PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki projektor do prezentacji zdjęć: 3LCD vs. DLP @ HD

piotr_82
05-06-2015, 23:00
Dylemat trochę jak w tytule. Potrzebuję doposażyć się w projektor do wyświetlenia pokazów zdjęć + krótki film, warunki mieszane, tzn. pomieszczenie nie zaciemnione ale bez bezpośrednio padającego światła (dokładnie, 25 czerwca ok 19 - 19:30). Szukam optymalnego rozwiązania w budżecie najlepiej do 2500 zł.

Wstępna weryfikacja i na placu boju zostały:

Epson EH-TW 490 @ HD Ready / 3000 ansi / 12000:1
Epson EH-TW 570 @ HD Ready / 3000 ansi / 15000:1
InFocus IN118HDA @ HD / 3000 ansi / 15000:1 / DLP ... no właśnie, DLP.

Pytanie czy iść w DLP mimo ogólnie przyjętych "zaleceń" że to technologia nie do projekcji obrazu (przejaskrawiam) czy też zostać przy HD Ready tyle że w 3LCD. Poziomy jasności i kontrastu wszystkie mają porównywalne, kusi mnie ten InFocus z uwagi na rozdzielczość, z drugiej strony nie mam doświadczenia w tym temacie a nie chcę dać plamy. Nie ma innej opcji dla projektowa, więc tak czy inaczej coś wziąć muszę.

Macie jakieś sugestie / inne propozycje / doświadczenia ???

Yanluk
06-06-2015, 06:26
3000 ANSI w nie zaciemnionym pomieszczeniu?

Jaki rozmiar ekranu, jaką odległość projektora od ekranu?

tomek67
06-06-2015, 07:20
Prezentacje komputerowe typu Excel itp. wyglądają nieźle nawet w niezaciemnionych pomieszczeniach.
Filmy i zdjęcia to już na ogół nie bardzo.
Jeśli ekran będzie niezbyt duży to powinno być w miarę.

piotr_82
06-06-2015, 22:31
Niestety nie jestem w stanie określić wielkości ekranu ani odległości projektora, przynajmniej na tą chwilę. Te modele to baza do finalnej decyzji w budżecie, którym dysponuję, stąd te 3000 ANSI. Cokolwiek więcej znacznie przekracza dopuszczalną kwotę którą mam do wydania. Znalazłem jeszcze Optomę HD26, nieco jaśniejszą i również Full HD. Tyle że nie mam żadnego porównania który z nich jest najlepszy.

ThomasVoland
07-06-2015, 05:48
Nie wiem o jaką jakość ci chodzi, ale w niezaciemnionym pomieszczeniu zdjęcia będą wyglądały fatalnie na każdym projektorze. No chyba że niemal czarny ekran będziesz miał, na youtube widziałem kiedyś taki.

tomek67
07-06-2015, 07:25
Niestety nie jestem w stanie określić wielkości ekranu ani odległości projektora, przynajmniej na tą chwilę. Te modele to baza do finalnej decyzji w budżecie, którym dysponuję, stąd te 3000 ANSI. Cokolwiek więcej znacznie przekracza dopuszczalną kwotę którą mam do wydania. Znalazłem jeszcze Optomę HD26, nieco jaśniejszą i również Full HD. Tyle że nie mam żadnego porównania który z nich jest najlepszy.
Kiedyś interesowałem się projektorami.
Wtedy Epson jako JEDYNY publikował wiarygodne dane techniczne jeśli chodzi o jasność.
Inne firmy je naciągały po kilkadziesiąt procent.
Projektory LCD dawały lepsze bardziej nasycone kolory niż DLP.
Nie wiem czy coś się zmieniło w tym względzie.

piotr_82
07-06-2015, 10:07
Wtedy Epson jako JEDYNY publikował wiarygodne dane techniczne jeśli chodzi o jasność.
Inne firmy je naciągały po kilkadziesiąt procent.
Projektory LCD dawały lepsze bardziej nasycone kolory niż DLP.

No właśnie dlatego zastanawiam się czy pozostać jednak przy Epsonie kosztem nieco niższego kontrastu / jasności / rozdzielczości na rzecz MARKI i technologii LCD czy też jednak zaryzykować z DLP w rozdzieolczości FullHD i liczyć że będzie co najmniej równie dobrze jeśli chodzi o odwzorowanie barw i ogólny wygląd obrazu.

Co do ekranu, mam akurat Epsona, 80 cali dla projekcji 16:9 więc - z racji światła dziennego - nie będzie kombinacji z niczym większym ... chyba.

GonzoG
07-06-2015, 10:14
Takie DLP nie są warte zakupu. Dobre DLP są drogie, ale LCD nie ma do nich startu.
Mniejsze straty światła, większy kontrast, większą żywotność, mniejsze opóźnienia.
Wszystkie mocne projektory przeznaczone do profesjonalnych zastosowań są robione na DLP.

Yanluk
07-06-2015, 10:22
Takie DLP nie są warte zakupu. Dobre DLP są drogie, ale LCD nie ma do nich startu.
Mniejsze straty światła, większy kontrast, większą żywotność, mniejsze opóźnienia.
Wszystkie mocne projektory przeznaczone do profesjonalnych zastosowań są robione na DLP.
Tia tylko ma codzień używam Christie 15000 ANSI 2K i jakoś jest to LCD

W TYM Krym przedziale cenowym to praktycznie wszystko to samo. Weź coś szerokiego co by Ci dalo w miarę duży obraz z małej odległość. 80 cali to nie dużo.

piotr_82
08-06-2015, 02:17
opw
Weź coś szerokiego co by Ci dalo w miarę duży obraz z małej odległość. 80 cali to nie dużo.

Po prostu zobaczę na miejscu jaki będzie efekt i wtedy zdecyduję co do wielkości powierzchni do projekcji. Natomiast dalej nie mam odpoiwiedzi: Tak lub NIE za DLP bądż LCD. I zaznaczam że opinie w sieci są mi znane, bardziej liczyłem na doświadczenia kogoś na forum z którymkolwiek ze wspomnianych producentów lub modeli projektorów.

Swoją drogą, aż dziw że każdy z takim "a fe" odnosi się do projektora jako sposobu prezentacji zdjęć ... jasne że monitor to monitor ale co zrobić jeśli ma to oglądać setka ludzi ???

Yanluk
08-06-2015, 04:02
Panasonic PT-VW350

Ogólnie to idź w jasność projektora a nie w rozdzielczość.
W tej cenie to LCD tym bardziej ze ma być do zdjęć. A i jeszcze jako opcje rozejrzyj się za możliwością wynajęcia projektora. Bo zakup to jedno, później trzeba to jeszcze utrzymać (lampy). W zależności od tego jak często będzie używany może się okazać że wynajęcie będzie lepsza opcja.

Kurtz
08-06-2015, 04:11
Swoją drogą, aż dziw że każdy z takim "a fe" odnosi się do projektora jako sposobu prezentacji zdjęć ... jasne że monitor to monitor ale co zrobić jeśli ma to oglądać setka ludzi ???

Może ludzie odnoszą się z takim "a fe" do projektorów do 2500PLN mających służyć do wyświetlania zdjęć ?
Różnice między projektorem za 2500PLN, 5000PLN a 10000PLN będą kolosalne w tym zastosowaniu.

ThomasVoland
08-06-2015, 16:03
Ja od kiedy robię szkolenia z retuszu ze swoim projektorem (w dobrze zaciemnionych salach, ale niestety nie zawsze jest to do osiągnięcia), to często słyszę pytania jakiego projektora używam. Podobno dobrze wyświetla zdjęcia. Mam Benq W1070, czyli nic z górnej półki. Używam go w trybie eco na połowie jasności. Tylko że moim zdaniem jakość to jednak w większości kwestia zaciemnienia sali i oprofilowania, a nie samego sprzętu. Najlepszy projektor w minimalnie niezaciemnionej sali da dużo gorszy efekt niż mój w całkowitej ciemności. To jest nie do ominięcia, chyba że wyjątkowo ciemny ekran + mocny projektor. We wspomnianych w pierwszym poście warunkach, LCD czy DLP nie będzie robiło wielkiej różnicy, bo jakość i tak będzie masakrowana światłem. Za ok. 3000 zł do oglądania filmów (czyli i dobre do zdjęć) zdecydowanie większy wybór jest dobrych projektorów DLP, no chyba że przez ostatni rok coś się bardzo zmieniło. Żeby jakość mocno skoczyła, trzeba wydać już o wiele więcej.

piotr_82
10-06-2015, 00:49
Czyli jednym słowem wsio jedno który, byle było ciemno jak w jaskini to wtedy efekt będzie ;-) Tak a propos, ostatnio miałem okazję być na całkowicie zaciemnionej sali z pro ekranem i jeszcze bardziej pro projektorem kinowym za ponad 25 tys i powiem szczerze że byłem niemiłosiernie zawiedziony bladym jak egipska kapłanka obrazem. Wyprany z kolorów, a podobno specjalistyczna ekipa z Warszawy instalowała i kalibrowała całe ustrojstwo. Szkoda że z miernym skutkiem ...

Korci mnie ta Optoma HD 26 z tego wszystkiego, najjaśniejsza, FullHD, wysoki kontrast ... może to DLP nie takie straszne jednak jak twierdzą niektórzy ?

A już na zakończenie, można jakkolwiek zastosować profil kolorów przy pracy z projektorem tego rodzaju ? Bo trochę zainteresowała mnie ta kwestia ...

tomek67
10-06-2015, 08:14
Korci mnie ta Optoma HD 26 z tego wszystkiego, najjaśniejsza, FullHD, wysoki kontrast ... może to DLP nie takie straszne jednak jak twierdzą niektórzy ?

Nie podniecaj się tak tym kontrastem.
On ma znaczenie tylko w idealnie czarnej sali.
Miałem projektory DLP i LCD i mi osobiście zawsze bardziej podobały się kolory z LCD.
I miały bardziej stabilny obraz.
Po prostu normalne DLP mają tylko jeden przetwornik i kolory są robione za pomocą kręcącego się kółka.
Powoduje to migotanie obrazu(ono niby nie jest widoczne, ale mi męczyło wzrok) i gorsze nasycenie kolorów.
DLP z trzema przetwornikami kiedyś kosztowało astronomiczną kasę.
Nie wiem jak jest teraz bo temat mnie nie interesuje tak jak kiedyś.

Yanluk
10-06-2015, 10:22
Czyli jednym słowem wsio jedno który, byle było ciemno jak w jaskini to wtedy efekt będzie ;-) Tak a propos, ostatnio miałem okazję być na całkowicie zaciemnionej sali z pro ekranem i jeszcze bardziej pro projektorem kinowym za ponad 25 tys i powiem szczerze że byłem niemiłosiernie zawiedziony bladym jak egipska kapłanka obrazem. Wyprany z kolorów, a podobno specjalistyczna ekipa z Warszawy instalowała i kalibrowała całe ustrojstwo. Szkoda że z miernym skutkiem ...

A już na zakończenie, można jakkolwiek zastosować profil kolorów przy pracy z projektorem tego rodzaju ? Bo trochę zainteresowała mnie ta kwestia ...
Za 25 tysięcy to to nie jest pro projektor. Dobry obiektyw do dobrego projektora kosztuje 25 tysięcy :-)

$7000 to okolice Panasonic 8000 ANSI Full HD, projektor do prezentacji PPT a nie do kina i filmów.

piotr_82
15-06-2015, 22:28
Nie podniecaj się tak tym kontrastem.

A skąd wniosek że się podniecam ? Po prostu pytam, chyba nie ma w tym nic złego że zadaje pytanie na forum, którego nadrzędnym celem jest udzielanie odpowiedzi na takie właśnie pytania ... no chyba że coś w tym temacie się tu zmieniło.

Wydaje mi się że kontrast ma znaczenie co najmniej takie samo jak to czy monitor do komputera podłączę kablem VGA czy HDMI. Różnica jest widoczna bez większego zastanawiania się czy oby na pewno jest.