Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością
Może ktoś będzie umiał mi pomóc. Czasem podczas fotografowania mam problem z prawidłową ostrością w sytuacji: Obiekt około 10 metrów ode mnie, nikon d7100 i sigma 17-70 2.8-4, słoneczny dzień, nie ma problemu ze światłem, ogniskowa na około 50 mm i chcę zrobić zdjęcie osoby która jest po prawej stronie kadru, w tle kilkadziesiąt metrów dalej są drzewa. Problem występuje zarówno na trybie autofokusa AFC jak i AFS, tryb pola AF - jednopolowy. No więc przesuwam ustawienie ostrości za pomocą jednopolowego trybu pola AF na obiekt po prawej stronie, robię zdjęcie, a ostrość jest na drzewa, tak jakby pole ostrości było na środku. Dlaczego tak się dzieje?
Dlatego, że ostrość ustawiana jest w obszarze, a nie punkcie. Jak masz mały obiekt, to aparat może złapać ostrość na tło.
obiekt który ma być ostry ma większą powierzchnię niż jedno pole autofokusa, więc dlaczego mimo to ostrość jest ustawiana na inny obszar?
Bo tak jest.
1. Pola AF w wizjerze nie zawsze są idealnie tam gdzie aparat ustawia ostrosć
2. AF jest głupią maszyną, która ustawia ostrość na najbardziej kontrastowe miejsce.
3. boczne pola AF są liniowe i jeśli masz kontrastową linię nie w tym kierunku, to AF jej w ogóle nie widzi.
.:Gerard:.
04-06-2015, 12:00
skoro tak jest to ok
No nie wiem czy tak jest
Miałem w reku dwa takie same obiektywy i jeden przekłamywał, celowaliśmy z 6m na oko modelki i jeden nie potrafił wyłapać ostrości całej twarzy nie mówiąc o oku
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158