Zobacz pełną wersję : Jaka drukarka ???
Musashi_Miyamoto
13-06-2015, 01:09
Cześć poszukuję drukareczki do celów zawodowo-amatorskich ;) czasami jestem w miejscach gdzie klient oprócz plików chce zdjęcia, jak teren jest mi znany to idę do labu, często jednak bywa że nie ma takiej możliwości bo potrzeba na już ;) 90% to 10x15 10 to A4 i nad taką się zastanawiam aby była szybka i wydrukowany obraz był dobrej jakości. Jestem zupełnie zielony w temacie bo kiedyś drukowałem w domu na Epson Photo, nie wiem na ile opłacalny dziś jest wydruk z drukarki biorę pod uwagę 2 firmy Epson i Canon Pixma Pro akurat tu w miarę przystępnej cenie jest model 100 co to jest warte? Czy jest w stanie ktoś mi powiedzieć jakie są koszta wydruku 1 zdjęcia np. 10x15 z tuszami i papierem przy np. 100 szt. i co ewentualnie polecacie jako najbardziej ekonomicznego bo nie wiem czy zawracać sobie tym głowę?
Dzięki i pozdrawiam Jacek
Rafał_Sz
13-06-2015, 21:23
Epson L800. W kwestii kosztow druku nie ma konkurencji. Szesciokolorowy ciss ladowany jest oryginalnymi atramentami po 40 zł za 70ml. Polecam kupno z rozszerzoną gwarancją. Mi padla glowica, koszt naprawy 800 zl. Olalem, kupilem drugie L800. ?
Roderyk Braun
17-10-2015, 10:10
A tak z ciekawości - a jaka drukarka, jeśli chciałbym bezkompromisową jakość w formacie a3, zarówno kolor i czarnobiel?
Epson SC-P600 albo Pixma Pro-1 (chyba troche gorsza w cz-b + wymuszone marginesy przy artystycznych papierach).
Roderyk Braun
17-10-2015, 22:02
O, fajny ten epson - ciekawe jaki jest koszt tuszu, znając życie pojemniczki są jeszcze mniejsze niż dotychczas ;)
Chyba takie same jak w dawnej R3000 - 26 ml. Komplecik w multipaku kolo 1 kPLN..... ;(
Gdybym mial brac dla siebie to chyba wybralbym jednak SC-P800 (A2) - duze tusze, tansze w przeliczeniu na ml niz w przypadku SC-P600.
Troche sie wstrzymuje, bo Canon ma zaprezentowac nowe duze (17" I wieksze) w najblizszym czasie, a jakos do Canona (jesli chodzi o trwalosc) mam wieksze zaufanie niz do Epsona.
(O Epsonie troche w sieci mozna poczytac - czesto gwarancja + miesiac I naprawa nieoplacalna, Canony male chodzily u mnie latami - nadal uzywam MP640 bez najmniejszych problemow).
szukam dobrej drukarki ew 3w1 ale z Wi-Fi ktoś coś jakieś rozsądne sugestie raczej do domu niż do biura
pioterkow
11-11-2015, 20:59
A tak z ciekawości - a jaka drukarka, jeśli chciałbym bezkompromisową jakość w formacie a3, zarówno kolor i czarnobiel?
EPSON Stylus Pro 3880.
Świetna jakość wydruku BW i color.
Chyba już nie do dostania.... teraz już SC-P800 wszędzie.
pioterkow
11-11-2015, 21:48
Chyba już nie do dostania.... teraz już SC-P800 wszędzie.
Jest do kupienia jeszcze. Poleciłem bo mam i używam do mniejszych formatów. Bardzo fajny sprzęcik :)
justyna724
12-11-2015, 10:58
Witam wszystkich
Planuje zakup drukarki foto a3 z wifi na własne potrzeby i ewentualnie druk małych ilości dla sporadycznych klientów. Dobrze gdyby drukarka była ekonomiczna ale i wydruk satysfakcjonujący ;)
Budżetu na razie nie podaje, chętnie zapoznam się z Waszymi propozycjami :)
Pozdrawiam
Epson Stylus Photo 1500W
Ja od dłuzszego czasu pracuje na Epsonach, są bardzo dobrym wyborem. Tutaj masz też nadruk na płytach, co bardzo się przydaje. No i wifi to już chyba konieczność.
mógłbyś coś więcej napisać o tej drukarce ?
No i wifi to już chyba konieczność.
Kiedyś używałem HP, potem Epsona. Ale od przesiadki na Canona Pro9000 Mark II wyleczyłem się z innych firm. Dlaczego? Po prostu nie muszę szukać niczego lepszego. Canon też ma, świetnie opracowany, moduł nadruku na płytach.
Dlaczego WiFi to konieczność? Miałem nawet komputerek przy rowerze bezprzewodowy i działał najgorzej ze wszystkich których wcześniej używałem.
Zdjęcia przed drukiem chyba są obrabiane na jakimś kompie czy laptopie, czy doprawdy problemem jest podłączenie jednego kabelka? WiFi zamiast kabelka to przerost formy nad treścią, tam gdzie połączenie bezprzewodowe nie jest rzeczywiście niezbędne.
dołączę się do tematu. MilekS - mówisz o Canonie - jakiego typu tusz stosujesz, oryg, czy jakiegoś CISSa? Pozdrawiam
palfinger
02-01-2016, 15:31
najpierw zobacz jakie są najtańsze tusze do drukarki i do nich dokup drukarkę - firmy zarabiają na tuszach nie drukarkach ;)
Tylko trwałość tych najtańszych tuszy idzie w parze z ich ceną, niestety ;)
Kartofelinder
03-01-2016, 15:39
Ja używam Canona pixma ip8750 i uważam, że to co wypluwa ta drukarka jest co najmniej przedniej jakości.
Miałem wcześniej Pro100, ale się zepsuła. Szczerze mówiąc, w jakości wydruku różnice są minimalne, chociaż wiadomo, że pigment jest trwalszy.
Używam tylko oryginalnych tuszy Canona i raczej trzymam się ich papieru, chociaż czasem odskakuję w kierunku Ilforda Pearl. Polecam.
A wie ktoś czy Epson sc p600 da taką jakość wydruku jaka jest wymagana przy certyfikatach Epson Digigraphie ??? Nie chodzi mi o pieczątkę, tylko o przynajmniej zbliżoną jakość.
(Kiedyś słyszałem gościa od Epsona jak mówił, że minimum to stylus pro 3880)
A wie ktoś czy Epson sc p600 da taką jakość wydruku jaka jest wymagana przy certyfikatach Epson Digigraphie ??? Nie chodzi mi o pieczątkę, tylko o przynajmniej zbliżoną jakość.
certyfikat ma papier trwałość tusz + papier to drukarka a2 . mam p600 i druk jest bardzo wysokiej jakości ale drogi tusze są po 100zł.drukowanie na grubych papierach szczególnie bw szybko wykańcza jasny cyjan taka mała uwaga, na razie na startowych tuszach + wymiana j.cyjan udało mi się zrobić 40 szt a4 kolor + czarno biały. Jak chcesz dużo drukować to polecam p800 lub canona1000. pozdr
certyfikat ma papier trwałość tusz + papier to drukarka a2 . mam p600 i druk jest bardzo wysokiej jakości ale drogi tusze są po 100zł.drukowanie na grubych papierach szczególnie bw szybko wykańcza jasny cyjan taka mała uwaga, na razie na startowych tuszach + wymiana j.cyjan udało mi się zrobić 40 szt a4 kolor + czarno biały. Jak chcesz dużo drukować to polecam p800 lub canona1000. pozdr
W sumie nie wiele będę drukował, tylko dla siebie, lub dla kogoś okazjonalnie jak pokryje koszt. p800 jest gabarytowa za wielka dla mnie, i nie potrzebuję formatu A2. Najczęsciej to będą formaty A4 lub mniejsze. Nie chce już być zdany na chemię i laborantów. A w takim formacie nikt nie drukuje komercyjnie żeby jeszcze przyjść z własnym papierem, a papieru z roli nie cierpię.
W sumie nie wiele będę drukował, tylko dla siebie, lub dla kogoś okazjonalnie jak pokryje koszt. p800 jest gabarytowa za wielka dla mnie, i nie potrzebuję formatu A2. Najczęsciej to będą formaty A4 lub mniejsze. Nie chce już być zdany na chemię i laborantów. A w takim formacie nikt nie drukuje komercyjnie żeby jeszcze przyjść z własnym papierem, a papieru z roli nie cierpię.
To nie widzę sensu kupowania tak drogiej drukarki!! koszt zakupu p600 + tusze + papier to koło 4k jesteś z krakowa tam masz duże możliwości np. kolega czarnoj . Ale to twoja kasa zrobisz jak chcesz..
wojtek77
05-03-2016, 19:54
Ja do małych wydruków też posiadam L800 - kolorowe zdjęcia bardzo ładnie drukuje, niestety B&W to padaka. Pozdrawiam :)
Ja zawsze korzystałam z drukarek hp. Jestem bardzo zadowolona. Tusze do niej też nie są aż takie drogie.
Rafał_Sz
16-04-2016, 14:15
Ja zawsze korzystałam z drukarek hp. Jestem bardzo zadowolona. Tusze do niej też nie są aż takie drogie.
Akurat HP i Lexmark to mistrzowie w strzyżeniu kasy za tusze. ;)
Czesc Wszystkim.
Potrzebuje pomocy w wyborze drukarki. Jestem zielony w tej kwesti dlatego moje pytania moga byc nie na miejscu.
Wiec ja robie zdjecia wiec drukarka ktora bedzie drukowala zdjecia do formatu A3 maksymalnie, moja dziewczyna jest grafikiem poszukuje dobraej drukarki do drukowania wizytowek,zaproszen,kalendazy i podobnych tego typu zlecen.Papier do 250-300g. Myslimy nad wydatkiem pomiedzy 2500-4000zl.
Jestesmy zainteresowani urzadzeniem jedno funkcyjnym czyli drukarka.
Moj pierwszy model nad ktorym sie zastanawiamy to:
SureColor SC-P800- czy ktos jest uzytkownikiem tej drukarki ?? jakie sa koszty wydruku??i inne wady i zalety??
SureColor SC-P600
EcoTank ET-14000 jezeli chodzi o drukarki z systemem ladowania tuszow eco, czy jakosc wydruku jest nadal dobra??
Jezeli znacie jeszcze jakies modele to prosze o info.
Rafał_Sz
19-04-2016, 10:05
Napisz do kolegi Czornyj i zapytaj o ostatni wypust Canona, mocno siedzi w temacie. Z tego co widziałem, to ta drukarka nie bierze jeńców. ;)
Drukarki foto kiepsko nadają się do realizacji tego typu wydawnictw - optymalne rezulaty są do osiągnięcia na specjalnych (drogich) papierach, koszt eksploatacji jest relatywnie wysoki (drogie tusze), wydajność niska.
Do tego typu zleceń kupiłbym używaną Olympię - Xerox DC242/252, najlepiej z kontrolerem Fiery (takiego usrojstwa prywatnie używam). Potrzebne będzie samo pudełko z kontrolerem, bez dodatkowych podajników i finisherów.
Witajcie, szukałem trochę informacji w sieci ale ciężko o fachowe info, poszukuje drukarki z przeznaczeniem głównym do drukowania zdjęć do dokumentów (paszporty, dowody itp) gdzieś w sieci znalazłem epsona L810 choć nie jestem przekonany czy moge liczyć na kilka propozycji.
Drugi wariant to pogodzić wydruki do dokumentów i wydruki tradycyjne do np A3 (większy koszt uwzględniam) gdyz obecnie wysyłam zdjęcia do fotolabu
Czarnyj -Masz skrzynkę zapełnioną
Odgrzebię nieco temat. Ostatnią drukarkę miałem jakieś 10 lat temu. Obecnie zastanawiam się nad czymś do domu. Zastosowanie foto oczywiście ale i domowe wydruki również. Żona obiecała, że będzie drukowała zdjęcia więc nie martwię się o zasychanie tuszy. Ważny jest dla mnie koszt wydruku. Na sama drukarkę chciałbym przeznaczyć nie więcej niż ÂŁ300 (dajmy na to że do 1500zł). Co kupować? Wpadł mi w oko Epson L805. W mojej obecnej sytuacji akurat Wi-FI by się przydało a podobno tanie wydruki z niej są i jakościowo całkiem niezłe. A czy coś lepszego np. z Canona dostanę? Może być format A3. WiFi nie jest konieczne, najwyżej dziurę na kabel przebiję do schowka :D A może Epson Sylus Photo 1500W? Z kolei Canon PIXMA iP8750 też ma swoje zalety. Na Pixmę Pro100s mnie już nie stać :( Gdyby ktoś mądrzejszy coś doradził byłbym wdzięczny.
Mam L800 i przy dobrych papierach śmiało można polecać do wydruków domowych i kolorowych, czarno-biały niestety jej nie wychodzi, za to dysze się mocno nie zatykają, drukuje szybko i zużywa naprawdę mało tuszu.
Rafał_Sz
22-09-2016, 07:53
Ostatnio w zasadzie większość producentów papierów udostępnia profile dla L800. To też ma znaczenie. ;)
Praktycznie się zdecydowałem na Epsona L805. Teraz tylko muszę dobrą ofertę znaleźć żeby mi ją do UK przysłali bo okazuje się, że Wielka Brytania nie ma jej w jakiejś normalnej dystrybucji. Pewnie trzeba będzie ściągać z Czech albo jakiś myk z Polski. Dzięki.
Praktycznie się zdecydowałem na Epsona L805. Teraz tylko muszę dobrą ofertę znaleźć żeby mi ją do UK przysłali bo okazuje się, że Wielka Brytania nie ma jej w jakiejś normalnej dystrybucji. Pewnie trzeba będzie ściągać z Czech albo jakiś myk z Polski. Dzięki.
Witam
I jak wrazenia po zakupie L805 ? Tez sie zastanawiam i dobze bylo by poznac opinie uzytkownika.
Wrażenia całkiem fajne. Już się wypowiadałem w wątku o tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=277067&p=3771953&highlight=#post3771953). Generalnie trzeba sobie zadać pytanie czy damy radę żyć z wadami L805 czy nie? Być może wydruki nie są trwałe ale jeśli wytrzymają w albumie 30 lat to dla mnie ok za tą cenę. Na ścianie żadne zdjęcie nie będzie wisiało tak długo :) Ja używam tylko oryginalnych tuszy i jak na razie Epsonowskiego papieru 10x15 bo mam dużo. Prócz tego błyszczący Kodaka A4 (jakiś premium), który wygląda niemal tak samo jak Epson (na wydruku) oraz Ilforda Galerie Gold Mono Silk (do czarno białych wydruków). Z tym, że tego ostatniego użyłem raz na do czarno białego druku (wyszło z lekko cyjanową dominantą ale na całym obszarze. Żadnych plam czy czegoś takiego nie zaobserwowałem. Dla mnie można drukować czarno białe na tej drukarce jak się przyzwyczaimy do dominanty. Mi to nie robi różnicy bo czb machnę w pracy na Epsonie 7890 i tu widać różnice klas). Druki kolorowe za to są ok. Nasycone ale można w sterowniku trochę pokręcić. Mi ta drukarka pasuje.
Tak, technologia jest zgodna, ale oficjalnie najmniejszymi urządzeniami są 3880 i P800.
To i ja odgrzebię temat. Patrząc na opinie - Epson L805 Wychodził ok Cena-Jakość.
Czy teraz do kwoty 1500zł znajdę coś lepszego?? Szybkość wydruku nie ma znaczenia. Chodzi tylko i wyłącznie o jakość. No i może jednak o tusze, aby nie trzeba było wydawać pół wypłaty, aby wypełnić braki :)
To i ja odgrzebię temat. Patrząc na opinie - Epson L805 Wychodził ok Cena-Jakość.
Czy teraz do kwoty 1500zł znajdę coś lepszego?? Szybkość wydruku nie ma znaczenia. Chodzi tylko i wyłącznie o jakość. No i może jednak o tusze, aby nie trzeba było wydawać pół wypłaty, aby wypełnić braki :)
Napisz coś więcej o Twoich potrzebeach i zastosowaniach, czy takie jak autora pierwszego posta w tym wątku?
Napisz coś więcej o Twoich potrzebeach i zastosowaniach, czy takie jak autora pierwszego posta w tym wątku?
A więc chodzi w 99% o Kolor, fajnie gdyby to mogło być w formacie A3, ale czy np budżet - absolutny max 3tys. dałby naprawdę bardzo dobrej jakości zdjęcia?? Jeżeli nie, to zdjęcia do A4.
Drukarka nie musi być minimalistyczna. Jakość stawiam na 1 miejscu, tylko czy budżet na to pozwoli przy wydruku A3?? Jeżeli nie, to A4.
z drukiem atramentowym jest tak, że są urządzenia amatorskie, w większości A4 i (pół)profesjonalne (A3 i większe) - pośrodku w zasadzie nic nie ma lub bardzo ubogo.
wynalazki typu L800, mają małą trwałość (sprzęt i wydruki), dobrych drukarek foto A4 nie ma. Najlepszy byłby dla Ciebie pigmentowy Epson SC-P600 lub barwnikowy Canon Pro-100, oba gdzieś pomiędzy 2000-3000 zł. pigment da radę na większej liczbie lepszych podłoży i łatwiej robić profile, ten barwnik jest trochę tańszy, ale ma mniejsze kartridże.
jeśli masz jakieś konkretne dalsze pytania, pytaj
A co myślisz o - Canon PIXMA PRO-10S
Bo tak się skierowałem ku temu, zanim przeczytałem twoją odpowiedź :)
jakąkolwiek wybierzesz z tych A3+ (poza L1800), jakość druku będzie świetna. Pro-10 to taka trochę ani świnka ani morska, drukuje bardzo dobrze, ale jest okrojona w stosunku do Pro-1 i ma małe kartridże (tylko 14ml vs 36ml Pro-1 i vs 26ml P600). Dodatkowo, nie wiem jak Pro-10, ale Pro-1 miała masakryczne zużycie tuszu na samoczyszczenie, jak nie była używana. Co do jakości druku nie można się przyczepić, ale aspekty użytkowe mogą być różne...
Dla mnie nadal to byłby wybór między Pro-100 na barwniku a SC-P600 na pigmencie.
ew. możesz kupić używaną R3000, starszy model sprzed P600 i zalać ją jakimś lepszym tuszem, tylko będzie bawienie się z robieniem profili (jeśli chcesz mieć dobrą jakość druku, na każdej drukarce będzie, profile fabryczne zazwyczaj są średnie)