Zobacz pełną wersję : Samyang FISHEYE CS II 3,5/8mm
Witam
Jestem początkujący w tym hobby, interesuje mnie fotografia typu rybie oko.
Trochę poczytalem na temat obiektywów rybie oko ale nie mam pewnosci czy obiektyw Samyang FISHEYE CS II 3,5/8mm nadaje sie do matryc typu DX. chodzi mi o to czy bedzie ten efekt rybiego oka przy matrycy DX ?
Czy tylko bedzie częściowy. Po przeliczeniu ogniskowej Samyanga 8 mm wychodzi mi na DX nikon d3000 ogniskowa 12 i nie wiem czy zachowa sie ten efekt.
Ten obiektyw jest przeznaczony właśnie do matrycy DX, więc wszystko będzie ok.
Czyli nie bedzie na zdjęciach mydlanych i nie ostrych rogów jak po założeniu konwertera rybie oko na obiektyw. Kupiłem taki konwerter i totalna lipa wychodzi na zdjęciach, tylko środek kadru jest ostry. wiem już dlaczego sprzedawcy reklamując te konwertery pokazują zdjecia przyciete na rogach.
To jest obiektyw diagonalny o odwzorowaniu stereograficznym. To znaczy, że 180 stopni widać po przekątnej, w odróżnieniu od rybki kołowej (jak Sigma 4.5), która daje koło na matrycy.
Osobiście wolę Nikkora 10.5, który bardziej wykrzywia linie.
Konwertery niestety właśnie tak działają. Przynajmniej te tanie i uniwersalne. Spotyka się konwertery "firmowe" dedykowane do konkretnych modeli obiektywów stałoogniskowych, np. Sony produkuje coś takiego do swojego obiektywu 16/2,8. No ale to akurat do puszki Sony, a nie Nikona i trzeba mieć komplet obiektyw plus nasadka, żeby jakość była akceptowalna. Tytułowy Samyang natomiast daje bardzo ostry obraz, także w rogach. Nawet po "wyprostowaniu", np. tym:
http://defish.software obraz w rogach jest mniej mydlany, niż z niejednej szerokokątnej stałki rektilinearnej (czyli nie ryby).
Co oznaczaja litery CS II w tym obiektywie
"CS" to "Croped Sensor"
a "II" to drugi model
Rozumiem że w tych oznaczeniach chodzi o przelicznik ogniskowej ? Czy raczej cos innego
Rozumiem że w tych oznaczeniach chodzi o przelicznik ogniskowej ? Czy raczej cos innego
A co jest napisane piętro wyżej ??
Jeszcze sie gubie w oznaczeniach i nazwach w fotografii ale tłumaczac to na polskie to oznacza to przyciecie czujnika....
Owszem, przycięcie do formatu DX :)
Akurat taki sposób oznaczenia DX-owego obiektywu sobie wykombinowali.
"crop", to nie pełna klatka
"II" nie ma nic wspólnego z aparatem, to rzymskie 2, a w większości języków oznacza liczebnik porządkowy - czyli drugi - jak Golf I, Golf II, itp.
Innymi słowy, to jest obiektyw do twojego aparatu.
Powiedzcie mi czy przy obiektywie manualnym nieprzestawienie body na manual może mieć jakieś negatywne skutki?
Do tej pory wydawało mi się, że aparat nie mogąc automatycznie ustawić ostrości nie zrobi zdjęcia.
Po podpięciu Samyanga zapomniałem przestawić a AF na M i ku mojemu zdziwieniu zdjęcia się robią :)
Przełącznik na body jest głównie po to, żeby odłączyć sprzęgło. Aparaty serii D3xxx/5xxx nie mają wcale przełącznika. Ważniejszy jest przełącznik na obiektywie. A samyang tak jakby miał go na stałe w pozycji M.
Ja mam akurat d90 i tak się właśnie zastanawiałem czy coś tam gdzieś się nie dzieje z elektroniką czy ze śrubokrętem
Nic się nie dzieje. Obiektyw przekazuje do aparatu czy ma AF i jaki, więc aparat wie, że AF ma nie działać.