PDA

Zobacz pełną wersję : Export w LR - szumy?

walsodar
13-06-2015, 13:33
Witam, ostatnio pobawiłem się trochę w astrofoto, jako że pogoda dopisuje. Zdjęcie obrobiłem w LR, uzyskałem zadowalający jak dla mnie efekt, wyeksportowałem do jpg. I tu zaczynają się schody, bo to co dostałem dość różni się od tego, co mi wyświetla LR w finalnej wersji. Wiem, że eksport do jpg wiąże się z pewnymi stratami, ale tu chyba jest coś nie tak. Poniżej screen - po prawej to co widzę w LR, po lewej to co dostaję, czyli chyba nieco zasyfione foto. Możliwe, że to wynika z mojego braku wiedzy przy obsłudze LR, jeśli tak, prosiłbym o nakierowanie co mogłem zrobić źle. Czytałem kilka wątków z podobnymi problemami, ale nie pomogło.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/pVWyynP-1.jpg?1
źródło (http://i.imgur.com/pVWyynP.jpg?1)

2pompony
13-06-2015, 13:58
Po pierwsze na tym podglądzie nic nie widać, cały screen ma 1024 pixele szerokości, więc obrazki które widać można potraktować wyłącznie jako nieco lepsze miniaturki. Jedyne co teraz widać (co ja widzę) to to, że w windowsowym podglądzie masz więcej takiej chropowatości, więc może nie masz ustawionego antyalisingu, albo bóg wie czego jeszcze...

Jak chcesz rzetelnej porady, powieś gdzieś całego RAWa+xmp i jpga pochodzącego z exportu tego RAWa - pewnie znajdzie się ktoś, kto to ściągnie i obada... A swoją drogą, jakie masz parametry exportu? Może w tym siedzi przyczyna?

walsodar
13-06-2015, 14:10
Właśnie o tą chropowatość mi chodzi, cała reszta jest nieistotna, widać to nawet na tym zrzucie. Parametry standardowe, próbowałem różnych wariantów. Z RAWem będzie ciężko - jest to stack 50 zdjęć (rawów właśnie) i 50 darków w TIFFie. Wygląda na to, że gdzieś w trakcie exportu zdjęcie jest znów "zaszumiane" i to co ustawiłem w "Noise Reduction" nie idzie w export.

2pompony
13-06-2015, 14:22
O ile sobie przypominam były wersje LRa, które rzeczywiście miały problemy z ostrzeniem/odszumianiem przy exporcie, ale zostało to poprawione. Na pewno ostatnie wersje LR5.x były od tej wady wolne.

Jeśli to stack, to i tak exportujesz z jakiejś jednej klatki, to powieś tą klatkę właśnie - z tym że wtedy wystawiasz swoją pracę dla każdego... A co przy eksporcie innych zdjęć - też dostajesz po exporcie kaszankę, czy idzie dobrze? Żeby to zdiagnozować, trzeba wyizolować problem: kiedy się tak dzieje, w jakich okolicznościach, czy zaawsze czy są wyjątki, jakie i dlaczego, i tak dalej, i tak dalej...

Idźmy na początek do parametrów exportu: ustaw jakość na 100%, nic nie ruszaj z wielkościami i zobacz co wyjdzie.

walsodar
13-06-2015, 15:18
Aż tak to zauważyłem właściwie dopiero teraz, przy tego typu zdjęciach. Normalnie to lekko leci ostrość, ale w drogą stronę :) Tutaj znajduje się cały TIFF: http://sendfile.pl/pokaz/388033---DWRk.html
Jakość ustawiałem na różnych poziomach i właściwie to samo.

GonzoG
13-06-2015, 15:23
A co z wyostrzeniem przy eksporcie ?? Bo to może mieć wpływ.

walsodar
13-06-2015, 15:57
Odznaczone, presetów też nie ma żadnych.

2pompony
13-06-2015, 16:11
OK, ściągnąłem, rozjaśniłem, żeby cokolwiek było widać, wyeksportowałem, nie zauważyłem żadnej zmiany jakości. Czyli u mnie wygląda na to, że export działa normalnie.

PO zastanowieniu, proponuję Ci zrobić tak: wziąć jakąś klatkę, wyexportować ją tak jak to robiłeś tego feralnego razu, następnie wciągnąć takiego wyexportowanego jpga do LRa, i teraz wyświetlić sobie na raz dwa pliki: klatkę z której exportowaleś i wynik eksportu. Tym sposobem ominiesz jakiś podejrzany windowsowy podgląd i będziesz porównywał w jednym programie oba pliki. Może to coś da...

PS
co do samej klatki, to dziwnie wyglądają gwiazdy im dalej od centrum kadru: roztrajają się...

walsodar
13-06-2015, 16:31
Zrobiłem tak jak piszesz - i dalej widać różnicę. Jeszcze wziąłem jedną klatkę z tych 50, obrobiłem, Luminance ustawiłem na 100 i wyeksportowałem. I dalej to samo, wygląda to tak jakby Luminance działało znacznie mniej efektywnie, niż to ustalę suwakiem.
A co to roztrajania gwiazd, to był mój pierwszy stack, muszę poćwiczyć.

2pompony
13-06-2015, 16:46
Chwilunia, luminancję czego dałeś na 100?

walsodar
13-06-2015, 16:53
To był tylko przykład, docelowo mam 40, ale nawet jak znacznie zwiększam to wypluwa mi tego chropowatego jpga. Chyba że coś tu pochrzaniłem?

2pompony
13-06-2015, 17:03
Nie to, żeby nie można było dawać - skoro jest suwak, można suwać, choć oczywiście z głową, żeby nie robić czegoś przeciwstawnego, np. expozycją rozjaśniać, a krzywymi ściemniać, lub podobnie... Tylko się zastanawiam, co i gdzie dałeś - jak to mawiają popalić - że wychodzi jakaś kasza, bo mnie przy zastraszającej stromiźnie krzywej nic takiego nie wyszło.

EDIT
Wiem co, powieś jakąś klatkę którą obrobiłeś i powieś też koniecznie stowarzyszony z tą klatką plik xmp. Tym sposobem będę miał identyczną obróbkę jak Ty - może tu się będzie szło czegoś domyśleć. Niebawem co prawda znikam, ale potem wieczorkiem lub w nocy postaram się zajrzeć.