PDA

Zobacz pełną wersję : Jak obliczyć bilans cieplny, wydajność wymiennika

elmo78
03-06-2015, 13:52
Zupełnie nie radzę sobie z matematyką i nie wiem jak się do tego zabrać...

Mam wymiennik ciepła, 12-płytkowy (piszą, że do 15kW).

Od strony grzewczej przepływa sobie non stop woda o temperaturze 50*C z prędkością 10l/min

Część użytkowa to wchodząca woda o temperaturze 20*C i prędkości 5l/min.

1. Jaką temperaturę będzie miała woda na wylocie?
2. Jak skuteczniej podwyższyć temperaturę wody użytkowej? Poprzez zwiększenie temperatury wody grzewczej (np.55*C) czy też poprzez zwiększenie prędkości jej przepływu powyżej 10l/min? Mogę też zastosować większy wymiennik, np. 20 płytkowy (do 25kW).

Zależy mi na otrzymywaniu na wylocie wody o temperaturze 39-41*C

kjakub
03-06-2015, 16:59
Takie obliczenia wymagają równań kryterialnych, lub chociaż współczynników wnikania (lub przenikania) ciepła w W/(m^2*K) i powierzchni przepony wymiennika. Przy wyrzuceniu powierzchni z obliczeń (czyli gotowy wymiennik) potrzebny jest współczynnik wyrażony w watach na kelwin.
Podaj, lub znajdź różnicę temperatur dla których osiągane jest to 15 kW, to dopiero będzie można to jakoś sensownie przeliczyć.
Mogą również wystarczyć dane eksperymentalne - zasilanie czynnikiem grzewczym (wodą) x l/min, temp. czynnika grzewczego y st. C, temp. wykorzystanego czynnika grzewczego z st. C oraz przepływ wody ogrzewanej a l/min, temp. pocz. wody ogrzewanej b st. C i temp. wody ogrzanej d st. C - można oszacować współczynnik przenikania ciepła i ekstrapolować na inne dane.
W przypadku grzałki 15 kW nie ma najmniejszego problemu z obliczeniami.

Rafał_Sz
07-06-2015, 09:43
Zależy mi na otrzymywaniu na wylocie wody o temperaturze 39-41*C

Nie wiem w jakim układzie ma to pracować, ale jeśli nie ma mozliwości zapewnienia dokładnych przepływów (ilość/temperatura), a zależy Ci tylko na dokładnej temperaturze zadanej na wyjściu wymiennika, to jedynym rozwiązaniem jest układ termostatyczny (elektroniczny lub ciśnieniowy). Układ będzie regulował przepływ wody w celu utrzymania temperatury zadanej.