PDA

Zobacz pełną wersję : D3100 + 18-105, warto?

Fifi19
10-06-2015, 17:27
Witam serdecznie.
Przed rejestracją przeczytałem mnóstwo tematów na tym forum jak i na innych. I niestety, wcale dużo mądrzejszy się od tego nie zrobiłem :(
Chciałbym w końcu kupić pierwszą lustrzankę, dotychczas zdjęcia robię aparatem FujiFilm 1000fd (ekwiwalent 33-396 mm), dzięki któremu dużo się nauczyłem i w ogóle zainteresowałem się fotografię. Czuję jednak, że już bardzo mnie ogranicza.
Zapewne czego bym nie kupił, odczuję dużą różnicę po przesiadce.
Co będę fotografował? Głównie lokalne imprezy (raczej na dworze, relacje z festynów itp., które publikuję w internecie). Rzadziej rodzinę i przyrodę na spacerze. Makro na razie mnie nie wciągnęło.
Jaki mam budżet? Zakładam 1500 zł. Wiem, nie jest to zbyt duża suma. Z tego co się rozglądałem, na allegro dostałbym używanego Nikona D3100 + 18-105 VR za mniej więcej 1200 zł. Czy warto dołożyć i za np. 2000 zł kupić coś lepszego? Różnica będzie adekwatna do poniesionych kosztów? Oczywiście fajnie by było, gdyby jak najwięcej ustawień było wyciągniętych na wierzch, żebym nie musiał się męczyć z grzebaniem w menu, ale z takim budżetem to pewnie nie do osiągnięcia.
Na pewno kolejnym zakupem będzie 35 mm albo 50 mm f/1.8 - tylko najpierw na zmiennoogniskowym obiektywie chciałbym się przekonać, czego tak naprawdę będę potrzebował.

artur0372
10-06-2015, 17:40
...fajnie by było, gdyby jak najwięcej ustawień było wyciągniętych na wierzch, żebym nie musiał się męczyć z grzebaniem w menu...

Za 2tys. możesz trafić na alle... używanego D7000+N18-105. Nie będziesz musiał grzebać w menu.

amirez
10-06-2015, 17:58
Po pierwsze: system /bo w coś takiego planujesz zainwestować/ to worek bez dna. Zaczyna się od aparatu i obiektywów, później lampy, statywy, drobiazgi i... od początku. To, co chcesz focić możesz robić telefonem za 2 stówy i Hasselem za tysiące "ojro". Trzeba tylko zdawać sobie sprawę - i tutaj strzałka na początek postu ;)
Moja skromna rada to:
1. określić nieprzekraczalny budżet! /nie pakować kasy w coś, co nie wiadomo, czy stanie się zaawansowanym hobby/,
2. podjąć decyzję: używka /w tym przypadku przy odsprzedaży wiele nie stracisz/, czy nówka /po wyjściu ze sklepu ok. 30% w plecy/, wybrać najlepsze na co starczy pieniążków,
3. kupić i stwierdzić, czy to bawi czy nie. Jak bawi - zacznij czytać od początku ;)
ps. technika gna do przodu w zastraszającym tempie. Kompakty są wypierane przez telefony, lustrzanki zastępują coraz częściej mniejsze i lżejsze bezlusterkowce. Dla mnie fotografia to tylko zabawa i coraz częściej zastanawiam się nad sprzedażą klamotów i zakupem czegoś poręczniejszego.

ocelot
10-06-2015, 18:42
Zaczynałem od tego zestawu (d3100 + 18-105) teraz mam parę obiektywów i d7100. Jak na początek d3100 jest super i polecam, przede wszystkim tani a z 18-105 naprawdę wielofunkcyjny. Po dwóch, trzech miesiącach będziesz wiedział co Ci trzeba i czego oczekujesz. A jak już będziesz wiedział to i tak będzie mało, zawsze wyjdzie a to filtr a to coś tam ;)
Sprzęt nie gwarantuje sukcesu a tylko drąży kieszeń. Jak wyżej, dla mnie fotografia to zabawa.