Zobacz pełną wersję : Kadrowanie czy tryb DX na pełnej klatce ?
Witam,
jako ze czasem brakuje 400 mm na fx tak się zastanawiam co jest lepsze aby troszkę pozornie wydłużyć ogniskową, czy fotografowanie w FX i późniejsze kadrowanie w PS czy tryb DX na pełnej klatce?
Witam,
jako ze czasem brakuje 400 mm na fx tak się zastanawiam co jest lepsze aby troszkę pozornie wydłużyć ogniskową, czy fotografowanie w FX i późniejsze kadrowanie w PS czy tryb DX na pełnej klatce?
A czym się różni jedno od drugiego?
Witam,
Przecież to jest dokładnie to samo, moim zdaniem lepiej to zrobić w PS, będziesz miał więcej czasu na przemyślany kadr.
Pytam, bo przy dx na fx bufor większy i klatek wiecej zrobi na jednym strzale.
Sam sobie generalnie odpowiedziales na pytanie. Jesli chodzi o kwestie obrazka to generalnie rzecz ujmujac czy robisz tak czy tak to jeden pies. Przelaczajac sie na DX w aparacie zyskujesz mniejsze pliki, wiecej fps i wiekszy bufor. Decyzja co Ci sie bardziej chce lub oplaca w danym momencie nalezy do Ciebie :)
Zależało mi na opiniach o jakości obrazka przede wszystkim. Owszdm, robiłem sobie porownanie i, może to podswiadomie, wydawało mi się ze kadrowanie w PS dalo odrobinkę lepszy rezultat. Pytam więc o Wasze odczucia.
nikoniarz
02-06-2015, 12:23
Jakość bedzie uzależniona od stopnia kompresji przy zapisie.
No właśnie, dalej chciałbym używać nef. Czy aparat w momencie przyłączenia w tryb dx przy zapisie w nef w jakikolwiek sposób cos kompresuje czy tylko po prostu fizycznie ogranicza ilość pikseli do formatu dx (3936x2624)?
nikoniarz
02-06-2015, 16:02
Kadruj w postprocesie- więcej plusów...