PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Pixel Kingiem i dwoma puchami

morzon
01-06-2015, 12:28
Cześć,

ostatnio na weselu wyszedł "drobny" problem z tytułowymi wyzwalaczami. Pracujemy we dwójkę i chciałem rozstawić dwie lampy na sali + po jednej lampie na body. Mam komplet Pixel King na dwie lampy czyli 1 nadajnik + 2 odbiorniki i do tego zestaw Pixel King Pro czyli nadajniko-odbiornik + odbiornik.

Teraz setup wygląda tak - dwie lampy (manualne YN) na statywach mają zapięte odbiorniki. Na aparatach jest nadanik, na drugim nadajnik pro, na każdym zapięta lampa (sb-900 + jakieś YN z ttlem). Jeden blok taneczny działało doskonale (przynajmniej u mnie, nie pamiętam dokładnie jak było u wspólniczki wtedy, czy już robiła z lampami czy jeszcze nie), na drugim na bank zaczęliśmy oboje lecieć na wyzwalaczach i dupa. Loteria z wyzwoleniami, czasem seria dobrych zdjęć, zrobionych jedno po drugim, czasem przy 3 fotach było tak, że:

1zdjęcie: przewalona ekspozycja główną lampą o jakieś 3ev, tył nie wyzwolił
2zdjęcie: lampa z aparatu nie wyzwolona, tylne odpaliły dobrze
3zdjęcie: główna lampa dobrze, tył w ogóle

WTF?
Do tego po jakimś czasie odkyłem, że lampa na body Moniki też się wyzwala przy robieniu zdjęć moją puchą, pomimo tego, że jest zapięta na... nadajniku -.- Pixel Kingi z tego co mi wiadomo nie działają wymiennie (tzn nadajnik jest nadajnikiem i basta), jak YN622, więc o co cho?
Przetrzepałem chyba wszystkie kombinacje kanałów/grup i dupa. Nie mogę ustawić tak żebyśmy i ja i Monika wyzwalali sobie te lampy z tyłu bez problemu, mają zapięte lampy na body jeszcze (tzn na nadajniki gwoli ścisłości). Oczywiście praca w pełnym manualu na lampach i w body.
Ktoś ma jakiś pomysł? Coś robię źle, gdzieś popełniam zasadniczy błąd czy coś jest nie tak z wyzwalaczami?

Teraz ewentualnie druga sprawa, gdyby z PK była dupa - mam komplet rf-603 na dwie lampy (3 urządzenia). Czy jeśli dokupię jeszcze dwa to będę mógł wyzwalać tak jak chce te lampy? Lampy z wyzwalaczami na body i dwie lampy z tyłu, wyzwalane z obu body bez problemów z jakimiś zakłóceniami?

jacek_wozniak
01-06-2015, 13:16
Pixel Kingi z tego co mi wiadomo nie działają wymiennie (tzn nadajnik jest nadajnikiem i basta)

no właśnie nie basta :) podobno nadajnik może odbierać w wersji nie PRO.... dowiedziałem się o tym sprzedając komplet nadajnik + odbiornik za 250zł i się okazało, że kupiec zyskał dwa odbiorniki do swojego zestawu :)

Teraz ewentualnie druga sprawa, gdyby z PK była dupa - mam komplet rf-603 na dwie lampy (3 urządzenia). Czy jeśli dokupię jeszcze dwa to będę mógł wyzwalać tak jak chce te lampy? Lampy z wyzwalaczami na body i dwie lampy z tyłu, wyzwalane z obu body bez problemów z jakimiś zakłóceniami?

powinno działać, ale lampy na body nie będą miały TTLa tylko moc manualnie trzeba będzie wprowadzać

GonzoG
01-06-2015, 13:38
Używanie 2 nadajników zawsze będzie z problemami. PK i PK Pro używają komunikacji 2 kierunkowej - czyli komunikacja z 2 nadajnikami zawsze będzie obarczona błędami, bo zawsze będzie "walka" o to z którym nadajnikiem mają pracować odbiorniki, jak również 2 nadajniki na tym samym kanale będą siebie wzajemnie zagłuszać, bo nie jest wysyłany tylko sygnał wyzwolenia lampy, a cały ciąg informacji.

Jeśli chodzi o wykorzystanie RF-603 - będziesz potrzebować minimum 2 szt RF-603II lu RF-605 jako nadajniki, inaczej będą Ci się wyzwalały lampy na aparatach.
RF-603 przełącza się w tryb nadajnika tylko jeśli w aparacie jest aktywny pomiar światła. RF-603II /RF-605 mają możliwość przestawienia ich tylko w tryb nadajnika.
Można też niemal zerowym kosztem przerobić RF-603, tak aby można było na nadajniku używać lampy w TTL. Wystarczy kilka krótkich kabelków, odrobinę lutowania i przecięcie chyba 2 ścieżek na płytce, ale wtedy będzie mógł pracować tylko jako nadajnik.

morzon
01-06-2015, 13:58
no właśnie nie basta :) podobno nadajnik może odbierać w wersji nie PRO.... dowiedziałem się o tym sprzedając komplet nadajnik + odbiornik za 250zł i się okazało, że kupiec zyskał dwa odbiorniki do swojego zestawu :)

Kuźwa, to ja się tyle nagłówkowałem swego czasu jak sobie najtańszym kosztem dokupić odbiorniki same, później żeby mieć jeszcze dodatkowy nadajnik że skończyło się PKpro, a tak było by nieco łatwiej...

powinno działać, ale lampy na body nie będą miały TTLa tylko moc manualnie trzeba będzie wprowadzać

Nie używam w ogóle TTLa więc luz.

Używanie 2 nadajników zawsze będzie z problemami. PK i PK Pro używają komunikacji 2 kierunkowej - czyli komunikacja z 2 nadajnikami zawsze będzie obarczona błędami, bo zawsze będzie "walka" o to z którym nadajnikiem mają pracować odbiorniki, jak również 2 nadajniki na tym samym kanale będą siebie wzajemnie zagłuszać, bo nie jest wysyłany tylko sygnał wyzwolenia lampy, a cały ciąg informacji.

Czyli rozumiem, ze powinienem darować sobie walkę z PK? Ewentualnie dokupić dwie lampy i mieć dwa sety, każdy z innym kanałem dla każdego aparatu? Ale to upierdliwe cholernie będzie i dwa razy więcej rozstawiania. Bez sensu raczej :(

Jeśli chodzi o wykorzystanie RF-603 - będziesz potrzebować minimum 2 szt RF-603II lu RF-605 jako nadajniki, inaczej będą Ci się wyzwalały lampy na aparatach.
RF-603 przełącza się w tryb nadajnika tylko jeśli w aparacie jest aktywny pomiar światła. RF-603II /RF-605 mają możliwość przestawienia ich tylko w tryb nadajnika.
Można też niemal zerowym kosztem przerobić RF-603, tak aby można było na nadajniku używać lampy w TTL. Wystarczy kilka krótkich kabelków, odrobinę lutowania i przecięcie chyba 2 ścieżek na płytce, ale wtedy będzie mógł pracować tylko jako nadajnik.

Na TTLu mi nie zależy, tak jak pisałem. Musze w takim razie sprawdzić jakie dokładnie mam te wyzwalacze, tzn którą wersje rf603 i dokupić ewentualnie dwie sztuki 603II albo 605 jako nadajniki (a to co mam zostawić jako odbiorniki, tak?). Nie będę miał wtedy takich problemów jak z PK? To byłaby chyba najtańsza opcja - zestaw tylko i wyłącznie pod wesela, więc nie zależy mi na krótkim sychro (które i tak mam z PK) czy TTLu...

dandan
01-06-2015, 14:22
Od siebie dodam, że King Pro nie lubi się z lampami Yongnuo - gdzieś w sieci wisi tabelka kompatybilności.
Mają jeszcze drugą wadę, komunikacja nadajnik-odbiornik nie uruchamia się od razu po obudzeniu puszki (włączeniu pomiaru) i przy pracy typowo reporterskiej można o tym zapomnieć i strzelić pierwszą klatkę bez błysku.

GonzoG
01-06-2015, 14:40
Nie potrzebujesz kolejnych lamp. Jedynie drugi zestaw wyzwalaczy i lampy z gniazdem synchro, aby podpiąć dwa wyzwalacze do jednej lampy.

Możesz użyć tego co masz - jeden zestaw PK i jeden zestaw RF-603 - nie będą siebie zakłócały i nie będą się wzajemnie wyzwalać.

Od siebie dodam, że King Pro nie lubi się z lampami Yongnuo - gdzieś w sieci wisi tabelka kompatybilności.
Jest ta tabelka na stronie Pixela. YN-565EX i YN-568EX nie są kompatybilne z PK Pro.

Mają jeszcze drugą wadę, komunikacja nadajnik-odbiornik nie uruchamia się od razu po obudzeniu puszki (włączeniu pomiaru) i przy pracy typowo reporterskiej można o tym zapomnieć i strzelić pierwszą klatkę bez błysku.
Nie miałem z tym żadnego problemu. Jedynie o czym trzeba pamiętać, to dać ok 1s na synchronizację - ale tak jest z każdym wyzwalaczem TTL.

dandan
01-06-2015, 15:05
Nie miałem z tym żadnego problemu. Jedynie o czym trzeba pamiętać, to dać ok 1s na synchronizację - ale tak jest z każdym wyzwalaczem TTL.

O tym właśnie napisałem, trzeba pamiętać czyli można zapomnieć :-)

GonzoG
01-06-2015, 15:17
O tym właśnie napisałem, trzeba pamiętać czyli można zapomnieć :-)
Jak się często używa stabilizowanych szkieł, to się nie zapomina, bo stabilizacja potrzebuje więcej czasu.
Poza tym, czas jaki potrzebuje AF w 99% jest wystarczający na synchronizację PK.

dandan
01-06-2015, 15:41
Jak się często używa stabilizowanych szkieł, to się nie zapomina, bo stabilizacja potrzebuje więcej czasu.
Poza tym, czas jaki potrzebuje AF w 99% jest wystarczający na synchronizację PK.

Piszemy o tym samym, tylko racja musi być Twojsza. Miłego dnia.

morzon
01-06-2015, 21:57
Nie potrzebujesz kolejnych lamp. Jedynie drugi zestaw wyzwalaczy i lampy z gniazdem synchro, aby podpiąć dwa wyzwalacze do jednej lampy.

Możesz użyć tego co masz - jeden zestaw PK i jeden zestaw RF-603 - nie będą siebie zakłócały i nie będą się wzajemnie wyzwalać.

Racja, też o tym myślałem. Tylko jest inny problem - lampy na statywy to YN-460 II, które niestety nie mają gniazd PC :/ już by się problem rozwiązał, ale jednak nie.

GonzoG
01-06-2015, 22:05
Na upartego można do YN-460 użyć kostki synchro z gniazdem PC - jednej z tych:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4465_Kostka-synchronizacyjna-PC-i-mini-jack-3-5-mm-JSC-8-FreePower.html
http://fripers.pl/product_info.php/info/p598_Kostka-synchro-z-gniazdem-PC-z-przeniesieniem-FreePower.html
Na allegro widziałem kiedyś podobne po ~10zł.

morzon
01-06-2015, 22:09
Na upartego można do YN-460 użyć kostki synchro z gniazdem PC - jednej z tych:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4465_Kostka-synchronizacyjna-PC-i-mini-jack-3-5-mm-JSC-8-FreePower.html
http://fripers.pl/product_info.php/info/p598_Kostka-synchro-z-gniazdem-PC-z-przeniesieniem-FreePower.html
Na allegro widziałem kiedyś podobne po ~10zł.

O, tego ustrojstwa nie znałem. Wpięte w PK będzie śmigać? Widzę, że tam styk centralny chyba jest, więc powinno wyzwalać. Nie będzie się to gryzło z gniazdem PC?

r_m
02-06-2015, 00:05
lampy na statywy to YN-460 II, które niestety nie mają gniazd PC :/ już by się problem rozwiązał, ale jednak nie.

Czy dorobienie im gniazdek mini-jack (lub micro-jack, zależnie od miejsca) pomogłoby?

dmk
02-06-2015, 06:09
Pomogłyby. Znajomi wyzwalają tak lampy na kotlecie tylko ze studyjne. Do każdej lampy są podpięte są 2 wyzwalacze.