Zobacz pełną wersję : Pliki xmp - czy to konieczność?
uppersilesian
06-06-2015, 21:19
Dzień dobry,
Jak w tytule: czy można zrezygnować z zapisywania przetwarzania NEF-a w module ACR (CS6) w plikach xmp?
Czy obróbkę można "zaszyć" bezpośrednio w kopii przetwarzanego NEF-a?
Nie.
NEF to zamknięty format Nikona i tylko soft Nikona może je edytować.
RobertMiernik
06-06-2015, 22:04
Można, to się nazywa wywoływanie (Export) ;]
A tak serio, przecież to najfajniejsza część edycji RAWów w programach Adobe. Napisz dlaczego chciałbyś z tego zrezygnować, może da się jakoś inaczej 'obejść' Twój problem...
uppersilesian
08-06-2015, 11:19
Można, to się nazywa wywoływanie (Export) ;]
A tak serio, przecież to najfajniejsza część edycji RAWów w programach Adobe. Napisz dlaczego chciałbyś z tego zrezygnować, może da się jakoś inaczej 'obejść' Twój problem...
Co jest fajnego w dodatkowych plikach w folderze? W przypadku zaszycia przetwarzania w pliku, mam oryginał plus kopie 1, 2, ..., bez "śmieci" typu .xmp. :-)
goranick
08-06-2015, 11:47
A czy to nie jest tak, że jak nie chcesz xmp to ustawiasz to w Catalog settings? Odhaczasz "Automatically write changes to xmp" i juz nie zapisuje w osobnym pliku tylko w bazie LR.
A chyba jedyną opcją "zjeść ciastko i mieć ciastko" jest konwersja NEFa do DNG - wtedy metadane xmp są zapisywane w samym pliku ...tylko czy to ma sens?
Co jest fajnego w dodatkowych plikach w folderze? W przypadku zaszycia przetwarzania w pliku, mam oryginał plus kopie 1, 2, ..., bez "śmieci" typu .xmp. :-)
A no to, że XMP zajmują drobne kB, a kopia NEF będzie zajmowała zacznie więcej niż oryginał.
Jak chcesz mieć zapisaną obróbkę w RAWach, to pracuj na DNG.
2pompony
08-06-2015, 11:59
Nie wiem jak w ACR, ale w LR (który tak naprawdę bazuje na ACRze) można wyłączyć zapisywanie do plików xml.
A co w nich fajnego? Jeśli sam robisz wszystko, backupujesz ważne rzeczy i pracujesz w jednej aplikacji (np. w PSie) - to mało fajnego. Ale wyobraź sobie na przykład jak przebiega praca grupowa - np. wstępnie skadrowane lub skatalogowane tagami pliki przekazujesz komu innemu... Skąd on niby ma się dowiedziać o Twoich edycjach jak cropy czy tagi? Razem z plikami prześlesz mu całą swoją bazę ACRa z wiadomościami o 2 milionach innych plików?
Wyobraź sobie, że jakaś aplikacja importuje pliki, które obrabiałeś. Skąd taka aplikacja miałaby się dowiedzieć jaką obróbkę zastosowałeś, jeśli nawet nie wie, gdzie masz bazę ACRa, a już nei mówiąc o tym, że musiałaby mieć do niej dostęp... A pliki xml są wieloplatformowym, wybitnie lekkim, bardzo prostym sposobem na przekazanie tej wiedzy i pomiędzy platformami i na odległość (bo ważą bardzo mało w porównaniu z plikiem którego dotyczą).
Wyobraź sobie, że zrobiłeś na plikach jakieś edycje i chcesz je pokazać w innym miejscu geograficznym (np. studio reklamy na drugim końcu miasta, którego nie interesują exporty jpgów, tylko chcą zobaczyć RAWy), więć albo taszczysz ze sobą cały swój stacjonarny komputer na którym robiłeś obróbkę i masz bazę ACRa, albo posyłasz im 10 plików RAW, 10 plików xml i masz sprawę załatwioną.
Pewnie można by przytoczyć jeszcze parę innych zastosowań, tylko czy warto?...
Jak widzisz takie pliki nie tylko bardzo się przydają w pewnych okolicznościach, ale są wręcz niezbędne. Na szczęście pewnie można ich zapisywanie wyłączyć (w LR na pewno, w ACR pewnie też, chioć tam akurat nie wiem jak, bo nie korzystam). A nawet jeśli nie, skoro Tobie nie są potrzebne, raz na tydzień zaznacz wszystkie we wszystkich folderach (w TC dwa skróty) i skasuj wszystkie - będziesz miał idealny porządek. :)
Wyobraź sobie, że jakaś aplikacja importuje pliki, które obrabiałeś. Skąd taka aplikacja miałaby się dowiedzieć jaką obróbkę zastosowałeś, jeśli nawet nie wie, gdzie masz bazę ACRa, a już nei mówiąc o tym, że musiałaby mieć do niej dostęp... A pliki xml są wieloplatformowym, wybitnie lekkim, bardzo prostym sposobem na przekazanie tej wiedzy i pomiędzy platformami i na odległość (bo ważą bardzo mało w porównaniu z plikiem którego dotyczą).
Wyobraź sobie, że zrobiłeś na plikach jakieś edycje i chcesz je pokazać w innym miejscu geograficznym (np. studio reklamy na drugim końcu miasta, którego nie interesują exporty jpgów, tylko chcą zobaczyć RAWy), więć albo taszczysz ze sobą cały swój stacjonarny komputer na którym robiłeś obróbkę i masz bazę ACRa, albo posyłasz im 10 plików RAW, 10 plików xml i masz sprawę załatwioną.
Pewnie można by przytoczyć jeszcze parę innych zastosowań, tylko czy warto?...
Jak widzisz takie pliki nie tylko bardzo się przydają w pewnych okolicznościach, ale są wręcz niezbędne. Na szczęście pewnie można ich zapisywanie wyłączyć (w LR na pewno, w ACR pewnie też, chioć tam akurat nie wiem jak, bo nie korzystam). A nawet jeśli nie, skoro Tobie nie są potrzebne, raz na tydzień zaznacz wszystkie we wszystkich folderach (w TC dwa skróty) i skasuj wszystkie - będziesz miał idealny porządek. :)
Mam dwa pytania. Pierwsze. Jak przenoszę zdjęcia NEF, z załączonymi plikami .xmp na drugi komputer, to oczywiście wszystkie ustawienia, zmiany na pliku NEF przechodzą. Ale z lewej strony w panelu > Historia nie ma zmian które zastosowałem (na suwakach oczywiście widać) jest tylko zapisane (w historii) zaimportowanie tegoż zdjęcia. Czy tak ma być ?
Drugie pytanie. Odnośnie Twojej porady cyt. ,,A nawet jeśli nie, skoro Tobie nie są potrzebne, raz na tydzień zaznacz wszystkie we wszystkich folderach (w TC dwa skróty) i skasuj wszystkie - będziesz miał idealny porządek''. Jak to zrobić. Co to jest TC i jakie dwa skróty ? To się usuwa ( pliki .xmp) będąc w LR czy w folderze/folderach na dysku ? Ja muszę ,,na piechotę'' :-) dzióbać :-) i zaznaczać każdy pliczek .xmp w folderach na dysku żeby usunąć :-)
...Ja muszę ,,na piechotę'' :-) dzióbać :-) i zaznaczać każdy pliczek .xmp w folderach na dysku żeby usunąć :-)Jeśli już koniecznie chcesz usunąć te pliki .xmp szybszym sposobem będzie jeśli w folderze (w pustym miejscu) po kliknięciu PPM wykonasz: Grupuj według / Typu. Nie będzie konieczności dzióbania na każdy pliczek tylko przeciągniesz po nich kursorem myszy zaznaczając od razu wszystkie .xmp i delete.
Jeśli już koniecznie chcesz usunąć te pliki .xmp szybszym sposobem będzie jeśli w folderze (w pustym miejscu) po kliknięciu PPM wykonasz: Grupuj według / Typu. Nie będzie konieczności dzióbania na każdy pliczek tylko przeciągniesz po nich kursorem myszy zaznaczając od razu wszystkie .xmp i delete.
Dzięki :-)
2pompony
13-06-2015, 12:25
Mam dwa pytania. Pierwsze. Jak przenoszę zdjęcia NEF, z załączonymi plikami .xmp na drugi komputer, to oczywiście wszystkie ustawienia, zmiany na pliku NEF przechodzą. Ale z lewej strony w panelu > Historia nie ma zmian które zastosowałem (na suwakach oczywiście widać) jest tylko zapisane (w historii) zaimportowanie tegoż zdjęcia. Czy tak ma być ?
Drugie pytanie. Odnośnie Twojej porady cyt. ,,A nawet jeśli nie, skoro Tobie nie są potrzebne, raz na tydzień zaznacz wszystkie we wszystkich folderach (w TC dwa skróty) i skasuj wszystkie - będziesz miał idealny porządek''. Jak to zrobić. Co to jest TC i jakie dwa skróty ? To się usuwa ( pliki .xmp) będąc w LR czy w folderze/folderach na dysku ? Ja muszę ,,na piechotę'' :-) dzióbać :-) i zaznaczać każdy pliczek .xmp w folderach na dysku żeby usunąć :-)
Pytanie pierwsze: Tak, tak ma być, ponieważ pliki xmp NIE przenoszą historii. Dlatego przydają się w pewnych okolicznościach (przykłady opisane wyżej, choć nie tylko), ale nie nadają się jako backup, ponieważ nei backupują wszystkiego. Jak widzisz masz przepis na ostatnią chronologicznie wersję zdjęćia, ale nie masz historii, co bywa bolesne, jeśli to czyjś jedyny sposób na backup.
Pytanei drugie: TC to Total Commander, program, bez którego nie wyobrażam sobie życia komputerowego, menadżer plików, z naprawdę tak wieloma udogodnieniami, że nie ma chyba drugiego takiego. A jak czegoś nie można nim zrobić, jest do tego plugin. Nieco upraszczając - jeśli jakiejś operacji nei da się wykonać na plikach w TC, znaczy, że taka operacja jeszcze we wszechświecie nei istnieje. :)
Otóż w Total Commanderze (w skrócie TC) żeby pozbyć się wszystkich plików xmp z wielu folderów na raz:
1. wchodzisz do najbardziej nadrzędnego (np. Moja Kolekcja Wszystkich Zdjęć)
2. Ctrl B (pokazuje zawartość wszystkich folderów wewnętrznych, jakby nagle to był jeden olbrzymi folder, widzisz wszystkie pliki niezależnie od tego, jak bardzo naprawdę są pozagnieżdżane w strukturze katalogów)
3. znajdujesz okiem pierwszy z brzegu albo w środku albo gdziekolwiek plik xmp, stawiasz na nim kursor i naciskasz Alt + (znaczek '+' to plus z numpadu). Ten skrót zaznacza wszystkie pliki tego typu, czyli wszystkie pliki xmp, a ponieważ widzisz zawartość wszystkich folderów podrzędnych, więc masz zaznaczone wszystkie pliki xmp z całości
4. naciskasz Delete. Koniec.
Ponieważ punkt 1 uznałem za prosty, a punklt 4 za oczywisty (kasowanie), dlatego napisałem, że przygotowanie całej operacji w TC to dwa kliki. :)
Dzięki 2pompony za szczegółowe wyjaśnienie :-) Cieszę się, że są ludzie którym się jeszcze chce :-)
2pompony
13-06-2015, 13:30
Jak widzę sensownych ludzi (sensowne pytania, sensowne uwagi, chęć pojęcia i zrozumienia) - to mi się chce. Jak nie widzę, to mi się nie chce. :)
To jeszcze jedno u mnie się zmieniło w LR. W panelu > Detail poprzednio miałem mały podgląd zdjęcia i mogłem kliknąć w ,,kwadracik'' :-) i ustawić podgląd w wybranym przeze mnie punkcie zdjęcia. Teraz jest tam znaczek ,,!'' i jak kursorem na ten wykrzyknik najadę, to wyświetla się komunikat, w wolnym tłumaczeniu żebym kliknął na zdjęcie to powiększy 100 %. Stało się to wczoraj na moim małym lapku i dziś na dużym. Coś namieszałem ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/4c913f954ef3e0248582fd9a823fc3f0173.245.53.2172015-06-13_140210.jpg)
2pompony
13-06-2015, 15:23
Są dwie rady: jedna internetowych znawców i druga znawców (sam określ która jest która).
A zatem: możesz albo przeisnstalować system, a potem ponownie zainstalować LRa, albo kliknąć ten mały trójkącik na prawo od napisu Sharpening.
Są dwie rady: jedna internetowych znawców i druga znawców (sam określ która jest która).
A zatem: możesz albo przeisnstalować system, a potem ponownie zainstalować LRa, albo kliknąć ten mały trójkącik na prawo od napisu Sharpening.
Nie no 2pompony , zadziwiasz mnie :-). Doktoryzowałeś się w LR ? :-)
Dzięki wielkie, działa :-)
2pompony
13-06-2015, 15:50
Doktoryzowałeś się w LR ?
Nie, ja po prostu pracuję w tym programie. I tyle.
Widzę, że szybko zdążyłeś przeinstalować system i samego LRa. :)
Nie, ja po prostu pracuję w tym programie. I tyle.
Widzę, że szybko zdążyłeś przeinstalować system i samego LRa. :)
:mrgreen: Dzięki jeszcze raz :-)
Borat1979
13-06-2015, 16:31
To, że plik NEF nie jest w żaden sposób modyfikowany a po edycji nie robi się dwa razy większy. Przykładowo z softu Nikona 1 GB zdjęć po edycji robić się 1,5 do 2 GB mimo, że jeszcze jeszcze żadnego zdjęcia nie wyeksportowałeś. W przypadku softu Nikona najbardziej absurdalne jest to, że nawet po wyzerowaniu ustawień plik nie wraca do początkowych rozmiarów z przed edycji.
2pompony
13-06-2015, 16:37
Bo zgodnei z teorią Johanana, że jakość pliku jest zależna od jego wagi - wystarczy otworzyć NEFa w sofcie Nikona i wtedy automatycznie i magicznie jednocześnie jakość NEFa wzrasta dwukrotnie.
W sumie powinniśmy się cieszyć, że jakość wzrasta tylko 2x, bo co by było, gdyby ktoś w Nikonie chciał nam zrobic dobrze i podniósłby współczynnik zwiększenia jakości? :)
To, że plik NEF nie jest w żaden sposób modyfikowany a po edycji nie robi się dwa razy większy. Przykładowo z softu Nikona 1 GB zdjęć po edycji robić się 1,5 do 2 GB mimo, że jeszcze jeszcze żadnego zdjęcia nie wyeksportowałeś. W przypadku softu Nikona najbardziej absurdalne jest to, że nawet po wyzerowaniu ustawień plik nie wraca do początkowych rozmiarów z przed edycji.
Przyznam dla mnie to nowość, ale softu Nikona do RAW nie używałem. W Lightroom niezależnie czy w opcjach ustawimy aby był zapisywany plik .xmp, bądź nie, nic takiego nie zachodzi. Obróbka w LR w żaden sposób nie wpływa na oryginalny RAW (NEF).
Z cytowanej tu wypowiedzi można wnioskować, że soft Nikona wpływa na wagę oryginalnego NEF-a, a tak chyba nie jest ?
2pompony
13-06-2015, 17:20
Właśnie dokładnie tak jest, przy czym soft nikona robi to bez wyraźnej przyczyny. Wygląda jakby zapisywał w jednym pliku oryginał i wersję edytowaną - zwiększając dwukrotnie wagę takiego dziwoląga, jakby nie mozna było zapisać stanów suwaków i może zaszytego podglądu...
A sam LR nei rusza RAWa w żadnym wypadku, nawet tworząc setki wirtualnych kopii, niezależnie od ustawień sidecarów xmp, czy czegokolwiek...
Soft Nikona Capture NX-D nie zwiększa pojemności pliku. Nikonowski ViewNX2 zwiększa.
2pompony
13-06-2015, 17:34
Racja, ja mówiłem o Nikon Capture NX2 - jeszcze tym z control Pointami. Ten zwiększa, a nowego NX-D nei instalowałem, bo podobno kicha...
Właśnie dokładnie tak jest, przy czym soft nikona robi to bez wyraźnej przyczyny. Wygląda jakby zapisywał w jednym pliku oryginał i wersję edytowaną - zwiększając dwukrotnie wagę takiego dziwoląga, jakby nie mozna było zapisać stanów suwaków i może zaszytego podglądu...
Oooo, to rzeczywiście dziwne nieco...
Nie spotkałem do tej pory programu (trochę różnych używałem) do wołania RAW aby wpływał na oryginalny plik zwiększając jego wagę. Chyba, że mnie to umkło:), choć nie sądzę.
2pompony dzięki za odpowiedź.
Racja, ja mówiłem o Nikon Capture NX2 - jeszcze tym z control Pointami. Ten zwiększa, a nowego NX-D nei instalowałem, bo podobno kicha...
Capture NX2 nie taka kicha. Da się na nim pracować. Zubożały jest, ale daje radę :-)
Soft Nikona Capture NX-D nie zwiększa pojemności pliku. Nikonowski ViewNX2 zwiększa.
wykonalem w tej chwili doswiadczenie.
NEF z 800e "surowy" 76,1 mega
po obrobce w NX-2 byle jakiej (taka by tylko cos zmienila) 92,5 mega
po obrobce NX-D rownie byle jakiej nie zmienil wagi.
NX-D zachowuje sie ligthroomowo tzn. bez zapisywania pamieta ostatnia wersje.
z ta kicha nie mylisz sie