Zobacz pełną wersję : D300s po ekspertyzie w serwisie Nikona
misiek01-88
02-06-2015, 19:35
Witajcie. Mam do Was pytanie o wiarygodność napraw w serwisie na łopuszańskiej. Wysłałem na serwis d300s z opisem że mam problem z BF na moich obiektywach (17-55/2,8, 70/200 2,8vrII, 35/1,8, wczesniej miałem kilka innych i też potrzebowałem korekt żeby jako tako chodziło), korekty na -20 a i tak czasem brakowało . Szkła na innym body np. d90 wszystko gra, na body znajomych również. Wysłałem więc do serwisu w celu regulacji AF. Właśnie dostałem kosztorys naprawy, który stwierdza: "Informujemy, że na podstawie ekspertyzy stwierdziliśmy, iż sprzęt został uszkodzony przez siły zewnętrzne (uderzenie lub nadmierny nacisk)." Aparat mam od nowości, zawsze w moich rękach, nigdy nie spadł, nikt go nie zgniótł. Dbam o sprzęt.
Chcą zrobić naprawę jak poniżej:
Wymiana uszkodzonego bagnetu.
Wymiana zespołu lustra.
Regulacja geometrii korpusu według specyfikacji producenta.
Regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta.
Wymiana wyklejek.
Chciałem zapytać czy jest możliwość, że chcą mnie naciągnąć? Czy miał ktoś takie przejścia z nimi? Czy znacie jakiś alternatywny serwis, który poddał by mój sprzęt ekspertyzie? Będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam
wasilewk
02-06-2015, 19:53
To jedyny autoryzowany serwis w kraju. Roboty mają co niemiara i jak tylko procedura naprawy pozwala, to wymieniają całe podzespoły a nie ich części, W tym zakresie klient płaci więcej - nawet jeśli fabrycznie bagnet był krzywy (podczas zakupu takie rzeczy wychodzą).
Jednak robią to fachowo i dają gwarancję - przelicz sobie czy się opłaca, aparat będzie jak nowy.
P.S.
Naprawiałem u nich (nawet jeszcze na Postępu) zarówno D80 jak i D700 (kilka razy) - pełne zadowolenie.
nikoniarz
02-06-2015, 20:06
misiek01-88- czy czasem puszka nie ma dość znacznego przebiegu?
ja bym oddawal do serwisu niezaleznego, z roboty serwisu nie jestem specjalnie zadowolony.
tomtytus
02-06-2015, 21:33
Ja bym spróbował w studio5s.
Tutaj możesz poczytać: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257141
misiek01-88
02-06-2015, 22:15
misiek01-88- czy czasem puszka nie ma dość znacznego przebiegu?
niee,, ma ok. 70 tys przebiegu.
Studio5s
02-06-2015, 23:28
Przebieg aparatu prawie żaden. Dziwi mnie lustro. Bagnet i regulacja geometrii apartu świadczą o jakimś upadku. Piszesz że nigdy nie upadł. Dziwne. Trzeba by zobaczyć. Pozdrawiam.
misiek01-88
02-06-2015, 23:37
Przebieg aparatu prawie żaden. Dziwi mnie lustro. Bagnet i regulacja geometrii apartu świadczą o jakimś upadku. Piszesz że nigdy nie upadł. Dziwne. Trzeba by zobaczyć. Pozdrawiam.
Naprawdę nigdy nie upadł, nie był uderzony itp. Żadnych problemów ( poza tymi mikrokorektami, które za każdym razem musiałem wprowadzać na-20). Chciałem żeby mi po prostu ustawili AF bo mówię może coś jest nie tak. Stąd ten kosztorys mnie trochę dobił. Aparat mam od nowości, nikt nie miał go nawet w rękach. Nic się z nim pod kątem mechanicznym nie działo... Prawdopodobnie będę rezygnował z naprawy, muszę się z tym jeszcze przespać..a Czy Studio5s ew. podjęlibyście się roboty?
p.s. tak w żartach znajomi mi zasugerował że może w serwisie upadł, ale nie chce mi się w to wierzyć:)
A na czym w nich polega uszkodzenie bagnetu?
Widać jakieś odkształcenie, pęknięcie, obiektywy ciężej się zapinają ...?
Nie tylko upadek, ale również "nadmierny nacisk" może doprowadzić do takiego stanu, co zresztą podali w opisie.
Sprawdź czy z płaszczyzną ostrości jest wszystko tak jak powinno być.
(...)
Wymiana zespołu lustra.
Wymiana wyklejek.
(...)
aparat masz od nowości czy z drugiej ręki jak nówka z małym przebiegiem?
Wyślij go dla jaj do zagranicznego serwisu nikona i zobacz co powiedzą jeśli jesteś pewien że ubarwili sobie wycenę.
swoją drogą ile sobie za to wycenili w peelenach plus VAT?
misiek01-88
22-06-2015, 20:54
Zamykając temat, dostałem aparat dość szybko z serwisu i muszę powiedzieć że jest zrobiony tak jak się należy. Wszystkie wady przeminęły, korekty mam ustawione max na +3 ale to już chyba zboczenie.. obrazek super, cena też bo zapłaciłem za wszystko 1012zł, no ale trudno. W każdym razie jeżeli faktycznie to uszkodzenie było to serwis oceniam pozytywnie.
Pozdrawiam
Michał
Chcą zrobić naprawę jak poniżej:
Wymiana zespołu lustra.
Wymiana wyklejek.
swoją drogą ile sobie za to wycenili w peelenach plus VAT?
Widzisz? A Ty naprawiłeś sobie za kratę piwa ;)
cena też bo zapłaciłem za wszystko 1012 zł