PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX2 przestał działać

Zom53
07-06-2015, 21:22
Od roku mam zainstalowany oryginalny CNX2. Wczoraj w czasie konwertowania zdjęć z NEF do TIFF nagle program przestał działać i pojawił się komunikat:
"Program CNX2 przestał działać.
System Windows może wyszukać rozwiązanie tego problemu w trybie online.
-wyszukaj rozwiązanie w trybie online i zamknij program,
-zamknij program."
Kliknięcie na na pierwszą wskazówkę nic nie dawało.

Ponieważ kolejne próby uruchomienia kończyły się tym samym komunikatem to odinstalowałem go.
Chciałem od nowa zainstalować go z płyty ale zainstalował się tylko setup a po wpisaniu klucza pojawił się ten sam komunikat co podałem wyżej.
Czy ktoś może pomóc?

Limax7
07-06-2015, 21:28
Może lonwertowałeś coś bezpośrednio z czytnika kart i teraz program szuka napędu?

jasin
07-06-2015, 21:35
Po odinstalowaniu CNX'a czyściłes wszystkie pozostalości po nim z rejestru? Czasem taki zabieg pomaga.

Johanan
07-06-2015, 21:35
Poczyść rejestr z wpisów CNXa, jest do tego nikonowskie narzędzie.

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/54883

Zom53
07-06-2015, 23:03
Dzięki za podpowiedzi. Zaraz będę to robił.

kgeb
08-06-2015, 09:43
Alternatywnie i nie tylko w tym przypadku sprawdzi się również Revo Uninstaller.

Piotr56
08-06-2015, 10:13
Witam
Mam podobny problem, nie wiem z czym to jest związane, ale mój D5100 przestał być widoczny przez komputer.
Mój system to Windows 7 64 bit, aparatu nie widać w zakładce komputer, nie widzi go też NX2, przy podpięciu aparatu słychać dźwięk potwierdzenia z komputera oraz pojawia się na pasku w urządzeniach USB ( w usuń bezpiecznie jest widoczny D5100 ).
Podejrzewałem już uszkodzenie aparatu, ale:
- qdslrdashboard widzi aparat normalnie
- pod Ubuntu aparat jest widoczny błyskawicznie po podłączeniu.
Mam dwa podejrzenia, albo któraś z poprawek Windows zaszkodziła, albo moje działania na qdslrdashboard
Pozdrawiam

2pompony
08-06-2015, 10:17
Nie mam pojęcia jak działa CNX, ale po zainstalowaniu (i sprawdzeniu, że działa) qdslrdashboarda przestało mi działać tethering w LR5, po odinstalowaniu qdslrdashboarda wszystko wróciło do normy.

Piotr56
08-06-2015, 12:23
Witam
Trochę Cię nie rozumiem, sprecyzuj co miałeś na myśli?

po odinstalowaniu qdslrdashboarda wszystko wróciło do normy.

Qdslrdashboard nie instaluje się w systemie, odpala się go z rozpakowanego archiwum, nie widzę również w menedżerze zadań uruchomionych usług ani aplikacji z nim związanych.
Co rozumiesz w takim przypadku przez odinstalowanie?
Piotr

2pompony
08-06-2015, 12:45
Co rozumiesz w takim przypadku przez odinstalowanie?

Rozumiem wywalenie na zbity pysk wszystkiego, co musiałem doinstalować, żeby sam program zadziałał - to znaczy jakichś tajemniczych dodatków, sterowników, bibliotek i innych historii, bez których z kolei qdslrdashboard nei chciał pracować.

Zom53
08-06-2015, 22:14
Wracając do mojego problemu przedstawionego w pierwszym punkcie , to czyszczenie rejestrów CNXa programem Regsweeper nic nie dało. Dalej z płyty instaluje się tylko setup, a po wpisaniu klucza jest ten sam komunikat jaki przytoczyłem na początku

Johanan
08-06-2015, 22:23
CNX brudzi nie tylko w rejestrze, ale przede wszystkim w folderach przypisanych do kont poszczególnych userów OSa.
Takoż trza i owe foldery poczyścić.
Doświadczenia wielu użytkowników CNXa pokazują jednak, że czasem bez przeinstalowania systemu ani rusz, taka to zdradliwa bestia. :)

kgeb
08-06-2015, 23:24
Wracając do mojego problemu przedstawionego w pierwszym punkcie , to czyszczenie rejestrów CNXa programem Regsweeper nic nie dało. Dalej z płyty instaluje się tylko setup, a po wpisaniu klucza jest ten sam komunikat jaki przytoczyłem na początku

Revo uninstaller w trybie advanced nie pomógł?

creep
11-06-2015, 21:02
Spróbuj przywrócić system z jakiegoś starszego punktu przywracania (sprzed awarii)...

Zom53
14-06-2015, 12:29
Korzystam na razie z View NX bo nie chce mi się deinstalować całego systemu.Ale coś muszę z tym fantem zrobić.
Gdzie można znaleźć ten Revo uninstaller?.
Spróbuję jeszcze z tym przywracaniem systemu z datą przed awarią CNXa.

greco
02-07-2015, 11:17
Mam ten sam problem od dwóch dni.Nic nie pomaga ani Regsweeper , ani cofnięcie systemu . Znalazłeś jakies rozwiązanie ? Wczoraj napisałem do serwisu Nikona , czekam na odpowiedź . Używam CNX2 od kilku lat i po raz pierwszy zdarzyło mi się coś takiego .

2pompony
03-07-2015, 11:06
Spójrzcie na to z drugiej strony i spróbujcie znaleźć jakiś pozytyw w zaistniałej sytuacji, czyli jak mówi piosenka Always look for the bright side of life! Wam co prawda program przestał działać, ale za to nie zniszczył Wam plików, jak to się nieszczęśliwie przydarzyło koledze w wątku obok.

Prawdę mówiąc bałbym się raczej tego, że teraz zadziała, bo nei do końca wiadomo, co wtedy zrobi...

Zom53
02-08-2015, 11:34
CNX2 już u mnie działa, ale musiałem przeinstalować cały system PC.

dziulas
27-09-2015, 19:42
Czy ktoś się orientuje czy Capture NX2 powinien działać na systemie OS X 10.10 Yosemite ? Mam problem z zainstalowaniem wersji z płyty ale również wersji 2.4.7 ze strony Nikona.

bialogardzianin
28-09-2015, 08:34
Podepnę się do wątku, ale może to komuś pomoże w innego typu sofcie: Proshow Gold 4.1.2737 przestał działać. Nie pomagały odinstalowania systemowe i z użyciem ashampoo, czyszczenie kluczy w rejestrze, instalacja demo nowej wersji, a pomogło uruchomienie w trybie administratora (win startuje w tym trybie, tak przypuszczam choć 100% pewności brak). Dziwne, wcześniej wystarczyło kliknąć normalnie w menu start na skrót i program odpalał się, ale po jakiejś aktualizacji win 7 64bit home premium proshow już nie i pojawiał się identyczny komunikat jak u założyciela wątku. Pomaga jedynie kliknięcie PPM na skrócie do proshow i kliknięcie "uruchom jako administrator".

dziulas
28-09-2015, 21:45
Otrzymałem odpowiedź od Nikon Polska. Może kogoś zainteresuje:

"Komunikat, który Pan dostał najczęściej pojawia się w wypadku, kiedy klucz produktu był zbyt wiele razy aktywowany. Wiemy, że Nikon Japonia w związku z problemem ImageMixera firmy, która nielegalnie sprzedaje wielokrotnie ten sam klucz produktu, bardzo zaostrzył kryteria (nie wiemy jednak dokładnie ile aktywacji powoduje blokadę) - i mamy ostatnio sporo zgłoszeń z identycznym problemem."
...
"O ile jednak Pan wykaże, że posiada oryginalny produkt - to najprawdopodobniej, będziemy w stanie dostarczyć nowy klucz produktu.

W związku z tym proszę o nadesłanie zdjęć:

1.pudełka programu CNX2 z widocznym numerem seryjnym
2.dowodu zakupu (paragon lub faktura)
3.płyty CD z programem CNX2"