Zobacz pełną wersję : Mapowanie pikseli Kraków
Czy istnieje możliwość zmapowania hot pixela w Krakowie? Byłem w miejscu zakupu d90 i zasadniczo po gwarancji nawet nie ruszają sprzętu, tylko polecają odesłać do Warszawy.
Do tego wymagany soft serwisowy Nikona, który oficjalnie ma, jak i jedyny przeszkolony do użytkowania jest serwis Nikona.
To niezbyt spoko, że nie udostępniają żadnych chałupniczych metod naprawy tej kwestii zwłaszcza, że w d90 te hot pixele są chyba dosyć popularne... Czy ktoś próbował metod w stylu czegoś takiego (http://log.bitreview.net/post/990025889/fixing-hot-pixels-on-my-nikon-d90)?
Czasami pomaga, ale nie trzeba robić żadnego zdjęcia, tylko kilka, kilkanaście razy zrobić samo czyszczenie matrycy.
Problemem jest, że hoty po czymś takim wracają dość szybko.
Hoty to nie jest jakieś specjalnie częste zjawisko - jeśli chodzi o niskie czułości i krótkie czasy, więc nie trzeba do tego ogólnodostępnego softu.
Natomiast jak masz je przy wysokim ISO czy długich czasach naświetlania, to tego się nie pozbędziesz, bo to zupełnie normalne.
Co metod chałupniczych - oprogramowanie Nikona jest bardzo proste (od strony programowej) więc zarazem bardzo skomplikowane w użytkowaniu. Nie wiedząc dokładnie co się nim robi można bardzo sobie zaszkodzić.
To niezbyt spoko, że nie udostępniają żadnych chałupniczych metod naprawy tej kwestii zwłaszcza, że w d90 te hot pixele są chyba dosyć popularne...
Hod pixele w D90 nie są tak popularne jak choćby w D5200, ja mam tylko jednego przy długich czasach lub wysokim ISO.
Chyba nie widziałeś jak świecą inne matryce na wysokim iso czy długich czasach.