Zobacz pełną wersję : Pomoc do zadania
Hej, muszę wykonać następujące zadanie : "Wykonać zdjęcie krajobrazu normalne oraz zmiękczone w sposób analogowy – tj. nie programem graficznym (2 zdjęcia)"
Podpowie mi ktoś o co chodzi i jak to zrobić?
Są filtry zmiękczające http://allegro.pl/fotografia?order=m&string=filtr+zmi%C4%99kczaj%C4%85cy&bmatch=seng-v13-p-sm-isqm-4-e-0528, ale też słyszałem o patencie aby założyć pończochę na obiektyw.
Filtr odpada. Bo chciałbym to wysłać w Poniedziałek. O pończochach coś słyszałem. Poszukam.
Słyszałem też o "patencie" z wazeliną, aczkolwiek sam nigdy nie próbowałem. Jak masz jakiś stary, kiepskiej jakości, nie używany filtr UV możesz cienko posmarować wazeliną nawet lekko przetrzeć i spróbować efektu. Dobrego szkoda byłoby brudzić i później bawić się w czyszczenie. Ostatecznie chyba może być zamiast filtra kawałek szybki (tak spreparowanej) przed obiektywem. Poeksperymentować można, chociaż przy cenie tych filtrów zmiękczających to nie wiem czy warto:)
Metod jest wiele - pończocha, smarowanie filtra wazeliną, jak nie masz filtra, można użyć folii do żywności, czy nawet użyć samej folii do żywności, tylko nie naciągać jest za mocno.
Ostatecznie można nawet rozmazać tłuszcz na soczewce obiektywu, choć nie polecam, bo później problem z doczyszczeniem.
Dzięki. Idę próbować z pończochą, folią i tą wazeliną. :D
Dzięki. Idę próbować z pończochą, folią i tą wazeliną. :D
Brzmi jak zestaw na pierwszą randkę ;)
Ja o pończochach nie słyszałem ale z wazeliną patent widziałem w akcji - tak jak napisano wyżej, lepiej nakręcić jakiś stary filtr lub użyć foli.