PDA

Zobacz pełną wersję : Luz Sb-600 i D50

heffi
12-05-2007, 02:52
Nie moglem znalezc na forum wiec pisze....
Czy ktos uswiadcza to co ja? A moze wszyscy :) ?
Otoz u mnie lampa nie trzyma sie solidnie body, ma delikatny luz i kiedy poruszam body lampa sie nieznacznie chwieje.
Problemow z dzialaniem nie stwierdzilem wiec jest ok :) Tylko ciekawosc... moze powyginam troche sanki i bedzie sztywno :) :) :)

EDIT: Zaraz po napisaniu tego posta znalazlem odpowiedz. :( przepraszam za smietnik, zwalam wine na pozna pore ;)

puchbeary
12-05-2007, 08:54
SB 800 z d50 też ma podobnie. Lampa co prawda mi się nie chwieje ale luz na sankach ma. Za zaginanie bym się nie brał - a jak uszkodzisz ?

KozaK
12-05-2007, 13:15
Nie wyginaj sanek! Lekki, nieznaczny luz to rzecz normalna w zestawieniu D50-SB600 ;)

zielin
12-05-2007, 13:34
a metz sigma i inne tez tak maja z D50?

TeamHANS
12-05-2007, 14:25
Ja mam lampe Topca 325CS oraz sparkle i nie mam luzów z D50. Po założeniu do d40 - tak samo. Jak kogoś naturalnie to interesuje. Ale to są lampy z niskiej półki i w dodatku manualne. Pozdrawiam.......

Patrykok
12-05-2007, 21:16
U mnie też jest luz, przyglądałem się temu bardzo uważnie i stwierdziłem, że ten luz musi być. Lampę blokuje tylko bolec, nie jest blokowana (ściśnięta z sankami) śrubą tak jak w innych błyskogratach. Nie ma co rozpaczać, za to szybko się ją zakłada i zdejmuje :)

Ciacho
13-05-2007, 16:31
Chyba jestem jeden ale niestety mój luz w SB 800 i S3 Pro objawił się po ok.1,5 roku brakiem kontaktu i świrowaniem lampy podczas focenia ujęć pionowych.Wszystko niby jest ok, ale raz na 15 zdjęć w pionie lampa w ogóle traci łączność z body ( zapala się podświetlanie AF ale w body !) i wtedy pała.Sprawdzałem śrubki trzymają ok, luz na sankach się nie zwiększył a jednak jedna SB 800 świruje.Dodam że mam ich kilka i reszta działa ok.Przyczyna leży więc w tym jednym egzemplarzu który najdłużej używam.Do serwisu nie oddam bo to raz działa a raz nie więc czekam aż już coś padnie na amen.
A może ktoś z Was miał podobną hecę i umie to naprawić? Chętnie wysłucham rad.

zy_gaus
30-10-2007, 22:59
Witam,
też od jakiegoś czasu zauważyłem luz w swojej SB-600 po ponad roku używania lampy. Luz jest spowodowany tym, że przy przekręcaniu dźwigienki blokującej w pozycję lock nie wysuwają się ze stopki lampy 2 boczne bolce blokujące, a wysuwa się tylko jeden środkowy na przodzie stopki.
Zastanawiałem się już nad serwisem, ale mam trochę daleko do W-wy i nie mogę zebrać się do wysyłki, a samodzielne grzebanie w lampie jakoś mnie nie kręci. Może ktoś z Forumowiczów przerabiał już ten temat i podzieli się doświadczeniami.