Zobacz pełną wersję : Nikon D5300 czy Pentax k50
szymen13
11-06-2015, 12:48
Witajcie,
stoję przed zakupem pierwszej lustrzanki. Dotychczas korzystałem z kompaktów.
Czy mogę Was, jako doświadczonych użytkowników, prosić o pomoc w wyborze pomiedzy Nikonem D5300 a Pentaxem K50?
Prosiłbym o obiektywną ocenę.
Dziekuje!
Od bardzo wielu lat byłem i jestem posiadaczem Pentaxów i musze przyznac, że byłem z nich bardzo zadowolony. Naprawdę solidna firma, niezle foty, ale zależy do czego potrzebujesz. Puki nie robiłem ślubów było super, ale w przypadku zdjęc ślubnych niestety nie dorównuje pełnej klatce,zarówno Nikona jak i canona, ale to normalne i absolutnie nie dyskwalifikuje tego aparatu w przypadku focenia jako hobby kub nawet pasja. Śluby robiłem moim K5II trzy lata, ale konkurencja jednak robi swoje i zmusza do zainwestowania w coś z wyższej półki. Co wybierzesz, będzie tylko i wyłącznie Twoim wyborem, a myslę, że zadowlony bedziesz zarówno z nikona jak i pentaxa.
szymen13
11-06-2015, 14:10
Dziekuje za odpowiedz :)
Aparat potrzebuje do codziennego uzytku, do zabawy, do uczenia sie robienia zdjec z lustrzanką. Tak wiec do krajobrazów, spotkań rodzinnych czy ze znajomymi, dzieciakowi i żonie.
Bawiłem się Nikonem d5300 przez tydzien, ale bardzo nie przypadl mi do gustu obiektyw 18-105 - ogromny. Zasłaniał również prawie w połowie lampę wspomagającą AF i to na najmniejszej ogniskowej.
Nie jestem zwiazany z żadną marką, może gdzieś w łepetynie utrwalone że nikon jest the best.
Na pełną klatkę mnie nie stać, z resztą wydaje mi się że zwłaszcza jak zaczynam przygodę to nie ma wiekszego sensu.
Ale dziekuje za opinie! :)
1. Lampke wspomagania AF zasłania osłoną P/S
2. Wielkość obiektywu jest zależna od jego parametrów. Jak wezmiesz 18-55 to będzie mniejszy. Pentaxowy 18-135 jest jeszcze większy.
Jak Ci rozmiary przeszkadzają to weź bezlusterkowca albo dobrego kompakta. To jest lustrzanka, budowa takiego aparatu wymusza duże rozmiary zarówno body jak i obiektywu i tego nie zmienisz niezależnie od producenta.
Archibald6803
11-06-2015, 17:25
Do zastosowań o których piszesz oraz zważywszy na to że nie posiadasz (jeszcze) całego wora szkieł z danego systemu absolutnie polecam Ci dobrego bezlusterkowca APS-C ; możliwości identyczne jak u lustrzanki a poręczność sprzętu dużo lepsza; w zależności od zasobności portfela wybierałbym pomiędzy Sony A6000 i Fuji X-T1 / X-T10
tgollob_jamessuchar
11-06-2015, 20:17
Nie znam całkowicie Pentaxa, więc może mój wpis nie będzie do końca pomocny.
Kupiłem jednak D5300zł w promocji za 2300zł razem z nowym 18-55 VR II (do tego jeszcze cashback 210zł).
I jestem w dużym szoku jak to body sobie radzi.
Tamron 150-600, raczej wymagające szkło, ciemne i choć AF zaskakująco dobry, to bardzo daleki od N500/4 VR.
D300s sprzedałem ponieważ porównując (szczególnie) AF z D750 nie spełniał już moich oczekiwań.
Absolutnie D5300 spełnia zadania jako dobry DX, uzupełnienie D750.
39 pól radzi sobie bardzo dobrze nawet w śledzeniu 3D. Może miałem tak słabą wersję D300s (w co wątpię, bo używałem z PDK-1 i swego czasu naprawdę nie było nic lepszego w tej cenie), ale robiąc zdjęcia w terenie drobnego ptactwa (nie żurawie czy jastrzębie, a pleszki/pliszki/mazurki) liczba trafionych klatek jest zdecydowanie wyższa niż w D300s. Absolutnie porównywalna z D750.
Matryca - rewelacja. D300s w ogóle nie ma startu. Tak samo wideo.
Obracany ekran - wyśmiewałem. Teraz używam i w D5300, i w D750.
Ograniczenia - delikatna budowa, brak wzmocnień, brak uszczelnień (no dobra, D750 też jest tak zrobiony, jakby nie był uszczelniony). Bufor, robiąc 14-bitowy RAW z jpg, nie imponuje, ALE zrobi 4 klatki do zatkania bufora.
D300s miał 2 klatki, a i tak obrazek z niego był gorszy.
Najważniejsze - gdy robi się szaro, AF już nie reaguje jak powinien, ale to znów odnoszę do D300s - tam sytuacja była co najmniej podobna, jeśli nie gorsza.
D750 jest po prostu aż tak bardzo z przodu pod pewnymi względami, że zdjęcie jest po prostu wykonane. Tu i teraz, bez kapryszenia. Czy to liche światło, czy brak bufora - nie trzeba się tym w tak dużym stopniu przejmować.
D5300 zestawiam z D300s, którego uwielbiałem. Małą puszkę lubię jeszcze bardziej, bo sprawdza się i przewyższa dziadka w pewnych względach. Opinia jest subiektywna. Mi bardzo odpowiada.
W skrócie - jak dla mnie "zaskoczenie roku". Źle, że w ogóle nie słyszałem o nim nic dobrego. Raczej postrzegałem jako bardzo amatorska puszkę z gibanym ekranem, ale bezużytecznym AF.
No ale jeśli już bym miał kupować lustrzankę, myśląc głównie o wakacyjnych fotkach to brałbym Pentaxa ze względu na uszczelniony korpus i kit