PDA

Zobacz pełną wersję : Podłoga w atelier. Prośba o rady

RomanZWrocławia
02-06-2015, 22:13
Proszę Koleżeństwo Forum o podpowiedzi . Mam do dyspozycji pomieszczenie, w którym zaimprowizowałem małe fotograficzne studio. Zadaniem onego jest produkcja zdjęć wieszakowo modelkowo konfekcyjnych. Prostych dokumentacyjnych zdjęć ciuszków na manekinie lub modelce. Zawsze tylko jedna osoba na zdjęciu. Cała sylwetka, czasem zbliżenie na jakiś element ubioru Na jednolitym tle. Białym, szarym. czarnym. Pytam bardziej doświadczonych: jak zrobić, z czego zrobić podłogę w takim studio. Dodatkowy warunek jest taki, ze nie może to być element stały tego pomieszczenia, bo kiedy nie jest studiem służy jeszcze do innych działań. Czyli coś rozkładanego?, układanego? rozwijanego? (ale nie kartonowe tło) chętnie jasnego, białego błyszczące?, matowe? Coś co po sesji mogę złożyć usunąć, zwinąć, żeby nie przeszkadzało i nie było niszczone przez innych. Podłoga jet równa, zwarta, nie "pływa" Są to panele. Będę bardzo wdzięczny za Wasze podpowiedzi, Wasze pomysły. Tymczasem podłoga wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/89273469/Studio_podloga.jpg)

r_m
03-06-2015, 06:59
Sprawdź płyty HDF (hurtownie drewniane)

Wujot
03-06-2015, 08:06
Jaki jest cel tej podłogi (robi za tło, czy po prostu obawiasz się zniszczenia parkietu). A co za tym idzie - rozmiar.

Pozdro
Wiesiek

nefas
03-06-2015, 08:20
Jeśli podłoga ma być tłem to moze zainwestuj w duże tło winylowe ze wzorkiem podłogi? (ala tła, które robią szał na sesjach dziecięcych). Na sesje rozwijasz, po sesji zwijasz.

RomanZWrocławia
03-06-2015, 15:33
r_m: o tym pomyślałem w pierwszej kolejności, ale to rozwiązanie najcięższe wagowo . Jeśli nie podpowiecie mi czegoś bardziej finezyjnego pewnie na tym się skończy
Wujot: Nie chodzi o chronienie paneli - jak widać na zdjęciu chronić nie bardzo jest co;). Moja podłoga ma być na fotografii elementem tła. Wiszą sobie na ścianie rozwijane tła szerokości 375 cm i przynajmniej takiej szerokości ta moja podłoga powinna być. Myślę, że też podobnej głębokości
nefas raczej idę w stronę jednolitego, jednorodnego tła - czystej bieli, szarości czy czerni

UFI
03-06-2015, 16:36
Może w firmie produkującej banery reklamowe zamów sobie cos takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.ufnal.pl/wp-content/uploads/2015/06/Backstage_2015.04.10-7422-H800.jpg)

Cegły to rozwijany jak tło fotograficzne banner o szerokości zwykłego standardowego tła, a podłoga to dokładnie to samo, też banner tylko leżący, a nie wiszący :).
Zaletami takiego rozwiązania są: szybkość montażu/demontażu, możliwość wyczyszczenia zadeptanej podłogi zwykłą szmatą i niewątpliwie cena, a wadą jest konieczność starannego zawieszenia tła (powyżej - obrazka z cegiłami) żeby nie było pofałdowane gdyż później na zdjęciach takie nierówności wyłażą. Trzeba też uważać na bliki ale z tym z pewnością sobie poradzisz ;)

Wujot
04-06-2015, 12:07
Moja podłoga ma być na fotografii elementem tła. Wiszą sobie na ścianie rozwijane tła szerokości 375 cm i przynajmniej takiej szerokości ta moja podłoga powinna być. Myślę, że też podobnej głębokości
nefas raczej idę w stronę jednolitego, jednorodnego tła - czystej bieli, szarości czy czerni

Przez wiele lat używałem białej wykładziny - była niezniszczalna ale wymagała częstszego mycia bo była w dość krótkim (ciężar) odcinku. Teraz mam biały baner o szerokości 3 m i długości 11 m - jak nie mam czasu go umyć to przewijam jak tło. Przy ostrożnym użytkowaniu rozwiązanie na lata (mam go pewnie z 7 lat).

Pozdro
Wiesiek

RomanZWrocławia
04-06-2015, 14:33
Przez wiele lat używałem białej wykładziny - była niezniszczalna ale wymagała częstszego mycia bo była w dość krótkim (ciężar) odcinku
tę opcję też rozważałem, ale przy dość pobieżnym przyznaję sprawdzeniu w Castoramie nic w miarę jednolitego i białego, jasnego nie znalazłem. Może czas przejść się jeszcze do sklepu Komfortu - a może jeszcze jakiś sklep, o którym nie pomyślałem?
Wujot czy mógłbyś podpowiedzieć miejsce gdzie mogę taki czysty baner kupić. Tak, wiem google , jednak sprytnie jest iść po śladach, które wydeptali inni :)
I jeszcze sprawa: jak zachowują się oba wymienione przez Ciebie materiały w świetle. Czy mam się szykować na jakieś trudności typu bliki, odbicia , zagniecenia? W przypadku modelek chodzących w szpilkach wykonujących np. obroty - jak zniesie to baner
Bardzo dziękuję za Twoją pomoc

PS. Białą wykładzinę pcv już wyguglałem. Ważne jeszcze jak reaguje na światło i ile przed sesją ją rozwinąć żeby była płaska. Tu czekam na Twoje spostrzeżenia

Wujot
05-06-2015, 10:52
Przez wiele lat używałem białej wykładziny - była niezniszczalna ale wymagała częstszego mycia bo była w dość krótkim (ciężar) odcinku
tę opcję też rozważałem, ale przy dość pobieżnym przyznaję sprawdzeniu w Castoramie nic w miarę jednolitego i białego, jasnego nie znalazłem. Może czas przejść się jeszcze do sklepu Komfortu - a może jeszcze jakiś sklep, o którym nie pomyślałem?
Wujot czy mógłbyś podpowiedzieć miejsce gdzie mogę taki czysty baner kupić. Tak, wiem google , jednak sprytnie jest iść po śladach, które wydeptali inni :)
I jeszcze sprawa: jak zachowują się oba wymienione przez Ciebie materiały w świetle. Czy mam się szykować na jakieś trudności typu bliki, odbicia , zagniecenia? W przypadku modelek chodzących w szpilkach wykonujących np. obroty - jak zniesie to baner
Bardzo dziękuję za Twoją pomoc

PS. Białą wykładzinę pcv już wyguglałem. Ważne jeszcze jak reaguje na światło i ile przed sesją ją rozwinąć żeby była płaska. Tu czekam na Twoje spostrzeżenia

Wykładziny białej nie udało mi się kupić (to było tak z 20 lat temu) tylko gładką kremową - pomalowaliśmy ją jakąś białą, matową odpowiednią farbą (nie powiem Ci jaką bo się tym nie zajmowałem). Było to doskonałe tło bo też o szerokości co najmniej 4 m (a chyba jednak 5 m). Tyle, że było ciężkie - rolowaliśmy to pod ścianę.

Baner jest gorszy bo jednak można go bez problemu pogiąć. Trzeba więc trochę uważać. Za to jest tani, lekki ;-) dostępny i można go używać zamiast tła kartonowego. Łatwo się myje, mój jest całkowicie matowy i "właściwości optyczne" ma bardzo dobre. Mycie jest trochę upierdliwe i tak całkiem perfekcyjnie się chyba nie da domyć ale wystarczająco już tak.

Kupił go mój wspólnik w któreś z firm drukujących na ploterze - idziesz oglądasz czy Ci pasuje i jak pogadasz to wyjdziesz z z odpowiedniej długości odcinkiem koniecznie na rolce. We WRO możesz przejść się do Superdrukowanie.pl (Sebastian Zgud - jak powiesz, że masz kontakt ode mnie to załatwisz) bo mają bardzo szerokie plotery. Inne miejsce z szerokimi rolkami to Czart (a właściwie ich firma produkcyjna - nazwa mi wyleciała z głowy)

Pozdro
Wiesiek

RomanZWrocławia
05-06-2015, 12:10
dziękuję za poświęcony czas, sporo się dowiedziałem

Wujot
05-06-2015, 13:30
w sumie to zapomniałem napisać, że przy tej grubej wykładzinie to prościej było czasem ją przemalować niż myć. Teraz sobie myślę, że przynajmniej te kolejne malowania były białym akrylem.

pozdro
Wiesiek

Rafał_Sz
15-06-2015, 09:09
Jeśli potrzebujecie w zasadzie niezniszczalnego tła na podłogę o absolutnie dowolnym kolorze czy wzorze, to wystarczy zamówić wydruk solwentowy na folii podłogowej. Najlepiej wybrać wersję matową, nie będzie problemu z odblaskami. Zdecydowanie odradzam malowanie podłogi. Ta folia wychodzi drożej, ale jest niezwykle trwała i co ważne, dosyć łatwa w usunięciu. Poniżej specyfikacja.

http://www.media.lambda.pl/nowa/uploads/userfiles/file/1663.pdf