Zobacz pełną wersję : Czy warto zmieniac Oly e-pm na FujiFilm x-e1 ?
Heja,
Pytanie jak w temacie, bardzo lubie kolorki i "malosc" swojego Oly ep-pm(1). Jednak pozbylem sie jego akcesoriow jak wizjer i lampa oraz tele. Jego autem jest wlasnie "on sam" ;) + wspanialy ostry kit 14-42.
Czy taki x-e1 z zoomem 2.8 lub stalka 28 mm bedzie istotnie lepszy ? Przy czym interesuje mnie Tylko I Wylacznei jakosc zdjec JPG nic innego poniewa akurat to w Oly cenie: Naciskam i JEST :)
Planuje poszperac i nabyc x-e1 o ile nie znajde sprzeciwu no i znajde w miare tani obiektyw ;) do niego.
Jesli jestes zadowolony, to czemu chcesz zmieniac?
Oczywiscie to dobre pytanie.
Powod 1 Lepsze wrogiem dobrego :) o ile oczywiscie jest lepsze.
Powod 2 Podobaja mi sie zdjecia z fuji, ale 1.2 nie bede kupowac wiec to byloby takie pol-fuji realnie. Mysle raczej o szerszej stalce lub kicie, ale ten bylby za duzy obawiam sie.
Powod 3 W dobrym sloncu Oly z 14-42 robil lepsze zdjecia niz D3100 z kitem, dopiero zalozenie 35 1.8 pomagalo Nikonowi odzyskac pierwsze miejsce. Teraz D5500 jest juz wyraaaznie lepsze od oly i nie bardzo widze sens posiadania oly poza jego rozmiarem, jednak tez mam ochote na mala przygode z czyms nowym ;) moze niepotrzebnie (?). te zdjecia z Fuji korca mnie..tyle ze nie wiem czy to ma sens bez dokupywania obiektywu za pare tysi a takiego juz teraz nie kupie w najblizczym czasie.
Nie widzialem zadnej opinii osoby ktora uzywala Oly i przeszla na Fuji, stad przede wszystkim moje zapytanie. Ale rozwazam X-E1 bo skoro kupilem d5500 to nie bede jednak inwestowal w nic wyzszego. X-e1 ma wizjer i lampke, ktora mozna ustawic w pozycji pionowej co uznaje za spore zalety. Oly ma za to super szybki AF i z tym na pewno byloby ciut lub ciut bardziej slabo pod f.
To jak, mój temat jest mało pociągający ;) czy też nikt nie zamieniał oly na fuj :) :D
O ile wiem, to niejaki epicure, udzielający się choćby w sąsiednim wątku o Fuji, siedzi akurat w obu interesujących Cię systemach i chyba nie może się zdecydować :)
Może coś napisze i tutaj, a tymczasem możesz poczytać:
http://www.epicure.pl/
Są też i tacy, co przeszli drogę Nikon->Oly->Fuji->Sony i bardzo sobie chwalą ten ostatni wybór :)
MARS CooL
06-06-2015, 16:35
Napiszę tak:
Olego zabrałbym w podróże i tam gdzie potrzebny szybki AF
Fuji do portretów (X-E1)
Sony krajobrazy
Lucas1981r
06-06-2015, 22:02
MARS CooL wydaje mi sie ze mozna 1 i 3 opcje polaczyc patrzac na nowy AF w NX1 (NX500) i matryce.
O ile wiem, to niejaki epicure, udzielający się choćby w sąsiednim wątku o Fuji, siedzi akurat w obu interesujących Cię systemach i chyba nie może się zdecydować :)
Kiedyś miałem tylko jeden aparat m4/3 z tylko jednym obiektywem. Od dawna zdecydowanie siedzę tylko w Fuji :-)