PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Żona raz

artur0372
11-06-2015, 19:24
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1282.photobucket.com/user/artur0372/media/3_zpsjicavlbk.jpg.html)

PiciuD300
11-06-2015, 20:00
Oj, żona chyba nie lubi być fotografowana. Zmuszasz Ją? Dobra kompozycja, ale krótsza ogniskowa dałaby ciekawszy bokeh.

artur0372
11-06-2015, 20:08
Nie zmuszam, przecież widać że lubi :-)
Dzięki za opinie i podpowiedź.

wasilewk
11-06-2015, 21:16
Dla mnie: jest tak jak ma być. Podoba się.

artur0372
11-06-2015, 22:27
Dzięki.

RaditZ
11-06-2015, 23:34
Wszystko ok, ale bez wodotrysków :)

Czaiłeś się na żonę gdzieś w krzakach? - ogniskowa 300mm :P

artur0372
11-06-2015, 23:48
Czaiłeś się na żonę gdzieś w krzakach? - ogniskowa 300mm :P

:-)

tetunio
12-06-2015, 09:25
Jak chcesz się rozwijać to musisz fotografować różne osoby. A uśmiech zmienił by to zdjęcie diametralnie. Wymuszony pewnie będzie trudno ale jak zonka będzie myśleć że dopiero się przygotowujesz zazuc jakiś grups i strzelaj. Pozdro :-)

Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka

artur0372
12-06-2015, 09:40
Jak chcesz się rozwijać to musisz fotografować różne osoby. A uśmiech zmienił by to zdjęcie diametralnie. Wymuszony pewnie będzie trudno ale jak zonka będzie myśleć że dopiero się przygotowujesz zazuc jakiś grups i strzelaj. Pozdro :-)

Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka

Ja już jestem dość rozwinięty :-)
Ktoś kiedyś mi napisał żeby zabrać żonę na zakupy (torebkę). Chyba tak trzeba będzie zrobić. Zdjęcia z nową torebką... - byłby uśmiech nie ma bata :-)
Dzięki.

tetunio
12-06-2015, 13:31
Ja już jestem dość rozwinięty :-)
Ktoś kiedyś mi napisał żeby zabrać żonę na zakupy (torebkę). Chyba tak trzeba będzie zrobić. Zdjęcia z nową torebką... - byłby uśmiech nie ma bata :-)
Dzięki.

Umysłowo na pewno :-) ale uwierz mi że zabierasz inna laskę w to samo miejsce i masz o niebo lepsze foty bo jest inny kontakt, inna "więź" (lub jej brak). Ja mam śliczną żonkę, pochodzenie kubańskie ale ile można tej samej osobie zdjęcia robić :-) no i zauważ że ogromne znaczenie mają detale, czyli ubranie fryzura itp. Czasem ze spontana wyjdzie fajna fota ale z reguły do takich zdjęć trzeba sie.solidnie przygotować. Dlatego najpierw na zakupy, potem fryzjer, wizażystka i potem sesja. I żonka będzie szczęśliwa i ty :-) pozdro

Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2

artur0372
12-06-2015, 13:44
Umysłowo na pewno :-) ale uwierz mi że zabierasz inna laskę w to samo miejsce i masz o niebo lepsze foty bo jest inny kontakt, inna "więź" (lub jej brak). Ja mam śliczną żonkę, pochodzenie kubańskie ale ile można tej samej osobie zdjęcia robić :-) no i zauważ że ogromne znaczenie mają detale, czyli ubranie fryzura itp. Czasem ze spontana wyjdzie fajna fota ale z reguły do takich zdjęć trzeba sie.solidnie przygotować. Dlatego najpierw na zakupy, potem fryzjer, wizażystka i potem sesja. I żonka będzie szczęśliwa i ty :-) pozdro

Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2

Nie popadajmy w paranoję. Ja pstrykam czysto hobbystycznie. Nie robię i robić nie będę tego zawodowo, ale dzięki za rady. Jak kiedyś będzie chciała jakąś "ładną sesję" to mi powie i będzie się uśmiechać :-)

jaś
12-06-2015, 14:18
wyprana kolorystyka i odbicia w okularach tak sobie mi podchodzą i dość płasko wyszło.

artur0372
12-06-2015, 14:21
wyprana kolorystyka i odbicia w okularach tak sobie mi podchodzą i dość płasko wyszło.

Tak miało być, oprócz odbicia w okularach.
Dzięki.

WoWo
12-06-2015, 16:09
Czemu tak miało być ? no mi niestety też nie podchodzą któryś raz zamieszczasz żonę i wszystkie wydają mi się podobne
płasko i mało ciekawie jak z komórki.Zdaje mi się też że widzę to co u mojej żony "Ciekawe kiedy się odwali z tą swoją zabaweczką" :-)

artur0372
12-06-2015, 18:14
Wg mnie to jest zupełnie inne od pozostałych.

KaarooL
12-06-2015, 22:07
Pstryk typu "niechcemisię zrobić tego jak należy". Przyznałbym punktację 2/10... Po jednym punkcie za to, że osoba jest w GO i widać kto jest na zdjęciu.

Skoro tak chcesz prezentować bliską Ci osobę...

artur0372
12-06-2015, 22:13
Pstryk typu "niechcemisię zrobić tego jak należy".

Możesz rozwinąć?

KaarooL
12-06-2015, 22:25
Hmm... popatrz na to zdjęcie od strony technicznej, sprawdź histogram a potem weź pod uwagę jak niekorzystnie pokazałeś bliską Ci osobę. Wygląda jak cyknięte komórą od niechcenia, komuś kogo się nie lubi. Jedynie blur tła wskazuje że to jednak nie była komóra...

artur0372
12-06-2015, 22:36
Bzdury piszesz, ale po to pokazuję żeby krytykować.
Jak Ty byś to zrobił, więcej kontrastu, mniej kolorowo itp. ?

sufenta
12-06-2015, 22:47
mie musialbys sie zloscic, artur0372, gdybys trzymal sie jednej z zelaznych zasad fotografii obowiazujacej amatorow (jak ty i ja ) i profi- nie publikujemy zdjec osob nam bliskich z tego chocby powodu, ze krytyke odbieramy bardzo osobiscie a osobie przez nas sportretowanej po przeczytaniu niektorych komentarzy moze byc przykro.

artur0372
12-06-2015, 22:57
mie musialbys sie zloscic, artur0372, gdybys trzymal sie jednej z zelaznych zasad fotografii obowiazujacej amatorow (jak ty i ja ) i profi- nie publikujemy zdjec osob nam bliskich z tego chocby powodu, ze krytyke odbieramy bardzo osobiscie a osobie przez nas sportretowanej po przeczytaniu niektorych komentarzy moze byc przykro.

Nie złoszczę się, skąd taki wniosek? Naprawdę wolałbym żeby ktoś kto krytykuje coś podpowiedział (po to pokazuję), jak on by to widział, co by poprawił itd. Komentarz typu "jak z komórki" nie wiele mi podpowie i innym chyba też nie.
ps.
Przykro nikomu nie będzie bo puki co nikt nie ocenia fotografowanej osoby.

przemas-J
13-06-2015, 17:28
Żony dość ciężko się fotografuje .
Trochę przerobiłem tematu i zanim coś tam wyszło , trochę wody w Wiśle upłynęło.
Zaś jeśli chodzi o samą fotke.Kadr poprawny ale ja bym troszkę przycioł.
Zmień ogniskową przydała by się 50.
Jest teraz dość ciepło ładne kolory w około.
Postaraj się żonę ubierać w bardziej kolorowe ubrania żywe.Okulary bym sobie opuścił.

Na koniec dodam tylko żonę rozbujałem przy muzyce.
Z czasem zaczęła eksperymentować z makijażem i coś tam po mału wychodzi

Nie odbieraj tego co napisałem źle.
Nie wymodrzam się (sam jestem amatorem i się ucze

basket
13-06-2015, 18:24
Żony dość ciężko się fotografuje
Popłakałem się jak to przeczytałem :-) Ale coś w tym jest i pewnie nie odnosi się to do wszystkich żon :-P
Normalna rzecz. Osoba która na co dzień nie obcuje z obiektywem po prostu czuje się dziwacznie.
Owszem. Są osoby z predyspozycjami, ale jest ich niewiele.
Wszystko jest do wyrobienia. Trzeba trochę popracować i się trochę zluzować. Na początek trochę winka pewnie nie zaszkodzi. Problem jest taki, że żona musi choć trochę chcieć. Bo jeśli nie, to nic nie poradzisz i zdjęcia będą się tylko nadawały do rodzinnego albumu. Ale czy to źle?

przemas-J
13-06-2015, 18:39
Ja w sumie zbyt wiele kobiety nie fotografowałem.Ale jedna koleżanka utkwiła mi w pamięci. 1 sesja w parku wiadomo wokoło sporo osub. W ogóle nie chciała fotek bo ludzie itd.Po odrobinie czasu udało się i tu się spełniła idealnie żona.Często pomaga.Zadanie trzymać statyw by się nie przewrócił :).
2 sesja z tą samą koleżanką w parku totalnie inna już nie przejmowała się osobami w okół :)
Od tamtego czasu na pierwsze plener zabieram sarny do lasu :)

A żonę próbuje przekonać że funkcją sherpy :) nie jest taka zła

Wysłane z mojego XT1072 przy użyciu Tapatalka

jaś
13-06-2015, 19:58
Tak miało być, oprócz odbicia w okularach.
Dzięki.

:) znaczy robiłeś coś z kolorami przy tym zdjęciu?
"tak miało być", "tak chciałem" to typowe odpowiedzi sugerujące że istniał jakiś zamysł czy plan podczas wykonywania fotografii lub postprocesu, ale efekty zwykle podpowiadają oglądającym coś przeciwnego.

artur0372
13-06-2015, 22:39
Panowie. Przed parkiem jest muzeum, w muzeum zrobili wybory (na prezydenta) byliśmy na wyborach Mówię do żony chodź do parku ja sobie zapalę i pstryknę Tobie kilka zdjęć (bo akurat w piątek przyszedł nowy obiektyw -Tamron 70-300 VC USD) i to tyle. Fotka może się podobać lub nie, mam to w d... nosie. Proszę, oceniacie moją "pracę" nic więcej. Olejcie brak uśmiechu, 80% zdjęć ludzi, modelek tu na forum jest bez uśmiechu i zdjęcia są ********e. Piszczcie co byście poprawili w tym zdjęciu, jak Wy byście to widzieli, czego brak, czego za dużo.
Dziękuję.
ps.
Zdjęcia są tylko do rodzinnego albumu.

artur0372
14-06-2015, 02:04
są ********e.

Świetne

251kris
14-06-2015, 14:09
Faktycznie troche płasko -ogniskowa 300mm chyba za duża do portretu.
Lepiej byłoby bez okularów.