Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poważny dylemat

gudstaf
10-06-2015, 11:41
Witam,
mam poważny dylemat, planuję kupić osobie z "okiem" do zdjęć i zacięciem, coś lepszego niż to co miała dotychczas czyli 3 letni smartphone. Czytałem różne zestawienia, opinie, komentarze, które zamiast rozwiać moje wątpliwości tylko je zaogniły. Mam na ten cel okolice 1000zł.

Z zebranych informacji dowiedziałem się, że amatorowi, który dopiero łapie zajawkę, nie warto kupować lustrzanki, bo nie będzie potrafił wykorzystać w pełni jej funkcji. Rozsądnym w takim wypadku wyborem wydaje się kompakt, ale z komentarzy pod różnymi testami i porównaniami wyczytałem, że zamiast przepłacać za kompakt, lepiej zainwestować w dobrego smartphona z dobrym aparatem.

Tak więc prośba do Was o wyrażenie opinii w tym temacie, tym bardziej, że aparat tudzież telefon planuję kupić w najbliższych dniach.

pozdrawiam,

Aeon88
10-06-2015, 15:09
Nikon D80 + N35. Powinieneś zmieścić w budżecie. Aparat super do nauki, lepszy obrazek jak dla mnie niż wyprane z kolorów foty z D90 i nowszego CMOSa. Dziewcze sie wszystkiego na tym nauczy, aparat nie będzie jej ograniczał. Jak za rok czy dwa jej się odwidzi to odsprzeda bez straty, jak jej się spodoba to sobie kupi D700 za 2k pln i rozwinie skrzydła. Nie kupuj ciemnego zooma tylko tą stałkę. Niech się nauczy myśleć przy robieniu zdjęć, kadrować. Wbrew pozorom to nie jest proste, szukałem kilka razy pracownika i to co ludzie wyprawiają pod tymi względami to jakaś masakra.