Zobacz pełną wersję : jakie obiektywy do D750
jestem na kupnie mojego pierwszego FF - D750 częściowo z przeznaczeniem na śluby, a w dużej mierze na portrety. Jako, że nie miałem okazji zapoznać się z pełną klatką i szkłami do niej, proszę o radę jakie szkła w granicach 0d 15 - 70 mm moglibyście doradzić. Oczywiście chodzi mi o dwa szkła w sumie w cenie ok 4k. Niestety nie mogę sobie obecnie pozwolić na te z wysokiej półki, bo sama pucha troche mnie skubnęła. Dodatkowo mam pytanie czy obiektyw niekoniecznie dostosowany do FF będzie robił gorsze zdjęcia i czym ogólnie różni się fota wykonana jednym i drugim szkłem. Nie orientuję się w tej dziedzinie zupełnie, bo to mój pierwszy kontakt z tym systemem.
W tym momencie chodzi mi głównie o fotografię śłubną...:-)
ekhm... wiesz ile takich tematów było ?
Wystarczy troszeczkę sie rozejrzeć
zgadza się, było, ale jak rozpoznać, że szkło jest do ff? Naprawdę jestem zielony w tym momencie...
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses
format obiektywu - DX to jest crop
FX - pełna klatka
Po jego oznaczeniu. W Nikonie, to szkła bez "DX", Sigma to "DG", Tamron to samo "Di" (nie Di II, ani Di III), w Tokinie to FX.
Dzięki za pomocne rady, juz jestem trochę mądrzejszy :-)
.... i jak sobie pospacereowałem po forum to okazało się, że będę musiał na szkiełka dołożyć co najmniej 2k więcej....żona mnie zabije....
A co masz obecnie? Jakie body i obiektywy?
właśńie, że nie mam nic do Nikona. Dopiero zaczynam przygodę z Nikonem FF, do tej pory miałem i mam dalej Pentax K5II i 7 niezłych szkieł i naszło mnie na zmiane systemu, głównie z powodu zdjęć śłubnych, w których pentax dawał sobie jakoś radę, ale jednak troszke brakuje mu od FF.....
FX to nie jest remedium na wszystko, przekalkuluj sobie co i jak.
Możesz kupić 35mm f/1.8G ED + 85mm f/1.8G, ewentualnie jeszcze 50mm f/1.8G gdy będzie Ci brakowało środka. Możesz też kupić 24-70mm np od Tamrona jeśli nie czujesz się na siłach pracować tylko na stałkach.
Jakie masz ulubione ogniskowe?
Nie mam jakiejś ulubionej ogniskowej. W zasadzie to robię foty w zakresie od 10mm do 200mm, głównie zmiennoogniskowe, no i stałki 50mm zarówno oldschoolowe manuale (piękny bokeh) jak i nowsze. Nie mam problemu ze stałkami podczas codziennego robienia zdjęć, natomiast w fotografii ślubnej jednak wolę mieć zmiennoogniskowe, jakoś większe pole manewru. Możesz polecić tego Tamrona? Właśnie zastanawiam się między tym Tamim, a Sigmą też 24-70 oraz Tokiną 16-25 no i właśnie jakaś jasna stałka 50mm, czyli na początek takie trio. Wahałem się długo nad zmianą systemu, ale jednak jakość zdjęć z mojego spojrzenia wygląda na lepszą w wykonaniu FX, a klienci na ślubach może tego nie zauważają, co jednak dla mnie nie jest argumentem, aby robić troszkę gorsze foty... Może się mylę, a może nie... :-)
adrianek32
11-06-2015, 22:17
nie ma Tokiny 16-25 mozesz kupic np 2 zoomy: Tokine 16-28 i Tamrona 24-70 ale za nowe wyjdzie Ci ponad 6tys, p.s. nie masz pojecia o szklach kupiles jedno body i chcesz sluby fotografowac?
z tokiną to mała pomyłka, jasne, że 16-28. A skąd Ci wiadomo, że mam jedno body? CO do szkieł pytam o fx do nikona, bo nie miałem z nimi do czynienia, co nie musi znaczyć, że nie mam pojęcia o obiektywach. Co do ślubów, to chyba jednak zrobiłem ich spoooro więcej niż myślisz
nikoniarz
11-06-2015, 23:16
Co do ślubów, to chyba jednak zrobiłem ich spoooro więcej niż myślisz
Także powinieneś wiedzieć czego Ci potrzeba...
A jeśli chodzi o jakieś szkieło FX w cenie do 4k zł- rozważ proponowanego Tamrona 24-70.
adrianek32
11-06-2015, 23:23
zrobiles sporo slubow a nie masz pojecia o optyce, mniejsza z tym, jesli ma byc do ok 4 tys to moze byc w/w Tokina i Tamron 28-75, nie napisales ze masz inne zapasowe body, chyba masz do niego jakies szkla, nie wyobrazam sobie fotografa ktory nie ma zbytnio pojecia o optyce ktora ma zamiar uzywac do repo slubego, ale to moje zdanie i bez urazy :)
FX to nie jest remedium na wszystko, przekalkuluj sobie co i jak.
Możesz kupić 35mm f/1.8G ED + 85mm f/1.8G, ewentualnie jeszcze 50mm f/1.8G gdy będzie Ci brakowało środka. Możesz też kupić 24-70mm np od Tamrona jeśli nie czujesz się na siłach pracować tylko na stałkach.
Jakie masz ulubione ogniskowe?
Zrób jak pisze kolega. 35+85 ED Będzie pan zadowolony.
przemas-J
13-06-2015, 19:53
Wybacz ma wypowiedź.
Kupileś super puche robileś śluby i nie wiesz co potrzebujesz.Ja po 1 już wiem co mi brakowało.
28 poszła na ostrzał bo mi nie pasowała zmieniłem na 16-28 brakuje mi tylko 35 /135
Oczywiście każdy ma swe ulubione ogniskowe.
Na chwilę obecną posiadamy 16-28/50/85
Póki co sprawdza się taki zastaw
Na poczatku przygody z fx moze 28 1.8 i 50 1.8 a z zoomow wybor ogromny
kurczeblade
29-06-2015, 17:14
Zaprezentuj zdjęcia z tych ślubów, zobaczymy jakich ogniskowych Ci brakuje.
Wybacz ma wypowiedź.
Kupileś super puche robileś śluby i nie wiesz co potrzebujesz.Ja po 1 już wiem co mi brakowało.
28 poszła na ostrzał bo mi nie pasowała zmieniłem na 16-28 brakuje mi tylko 35 /135
Oczywiście każdy ma swe ulubione ogniskowe.
Na chwilę obecną posiadamy 16-28/50/85
Póki co sprawdza się taki zastaw
A jak oceniasz ten zestaw pod kątemAF-C na ciemnych salach weselnych? z jakim body pracujesz?
Witam,
odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego.
Jak ocenicie następujące obiektywy do Nikona D750:
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM (reportaż)
Nikkor 85 mm f/1.8G AF-S (portret)
Chodzi mi przede wszystkim o to, czy nie są to za słabe szkła do tego body, żeby wykorzystać jego możliwości (nie patrząc na umiejętności fotografa - nie chcę słuchać, że wszystko od tego zależy, chodzi mi jedynie o kwestie sprzętowe).
Nie są to za słabe szkła.
lukasz.antoniak
23-11-2016, 23:43
Te obiektywy są tak samo dobre na D750 jak i D600/610. Ciężko przeglądać forum, gdzie 100 tematów typu "obiektywy pod body XYZ". Poza tym o samych wyżej wymienionych obiekwtywach znajdziesz tutaj masę informacji. Szkło nigdy nie jest za dobre :), a bardziej wymagające są matryce z większą ilością pixeli (czyli D800/810). Będziesz zadowolony... Jeśli masz środki to może warto rozejrzeć się za Sigmą Art 85/1.4. Na dniach wchodzi do sprzedaży.
Witam,
odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego.
Jak ocenicie następujące obiektywy do Nikona D750:
Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM (reportaż)
Nikkor 85 mm f/1.8G AF-S (portret)
Chodzi mi przede wszystkim o to, czy nie są to za słabe szkła do tego body, żeby wykorzystać jego możliwości (nie patrząc na umiejętności fotografa - nie chcę słuchać, że wszystko od tego zależy, chodzi mi jedynie o kwestie sprzętowe).
do d750 oba obiektywy pasuja idealnie. sam bawie sie sigma a35 1.4 z tym body, ale zamiast nikkora 85 1.8 wybralbym sigme 1.4 o tej samej ogniskowej. tak jak pisali koledzy wczesniej, to swietne szkla do tego body.
na sigme 85,, trzeba jeszcze 5 dni poczekac do oficjalnej sprzedazy w polsce. mam nadzieje, ze uda mi sie ja jeszcze w listopadzie kupic ;-)
plusem w nowych obiektywach sigmy i tamrona jest mozliwosc samodzielnej kalibracji szkiel za pomoca usb dockow (koszt ok. 200 pln). ta dosc prosta czynnosc daje ci mozliwosc samodzielnego indywidualnego dopasowania obiektywow do danego body.
Ten drugi to jeden z najlepszych obiektywów, ostry itp. Daje radę nawet na puszkach o większej rozdzielczości niż D750.
Miałem krótko Sigma art 35mm 1.4mm z D750. Niestety, z bocznymi czujnikami autofocus'a była duża niedokładność w ustawianiu ostrości (na środkowy było dobrze).