Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Plamka w wizjerze pod polem AF

Gadom
01-06-2015, 13:01
Witam,

Znów zadam pytanie, przeglądając tematy odpowiedź raczej oczywista jest i może sam sobie odpowiem ale wole się upewnić. Robiąc dzisiaj zdjęcia swoim D3200 po czasie nagle zauważyłem plamkę czarna nieostra, albo pojawiła się nagle albo nie zauważyłem jej i dopiero przy którymś zdjęciu rzuciła mi się w oczy dokładnie coś takiego :

http://i.imgur.com/93PJCzD.jpg

Czytając tematy rozumiem ze po prostu jakiś paproch jest na matówce i to w niczym nie przeszkadza? Nie będę się pytał skąd się wziął bo to się zawsze chyba jakoś dostanie tym bardziej ze 2 tygodnie aparat robił zdjęcia na Rajdzie karkonoskim wiec oberwał kurzem itd trochę. Przyznam że wykręcając obiektyw i patrząc na matówkę widzę ten paproch ale nie mam jak go wydmuchać a buzią nie będę robił bo jeszcze opluje czy coś :P

Ale jak to ja coś zauważę to doszukuje się dalej i zauważyłem przez to nagle tez w wizjerze małe czarne kropeczki widoczne na czymś jasnym i są ostre ale na zdjęciach tez nie wychodzą wiec to tez jakieś drobne paproszki na matówce lub coś w środku wizjera ?
Wiem że sam sobie raczej odpowiedziałem ale wole się upewnić, bo aparat mam z miesiąc a już coś ale to chyba tez w sumie nic dziwnego.

http://i.imgur.com/pkhsukT.jpg

Tu jeszcze na białej kartce, przepraszam ze pod takim kątem i złapałem parapet ale aparat inaczej ostrości na białej kartce nie chciał złapać. Tam w rogu jakiś robaczek wiec nie sugerować się :P

zgera
01-06-2015, 13:17
Paprochy które widzisz w wizjerze są ulokowane na matówce lub układzie luster wizjera w przypadku D3200.
Matówkę możesz jedynie przedmuchać gruszką do optyki, nie dotykaj niczym matówki bo bardziej zabrudzisz.
Syfy na matówce lub układzie luster nigdy nie będą widoczne na zdjęciu, będziesz to widział tylko w wizjerze.
Jeśli na zdjęciach pojawią się plamy lub kropki na domkniętej przysłonie to jest to brud na matrycy, a matrycę można wyczyścić.

GonzoG
01-06-2015, 13:20
Jak widzisz plamki w wizjerze, to nie będzie ich na zdjęciach.
Wszelkie plamy na zdjęciach spowodowane brudem nie będą widoczne w wizjerze.
Matryca i wizjer to 2 oddzielne tory optyczne.

Jeśli chodzi o łapanie brudów - D3200 z zoomem to odkurzacz. Jeśli w powietrzu masz jakieś zabrudzenia, to po kilku ruchach zoomem będą one w środku aparatu.

Gadom
01-06-2015, 13:24
No to te czarne wyraźne małe kropeczki które zobaczyłem jak już wszystkiego w wizjerze szukałem to są chyba właśnie w układzie luster wizjera, bo ta plamka która pokazałem na zdjęciu to po zdjęciu jak pisałem obiektywu widzę na matówce ja dokładnie w tym samym miejscu co na wizjerze. Musze się zaopatrzyć w taka gruszkę, drogie coś takiego czy groszowe sprawy ?

Wiec ogólnie rozumiem jak nie wychodzi nic na zdjęciach to się nie przejmować?

GonzoG tym ostatnim zdaniem to mnie zaszokowałeś. Naprawdę tak jest ? Wiec w takim razie to ze zobaczyłem jedna taka wyraźniejsza plamkę to chyba cud ze dopiero tym bardziej po zdjęciach na rajdzie :P

zgera
01-06-2015, 15:04
Jeśli chodzi o łapanie brudów - D3200 z zoomem to odkurzacz. Jeśli w powietrzu masz jakieś zabrudzenia, to po kilku ruchach zoomem będą one w środku aparatu.

GonzoG powtarzasz tą teorię która nie do końca jest prawdziwa, chociaż możliwa.
W moim D90 po trzech latach używania z N18-105 wizjer jest czysty, nic nie przybyło od momentu zakupu, na matrycy przybyło kilka pyłków, może trzy.
W D5100 zaraz po zakupie dwie kropki widoczne w wizjerze, po dwóch latach używania nadal są dwie.
Wcześniej miałem D5000 z N18-105 i w pewnym momencie podczas robienia zdjęć w wizjerze pojawił się dość spory syf ale po kilku klapnięciach lustra zniknął, wylądował gdzieś w komorze lustra podczas ruchu powietrza.
To oczywiste że w przypadku znacznych zanieczyszczeń komory lustra pyłki mogą wylądować na matówce lub matrycy, ale nie muszą, tak samo używanie zooma nie znaczy że zawsze będzie zasysał kurz.