Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-560III czy IV?

bcz_pl
13-06-2015, 21:53
Hej. Stoję przed zakupem lampy błyskowej, ale jeszcze nie za bardzo ogarniam ten temat. Czym różnią się od siebie wersje Yongnuo YN-560 III i IV? Z tego co widziałem, to wersja III jest manualna, więc oznacza to że nie wyzwala się ona wraz z wcisnięciem spustu migawki? Czy od razu kupując lampy kupować nadajniki?

r_m
13-06-2015, 22:20
Tym, że w IV jest wbudowany sterownik.
Manualna, czyli sam musisz ustawić zoom i moc błysku.
Jeśli jest na sankach, to się wyzwala po naciśnięciu spustu.
Jeśli ją zdejmiesz, musisz miec albo nadajnik (YN 602 lub 603) albo sterownik YN 560-tx albo inną lampę 560 IV na sankach w roli nadajnika.

bcz_pl
13-06-2015, 22:31
Czyli jeżeli wsadzę ją w sanki D3100, i ustawię parametry to błysnie? Od razu kupować jakies akcesoria do lampy typu dyfuzory, itp., czy to nie ma sensu?

GonzoG
14-06-2015, 01:25
Czyli jeżeli wsadzę ją w sanki D3100, i ustawię parametry to błysnie? Od razu kupować jakies akcesoria do lampy typu dyfuzory, itp., czy to nie ma sensu?
Wszystkie YN-560 są manualne.

Błysnąć błyśnie, ale jeśli nie miałeś jeszcze lampy zewnętrznej, to odradzam zaczynanie od manualnej.
Będziesz miał znacznie więcej problemów niż pożytku. Zacznij od lampy z TTL.

Ustawianie parametrów w lampie manualnej polega na ustawieniu odpowiedniej mocy na podstawie odległości od obiektu, ustawionej przesłony i czułości. Do tego dochodzi jeszcze zoom lampy, jak będziesz chciał go używać.

A jak będziesz chciał błyskać z odbicia (lampa skierowana np. w sufit), to już trzeba brać pod uwagę odległość lampa-sufit, stopień odbicia od sufit i odległość sufit-obiekt - w skrócie - najlepiej nabrać doświadczenia, zanim zacznie się tak używać lampy manualnej.

Co do modyfikatorów światła - naucz się używać samej lampy, jak ją opanujesz przyjdzie czas na opanowywanie modyfikatorów. Przy lampie manualnej ich używanie wymaga wprawy, albo wielu prób aby uzyskać odpowiednią ekspozycję.

mir
14-06-2015, 08:21
Jeśli będziesz chciał wyzwalać ją bezprzewodowo to ma wbudowany odbiornik, mam tą 560 III i spisuje się bardzo dobrze. Mam prawie nie używany zestaw taki http://fotozakupy.pl/yongnuo-rf-603-wyzwalacz-radiowy-do-nikon-d200d300d2d3d4d700d800/33523s na jeszcze rocznej gwarancji jeśli będziesz chciał to odezwij się na pw.

bcz_pl
14-06-2015, 10:06
Dobra, a jeśli chodzi o lampy z TL to Yongnuo 560 jest warta uwagi oraz swojej ceny?

nikoniarz
14-06-2015, 10:30
Dobra, a jeśli chodzi o lampy z TL to Yongnuo 560 jest warta uwagi oraz swojej ceny?

Czytasz uważnie?

Wszystkie YN-560 są manualne

bcz_pl
14-06-2015, 12:55
Miało być 565EX, telefon źle uzupełnił.

GonzoG
14-06-2015, 13:00

Miało być 565EX, telefon źle uzupełnił.

MZ nie warto. Lepiej kupić lepszą lampe - np. Nissin Di700, może ma mniej funkcji, ale przynajmniej ma lepszy TTL.

bcz_pl
14-06-2015, 14:07
Pogrzebałem trochę i poczytałem o YN-565EX i wydaje mi się że to ona własnie powinna sprostać mojemu amatorskiemu użytkowaniu. Dobra cena, no i TTL. :)

GonzoG
14-06-2015, 14:16
To czy ktoś jest amatorem, czy zawodowcem nie ma żadnego znaczenia przy wyborze lampy... czasami amator potrzebuje znacznie lepszej lampy niż zawodowiec.

nikoniarz
14-06-2015, 14:20
Pogrzebałem trochę i poczytałem o YN-565EX i wydaje mi się że to ona własnie powinna sprostać mojemu amatorskiemu użytkowaniu. Dobra cena, no i TTL. :)

Sprosta jak najbardziej. Mocna i funkcjonalna lampa. Oczywiście z pewnymi ograniczeniami (za pewne ze względu na cenę), ale i tak warta każdej złotówki.

jacek_wozniak
19-06-2015, 14:06
Jeżeli ktoś się ciągle zastanawia, to dzisiaj jest fajna promocja :)
http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/5198

c4c3k
20-06-2015, 10:24
Witam

Zakupiłem wczoraj LAMPE BŁYSKOWA YN-560IV . Ale mam problem bo nie mogę ustawić optymalnego błysku, ponieważ musiałem również akumulatory zakupić bo na zwykłych bateriach 4 zdjęcia zrobiłem i po bateriach. A chodzi mi o to ,że cały czas mam za bardzo prześwietlone zdjęcia, nawet na aparacie mam na manualnym trybie wszystko w miarę przyciemnione. A i tak sa one za bardzo naświetlone. Jaki ją ustawić aby było w miarę dobrze naświetlone no i żeby akumulatorki też za szybko nie padały. Dla ułatwienia mam D5200 . Więc może ktoś by napisał najlepsze ustawienie aparatu na manualnym i lampy.

Pozdrawiam i dziekuję za jaką kolwiek pomoc.

nikoniarz
20-06-2015, 10:44
Zmniejszaj moc lampy aż przestanie prześwietlać zdjęcia...

GonzoG
20-06-2015, 10:53
Najlepsze ustawienia dla lampy i D5200:
Odpowiednie do sprzętu i warunków.

YN-560 to lampy manualne i wszystko musisz ustawić sam i do każdego zdjęcia oddzielnie.

r_m
20-06-2015, 10:59
A chodzi mi o to ,że cały czas mam za bardzo prześwietlone zdjęcia, nawet na aparacie mam na manualnym trybie wszystko w miarę przyciemnione. A i tak sa one za bardzo naświetlone. Jaki ją ustawić aby było w miarę dobrze naświetlone

Nie jestem pewien, czy wiesz co kupiłeś. Kupiłeś lampę manualną, w której samodzielnie musisz zmieniać ustawienia, aby zdjęcie było tak naświetlone, jak Ci pasuje. Korzystanie z niej nie jest trudne, i sprowadza się do tego, co napisał nikoniarzd3100, po prostu metodą prób i błędów dopasowujesz moc lampy do Twoich potrzeb.
Jednak są potrzebne podstawy, czyli tryb M w aparacie, odpowiedni czas naświetlania, tzn. dłuższy od minimalnego czasu synchronizacji (sprawdź w instrukcji aparatu jaki jest u Ciebie) i jednocześnie na tyle krótki, aby zdjęcie nie było poruszone z powodu przewagi światła zastanego. Potem wymyślasz sobie jaką chcesz mieć głębię ostrości dla wybranej ogniskowej, i odpowiednio ustawiasz wartość przysłony, a na końcu metodą prób i błędów dopasowujesz moc lampy. Jeśli lampa ma szybciej być gotowa do kolejnego błysku, możesz podnieść ISO - uważając, aby nie zdjęcie nie było poruszone z powodu przewagi światła zastanego, oczywiście przy każdej zmianie dowolnego parametru może być konieczne dopasowanie mocy błysku metodą prób i błędów.
Jeśli myślisz, że to zajmuje dużo czasu i trudno w ten sposób robić zdjęcie "reporterskie", gdzie ciągle zmienia się odległość od obiektu zdjęcia, zmienia się ilość światła zastanego w konkretnym miejscu, zmienia się ilość światła błyskowego odbitego od ścian i sufitu pomieszczenia - tak, masz rację, trudno się tak robi, dlatego wymyślono lampy systemowe, które same dobierają moc błysku do zadanych parametrów. Jest tylko mały haczyk, systemowe są droższe, choć niektóre tanie modele nie są wiele droższe od tej 560.

c4c3k
20-06-2015, 11:06
czyli to jest te mm czy 1/1, 1/2 itp .?

nikoniarz
20-06-2015, 11:15
mm to zakres zoomu lampy czyli kąt z jakim błysk oświetla obiekt- im większa liczba tym błysk ma węższy zakres oświetlania. 1/1, 1/2 itd to właśnie moc. Kursorem na boki wybierasz moc w skokach 1 EV, a góra/dół dopasowujesz w skokach 1/3 EV.

GonzoG
czyli to jest te mm czy 1/1, 1/2 itp .?

Te mm to ustawieni "ogniskowej" czy kąta świecenia.
Moc jest w ułamkach.

c4c3k
Dzięki za ten artykuł :). No ja to jestem dopiero początkującym fotografem i dlatego każda podpowiedz mi się przyda. Lecz jest u mnie tak ,że nie ma nauki bez błędów . Aczkolwiek jeżeli chodzi o moje dwa dodatkowe obiektywy które nie maja AF i są w pełni manualne to poświęcając im trochę czasu teraz o wiele łatwiej mi idzie robienie zdjęć. Chodź do tej lampy będę trochę dużej czasu potrzebował, bo manual to jednak manual nic się samo nie ustawi. Lecz auto to nie dla mnie ponieważ jest to ułatwienie, a jak się coś bardzo lubi co jest np: hobby, to również trzeba trochę wysiłku i nauki aby była z tego mega radość.

GonzoG
20-06-2015, 11:17
Automatyka jest po to, aby z niej korzystać.
Manual wyeliminuje możliwość robienia zdjęć na szybko i masz ci ich ucieknie.

c4c3k
20-06-2015, 11:20
nikoniarzd3100 jak i również GonzoG ... Dzięki wam również już więcej wiem :). No to po prostu nie ma tak ,że ktoś napisałby mi powiedzmy parametry ustawione na aparacie i lampie, skoro będę miał inne otoczenie ,światło itp. I będzie albo za ciemne albo za jasne. Więc jak pisał r_m : metoda prób i błędów :)

c4c3k
20-06-2015, 11:22
No tu też masz rację. Warto się jednak czasem kogoś posłuchać i być bogaty w wiedzę :)

nikoniarz
20-06-2015, 11:27
jak pisał r_m : metoda prób i błędów :)

A z upływem czasu doświadczenie ułatwi obsługę manualnej lampy. Po prostu "z życia" będziesz wiedzieć które z ustawień będą dobre jako wyjściowe.

c4c3k
20-06-2015, 11:42
No też prawda. Ok to dziękuje wam za poświęcenie mi trochę czasu. A ja idę wtedy zdobywać trochę doświadczenia z moim nowym nabytkiem.

Pozdrawiam

c4c3k
20-06-2015, 12:15
Mam jedno ustawienie na lampie a resztę koryguje na aparacie i są zadawalające efekty :). Nie ma porównania ze standardową lampą :)

RAF7705
20-06-2015, 14:10
To widzę że tylko numerki się zmieniają żeby ludzie kupowali a jak wpieprzała prąd, tak wpieprza nadal.
Mam dwie i używam bardzo rzadko, właśnie z tego powodu.
Nissin na tych samych bateriach działa dużo dużo dłużej.

ThomasVoland
20-06-2015, 15:04
Nie wiem jak YN-560, ale 460 II akumulatory dawały radę całą sesję albo i kilka. Ew. jak używałem YN jako lampy głównej, to wtedy w trakcie sesji jedna wymiana. Kupiłem pół roku temu 560IV, ale jeszcze nie testowałem.

nikoniarz
20-06-2015, 15:09
Mam 468-II, 568 EX oraz SB-910 i nie widzę jakiejś "prądożerności" lamp YN...

c4c3k
20-06-2015, 15:34
Właśnie jakie akumulatory polecacie bo mam energizer 2000 ampero godzin i szczerze zrobie 30 zdjęć i padaja xD

GonzoG
20-06-2015, 16:06
To masz je padnięte, a przynajmniej jeden z nich jest całkowicie padnięty.

Przede wszystkich to jak chcesz myśleć o aku i aby normalnie działały, to musisz mieć ładowarkę, która każdy aku ładuje oddzielnie, a nie parami.
Dopiero mając taką ładowarkę można myśleć o kupnie akumulatorów - z lepszych polecam Sanyo/Panasonic/Fujitsu Eneloop białe (1900-2000 mAh).
Z tańszych - Tronic Eco z Lidla.

RAF7705
20-06-2015, 19:30
Mam 468-II, 568 EX oraz SB-910 i nie widzę jakiejś "prądożerności" lamp YN...
Ja nie twierdzę, że wszystkie, tylko, że 560 są pradożerne.

Piotr56
20-06-2015, 21:25
Witam
YN 560 ma prawie dwa razy większą liczbę przewodnią od YN 468-II, to logiczne że naładowanie lampy o dużo większej energii musi bardziej obciążać baterię, mam YN 560 IV i nie zauważyłem jakiejś tragicznej prądożerności.
Lampa nie lubi natomiast serii szybko następujących po sobie zdjęć, chyba ma jakieś zabezpieczenie termiczne które może sprawiać wrażenie że baterie padły, po chwili przerwy znowu bez problemu można błyskać.
Piotr

nikoniarz
20-06-2015, 23:23
Ja nie twierdzę, że wszystkie, tylko, że 560 są pradożerne.

Rozumiem, i dlatego nie stwierdziłem, ze nie masz racji.

Witam
YN 560 ma prawie dwa razy większą liczbę przewodnią od YN 468-II, to logiczne że naładowanie lampy o dużo większej energii musi bardziej obciążać baterię,

Owszem, jeśli ktoś ciągle używa maksymalnej mocy. Jak zauważyłeś (albo i nie) porównywałem też inne lampy. Jedno czym zaskoczyły mnie lampy YN to przyzwoita szybkość ładowania. Aczkolwiek przy SB-910 wymiękają- pewnie to koszt niższej ceny. Tak czy siak uważam, że każda YN to dobry wybór, jeśli jest wybrana świadomie.

RAF7705
21-06-2015, 09:34
Ogólnie jestem z nich zadowolony, do takiego użytkowania je akurat kupiłem, "raz na jakiś czas" i się w tej roli sprawdzają.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

buskibj
07-07-2015, 15:48
Witam,
Pytanie za 100pkt :) jak wlączyć wspomaganie af/predatora w IVce? chyba,że ten model nie ma tej funkcji??

GonzoG
07-07-2015, 17:30
Nie da się...
Tam nie ma wspomagania AF.

buskibj
07-07-2015, 17:34
Nie da się...
Tam nie ma wspomagania AF.

Dzięki za info,
pozdrawiam.