczny!
To wybór masz prosty:
Nikkor 17-55/2.8
Nikkor 24-70/2.8
Tamron 24-70/2.8
Więcej uszczelnionych standardowych zoomów nie ma.
krzysztof2297
14-06-2015, 16:15
do DX dla amatora tylko : sigma 17-50/2.8 , tamron 70-300 VC , tyle na temat ...
do DX dla amatora tylko : sigma 17-50/2.8 , tamron 70-300 VC , tyle na temat ...
Rzeczywiście spełni wymagania...
Priorytetem jest dla mnie lepsze uszczelnienie niż to (praktycznie go nie ma) w D90. Przede wszystkim na kurz.
Jak ma puszka być uszczelniona, to musi być uszczelniony obiektyw. Nie da się inaczej.
Gonzo, a jaka to puszka jest uszczelniona? Od nikona..... chyba tylko w prospektach. Przecież dobrze wiesz jak te uszczelnienia wyglądają. Żwir nie przejdzie, ale pył i woda już tak.
Gonzo, a jaka to puszka jest uszczelniona? Od nikona..... chyba tylko w prospektach. Przecież dobrze wiesz jak te uszczelnienia wyglądają. Żwir nie przejdzie, ale pył i woda już tak.
Nie wiem co miałeś, ale D7000 nie narzeka nawet na ulewny deszcz, w czasie którego nawet nie chciałbyś otwierać okna.
Nie oglądałeś zdjęć zalanego uszczelnionego D750? TOP67 pokazał jak wyglądają te super uszczelnienia. W D700 i D800 jest podobnie, a D7200 to półka albo dwie w dół. Śmiech na sali i pic na wodę.
ps. Tu masz zdjęcie uszczelnień gniazd jack w D750: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3484609&postcount=149
nikoniarz
16-06-2015, 11:31
Co innego praca w deszczu a co innego utopienie aparatu czy uderzenie fali. Zresztą już była dyskusja o tym. Lepiej mieć jakiekolwiek uszczelnienia niż nie mieć ich w ogóle.
Przecież tego nie neguję ale tylko słuszny zakup super uszczelnionego obiektywu do "super" uszczelnionego body będzie skutkować tym, że może obiektyw przeżyje, a body nie. Poza tym niektórym osobom tylko chlusnęło na aparat i woda dostała się do środka. Body nie musi być wcale zatopione aby woda dostała się do środka. A jak woda wejdzie, to pył także.
ps. Biorąc pod uwagę super uszczelnienia w body Nikona aż się boję zaglądać do "uszczelnionego obiektywu"
nikoniarz
16-06-2015, 12:25
Nie wiem czemu z góry zakładasz, ż body nie przeżyje. Wydaje mi się, że odsetek tych zalanych jest niewielki biorąc pod uwagę ile osób na tym forum sygnalizowalo taki problem. Ja wiem, ze to żaden wyznacznik, ale chyba lepszy taki argument niż żaden. Po prostu osoby które nie narzekają na uszczelnienia nie zakladaja wątków ze aparat wyszedł calo z kolejnego deszczowego reportazu.
Uszczelnieniem gniazd jack jest ich klapka, a nie pianka w środku.
Ok, nadal nie podjąłem decyzji.... w sumie to zaczynam się wahać (przez strasznie wygórowane ceny względnej jakości szkieł przez Nikona) o zmianie systemu albo wgl przejściu na systemy bezlusterkowe.
Powiedzcie mi jeszcze, czy gdyby zignorować uszczelnienia jest sens zakupić jakieś szkło zmiennoogniskowe od Nikona czy zostają tylko kitowe 18-105 i 18-140mm?
Drugie pytanko.... już mnie jakiś czas korci Sigma 17-35 f/1,8... ale tutaj mam ogromną wątpliwość co do współpracy z d7200... naczytałem się o problemach przy d7100... i mi się odechciało. Jeśli zaraz po zakupie mam odsyłać obiektyw z body do serwisu, to pierniczę taki zakup za 3k. Jak myślicie faktycznie jest tak tragicznie?
knopers1
24-06-2015, 19:45
Masz dziwne podejscie kolego Vinci.... Kalibracja szkla na puche to jest to, co wyciagnie 100% z twojej puchy i szkla.... Tego nie robi sie za kare! Ja wyslalem kazde nabyte szklo jakie posiadam. W dodatku usluga jest za darmo...
O co Ci chodzi? Wolisz "dobierac" i w ostatecznosci bujac sie latami z nieskalibrowanym szklem?
Masz dziwne podejscie kolego Vinci.... Kalibracja szkla na puche to jest to, co wyciagnie 100% z twojej puchy i szkla.... Tego nie robi sie za kare! Ja wyslalem kazde nabyte szklo jakie posiadam. W dodatku usluga jest za darmo...
O co Ci chodzi? Wolisz "dobierac" i w ostatecznosci bujac sie latami z nieskalibrowanym szklem?
do tej pory, choć korzystam jedynie z podstawowych szkieł, nie miałem problemu z bf /ff... a testowałem sobie swoje trzy obiektywy z d90.
W każdym razie może powiesz mi jak przebiega ten proces? wysyłki/oczekiwania/odbioru... wysyła się do serwisu Sigmy czy do serwisu Nikona?
Oczywiscie ze do servisu Sigmy.
Wysylka na Twoj koszt (body+szklo)
czas oczekiwania pare dni
spowrotem koszty ponosi servis
W Sigmie zazwyczaj kalibracja jest błyskawiczna. Ja klibrowalem 2 razy za każdym trwało to łącznie z wysyłkami 3 dni, przy czym ją wysyłałem jeszcze na naprawy. Raz stabilizacja, raz padł AF.
Wysyłka na samą kalibrację jest płatna - czyli wysylasz na swój koszt, serwis odsyła na swój. A wygląda to tak: pakujesz obiektyw i body z pełną bateria, piszesz że chcesz kalibracji pod body, i wysylasz.
hmm, ok dzięki wielkie... mam u siebie w mieście Centrum Sigmy... może podejdę tam popytać i zobaczyć ten obiektyw... bo to ponoć klocek... :) myślicie, że za każdym razem trzeba kalibrować? czy można dobrać w salonie obiektyw który ostrzy od razu poprawnie?
Vinci, nie zdziw się jeśli ta Sigma nie będzie ostrzyć na bocznych:p
chyba jednak nie do konca to prawda
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3574031&postcount=688
wiec jednak mozna to ustawic...a takiego obrazka nie uzyskasz zadnym szklem
przemas-J
24-06-2015, 22:15
SIGMA USB DOCK oraz oprogramowanie SIGMA Optimization PRO kompatybilne jest wyłącznie z obiektywami SIGMA z serii C, A, S.
SIGMA USB DOCK oraz oprogramowanie SIGMA Optimization PRO kompatybilne jest wyłącznie z obiektywami SIGMA z serii C, A, S.No i co?
Vinci, nie zdziw się jeśli ta Sigma nie będzie ostrzyć na bocznych:p
właśnie czytałem już cały wątek o tym szkle... i co z tego że ładne kolorki i wgl, jeśli jest taki nierówny i do tego klocek nieporęczny...:D
Poważnie ja już nie wiem co kupić... chyba jednak zostanę przy kitowym, 18-140... i tyle... po co dopłacać jak i tak żadnej gwarancji nie ma że będzie dobrze, za jakiś czas dokupię 35mm 1,8 i tyle.... Trochę szkoda, że Nikon nie chce współpracować z Sigmą.. a sam nie robi niczego w rozsądnej cenie. Bo 5-6 tys. za obiektyw w klasie amatorskiej do DX to trochę kpina jak na nasze polskie realia.
adrianek32
25-06-2015, 02:11
właśnie czytałem już cały wątek o tym szkle... i co z tego że ładne kolorki i wgl, jeśli jest taki nierówny i do tego klocek nieporęczny...:D
Poważnie ja już nie wiem co kupić... chyba jednak zostanę przy kitowym, 18-140... i tyle... po co dopłacać jak i tak żadnej gwarancji nie ma że będzie dobrze, za jakiś czas dokupię 35mm 1,8 i tyle.... Trochę szkoda, że Nikon nie chce współpracować z Sigmą.. a sam nie robi niczego w rozsądnej cenie. Bo 5-6 tys. za obiektyw w klasie amatorskiej do DX to trochę kpina jak na nasze polskie realia.
nie porownuj ciemnego kitaa to pelnoklatkowego zooma o swietle f/2 kupilbys chocby Sigme 17-50 i skalibrowal jesli bylaby taka potrzeba to zmienilbys szybko zdanie, do tego stalka 85 1.8G jesli potrzebujesz cos dluzszego do portretu i ciemny kit sie kryje
@Vinci_
Mniej czytaj a więcej rób zdjęć.
Pisałeś ze masz nie daleko sigme centrum, wiec podejdź tam podepnij s18-35 pocykaj i wtedy zadecyduj. Nie musisz każda sztukę sigmy kalibrowac możesz dobrać "dobra" sztuke która juz będzie w punkt siedzieć
Polecam sigme 17-50 os , miałem i uważam ze to bdb wydór.