Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : i5-4690k czy i7-4790k czy warto dopłacać? Tylko do PSa

fireboy
14-06-2015, 09:59
Witam!
Planuję zakup nowego zestawu do obróbki NEFó z D700 w PS CS6/ACR/LR.
Różnica w cenie pomiędzy i5-4690k a i7-4790k to prawie 50% (450zł). Wiadomo, że i7 jest do Photoshopa lepszy, ale czy różnica w wydajności jest warta dopłacenia?

Pozostałe elementy zestawu to:
Płyta główna: MSI Z97-G43
Pamięć RAM: G.Skill 16GB (2x8GB) 2400MHz CL11 RipjawsX
Dysk twardy: Crucial MX100 512GB
Zasilacz: Thermaltake Smart SE 530W

Wiem, że procesory z "k" w nazwie zachęcają do podkręcania, ale na chwilę obecną nie planuję tego robić.

Może ktoś przesiadał się z i5 na i7 i może powiedzieć: czy skok wydajnościowy jest wart swojej ceny?
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

GonzoG
14-06-2015, 10:48
W PSie nie odczujesz prawie żadnej różnicy w wzroście wydajności przy obróbce zdjęć. Tylko pojedyncze efekty potrzebują więcej mocy, większość i na i3 będzie działać natychmiastowo.

W LR / ACR różnica będzie odczuwalna głównie przy imporcie i eksporcie plików. Przy obróbce - prawie żadna, bo na obj będzie przumulać, a LR nawet zamierać.

TOP67
14-06-2015, 15:29
Poczytaj to http://pclab.pl/art61474.html

fireboy
14-06-2015, 16:24
Dzięki za tego linka. Przeszukiwałem tego typy tematy od ok tygodnia i na ten nie trafiłem... A to jest dokładnie to o co mi chodziło. Zostaję jednak przy i5 z "k" :) Do tego co będę robił powinno być wystarczające... a jak nie będzie to wtedy małe OC może pomóc, a to przy tych procesorach jest dziecinnie proste (w rozsądnych granicach). Testy testami ale przy codziennej pracy na pewno różnica nie będzie aż tak wyczuwalna a 500 zł zostanie na drugi dysk w RAID 1 do NASa :)
Dzięki za pomoc.

Rafał_Sz
15-06-2015, 10:36
Nie podkręcanie "k" to spora strata. Moje i7 2600k ma założone chłodzenie wodne i pracuje stabilnie przy 4,8 GHz. A zdarza się, że jego wszystkie osiem jajek jest obciążonych przez 2-3 doby w 100% (render). Temperatura procka oscyluje wtedy w okolicach 90 stopni. Niestety kitowy wiatraczek średnio daje radę przy większych skokach taktowania zegara i trzeb zainwestować w coś wydajniejszego.

TOP67
15-06-2015, 11:00
Ja tam lubię ciszę, dlatego mam tylko 4,5 GHz.

bajcy
23-06-2015, 13:36
ja również byłem w takiej sytuacji jak Ty i też nie wiedziałem, który wybrać. czytałem, czytałem i czytałem, no i doszedłem do wniosku, że nie będę pakował kasy w i7, no i uważam, że to bardzo dobry wybór.
Wykręciłem i5 do 4,0 GHz na kitowym wiatraczku i chodzi, aż miło;) Przyszłościowo zainwestuję w lepsze chłodzenie, żeby można było coś więcej wykręcić.
Różnica cenowa jest dość spora, dlatego myślę, że i5 będzie lepszym wyborem, no chyba że kasa Cię puszcza;)

Kyle
23-06-2015, 16:15
Moje i7 2600k ma założone chłodzenie wodne i pracuje stabilnie przy 4,8 GHz. A zdarza się, że jego wszystkie osiem jajek jest obciążonych przez 2-3 doby w 100% (render).To jest procesor 4 rdzeniowy z HT, czyli ma 8 wątków, ale kompletne rdzenie są tylko 4. 8 rdzeni to ma i7-5960X ;)

Rafał_Sz
24-06-2015, 13:47
Jak z kobietą. Ma jedną parę piersi, ale chwycić można za dwie. ;-)

B_Marcin
27-06-2015, 12:19
Ja też stałem przed takim wyborem i zdecydowanie lepiej jest kupić i5, a zaoszczędzone pieniądze lepiej dołożyć do czegoś innego.
Ja radziłbym dokupić dysk SSD na system, bo z tego co widzę masz tylko jeden dysk. Jakąś porządną ~120GB kupisz za poniżej 300zł (np. evo850), zainstalujesz sobie tam system, a całą resztę trzymasz na tej 512. Jak Ci dysk systemowy padnie to resztę odzyskasz, bez problemów. Do tego jakiś tależowiec 1tb na backup, zwykły lub zewnętrzny. No chyba że już masz, a nie napisałeś.
No i czy potrzebne Ci takie szybkie pamięci? MZ nie, takie 1866mhz cl9 np. cruciala kupisz za poniżej 500zł.

kj1974
31-08-2015, 12:32
Koledzy, ja również stoję przed wyborem kupna nowego komputera....wybór padł na i5-4690k. Komputer ma służyć głównie do LR, PS oraz do renderowania filmów. Nie gram w gry. Filmy są nagrywane NIKONEM d7100 oraz kamerką GooPro HERO 4 BE. (w tym w 4K). Co do konfiguracji poszczególnych podzespołów komputera nie będę się rozpisywać, natomiast zastanawia mnie czy mając w/w procesor z wbudowaną kartą graficzną jest sens zakupu dodatkowej karty graficznej pod kątem renderowania filmów? Czy zakup dodatkowej karty graficznej znacząco skróci czas renderowania filmów?

Kurtz
31-08-2015, 19:22
Czy zakup dodatkowej karty graficznej znacząco skróci czas renderowania filmów?
Być może. Zależy od oprogramowania i od tego jakie renderowanie robisz.

GonzoG
31-08-2015, 20:12
Koledzy, ja również stoję przed wyborem kupna nowego komputera....wybór padł na i5-4690k. Komputer ma służyć głównie do LR, PS oraz do renderowania filmów. Nie gram w gry. Filmy są nagrywane NIKONEM d7100 oraz kamerką GooPro HERO 4 BE. (w tym w 4K). Co do konfiguracji poszczególnych podzespołów komputera nie będę się rozpisywać, natomiast zastanawia mnie czy mając w/w procesor z wbudowaną kartą graficzną jest sens zakupu dodatkowej karty graficznej pod kątem renderowania filmów? Czy zakup dodatkowej karty graficznej znacząco skróci czas renderowania filmów?
Karta graficzną skróci czas, ale renderingu programowego (po włączeniu wsparcia CUDA lub ATI SP). Przy intelu masz jeszcze do dyspozycji QSV - sprzętowy z procesora. Tu karta nie mazadnego wpływu. QSV jest jednym z najszybszych renderingu w, ale kosztem jakości względem wielkości pliku.
Kolejną sprawą jest to, że nie każdy program pozwala wybrać z jakiego sprzętu korzystasz (np. Corel VideoStudio) i mają tylko włączenie lub wyłączenie wsparcia sprzętowego, a program już sam sobie wybiera czego użyje.