PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kopiowaniem plików na karte SD w DSLR

kosmitek
31-05-2015, 16:40
Witam

Mam problem z kopiowaniem plików na kartę SD w DSLR. Nie wiem czemu się tak dzieje. Z D80 nie miałem takiego problemu, a teraz z D7100 i D5100 tak jest. Dodam, że karta jest odblokowana. Z karty do PC nie ma problemu z kopiowaniem ani nie ma problemu z usuwaniem plików na karcie SD. Opcja "Wklej" jest nieosiągalna gdy jestem w folderze na karcie SD. Wydaje mi się, że to kwestia ustawienia jakiegoś ale nie mogę tego rozwikłać. Proszę Was o pomoc.

GonzoG
31-05-2015, 16:57
D80 łączył się w innym protokole niż nowsze puszki.
Nowe łączą się w protokole PTP. Windows pozwala tylko na transfer plików graficznych w tym protokole.

kosmitek
31-05-2015, 17:05
Znaczy, że kopiowanie z PC na DSLR może odbywać się tylko po wyjęciu karty SD do osobnego czytnika? Jednak chcę skopiować pliki graficzne zdjęcia i filmiki z tego samego aparatu. Po prostu kopiowanie odbywa się tylko w jedną stronę. Zdjęcie z D5100 wrzucę do kompa ale w drugą stronę już nie mogę. Bez oddzielnego czytnika kart nie da się tego ominąć?

nikoniarz
31-05-2015, 17:27
O ile dobrze pamiętam D7100 i D5100 nie mają możliwości zmiany protokołu z PTP/MTP o którym wspomina GonzoG na MSC (Mass Storage), także poprzez kabel nie skopiujesz nic na aparat.

zgera
31-05-2015, 17:30
Znaczy, że kopiowanie z PC na DSLR może odbywać się tylko po wyjęciu karty SD do osobnego czytnika? Jednak chcę skopiować pliki graficzne zdjęcia i filmiki z tego samego aparatu. Po prostu kopiowanie odbywa się tylko w jedną stronę. Zdjęcie z D5100 wrzucę do kompa ale w drugą stronę już nie mogę. Bez oddzielnego czytnika kart nie da się tego ominąć?

Nie da się kopiować plików do aparatu bo nowsze modele zostały pozbawione funkcji pamięć masowa, przy takiej funkcji aparat był widoczny jako dysk, nowe modele tej funkcji nie mają w menu i transfer jest tylko w jedną stronę.

kosmitek
31-05-2015, 17:36
Dziękuję Wam bardzo. Jestem bardzo niemile zaskoczony. Bez sensu jak dla mnie. Nie wnikam dlaczego producent tak zrobił.

GonzoG
31-05-2015, 17:51
(...)protokołu z PTP/MTP o którym wspomina GonzoG na MSC (Mass Storage), także poprzez kabel nie skopiujesz nic na aparat.

Dziękuję Wam bardzo. Jestem bardzo niemile zaskoczony. Bez sensu jak dla mnie. Nie wnikam dlaczego producent tak zrobił.
Dla Ciebie może bez sensu, ale dla wielu osób, jak i dla funkcjonalności aparatu ma jak największy sens.

Poza tym, to nie wina Nikona, że nie możesz nic wysłać do aparatu, a Microsoftu, który nie ma 2 kierunkowej transmisji.

kosmitek
31-05-2015, 17:59
W takim razie to problem z nowszymi Windowsami? Bo starsze puszki jak D80 i Win XP nie było problemu. Czy w takim razie D5100 we współpracy z WinXP by to działało?

nikoniarz
31-05-2015, 18:04
<klik> (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14857)

kosmitek
31-05-2015, 18:16
Czytałem to i generalnie jest tam wyjaśnienie czym są i czym się różnią między sobą te protokoły. Ale dlaczego nowsze puszki i nowsze systemy Windows nie współpracują tak jak kiedyś nie jest napisane.

GonzoG
31-05-2015, 18:21
W takim razie to problem z nowszymi Windowsami? Bo starsze puszki jak D80 i Win XP nie było problemu. Czy w takim razie D5100 we współpracy z WinXP by to działało?
Czytaj uważnie co się pisze - D80 miał też MSC/MSD (jak pendrive), nowe puszki mają tylko PTP.