PDA

Zobacz pełną wersję : focenie bez działalności gospodarczej? możliwe?

Wozniak.g
03-06-2015, 20:32
Witam. Czy na forum są osoby pracujące w jakimś US? Domniemam że nikt się nie przyzna. W przepisach jest napisane że realizacja zleceń w sposób zorganizowany i ciągły jest równoznaczne z prowadzeniem działalności. W związku z tym niech mi ktoś napisze bo szukałem ale nie znalazłem co oznacza "sposób zorganizowany i ciągły", na czym ma polegać ta organizacja i ciągłość, z zwłaszcza ciągłość?

freefly
04-06-2015, 02:12
Jeśli chodzi o znaczenie słownictwa w prawodawstwie, to stosuje się oficjalny słownik języka polskiego PWN.
Trzeba odszukać znaczenie słów: zorganizowany i ciągły. Wszystko będzie jasne.

Ze słownika PWN ( wypasione trzy tomy)
Zorganizowany - podporządkować się regułom, wprowadzić do czegoś ład, ułożyć coś w pewne formy, ustalić kiedy i jak.
Ciągły - dziejący się, odbywający się, ustawiczny, powtarzający się, systematyczny.

Krzychoo_
04-06-2015, 07:25
Oczywiście, że można focić bez zgłaszania działalności. Nie można natomiast zarabiać pieniędzy i nie dzielić się podatkami z fiskusem. Jeżeli zrobisz komuś 1 czy 2 zlecenia rocznie, wykażesz ten dochód w PIT'cie, to będzie ok. Jeżeli robisz ślub co tydzień i bierzesz za to pieniądze, to fiskus będzie chciał jeszcze od ciebie założenia działalności i odprowadzania ZUS'ów, żebyś nie miał za dobrze.

gerronimo
04-06-2015, 10:54
Po co zakładać nowy temat, jak jest już osobny wątek na forum: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224494