Zobacz pełną wersję : helios 58 f2 - ostrosc
Witam,
Znajomy znalazl na strychu obiektyw helios 58 mm f2.
przyslona dziala poprawnie. jednak jak podloze obiektyw do aparatu i probuje ustawic ostrosc nie widze zmian przy kreceniu pierscieniem.
czy da sie jakos sprawdzic czy to uszkodzony obiektyw a jesli tak czy mozna probowac w jakis prosty sposob go naprawic?
Jak krecisz pierścieniem, to musi się zmieniać ostrość. Nie ma możliwości aby nic się nie zmieniało.
Ustaw minimalna odległość ostrzenia i kręć powoli. Z obiektywami M42 nie będzie ostrości na większe odległości (1.5-2m z adapterem, do 3m bez adaptere tylko przyłożony do bagnetu).
Jarecky83
11-06-2015, 14:33
Witam,
Znajomy znalazl na strychu obiektyw helios 58 mm f2.
przyslona dziala poprawnie. jednak jak podloze obiektyw do aparatu i probuje ustawic ostrosc nie widze zmian przy kreceniu pierscieniem.
czy da sie jakos sprawdzic czy to uszkodzony obiektyw a jesli tak czy mozna probowac w jakis prosty sposob go naprawic?
A na jaką odległość celujesz? Bo jeśli na kilka metrów to nie zobaczysz zmian bo nie da się ustawić ostrości na taką odległość, spróbuj na kilkadziesiąt centymetrów np.
A czemu na pare metrow sie nieda? mam tez zenita 12 xp i na nim tez nie widze roznic...chyba ze jestem slepy :) chodz pierwszy raz uzywam analogu i nie wiem jak powinno wygladac
Nie da się bo taka jest konstrukcja mocowania Nikona.
Ale ja tylko przykladam obiektyw do body
Ale ja tylko przykladam obiektyw do body
A to przykładanie obiektywu zmienia bagnet Nikona ??
Chcesz aby ostrzył normalnie, to kup adapter, który na to pozwala.
Ale mozna jakos sprawdzic bez adaptera czy ostrosc dziala poprawnie ?
Ale mozna jakos sprawdzic bez adaptera czy ostrosc dziala poprawnie ?
Już padła odpowiedź i to nie raz:
A na jaką odległość celujesz? Bo jeśli na kilka metrów to nie zobaczysz zmian bo nie da się ustawić ostrości na taką odległość, spróbuj na kilkadziesiąt centymetrów np.
Jak krecisz pierścieniem, to musi się zmieniać ostrość. Nie ma możliwości aby nic się nie zmieniało.
Ustaw minimalna odległość ostrzenia i kręć powoli. Z obiektywami M42 nie będzie ostrości na większe odległości...
Helios ostrzy bodajże od 0,5m. Celuj na coś co jest np. w odległości 60cm.
Rozkrecilem go ostatnio bo myslalem ze cos nie tak :) pytanie czy teraz uda mi sie skrecic :)