PDA

Zobacz pełną wersję : Octa a Deep Octa - jaka różnica w świeceniu?

adrian
31-05-2015, 20:24
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć jak inne będzie światło z deep octy, np. takiej:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fripers.pl/images/product_images/popup_images/softbox-aurora-tera-box-d-75-190cm-wssx-ar-terad75_0.jpg)

A normalnej, zwykłej octy (płytkiej). Oczywiście obie octy w tych samych rozmiarach.

GonzoG
31-05-2015, 20:27
Będzie bardziej skupione, więc będziesz mieć większą LP.

adrian
31-05-2015, 20:38
Pomijając LP, czy normalna octa + grid da mi taki sam efekt?

GonzoG
31-05-2015, 21:13
Pomijając LP, czy normalna octa + grid da mi taki sam efekt?
Nie.
Może dać podobny efekt, ale musiałby to być odpowiedni grid - stosunkowo plytki. Takie rozwiązanie zabierze dodatkowo światło. Razem może być różnica kilku EV.

RobertMiernik
31-05-2015, 23:59
W komplecie (okty plus wszystkie rozpraszacze - pewnie dwa) światło będzie co do charakteru takie samo.
Za to deep okta sama w sobie, bez rozpraszaczy, jest świetnym źródłem światła, działa jak 'para'. To bardzo plastyczne, 'modowe' światło.

Jeśli zwykła okta i ta głęboka, mają przód rozpraszacza na równi z bokami (a nie 'cofnięty') to płytka będzie dawała szerszy, bardziej rozproszony na boki strumień światła. Głęboka będzie bardziej ukierunkowana do przodu.

Z gridem światło z obu będzie identyczne.

adrian
01-06-2015, 08:28
Dzięki Robert za rzeczową odpowiedź :)

Wujot
01-06-2015, 12:03
Dla głównego motywu nie powinno być bardzo znaczącej różnicy - w obu końcówkach źródłem światła do fotografii jest tkanina rozpraszająca. Przy płytkim (niewielka odległość od źródła oświetlenia) tkanina jest oświetlona z palnika: w środku pod kątem prostym, a na brzegu wyraźnie mniejszym. Przy większej odległości (deep octa) w środku będzie identycznie na brzegu kąt będzie większy. Zaskutkuje to wyższą składową zgodną z kierunkiem padania. Czyli troszkę bardziej ukierunkowanym snopem światła. Myślę, że dla głównego motywu różnica będzie niewielka, wręcz niezauważalna. Za to istotna dla reszty planu. Szczególnie, że przedłużenie konstrukcji boków zacienia część niepotrzebnego światła.

To oświetlenie będzie więc troszkę bardziej selektywne od płytkiego softboxa ale do srebrnego BD z plastrem miodu będzie daleko. Jak zawsze jest coś za coś - nie dosuniesz go blisko planu (ze względu na te boczne przedłużenie).

Pozdro
Wiesiek

adrian
02-06-2015, 11:11
BD w sensie Beauty Dish?

Ok, rozumiem, bardzo dziękuję za odpowiedź :)