PDA

Zobacz pełną wersję : Kadrowanie czy tryb DX na pełnej klatce ?

Lukasio
01-06-2015, 22:14
Witam,
jako ze czasem brakuje 400 mm na fx tak się zastanawiam co jest lepsze aby troszkę pozornie wydłużyć ogniskową, czy fotografowanie w FX i późniejsze kadrowanie w PS czy tryb DX na pełnej klatce?

MstrG
02-06-2015, 10:12
Witam,
jako ze czasem brakuje 400 mm na fx tak się zastanawiam co jest lepsze aby troszkę pozornie wydłużyć ogniskową, czy fotografowanie w FX i późniejsze kadrowanie w PS czy tryb DX na pełnej klatce?

A czym się różni jedno od drugiego?

zgera
02-06-2015, 10:49
Witam,

Przecież to jest dokładnie to samo, moim zdaniem lepiej to zrobić w PS, będziesz miał więcej czasu na przemyślany kadr.

Lukasio
02-06-2015, 11:36
Pytam, bo przy dx na fx bufor większy i klatek wiecej zrobi na jednym strzale.

kichu
02-06-2015, 11:47

Sam sobie generalnie odpowiedziales na pytanie. Jesli chodzi o kwestie obrazka to generalnie rzecz ujmujac czy robisz tak czy tak to jeden pies. Przelaczajac sie na DX w aparacie zyskujesz mniejsze pliki, wiecej fps i wiekszy bufor. Decyzja co Ci sie bardziej chce lub oplaca w danym momencie nalezy do Ciebie :)

Lukasio
02-06-2015, 12:05
Zależało mi na opiniach o jakości obrazka przede wszystkim. Owszdm, robiłem sobie porownanie i, może to podswiadomie, wydawało mi się ze kadrowanie w PS dalo odrobinkę lepszy rezultat. Pytam więc o Wasze odczucia.

nikoniarz
02-06-2015, 12:23
Jakość bedzie uzależniona od stopnia kompresji przy zapisie.

Lukasio
02-06-2015, 13:53
No właśnie, dalej chciałbym używać nef. Czy aparat w momencie przyłączenia w tryb dx przy zapisie w nef w jakikolwiek sposób cos kompresuje czy tylko po prostu fizycznie ogranicza ilość pikseli do formatu dx (3936x2624)?

nikoniarz
02-06-2015, 16:02
Kadruj w postprocesie- więcej plusów...