PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d 3200 obiektyw 50mm 1,8 G

Nela
05-06-2015, 20:45
Błagam Was powiedzcie czy obiektyw 50mm 1,8 G jeste kompatybilny z aparatem D3200 bo już nie mam sił :( kupiłam aparat 04.04.2015 z obiektywem 18-105 i wszystko ok działa, 09.05.2015 dokupiłam obiektyw 50mm 1,8 G gdyż zależy mi na portretach no i aparat zaczął szaleć pokazywał,m że bataria rozładowana a była na 100% naładowana NIE CHCE OSTRZYĆ postanowiłam dac go do serwisu no i naprawili :w obiektywie: wymiana płyty elektroniki, test komputerowy, wymiana maskownicy.A w aparacie:wymiana mechanizmu wybierania przysłony.
Odebrałam sprzęt od naprawy 03.06.2015 ostrzył było ok dziś mamy 05.06.2015 a on znowu nie ostrzy i znowu pokazywał, że bateria rozładowana po jakimś czasie włożyłam i pokazuje naładowana (pełna) ale nie ostrzy jedynie jak ręcznie nastawie...już nie mam siły :( zamiast cieszyć się z nowego sprzętu to ja po serwisach muszę latać już nie wiem co z tym robić czy to obiektyw nie jest kompatybilny z tym modelem czy co...chociaż tak jak mówię "chwilę" działał dobrze...o co tu chodzi??? Będę bardzo wdzięczna za Wasze wypowiedzi.Jestem świeżynką w tym temacie, więc wiecie wolę popytać u doświadczonych osób co sądzą na ten temat.

GonzoG
05-06-2015, 20:55
Wszystkie obiektywy z silnikiem (w Nikonie oznaczenia AF-I i AF-S) są w pełni kompatybilne z D3200.

Co do ostrzenia - sprawdź jak ustawiony AF w obiektywie - aby sam ostrzył ma być "M/A".

Jak dalej nie będzie działał, to z obiektywem do sklepu niech wymienią na nowy, bo ten zepsuty, a naprawa nic nie dała.

Obelix
05-06-2015, 20:57
Powinien działać bez żadnych problemów.
W tej sytuacji jedynym wyjściem, skoro sprzęt ma ważną gwarancję, jest odesłanie aparatu wraz z obiektywem i dokładnym opisem problemu ponownie do serwisu.

advisor
05-06-2015, 21:00
Nela tak jak wyżej napisali koledzy. W razie czego niech wymieniają na nowy.

Nela
05-06-2015, 21:36
Jest ustawione na M/A ...czyli po dwóch dniach od odbioru z serwisu spowrotem...no masakra jakaś aparat ma 2 miesiace a juz 2 raz do serwisu porażka jakaś...i znowu to czekanie...:(
Dziękuję za szybkie wypowiedzi

ecml
06-06-2015, 02:45
Skoro serwis musiał wymienić wybierak przysłony w body, to może masz jakiś techniczny problem z przypinaniem obiektywu? Może popełniłaś drugi raz ten sam błąd?

nied0bry
06-06-2015, 13:34
Weź aparat i obiektyw do pierwszego lepszego sklepu ze sprzętem foto i poproś sprzedawcę, żeby podpiął Ci 50mm 1.8G z wystawy. Jeśli będzie to samo, to winne jest body (na 90%) jeśli będzie ok, to niech podepnie Twój obiektyw do swojego aparatu. W ten sposób wykluczysz przynajmniej jedną rzecz z 'układanki'.

A co do rad o wymienianiu na nowy, to nie rozpędzajcie się tak - sklep zasłoni się nadmiernymi kosztami i wyśle szkło do serwisu, gdzie znowu je 'naprawią' i odeślą 'sprawne'. Był już taki wątek na forum, bodajże o N10-24mm...

pozdr,
kris

Nela
08-06-2015, 20:59
Już tak robiłam "przymierzaliśmy" kilka obiektywów już... jeden nie ostrzył od razu, kolejny wszystko ok ostrzy pięknie, ładnie Pan był tak miły wymienił mi na ten co ostrzył no i jeden dzień i przestał...kolejny ostrzy po chwili nie ostrzy już, natespny nie rusza wcale.....ten co teraz reklamuje przymierzyliśmy do innego sklepowego aparatu i też nie ostrzył...generalnie Pan ze sklepu rozkłada ręce i mówi nie wie o co chodzi.Az strach pomyśleć jak np pójdę komuś sesję zdjęciową zrobić a tu w połowie mi znowu przestanie działać...niezła zagadka co tu jest nie tak...

Najdziwniejsze jest to, że ten obiektyw 18-105, który był w komplecie kupiony ostrzy normalnie bez problemu.

Obelix
08-06-2015, 21:08
Z opisu wynika jakby to aparat uszkadzał obiektywy. Tak więc serwis fabryczny z dokładnym opisem problemu, włącznie z informacją o próbach wymiany obiektywów w sklepie na nowe i późniejszych efektach. Niech się pochylą nad puszką, bo niewykluczone że trafił Ci się aparat z konkretną wadą której serwis podczas naprawy nie wyłapał.