PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością

smuggie
01-06-2015, 19:12
Może ktoś będzie umiał mi pomóc. Czasem podczas fotografowania mam problem z prawidłową ostrością w sytuacji: Obiekt około 10 metrów ode mnie, nikon d7100 i sigma 17-70 2.8-4, słoneczny dzień, nie ma problemu ze światłem, ogniskowa na około 50 mm i chcę zrobić zdjęcie osoby która jest po prawej stronie kadru, w tle kilkadziesiąt metrów dalej są drzewa. Problem występuje zarówno na trybie autofokusa AFC jak i AFS, tryb pola AF - jednopolowy. No więc przesuwam ustawienie ostrości za pomocą jednopolowego trybu pola AF na obiekt po prawej stronie, robię zdjęcie, a ostrość jest na drzewa, tak jakby pole ostrości było na środku. Dlaczego tak się dzieje?

GonzoG
01-06-2015, 19:18
Dlatego, że ostrość ustawiana jest w obszarze, a nie punkcie. Jak masz mały obiekt, to aparat może złapać ostrość na tło.

smuggie
01-06-2015, 19:25
obiekt który ma być ostry ma większą powierzchnię niż jedno pole autofokusa, więc dlaczego mimo to ostrość jest ustawiana na inny obszar?

GonzoG
01-06-2015, 19:39
Bo tak jest.
1. Pola AF w wizjerze nie zawsze są idealnie tam gdzie aparat ustawia ostrosć
2. AF jest głupią maszyną, która ustawia ostrość na najbardziej kontrastowe miejsce.
3. boczne pola AF są liniowe i jeśli masz kontrastową linię nie w tym kierunku, to AF jej w ogóle nie widzi.

smuggie
01-06-2015, 20:36
skoro tak jest to ok

.:Gerard:.
04-06-2015, 12:00
skoro tak jest to ok

No nie wiem czy tak jest

Miałem w reku dwa takie same obiektywy i jeden przekłamywał, celowaliśmy z 6m na oko modelki i jeden nie potrafił wyłapać ostrości całej twarzy nie mówiąc o oku

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158