PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5300

Fifty
11-06-2015, 13:33
Hejka, jakis czas temu zakupilem NIkona D5300 a raczej to prezent,
Ale mam maly problem jako ze jestem zielony,
Gdy robie zdjecia Aparat automatycznie robi kopie na Karcie :/ wiecie moze jak to wylaczyc ?
Drogi problem to....
Ostatnio krecilem sporo filmikow z koncertow ale do obrobki w programie VSDC lub ffDiaporamo
strasznie sie zacinaja... czy wie ktos moze w czym problem ?
z gory dziekuje! pozdrawiam :)

GonzoG
11-06-2015, 14:35
Aparat nie robi kopii, bo nie ma takiej opcji. Może co najwyżej zapisywać w 2 ją kościach -RAW (pliki NEF, czyli pełen zrzut danych z matrycy, coś jak dawniej negatyw, takie pliki trzeba później wywołać w odpowiednim programie, aby mieć zdjecia) i JPEG - skompresowane pliki, które mają znacznie mniej informacji, ale są juz gotowymi zdjęciami.

Zacinaja się, bo najwyraźniej masz za słaby komputer, aby mógł uciągnąć rendering FHD w czasie rzeczywistym.

Fifty
13-06-2015, 18:42
hmm gdy odtwarzam nagrany filmik w Windows Media Player nic sie nie tnie.. ale gdy edytuje go w Programach ffDiaporama lub VSDC to strasznie sie tnie nie wiem dlaczego ;/
dodam ze komputeer jest nowy ma miesiac

GonzoG
13-06-2015, 19:12
A co ma wiek komputera do jego osiągów ?? Mój ma ponad rok i jestem pewien, że nic się nie będzie na nim cięło.

Poza tym czytaj uważnie:

Zacinaja się, bo najwyraźniej masz za słaby komputer, aby mógł uciągnąć rendering FHD w czasie rzeczywistym.

Czy napisałem coś o odtwarzaniu ??