PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt i program do obróbki filmów

darekmat
09-06-2015, 10:52
Witam, poszukuję sprzętu i programu, na którym jako bardzo początkujący użytkownik mógłbym montować filmy.
Chciałbym na całość przeznaczyć max 12 tysięcy - ma to posłużyć na lata. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie czy też linki do proponowanego sprzętu.

I tutaj moje pytanie; co lepiej wybrać jakiś super wypasiony PC czy iMac 5k?
I drugie pytanie czy iMovie wystarczy na początek? czy lepiej od początku uczyć się programów Adobe?

docxxx
09-06-2015, 12:05
Spojrzalem teraz na specyfikacje tego imaca. 10kzl za i5? Aha, nie dziekuje.
O matko, tylko 8GB? To jakis zart? Zaraz pewnie przyjdzie Tom01 i bedzie probowal mnie oswiecic.
Nic nie mam to tego Japka, ale 10 kola za takie cos to zlodziejstwo.

Kup sobie i7, 16GB ramu, dysk SSD + 2TB i wydaj 4kzl. Do tego monitor (polecam cos wiecej niz FullHD, np. Dela 27' 2560xcos_tam). No i soft. Jak jestes uczniem to bierz Adobe Cloud. A jak nie to i na Sony Vegas zrobisz cuda.

Aeon88
09-06-2015, 12:51
Ja do montażu bym kupił jakiś monitor 27-32" 4K na IPS, można takie dostać do 4k pln, może to nie będzie eizo ale do color gradingu filmów na początek wystarczy, 4k da ci podgląd w fhd + miejsce na suwaki i timeline. Nie idź w imovie, premiere pro to 100zł/mc, jak chcesz to robić lata to pewnie zarobkowo, stać Cię będzie na program. Za 8k kup kompa z najlepszym możliwym prockiem + 32GB ramu + mocna grafika (tu bez przesady, 2x przebitka w cenie nie da Ci 2x większej wydajności w renderze). SSD minimum 512GB żeby stykło na system z programami + aktualnie obrabiany materiał. Ja osobiście wsadziłbym 2x256 w RAID, to masz 512GB SSD z odczytem 1000MB/s.

Ja montuję na i5 4x3,3 + 16GB ramu + R7870, praca jest płynna o ile korzystam z MPE (prościej mówiąc z grafiki), jak renderuje sam procek to już nie jest tak kolorowo :)

Kurtz
09-06-2015, 18:25
Ile mniej więcej kosztował będzie monitor ? Wtedy można pomyśleć, co zrobić z resztą. Definitywnie lepszym rozwiązaniem z perspektywy cena/wydajność będzie PC.
Mając do wydania 8k PLN poszedłbym w podstawkę 2011, minimum 6 rdzeniowy CPU, sensowne mobo, dysk SSD pokroju Crucial MX200 512GB na materiał, drugi na system ( jeżeli starczy środków ), ewentualnie 2x256 w RAID0, 32-64GB RAM ( w zależności od zapotrzebowania ), grafika - coś pokroju GTX970 jeżeli zmieści się w budżecie. Albo stacja robocza - w dobrej cenie coś z della, Lenovo czy HP, może być niezłą propozycją. Zapewne głośniejszą niż złożony samemu komputer ( z wiatrakami Noctua oczywiście :P ), ale z gwarancją NBD.

sailor
18-06-2015, 00:32
Spojrzalem teraz na specyfikacje tego imaca. 10kzl za i5? Aha, nie dziekuje.
O matko, tylko 8GB? To jakis zart? Zaraz pewnie przyjdzie Tom01 i bedzie probowal mnie oswiecic.
Nic nie mam to tego Japka, ale 10 kola za takie cos to zlodziejstwo.

Kup sobie i7, 16GB ramu, dysk SSD + 2TB i wydaj 4kzl. Do tego monitor (polecam cos wiecej niz FullHD, np. Dela 27' 2560xcos_tam). No i soft. Jak jestes uczniem to bierz Adobe Cloud. A jak nie to i na Sony Vegas zrobisz cuda.

w swoim marudzeniu na japka zapomniales zauwazyc ze sa imacki z i7 orasssss ze w tej cenie masz od razu bardzo ladna retine do swiecenia. zestawienie zestawu pc bedzie owszem tansze. pytanie na czym kto chce pracowac.
do amatorskiej obrobki filmow nie kupowalbym sprzetu za 12kpln b nigdy nie wiadomo kiedy amatorowi sie znudzi. ale kto bogatemu zabroni?

Kurtz
18-06-2015, 00:53
iMaci mają tylko 4 rdzeniowe CPU, brak możliwości włożenia powyżej 32GB RAM, dodatkowych kart graficznych, kilku dysków etc., etc. Zestaw PC będzie miał możliwość rozbudowy, będzie wydajniejszy, będzie można do niego podłączyć dobry 27" monitor, np od EIZO. Do sensownej obróbki filmów w ofercie apple nadaje się tylko Mac Pro, ale jego cena jest dość astronomiczna jak na popielniczkę.

iMac z i7-4790K, 32GB RAM, SSD 512 to koszt 16.5k wg store.apple.com. W tej cenie, dostanie się CX271 + 6-8rdzeniowy, 64GB RAM, GTX970 i 512GB SSD. Czyli 50% więcej wydajności i fajny monitor...

sailor
18-06-2015, 13:35
iMaci mają tylko 4 rdzeniowe CPU, brak możliwości włożenia powyżej 32GB RAM, dodatkowych kart graficznych, kilku dysków etc., etc. Zestaw PC będzie miał możliwość rozbudowy, będzie wydajniejszy, będzie można do niego podłączyć dobry 27" monitor, np od EIZO. Do sensownej obróbki filmów w ofercie apple nadaje się tylko Mac Pro, ale jego cena jest dość astronomiczna jak na popielniczkę.

iMac z i7-4790K, 32GB RAM, SSD 512 to koszt 16.5k wg store.apple.com. W tej cenie, dostanie się CX271 + 6-8rdzeniowy, 64GB RAM, GTX970 i 512GB SSD. Czyli 50% więcej wydajności i fajny monitor...

naprawde uwazasz ze do amatorskiej obrobki filmow kiedy gosc zastanawia sie czy wybrac imovie czy kupic paketa adobe'a potrzeba 6-8 rdzeni i 27calowego eizo z serii pro??

docxxx
18-06-2015, 13:44
Ale ty piszesz glupoty. Co to znaczy do "amatorskiej"? A jak bedzie chcial zrobic "profesjonalnie" to ma wyrobic sobie jaka "legitymacje" czy pytac o zgode?
Fakt pozostaje faktem. Jesli chodzi o moc obliczeniowa, to cena tego iMaca (dla to moze sie nazywac Dell/HP/CocaCola) jest z dupy wzieta.

Kurtz
18-06-2015, 13:54
naprawde uwazasz ze do amatorskiej obrobki filmow kiedy gosc zastanawia sie czy wybrac imovie czy kupic paketa adobe'a potrzeba 6-8 rdzeni i 27calowego eizo z serii pro??

Przedmówca Ci już wyjaśnił, a ja dodam, że to, że ktoś jest amatorem, to nie znaczy, że może akceptować długi czas przygotowania materiału, etc. Jak by ktoś potrzebował do grafiki 3D sprzęt, ale amatorskiej, to też byś iMaca polecił? Bo amatorska obróbka ma limit poligonów które renderuje, albo efektów które stosuje ?
Swoją drogą, czy OP napisał, że ma to być amatorska obróbka? Napisał, że dla początkującej osoby, a że sprzęt ma być na lata. Polecanie mu iMaca jest w tym wypadku całkowicie nieuzasadnione, chyba, że za uzasadnienie przyjmiemy hype i emejzing. Tylko, że my tutaj staramy się doradzać merytorycznie.

A co do 6-8 rdzeni i 27calowego EIZO, tak uważam, że potrzebuje. O ile ekran może wybrać inny i po prostu zaoszczędzić, to CPU jest elementem komputera który będzie obok karty graficznej jednym z najbardziej obciążonych. Co więcej, powiedziałem o tym EIZO, żeby dać przykład lepszego ekranu niż retiny jeżeli chodzi o jakość, który wciąż zmieści się w tym budżecie. Można kupić tańszy i czekać aż monitory 4K staną się bardziej powszechne, a obsługa ich nie będzie wymagała kart z NASA ( przynajmniej w grach ).

Zapytam się inaczej, czy naprawdę uważasz, że osoba szukająca komputera do określonej czynności, która wymusza pewne priorytety, w określonym budżecie potrzebuje akurat iMaca, nie pasującego do końca do priorytetów i sporo droższego ?

sailor
18-06-2015, 18:33
Przedmówca Ci już wyjaśnił

przedmowca jest mistrzem forumowym w pisaniu idiotyzmoww i zapewne do wydruku kartki papieru potrzebuje drukarni offsetowej. ot bezompromisowosc "zawodowcow"

Polecanie mu iMaca jest w tym wypadku całkowicie nieuzasadnione, chyba, że za uzasadnienie przyjmiemy hype i emejzing. Tylko, że my tutaj staramy się doradzać merytorycznie.

coz ... troche przespales .. teraz hype i emejzing jest nie miec maca.

Zapytam się inaczej, czy naprawdę uważasz, że osoba szukająca komputera do określonej czynności, która wymusza pewne priorytety, w określonym budżecie potrzebuje akurat iMaca, nie pasującego do końca do priorytetów i sporo droższego ?

qrcze .. dobrze ze rzadko czytam porady na forum. w przeciwnym razie musialbym zamknac biznes.
bo dziwnym trafem stary mac book z 2006 dziala nieprzerwanie przy obrobce zdjec, a filmow tez pare zmontowal. Owszem - mozna lepiej. Ale idac twoim tokiem rozumowania jedynym aparatem ktorym mozna zaczac robic zdjecia reporterskie jest zestaw d4s + 200-400 i walizka innych szkiel. Troche rozsadku by sie przydalo przy pakowaniu kasy w sprzet, bo znacznie wieksze znaczenie ma wiedza a nie zabawki

Kurtz
18-06-2015, 18:51
qrcze .. dobrze ze rzadko czytam porady na forum. w przeciwnym razie musialbym zamknac biznes.
bo dziwnym trafem stary mac book z 2006 dziala nieprzerwanie przy obrobce zdjec, a filmow tez pare zmontowal. Owszem - mozna lepiej. Ale idac twoim tokiem rozumowania jedynym aparatem ktorym mozna zaczac robic zdjecia reporterskie jest zestaw d4s + 200-400 i walizka innych szkiel. Troche rozsadku by sie przydalo przy pakowaniu kasy w sprzet, bo znacznie wieksze znaczenie ma wiedza a nie zabawki
Ale przecież nikt nie napisał, że nie można. Możesz sobie nawet obrabiać zdjęcia na Macu na powerPC z 2000 roku, nikt Ci nie broni i nikt nie mówi, że jedyny sprzęt to maszyna z 8 rdzeniami i 128B RAM. Nie wiem, może się nie zrozumieliśmy, albo chcesz to tak odbierać.
Powiedz to, że sprzęt nie ma znaczenia grafikom 3d, którym render wykonuje się 5-6 dni, na maszynie z 2 procesorami. Jasne, umiejętności są ważniejsze, ale narzędzia też warto mieć dobre. Tak samo jak wolałbym mieć d4s niż Lumię 1020 tak wolę mieć do pracy wydajny komputer. Ktoś prosi o poradę w określonym budżecie, do określonego zastosowania. Może bardziej zależy mu na czasie niż Tobie ? Może potrzebuje sprzętu w którym obrobi materiał i przygotuje go w firmie wyjściowej kilkukrotnie szybciej niż Ty na mac book z 2006 ?
Idąc zgodnie z moim tokiem myślenia, trzeba wybierać najlepsze narzędzia do wykonania pracy, które nam się opłacają. Jednemu będzie się opłacał szybki komputer, inny powie, że może poczekać tydzień.

Aeon88
18-06-2015, 19:53

Żona ma imaka z 2009r, c2d 3.06. Rawy z D700 na tym ciężko chodzą. Nie chodzi o to że sie na tym nie da pracowac, bo się da, ale jest to strasznie męczące kiedy w coś klikasz i musisz czekać na efekt, potem znowu klikasz żeby poprawić i znowu czekasz na efekt. Da się, ale to bezsens. Dla mnie "sprzęt na lata" to sprzęt na którym przez kilka lat będę mógł PŁYNNIE obrabiać materiał. I jakby nie patrzeć to imak za 10k z dwujajowym i5 to bardzo nietrafiona inwestycja pod tym względem. Za wersję z i7 porządną grafiką i masą ramu trzeba zapłacić połowę więcej, a jak już ktoś wspomniał za tyle można uskładać znacznie lepszy PC, który zdecydowanie lepiej się sprawdzi.

sailor
19-06-2015, 12:21
Powiedz to, że sprzęt nie ma znaczenia grafikom 3d, którym render wykonuje się 5-6 dni, na maszynie z 2 procesorami. Jasne, umiejętności są ważniejsze, ale narzędzia też warto mieć dobre. Tak samo jak wolałbym mieć d4s niż Lumię 1020 tak wolę mieć do pracy wydajny komputer. Ktoś prosi o poradę w określonym budżecie, do określonego zastosowania. Może bardziej zależy mu na czasie niż Tobie ? Może potrzebuje sprzętu w którym obrobi materiał i przygotuje go w firmie wyjściowej kilkukrotnie szybciej niż Ty na mac book z 2006 ?
Idąc zgodnie z moim tokiem myślenia, trzeba wybierać najlepsze narzędzia do wykonania pracy, które nam się opłacają. Jednemu będzie się opłacał szybki komputer, inny powie, że może poczekać tydzień.

ja o chlebie ty o niebie. nie jestes juz mlodym hipsterem wiec powinines miec swiadomosc ze chcac sie nauczyc jezdzic samochodem rajdowym nie kupuje sie wrc tylko gokarta. do reporterki zas w zupelnosci wystarczy d750, ni trzeba kupowac d4s. przynajmniej na poczatku.

imac na poczatku w zupelnosci wystarczy. znam paru grafikow ktorzy pracuja na takim sprzecie i jakos nie narzekaja. oczywscie w tej cenie da sie zlozyc lepszego parametrowo peceta. ale to juz wybor tego kto kupuje. majac wiecej kasy zainwestowalbym w lepszy soft, bo wole miec adobe premiere / finalcut + after effects na i5 niz gole imovie czy nie daj boze jego windowsowy odpowiednik na i7.

sailor
19-06-2015, 12:36
Żona ma imaka z 2009r, c2d 3.06. Rawy z D700 na tym ciężko chodzą.

jak dobrze ze nie mam d700. choc majac d700 bezpoblemowo obrabialem rawy na staruszku. moze jakis lewy sprzet mialem

Dla mnie "sprzęt na lata" to sprzęt na którym przez kilka lat będę mógł PŁYNNIE obrabiać materiał.

w ciagu ostatnich 10 lat rozmiar rawa w malym obrazku zwiekszyl sie 5krotnie. w srenim formacie mniej wiecej 10krotnie. jesli zakladasz ze po ilus latach sprzet bedzie pracowal superplynnie to kiepsko to widze.

I jakby nie patrzeć to imak za 10k z dwujajowym i5 to bardzo nietrafiona inwestycja pod tym względem. Za wersję z i7 porządną grafiką i masą ramu trzeba zapłacić połowę więcej, a jak już ktoś wspomniał za tyle można uskładać znacznie lepszy PC, który zdecydowanie lepiej się sprawdzi.

nie wiem nie znam sie zarobiony jestem. dziwnym trafem zawsze podkreslacie ze imac to tylko i5 (choc sa tez i7) i jakos nie uwzledniacie 27calowego monitora. rownie dziwnym trafem stwierdzam ze jest jak z aparatami. jedni narzekaja jaka to tandeta a inni robia zajefajne zdjecia. oczywisice ze da sie zlozyc pcta taniej. zawsze sie dalo. mlotkiem klepane samochody tez da sie kupic taniej niz nowe. jak popatrzysz w ceny stacji graficznych della to okaze sie ze nie sa tansze od maca pro. ups .. :)

dla przykladu pierwszy z brzegu i5 della w konfiguracji bez ssd za 4kpln:
http://itzakupy.pl/p/7818/Dell-Precision-T1700-MT-Intel-Core-i5-4590-8GB-1TB-HDD-HD-4600-Windows-7-Pro-3-lata-ProSupport-w-trybie-Next-Business-Day

doloz do tego dobry monitor i masz 8-9kpln

imaca masz za 10kpln
http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_192&products_id=29185

roznica w cenie 10% Ilosc softu jaki dostajesz z imackiem w porownaniu do della - mozesz sobie wycenic.
nie porownujmy sprzetu skladanego w garazu ze sprzetem produkowanym firmowo.

GonzoG
19-06-2015, 12:59
imac na poczatku w zupelnosci wystarczy. znam paru grafikow ktorzy pracuja na takim sprzecie i jakos nie narzekaja. oczywscie w tej cenie da sie zlozyc lepszego parametrowo peceta. ale to juz wybor tego kto kupuje. majac wiecej kasy zainwestowalbym w lepszy soft, bo wole miec adobe premiere / finalcut + after effects na i5 niz gole imovie czy nie daj boze jego windowsowy odpowiednik na i7.

iMac z początku wystarczy, ale:
1. autor wątku wyraźnie napisał, że ma to być sprzęt na lata i również do zaawansowanej obróbki wideo, skoro myśli nad pakietem Adobe.
2. iMac z podzespołami nadającymi się do obróbki materiału wideo, to minimum 8.3k PLN za 21" (ten za 5k jest na 2 rdzeniowym laptopowym i5 ULP), ale to nie będzie sprzęt na lata, bo procesor nie ma wsparcia H.265, a GT750M nie jest jakąś specjalnie wydajną kartą pod względem przetwarzania wideo.
3. Aby iMac mógł posłużyć lata, to niestety dopiero 27" z retiną ma podzespoły, które na to pozwolą na to, aby był to komputer na lata... a to już 11-12k PLN... W tej cenie ma się o lepszy i praktyczniejszy, bo z możliwością rozbudowy, komputer PC. Nie mówiąc już o tym, że 27" to dla niektórych za dużo - ja np. nie mam gdzie takiego postawić.

Jak już bawić się w Maci, to ja bym obstawał przy używanym Macu Pro.

gALL
19-06-2015, 13:16
Żona ma imaka z 2009r, c2d 3.06. Rawy z D700 na tym ciężko chodzą. Nie chodzi o to że sie na tym nie da pracowac, bo się da, ale jest to strasznie męczące kiedy w coś klikasz i musisz czekać na efekt, potem znowu klikasz żeby poprawić i znowu czekasz na efekt."

Ile ma ramu i pod czym obrabia? PhaseOne 7 dziala bardzo sprawnie na MBP13 2.26GHz. Chyba, ze zapedzila sie w Adobe CC czy innego Lightrooma 5 gdzie i 32GB oraz 4 jaja w i7 nie pomoga.

Akurat mam D700, C1P 7, Affinity Photo oraz PSa 3.

Wracajac do tematu, amator (czytaj nie zarabiajacy na fotografii) powinien okreslic sobie budzet. Poza tym ile osob korzysta z tej tzn. elastycznosci i wymiany komponetow w PC? Po 2-3 latacha duzo prosciej i taniej jest kupic nowe pudlo, niz grzebac w starym chocby z powodu niekompatybilnosci nowszych procesorow z podstawkami w starej plycie. Nowe uklady RAM i tak dalej i tak dalej.

Procek w PC wymienilem ostatni raz w epoce 486 i Pentium I. RAM czy nowy dysk dokladalem pare razy i to wszystko. A ostatnim razem jak chcialem cos zmienic w swoim starym PC, rozbilem sie o cene procka. Tamta generacja kosztowala wiecej niz nowy o 3x wiekszej wydajnosci, do tego plyta nie obslugiwala wiecej niz 4GB wiec d...

Jak bawic sie w makowki to w mini z 2012 na i7 z 4 jajami.

gALL
19-06-2015, 13:25
http://itzakupy.pl/p/7818/Dell-Precision-T1700-MT-Intel-Core-i5-4590-8GB-1TB-HDD-HD-4600-Windows-7-Pro-3-lata-ProSupport-w-trybie-Next-Business-Day

"Niezla" konfiguracja 8GB RAM i Intel HD4600 :) nie bede pisal, ze wyglada ... tak sobie, do tego wielkie pudlo :D

Teraz rozbuduj RAM do 16GB, wsadz 128GB SSD po cenach Della ... obawiam sie, ze w 6k nie zamkniesz sie.

Kurtz
19-06-2015, 15:49
Nie zapominajcie, że ogromny wpływ na to czy coś działa płynnie czy nie jest rozmiar materiału obrabianego. Jak ktoś obrabia filmy z D700, wzięte prosto z karty, to będzie miał inne obciążenie jak ktoś obrabia materiał zgrany bezpośrednio z hdmi z D800. Albo nawet już przetworzony materiał z karty. Obróbka dłuższego materiału z większą ilością różnych materiałów wejściowych, dodanych efektów, etc wymaga mocnego sprzętu. Żaden laptop nie da nawet bliskiego do dobrego PC komfortu.

Wracajac do tematu, amator (czytaj nie zarabiajacy na fotografii) powinien okreslic sobie budzet. Poza tym ile osob korzysta z tej tzn. elastycznosci i wymiany komponetow w PC? Po 2-3 latacha duzo prosciej i taniej jest kupic nowe pudlo, niz grzebac w starym chocby z powodu niekompatybilnosci nowszych procesorow z podstawkami w starej plycie. Nowe uklady RAM i tak dalej i tak dalej.

Określił budżet. Elastyczność to głównie: dodanie kart rozszerzeń, dodanie RAM, dodanie dysków, dodanie kontrolera RAID. Zmiana CPU to trochę nie ta epoka - zazwyczaj się nie opłaca. RAM DDR3 mamy powszechny od ładnych paru lat, więc akurat tutaj niekompatybilności większych nie ma, a zaproponowany został już DDR4, czyli przyszły standard.

2. iMac z podzespołami nadającymi się do obróbki materiału wideo, to minimum 8.3k PLN za 21" (ten za 5k jest na 2 rdzeniowym laptopowym i5 ULP), ale to nie będzie sprzęt na lata, bo procesor nie ma wsparcia H.265, a GT750M nie jest jakąś specjalnie wydajną kartą pod względem przetwarzania wideo.
GT750M to stara karta, a i procesor jest stary i moim zdaniem nieakceptowalny, jeżeli ma to być sprzęt na dłużej. Plus, brak możliwości zainstalowania powyżej 32GB RAM, brak możliwości zainstalowania kilku dysków SSD, etc.

nie wiem nie znam sie zarobiony jestem. dziwnym trafem zawsze podkreslacie ze imac to tylko i5 (choc sa tez i7) i jakos nie uwzledniacie 27calowego monitora. rownie dziwnym trafem stwierdzam ze jest jak z aparatami. jedni narzekaja jaka to tandeta a inni robia zajefajne zdjecia. oczywisice ze da sie zlozyc pcta taniej. zawsze sie dalo. mlotkiem klepane samochody tez da sie kupic taniej niz nowe. jak popatrzysz w ceny stacji graficznych della to okaze sie ze nie sa tansze od maca pro. ups .

Po pierwsze, wyraźnie napisałem, że jedyny nadający się iMac to retina 27". Podałem nawet jego cenę. Twoja metafora do aparatów jest całkowicie bezzasadna i już nudna. Mówienie, że sprzęt nie ma znaczenia jest całkowicie utopijne. Następnym razem, jak będziesz musiał obrabiać zdjęcia zrób to na pentium II. W końcu sprzęt nie jest ważny. A porównanie PCta do klepanego młotkiem samochodu ? Typowe dla fanboyi. Tak bronisz tych Maców, że zastanawiam się, czy pracowałeś na jakimkolwiek sensownym sprzęcie nie-apple, czy po prostu jesteś aż tak podatny na taki marketing.

Hę? Serio? Typowa demagogia o sprzęcie składanym w garażu którą słychać zawsze kiedy brak argumentów. Nawet gdyby był składany w garażu, to co z tego ? Czy to gdzie go składają i kto go skłąda ma znaczenie? Myślałem, że liczą się wartości użytkowe, przynajmniej w rozmowach o sprzęcie.

To, że profesjonalne stacje graficzne nie są tańsze od Mac Pro zupełnie nie dziwi - ich możliwości są również zupełnie inne.

Aeon88
19-06-2015, 15:58
jak dobrze ze nie mam d700. choc majac d700 bezpoblemowo obrabialem rawy na staruszku. moze jakis lewy sprzet mialem

Może miałeś starsze oprogramowanie, mniej wymagające.

w ciagu ostatnich 10 lat rozmiar rawa w malym obrazku zwiekszyl sie 5krotnie. w srenim formacie mniej wiecej 10krotnie. jesli zakladasz ze po ilus latach sprzet bedzie pracowal superplynnie to kiepsko to widze.

Jak kupiłem i5 3550 (wyszedł kilka lat temu) to dopiero teraz po zakupie D800 zaczął przymulać w Lr. Nie brałem pod uwagę że komp ma działać 10 lat, bo to przesada, wpadasz w skrajność. Nikt dziś nie obrabia na tak starym sprzęcie, bo komp który na siebie zarabia wymieni się co 3-4 lata i cały czas będzie płynnie. Od D700 do premiery D800 minęło 5 lat, to sporo.

nie wiem nie znam sie zarobiony jestem. dziwnym trafem zawsze podkreslacie ze imac to tylko i5 (choc sa tez i7) i jakos nie uwzledniacie 27calowego monitora. rownie dziwnym trafem stwierdzam ze jest jak z aparatami. jedni narzekaja jaka to tandeta a inni robia zajefajne zdjecia. oczywisice ze da sie zlozyc pcta taniej. zawsze sie dalo. mlotkiem klepane samochody tez da sie kupic taniej niz nowe. jak popatrzysz w ceny stacji graficznych della to okaze sie ze nie sa tansze od maca pro. ups .. :)

doloz do tego dobry monitor i masz 8-9kpln

imaca masz za 10kpln
http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_192&products_id=29185

Przecież pisaliśmy że za 15k kupisz dobry monitor 4k + wydajną jednostkę. Ekran w 27 imaku jest przeciętny (poza obecnym 5k retina), więc nie wiem czemu mówisz że nikt tego nie bierze pod uwagę. Przy kwocie 10k był brany i5 pod uwagę, bo tyle kosztuje imak z i5. Za 10k kupisz eizo CS270 + jednostkę znacznie szybszą niż imak i5 z linka. W cenie imaka z i7 już w ogóle różnica będzie ogromna.

roznica w cenie 10% Ilosc softu jaki dostajesz z imackiem w porownaniu do della - mozesz sobie wycenic.

Mam w domu Yosemita, nieźle się uśmiałem widząc jaki to "zaawansowany" system i jak ten jego soft domyslny jest wartościowy. Może dla blogerki modowej :) Ludzie w applu zachwycają się gładzikiem, jakimiś tam interaktywnymi rogami, podczas gdy podstawy tego systemu kuleją. Mógłbym tu wymieniać i wymieniać, ale to nie o tym wątek.

sailor
20-06-2015, 14:10
Twoja metafora do aparatów jest całkowicie bezzasadna i już nudna. Mówienie, że sprzęt nie ma znaczenia jest całkowicie utopijne. Następnym razem, jak będziesz musiał obrabiać zdjęcia zrób to na pentium II. W końcu sprzęt nie jest ważny. A porównanie PCta do klepanego młotkiem samochodu ? Typowe dla fanboyi. Tak bronisz tych Maców, że zastanawiam się, czy pracowałeś na jakimkolwiek sensownym sprzęcie nie-apple, czy po prostu jesteś aż tak podatny na taki marketing.

po pierwsze nikt nei mowi ze sprzet nie ma znaczenia. tylko warto mierzyc sily na zamairy bo wydanie kupy kasy na cos czego nei wykorzystasz a za 2 lata bedzie warte 1//5 tej ceny to bezsens. no ale do niektorych to nie tafia.

coz .. z wyksztalcenia jestem inormatykiem z dosc ladnymi kilkoma latami pracy na przeroznym sprzecie.
tak owszem pracowalem na sensownym sprzecie. ot chocby na silicon graphic z czasow gdy jeszcze istnial zeby wymienic poczatki, na starych macach, na dellach ibmach i calej masie skladakow.

co i jak da sie zrobic na sprzcie o ktorym pisze - mozesz sobie obejrzec w moim portfolio. twojego nie udalo mi sie nigdzie zobaczyc wiec traktuje twoje wypowiedzi jako teorie niepoparte praktyka

co do obrobki na pentium dwa - uprawiasz czysty populizm - stawiasz wybor miedzy historia sprzed 25lat a najnowszym sprzetem. zdajesz sobie sprawe ze pomiedzy czarym a bialym jest jeszcze pare milionow odcieni szarosci ?

dla przykladu rawy z H3D z 39mp scianka daja sie obrabiac a macbooku z 2006r. tak po prostu. pokazywalem testy dla nikona z 7-8 lat temu na tym forum jako porownanie z d3 zaraz po jego premierze.
a i zaawansowana obrobka rawow z d800 nie stanowi problemu:

http://www.briju.pl/images/items/939/sb_zw858_640px_big.jpg
źródło (http://www.briju.pl/images/items/939/sb_zw858_640px_big.jpg)

straszne prawda?

Hę? Serio? Typowa demagogia o sprzęcie składanym w garażu którą słychać zawsze kiedy brak argumentów. Nawet gdyby był składany w garażu, to co z tego ? Czy to gdzie go składają i kto go skłąda ma znaczenie? Myślałem, że liczą się wartości użytkowe, przynajmniej w rozmowach o sprzęcie.

to czemu nie wyklepales sobie aparatu w garazu i wolisz d4?
typowo polskie myslenie - taczka szpachli i bedzie super. uprzedzajac twoje zarzuty - zlozylem kilkaset kompow, rowniez w czasach gdy bylo to troche trudniejsze niz klocki lego. widzalem rowniez pare tysiecy zlozonych przez firmy krzak. zawsze uwazalem ze lepiej zaplacic za cos firmowego i dobrej jakosci. dlatego fotografuje nikonem a nie zenitem
a na maku pracuje z wyboru - po prostu po 10 latach pracy jako informatyk znudzilo mi sie grzebanie w bebechach i wole poswiecic ten czas na zdjecia. mak ma jedna zalete - po prostu dziala.

GonzoG
20-06-2015, 14:17
@sailor: nikt nie pisze tu o obróbce zdjęć, a materiału wideo. Sprzęt z 2006r nawet nie odtworzy w miarę płynnie tego co się obrabia, nie mówiąc już o przetwarzaniu i renderingu...
No chyba, że twierdzisz inaczej... to powiedz ile na takim sprzęcie będzie trwało renderowania materiału FHD z kompresją H.265....

Kurtz
20-06-2015, 14:39
Po pierwsze, tak jak napisał kolega wyżej, to ma być sprzęt do filmów, a nie video. Różnica jest ogromna i jako informatyk z wykształcenia powinieneś sobie z tego zdawać sprawę.

po pierwsze nikt nei mowi ze sprzet nie ma znaczenia. tylko warto mierzyc sily na zamairy bo wydanie kupy kasy na cos czego nei wykorzystasz a za 2 lata bedzie warte 1//5 tej ceny to bezsens. no ale do niektorych to nie tafia.
To co piszesz brzmi dokładnie tak.

co i jak da sie zrobic na sprzcie o ktorym pisze - mozesz sobie obejrzec w moim portfolio. twojego nie udalo mi sie nigdzie zobaczyc wiec traktuje twoje wypowiedzi jako teorie niepoparte praktyka
A co ma portfolio do znajomości sprzętu i pracy na nim ? Co portoflio mówi o tym, jak szybko i wygodnie będzie się pracowało na danym sprzęcie ? Komputer nie ma poprawić Twoich wyników jeżeli chodzi o fotografię, ma po prostu przyśpieszyć Twoją pracę i ją ułatwić. Przy video ma to rząd wielkości większe znaczenie. Może nie mierz wszystkich swoją miarą? Niektórzy cenią sobie swój czas bardziej i pracują na sprzęcie kilkukrotnie szybszym niż Twój. Zazdrość czy dysonans poznawczy każe Ci mówić, że sprzęt z 2006 jest "wystarczający" ?

dla przykladu rawy z H3D z 39mp scianka daja sie obrabiac a macbooku z 2006r. tak po prostu.
Da się też obrabiać na jeszcze starszym sprzęcie, tylko co to ma za znaczenie w tym temacie? Między "da się" a tym jak bym chciał pracować, zazwyczaj jest bardzo duży dystans.

typowo polskie myslenie - taczka szpachli i bedzie super. uprzedzajac twoje zarzuty - zlozylem kilkaset kompow, rowniez w czasach gdy bylo to troche trudniejsze niz klocki lego. widzalem rowniez pare tysiecy zlozonych przez firmy krzak.
No cóż, może po prostu żyjesz przeszłością ? Kiedy ostatnio złożyłeś sensowny komputer i pracowałeś na nim ? Czemu odwołujesz się do komputerów złożonych przez firmy "krzak"? Nie wiem o jaką szpachlę Ci chodzi. Kupujesz markowe podzespoły, lepszej jakości niż te które masz w swoim macu, wkładasz to do sensownej obudowy, z sensownym zasilaczem i cieszysz się sprzętem super jakości, z dużą wydajnością, dokładnie dopasowany do pracy którą wykonujesz. Nie ma to nic wspólnego ze szpachlą i klepaniem samochodów z przystanków autobusowych.

sailor
20-06-2015, 14:45
@sailor: nikt nie pisze tu o obróbce zdjęć, a materiału wideo. Sprzęt z 2006r nawet nie odtworzy w miarę płynnie tego co się obrabia, nie mówiąc już o przetwarzaniu i renderingu...
No chyba, że twierdzisz inaczej... to powiedz ile na takim sprzęcie będzie trwało renderowania materiału FHD z kompresją H.265....

sprzet z 2006 podalem jako dzialajacy i dajacy sie uzywac. nie pisalem ze trzeb go kuowac bo za 12kpln mozna sobie kupic takich pare sztuk. ale wciskanie kitu ze TRZEBA kupic cos innego bo dany sprzet NA PEWNO nie wystarczy jest jak dla mnie nabijaniem ludzi w butelke. oczyiste jest ze po 10 latach sprzet nie bedzie dzialal plynnie. i tak jak napisal gALL - nie da sie kupic sprzetu na najblizsze 10 lat bo przy obecnym rozwoju techniki okaze sie ze za 3 lata bedzie mial 1/10 mozliwosci. trabie o tym od poczatku a wy dalej swoje. wiec grzecznie wam podziekuje.

ps. na macu mini obrobka video idzie calkiem sprawnie. a jak ci bardzo zalezy na czasach to zapytam grafika ktory robi zawodowo 3D i czasem z nami wspolpacuje zeby pomierzyl.

sailor
20-06-2015, 14:52
Zazdrość

tak tak .. oczywisice ze zazdrosc .. przy takich argumentach dyskusja jak z 5 latkiem

Kiedy ostatnio złożyłeś sensowny komputer i pracowałeś na nim

niecale 2 miesiace temu. pracuje jako sprzet do obrobki fot i video u fotografa slubnego.
z pelna swiadomoscia ze jest to sprzet zlozony w domu.
i jakbym mial wybierac to bym doplacil i kupil maca. tak po prostu.

dyskusja sprowadzasz niestety na poziom - chce kupic oryginalne perfumy ale lepiej kupic perfumy robione z oryginalnych olejkow takich samych jak oryginaly.
wskazalem na przykladize powyzej ktorego pewnie nie doczytales bo po co ze komp firmowy (dell/hp) bedzie tanszy od maca o jakies 10% roznca pomijalna. nie rozmawiam o kompie skladanym na stole w domu jako alternetywie. dziekuje za uwage, to koniec mojego udzialu w dyskusji, bo i tak nie ma sensu ciagnac tego dalej.

Kurtz
20-06-2015, 15:10
A kto pisał o szpachli i klepaniu starych używanych samochodów? Próba merytorycznej rozmowy skończyła się na nietrafionych analogiach i stwierdzeniu "da się obrabiać na sprzęcie z 2006", "nie masz portfolio foto więc się nie znasz na komputerach".

Analogia z perfumami zupełnie nie trafiona. Za wykonaniem maca nie stoją żadne tajemne procedury ani technologie. Architektura PC, części klepane w chinach, ekrany samsunga ( tak, retina została opracowana przez samsunga, a nie była wykorzystywana bo ktoś stwierdził, że się nie opłaci. ).

ps. na macu mini obrobka video idzie calkiem sprawnie
Jakiego video? jaki macu mini ? Przecież kluczem do tego żeby ocenić potrzebną wydajność jest znajomość materiału i narzędzi jakie będą wykorzystywane.

ale wciskanie kitu ze TRZEBA kupic cos innego bo dany sprzet NA PEWNO nie wystarczy jest jak dla mnie nabijaniem ludzi w butelke.
To Ty zaproponowałeś iMaca a później się upierałeś, że wystarczy, bo Tobie do obrabiania zdjęć wystarcza komputer z 2006... Poleciłeś zły sprzęt niezgodny z wymaganiami, a ludzi którzy skrytykowali Twoją propozycję od razu określiłeś mianem tych którzy nabijają innych w butelkę. Komputer za 12K będzie sporo bardziej future proof niż iMac za tyle samo. Czemu ? Bo będzie miał lepszy procesor, możliwość dołożenia dodatkowych kart grafiki, dołożenia dodatkowego RAMu oraz dołożenia dodatkowych dysków. To są fakty i nie ma z nimi dyskusji.

Op i tak się nie wypowiada od dawna.

GonzoG
20-06-2015, 16:36
(...)
niecale 2 miesiace temu. pracuje jako sprzet do obrobki fot i video u fotografa slubnego.
z pelna swiadomoscia ze jest to sprzet zlozony w domu.
i jakbym mial wybierac to bym doplacil i kupil maca. tak po prostu.

To gadanie o magicznej wydajności "markowego" sprzętu prowadzą uprawiają tylko ludzie nie mający żadnego pojęcia o sprzęcie.

Fakt, że optymalne dobranie podzespołów ma znaczenie, ale dokładnie to samo można zrobić samemu.
A sprzęt markowy, to nie wydajność, a przede wszystkim porządna gwarancja i trochę większa bezawaryjność.

A w przypadku ceny iMac'a dochodzi jeszcze podatek od hipsterstwa...

gALL
20-06-2015, 22:10
Fakt, że optymalne dobranie podzespołów ma znaczenie, ale dokładnie to samo można zrobić samemu.

Tak? Metoda prob i bledow na ktore czesci osob po prostu nie stac. Sam babralem sie w komputerach jako nastolatek, lacznie z rozbudowaniem RAM w ZX Spectrum+ do magicznych 80KB :)

Laik wyda kase na mase sprzetu, potem spali cos i bedzie placz, i lament.

Aby nie byc goloslownym, jakies 6 miesiecy temu, kolega z pracy (siedzial biurko obok) zamowil sprzet za ok 700 funtow. W tym sama obudowa z zasilaczem ok 300. Po tygodniu prob i bledow, przychodzi rozpaczony, ze cos nie tak z karta graficzna. Pytam dlaczego? A on kupil jakiegos monstera i cos ulamal przy wciskaniu na sile w obudowe. Miesiac pozniej przylatuje, ze procek mu sie grzeje a wiatrak z radiatorem kupil o wielosci wiadra, bo boxowy zly. Pytam sie go, skad czerpie wiedze co ma kupic? A on ze stoicki spokojem. "Z internetu forum dla overclockerow". Ok, brne dalej. Jaka plyte glowna masz czy masz procesor z doblokowanym moznikiem, itd, itp. Zobaczylem cielecy wzrok. A na moje, kupilbys sobie gotowego Della, HP czy cos innego uslyszalem "Tamte to szajs, bo on sam lepszy zlozyl". Tylko jego do dzisiaj nie dziala tak jak zalozyl, a po pol roku, sprzet warty moze 50% ceny poczatkowej. Kuriozum juz bylo, ze z uporem maniaka szukal lewej wersji Windowsa, bo na legalna juz zabraklo.

Ok, hobby kosztuje ale nie kazdy musi znac sie na komputerach, nie kazdy ma czas doktoryzowac sie z rodzin procesorow Intela i nie kazdy ma frezarke CNC aby zrobic sobie ladna obudowe.

Wiele gotowego sprzetu jest kompromisem, miedzy cena, niezawodnoscia, wzornictwem przemyslowym. Nie mam PCta, poniewaz nie mam gdzie trzymac pudla, a miniacz idealnie miesci sie za monitorem 22" Neca.

Latwo mi pisac z laptopa na i7 ale jeszcze niedawno siedzialem na C2D z 2009, ktory swietnie radzil sobie z materialem z D700. Mozna niby szybciej ale po jaka cholere i za jaka cene. Jak komputer ma cos robic przez 1 min czy przez 5, wole jak mieli 5 min, przynajmniej mam czas na herbate i wizyte z WC.

Obecnie jak ktos chce byc erotomanem-macaczem-nerdem-hobbysta to nie grzebie w PC a w Raspberry Pi czy innnym Arduino. Taniej i przyjemniej.

GonzoG
20-06-2015, 23:36
Nic nie trzeba testować.
Aby składać komputery, trzeba wiedzieć co do czego oraz trzeba umieć czytać....

Składanie aktualnie to:
wybór procesora z chłodzeniem, odpowiedniego chipsetu (bo nawet producent płyty mało ważny), funkcjonalności płyty głównej, karty graficznej i do tego wszystkiego dopasować obudowę i zasilacz.

gALL
21-06-2015, 00:41
Nic nie trzeba testować.

Składanie aktualnie to:
wybór procesora z chłodzeniem, odpowiedniego chipsetu (bo nawet producent płyty mało ważny), funkcjonalności płyty głównej, karty graficznej i do tego wszystkiego dopasować obudowę i zasilacz.

I nie wazne co do czego i bedziesz mial super wypasony zestaw, co dziala lepiej niz Dell czy HP? Naiwnys. To, ze wtyczki pasuja, nie znaczy, ze bedzie optymalnie :D

Poza tym przeczytaj jeszcze raz swoj drugi akapit "wybor procesora" i juz sa schody, bo Intel ma ze 4 wersje kazdego modelu. i3 z 2 lub z 4 rdzeniami, i5 z 2 lub 4 rdzeniami, HT, bez HT, z wirtualizacja i bez, z GPU i bez.

W kartach graficznych jeszcze wiekszy burdel, bo producenci chca sprzedac wszystko co naprodukowali nawet 3 lata temu. Te same uklady przepakowywane, zmieniane nazwy, itd. Plyta glowna, temat rzeka.

Skladaj, wymieniaj wiatrak co pol roku, paste przewodzaca co 2 miesiace, czytaj testy i on... sie tym, Twoj wybor. Inni wola czytac literure piekna niz instrukcje do plyty glownej.

Ze wzgledu na prace, czasem grzebie w komputerach przemyslowych i sterownikach. To co tam bys znalazl, nazwiesz muzeum (Pentium M lub nawet Motorola 68k, SSD na PATA majace po 10 lat), a przekaznik zabezpieczeniowy potrafi kosztowac do 15tys dolarow.

GonzoG
21-06-2015, 01:30
Najpierw sam przeczytaj co piszą inni, potem zwracaj im uwagę na czytanie

Kurtz
21-06-2015, 16:51
I nie wazne co do czego i bedziesz mial super wypasony zestaw, co dziala lepiej niz Dell czy HP? Naiwnys. To, ze wtyczki pasuja, nie znaczy, ze bedzie optymalnie :D

Poza tym przeczytaj jeszcze raz swoj drugi akapit "wybor procesora" i juz sa schody, bo Intel ma ze 4 wersje kazdego modelu. i3 z 2 lub z 4 rdzeniami, i5 z 2 lub 4 rdzeniami, HT, bez HT, z wirtualizacja i bez, z GPU i bez.

W kartach graficznych jeszcze wiekszy burdel, bo producenci chca sprzedac wszystko co naprodukowali nawet 3 lata temu. Te same uklady przepakowywane, zmieniane nazwy, itd. Plyta glowna, temat rzeka.

Skladaj, wymieniaj wiatrak co pol roku, paste przewodzaca co 2 miesiace, czytaj testy i on... sie tym, Twoj wybor. Inni wola czytac literure piekna niz instrukcje do plyty glownej.

Do złożenia komputera potrzebna jest pewna wiedza, nikt temu nie zaprzecza przecież. To wszystko o czym piszesz to podstawowe wiadomości, niezbyt skomplikowane. Procesory intela? Starczy mieć podstawowe informacje o tym jakie linie produktów są i jakie mają cechy charakterystyczne. Karty graficzne? Jest kilka generacji, trochę wariacji na temat danego referencyjnego układu zrealizowanych przez różnych producentów.

Wymiana pasty termoprzewodzącej co 2 miesiące? Wiatraka co pół roku? Śmieszne.

Tak? Metoda prob i bledow na ktore czesci osob po prostu nie stac. Sam babralem sie w komputerach jako nastolatek, lacznie z rozbudowaniem RAM w ZX Spectrum+ do magicznych 80KB
Czy wszyscy wypowiadający się tutaj negatywnie o składaniu komputerów czerpią wiedzę jedynie z doświadczeń minionych czasów?

Ze wzgledu na prace, czasem grzebie w komputerach przemyslowych i sterownikach. To co tam bys znalazl, nazwiesz muzeum (Pentium M lub nawet Motorola 68k, SSD na PATA majace po 10 lat), a przekaznik zabezpieczeniowy potrafi kosztowac do 15tys dolarow.
Zupełnie inna technologia, zupełnie inne czasy - nie mają nic wspólnego z tematem.

Aby nie byc goloslownym, jakies 6 miesiecy temu, kolega z pracy (siedzial biurko obok) zamowil sprzet za ok 700 funtow. W tym sama obudowa z zasilaczem ok 300. Po tygodniu prob i bledow, przychodzi rozpaczony, ze cos nie tak z karta graficzna. Pytam dlaczego? A on kupil jakiegos monstera i cos ulamal przy wciskaniu na sile w obudowe. Miesiac pozniej przylatuje, ze procek mu sie grzeje a wiatrak z radiatorem kupil o wielosci wiadra, bo boxowy zly. Pytam sie go, skad czerpie wiedze co ma kupic? A on ze stoicki spokojem. "Z internetu forum dla overclockerow". Ok, brne dalej. Jaka plyte glowna masz czy masz procesor z doblokowanym moznikiem, itd, itp. Zobaczylem cielecy wzrok. A na moje, kupilbys sobie gotowego Della, HP czy cos innego uslyszalem "Tamte to szajs, bo on sam lepszy zlozyl". Tylko jego do dzisiaj nie dziala tak jak zalozyl, a po pol roku, sprzet warty moze 50% ceny poczatkowej. Kuriozum juz bylo, ze z uporem maniaka szukal lewej wersji Windowsa, bo na legalna juz zabraklo.

Przepraszam, ale co ma czyjaś głupota do składania komputerów? Jak ktoś kupi sobie samochód i go rozbije, to też wina samochodu, że trzeba umieć go prowadzić ? 700funtów to taka średnia półka najwyżej. Za bardzo nie widzę "monstera" GPU w tej cenie ( GTX970/980/Titan? ). Szukania lewej wersji Windowsa nie skomentuję.

I nie wazne co do czego i bedziesz mial super wypasony zestaw, co dziala lepiej niz Dell czy HP? Naiwnys. To, ze wtyczki pasuja, nie znaczy, ze bedzie optymalnie
Ciekaw jestem, co to dla Ciebie znaczy "optymalnie" ?

Aeon88
21-06-2015, 22:33
Ludzie, przesadzacie. Kiedy ostatnio jakiś procek się sfajczył? Czy i7 jest montowany inny w imakach a inny w składakach? Co do doboru podzespołów to firmy zrobiły to za nas - kupując płytę główną masz opisane np z jakimi pamięciami płyta została testowana i działa stabilnie, nie trzeba wydawać kupy kasy żeby samemu to testować. Kupiłem kiedyś i5, płytę z najwyższym modelem chipsetu pod jednojajowe procki, pamięci wg rozpiski producenta płyty żeby działały stabilnie, ssd od intela a nie jakiś badziew, dobrą grafikę, i ten składak złożony "w garażu" nigdy nie był niestabilny, nigdy się nie zwiesił, nigdy nie miał problemów z pracą, nigdy mnie nie zawiódł. To samo z windą. Na OSX żeby wsadzić ssd i się cieszyć dużą szybkością trzeba w większości wypadków nowe zabezpieczenia wyłączać, bo cudowny osx TRIM nie obsługuje jak się ma ssd nie wsadzony przez appla do maka. O TRIM na raidzie w ogóle można zapomnieć.

Dziś pierwszy raz od kilku lat myślę o wymianie tylko dlatego że procek w najnowszym Adobe już sobie nie radzi tak płynnie jak kilka lat temu, ale to nie zmienia faktu że przez te kilka lat spełniał zadanie wzorowo. I nie kosztował 2x więcej tylko dlatego że go złożyły chińczyki na zlecenie appla a nie innej firmy.

Na koniec jedno konkretne pytanie do obrońców appli i innych markowo złożonych maszyn. Podajcie mi przykład sytuacji, w której odczuliście ten bardziej optymalnie złożony zestaw od appla. Wiecie, ciężko mi to zrozumieć, bo nigdy z optymalnością i szybkim działaniem nie miałem problemu na windzie i składaku odkąd wszedł win7 (z xp to była inna historia :)). Jakieś tabelki? Przykłady z życia? Hmm?

Borat1979
21-06-2015, 22:51
Jak ktoś obrabia filmy z D700, wzięte prosto z karty,

Żeby obrabiać wideo z D700 to ten aparat musiałby je nagrywać :)

Borat1979
21-06-2015, 23:16
Litości... po co ktokolwiek miałby wymieniać pastę czy wiatrak co 2 miesiące? Czym się rożni pasta kupiona w najbliższym sklepie komputerowym od tej stosowanie przez Apple? Ma dodatek sproszkowanego Jobsa dla większego emejzingu?

W ogóle to dobrej jakoś system chłodnia do PC będzie i tak o klasę lepszy od badziewia, które stosuje Apple w swoich iMacach.

W ogóle to nie kumam tej podniety sprzętem Apple. Często wiele elementów jest bardzo przeciętnej jakości bo firmie zależy na jak największej marzy przy jak najniższych kosztach produkcji. iMac jest zwykłym PCem upchniętym w cienką obudowę ze słabą wentylacją gdzie gorące bebechy podgrzewają matryce, których żółknięcie jest w tym sprzęcie normą.

Aeon88
21-06-2015, 23:40
I właśnie jak o tym myślę to dziwi mnie że tak ludzie wzdychają nad "optymalizacją" i cudownym złożeniem appli. iMak żony bardzo się grzeje mimo że był czyszczony i kurzu w środku nie uświadczysz, wiatrak działa jak należy i pasta też jest ok. Ekran i tak zżółkł od gorąca, zresztą nie tylko w imaku z 2009r tak się dzieje. Jak go kupowaliśmy to czytałem masę narzekań na to, w retinach z kolei na szybie matrycy odłaził antyodblask, o: http://www.opnlttr.com/sites/default/files/10_months_old_3000_1522_mbp_retina_1.jpg

Niedziałające DVD to norma, masę sprzętu na allegro ma uszkodzony napęd. Jedyne co applowi pozostaje to design, który od 2008r się nie zmienił a nadal ten sprzęt wygląda bardzo dobrze, co tylko świadczy o jego zajebiaszczości. Za to techniczna precyzja, cudowne dopasowanie super trwałych komponentów to pic na wodę fotomontaż. Jeśli ktoś przez to nadal kupuje maka to jest naiwny, może mu się ten sprzęt popsuć tak jak każdy inny garażowy składak.

Aeon88
22-06-2015, 00:22
PS. A jeszcze dodatkowo bawi fakt, że gALL się śmieje z pasty i wiatraka w składakach, podczas gdy imaki nie dość że się grzeją mocno (mimo swojej cudownej pasty i wiatraka :D) to są tak uszczelnione jak pęknięta gumka - kurz włazi pod szybę matrycy a w gorszym, niestety częstym przypadku, w obudowę matrycy, więc czyszczenie nie jest takie proste, trzeba rozbebeszyć konkretnie ekran. Jak to możliwe? Przecież ten sprzęt podobno taki dopracowany jest :D

Nie ma co się oszukiwać, to zwykły pecet, tylko złożony w większym garażu :D

GonzoG
22-06-2015, 03:22

Naiwnyś, jeśli wierzysz, że logo na obudowie sprawia, że komputer działa szybciej...

gALL
22-06-2015, 09:31
Czy potraficie czytac i rozumiec tekst pisany? Ciagle te same osoby mnie atakuja, bo maja kompleks jablka (czy malego). Tak, mam ogryzek ALE nie proponuje go kazdemu, tylko zastanawia mnie ilu z szarych uzytkownikow jest w stanie zlozyc sobie komputer. Potrzebne sa takie same zdolnosci jak do zlozenia roweru. Niby wszystko takie proste, a nie zawsze dziala, tak jak ktos sobie zakladal.

Widze, ze niewielu z Was ma pojecie o optymalizacji, a krzyczec kazdy glosno protrafii, gorzej juz z wykonaniem cos wlasnymi rekoma. Nie przecze, jest wielu hobbystow co lubi grzebac w kabelkach, ale tez wezcie pod uwage, ze sa ludzie co maja dwie lewe rece do techniki. Radzenie kazdemu "poskladaj sobie sam" jest zenujace. Ktos moze chciec miec cos ladnie wygladajacego i uwaza, ze szare pudlo PC mu poprostu nie pasuje. Niektorzy chca dostac gwarancje na nowy sprzet (od HP, Della czy kogokolwiek innego) i miec w nosie cale doktoraty jaki procesor, jaki RAM i czy SSD bedzie lepszy od SSHD. Komputer to narzedzie a nie obiekt westchnien i miejsce na nabozne poklony przed wypasionym skladakiem.

Zachowujecie sie jak wlasciciele Golfa III, ktorzy nie przyjmuja do wiadomosci, ze sa inne samochody i czesto lepsze niz wasz "skladak"

Aeon88
22-06-2015, 09:42
Ale przecież idziesz do sklepu komputerowego mówisz budżet i przeznaczenie to Ci złożą komputer, tylko przyjechać i odebrać zostaje. Można mieć dwie lewe ręce i nie składać tego samodzielnie w domu. Albo napisać post na forum i poprosić o zestawienie, potem z listą zakupów iść do sklepu. Przecież ci sami zieloni ludzie idą po maki, których jest kilka, i też muszą coś wybrać, ktoś im w sklepie podpowie prawda?

Zachowujecie sie jak wlasciciele Golfa III, ktorzy nie przyjmuja do wiadomosci, ze sa inne samochody i czesto lepsze niz wasz "skladak"

No to oświeć nas i powiedz w czym te inne samochody (pecety appla) są lepsze od składaków? Bo to jest pytanie klucz. Ty w przeciwieństwie do nas się napewno znasz na optymalizacji, to powinieneś to wytłumaczyć :) Nie pojmujemy tego bo maki tak samo się grzeją, tak samo psują, mają takie same wady, gwarancję jeszcze krótszą niż sprzety w składaku, nic na nich nie chodzi szybciej ani lepiej niż w składakach, a Ty jak mantrę powtarzasz że to lepszy sprzęt. To powiedz na jakiej podstawie tak twierdzisz?

PS. Tylko bardzo ważna rzecz - trzymaj się problemu autora wątku jak będziesz to tłumaczył!! Czyli dlaczego sprzet appla będzie lepszy do obróbki filmów (czy nawet zdjęć) od składaka?

Borat1979
22-06-2015, 11:00
Widze, ze niewielu z Was ma pojecie o optymalizacji, a krzyczec kazdy glosno protrafii, gorzej juz z wykonaniem cos wlasnymi rekoma.
W czym się ta optymalizacja jabłka przejawia? Co tam jest optymalizowane skoro siedzi tam procek Intela, RAM Toshiby, dysk Samsunga i karta ATI czyli dokładnie to samo co możesz zamontować w dowolnym PC.

gALL
22-06-2015, 11:01
Bedzie tak samo dobry/zly tylko pod Win nie ma iMovie :) a o to pytal autor watku.

gALL
22-06-2015, 11:03
W czym się ta optymalizacja jabłka przejawia? Co tam jest optymalizowane skoro siedzi tam procek Intela, RAM Toshiby, dysk Samsunga i karta ATI czyli dokładnie to samo co możesz zamontować w dowolnym PC.

Odczep sie do jabkla, pisalem o Dell czy innym HP (PECECIE).

Borat1979
22-06-2015, 11:14
Odczep sie do jabkla, pisalem o Dell czy innym HP (PECECIE).

Przypadku Della czy HP jest dokładnie tak samo. Rożnica jest taka, że Dell czy HP bazują na firmach i korporacjach gdzie mogą dostarczyć każdą ilość sprzętu serwisować go door-to -door i za to się płaci.

Mały sklep nie ma takich możliwości, nie dostarczy np. 10 tys komputerów o takiej samej konfiguracji wciągu kilku dni do korporacji w całej Europie i nie jest w stanie zapewnić kompleksowego serwisu i wsparcia technicznego dla dużych podmiotów.

Aeon88
22-06-2015, 11:21
I to jest podstawowa różnica między jabłkiem a dell/hp - 5 lat NBD, co w firmie jest bardzo wygodne i za to jestem skłonny dopłacić. Japco nie dość że daje rok, to jeszcze na normalnych zasadach jak każdy inny sprzęt w składaku - wysyłasz i czekasz aż naprawią.

docxxx
22-06-2015, 11:25
Ja jebie, wy dalej o tym samym? Moze niech ktos w koncu zamknie ten watek?
Jesli juz schodzicie na tematy naklejek, wiatraczkow i past, to macie cos deklem nie tak.

elanek
22-06-2015, 13:35
Autor wątku wyraźnie napisał o sprzęcie:

na którym jako bardzo początkujący użytkownik mógłbym montować filmy

Dziwne, bo budżet ustawił na niemały jak na takie zabawy. I to bez softu. A potem chyba się tak wystraszył, że już nie pisał.
No cóż, Jabka są po prostu ładne. Dają punktu do imidżu, lasiarstwa czy hipsterki. Ale też całkiem nieźle działają.
Można jeździć Seatem Ibizą, ale też można jeździć AF Giulietta :).
Żeby nie było, jestem praktyczny i nie mam nadmiaru kasy, więc komputerowo bliżej mi do VW Polo :)

Borat1979
22-06-2015, 19:07
Dziwne, bo budżet ustawił na niemały jak na takie zabawy.
Jeden bawi się zdalnie starowanym samolotem na baterie inny bawi się latając prawdziwym. Kwestia zasobności portfela i fantazji.

elanek
23-06-2015, 10:57
Jeden bawi się zdalnie starowanym samolotem na baterie inny bawi się latając prawdziwym. Kwestia zasobności portfela i fantazji.

Wiem, mój kuzyn fotografem jest przeciętnym, a kupuje sobie wszystko, co chce :)
Parę lat temu przegapiłem rozdawanie rodzinie "starego" sprzętu - D300, 105/2.8 VR itp. ::(

2pompony
23-06-2015, 13:20
No, to widzę, że musisz pilnować tylko dwóch rzeczy: żeby kuzyn przypadkiem nie przeszedł na inny system i często kupował nowinki wyłącznei Nikona, i po drugie, nie możesz przegapić następnej rundy wydawania sprzętu.

Swoją drogą mnie by się przydał taki kuzyn, nie musi od razu przychodzić z D4, spokojnie. Nawet dla uproszczenai sytuacji mógłbym mu podpowiedzieć co przynieść i czym obdarować, żeby nie było obrazy. :)