PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon AF-S 50 mm f/1.8G i Nikon D3200

Aravil
12-06-2015, 16:56
Dzień dobry,
Zastanawiałem się nad zakupem dobrej stałki do Nikona D3200 i myślę nad obiektywem Nikon AF-S 50 mm f/1.8G. Z tego co widzę jest od obiektywem do pełnej klatki (nie ma oznaczenia DX). Chciałbym zapytać czy nie będzie problemów z współpracą z aparatem (wiem że aparaty pełnoklatkowe nie rejestrują części obrazu przy stosowaniu obiektywów DX)

nikoniarz
12-06-2015, 17:06
Nie będzie żadnych problemów, a ekwiwalent ogniskowej jaki otrzymasz to 75 mm.

kjakub
12-06-2015, 18:36
Nie będzie problemów - problemy mogą wystąpić w odwrotnym przypadku, czyli obiektywie DX na FX (pełna klatka/mały obrazek). Fajne szkło za te pieniądze.

nikoniarz3100, nie mieszaj już z tymi ogniskowymi - to było, jest i zawsze będzie 50 mm, a jeśli kolega nie pracował na pełnej klatce (jak sądzę, skoro pisze prawdopodobnie o pierwszej stałce) to nie ma najmniejszego problemu, a tylko wywołujesz zupełnie niepotrzebną niepewność...

nikoniarz
12-06-2015, 20:22
nikoniarz3100, nie mieszaj już z tymi ogniskowymi - to było, jest i zawsze będzie 50 mm, a jeśli kolega nie pracował na pełnej klatce (jak sądzę, skoro pisze prawdopodobnie o pierwszej stałce) to nie ma najmniejszego problemu, a tylko wywołujesz zupełnie niepotrzebną niepewność...

Nic nie mieszam. Ekwiwalent to ekwiwalent. Napisałem wprost o ekwiwalencie a nie o zmianie ogniskowej samej w sobie.

karolt
13-06-2015, 09:00
Dzień dobry,
Zastanawiałem się nad zakupem dobrej stałki do Nikona D3200 i myślę nad obiektywem Nikon AF-S 50 mm f/1.8G. Z tego co widzę jest od obiektywem do pełnej klatki (nie ma oznaczenia DX). Chciałbym zapytać czy nie będzie problemów z współpracą z aparatem (wiem że aparaty pełnoklatkowe nie rejestrują części obrazu przy stosowaniu obiektywów DX)

Kupuj i się nawet nie zastanawiaj, o ile ta właśnie ogniskowa (konkretnie jej kąt widzenia w Twoim aparacie) Ci odpowiada. Świetne do portretów, ale nie tylko. I tanie!

Aravil
14-06-2015, 19:21
Ok, dzięki

Aravil
14-06-2015, 19:25
Nie będzie problemów - problemy mogą wystąpić w odwrotnym przypadku, czyli obiektywie DX na FX (pełna klatka/mały obrazek). Fajne szkło za te pieniądze.

na pełnej klatce nie pracowałem, bo nie mam pieniędzy, a poza tym nie będę miał później problemu z wymianą szkieł pod pełną klatkę. Obecnie mam kitowego 18-55, ale z czasem planuję dokupić kolejny zoom (pewnie Tamrona)