Zobacz pełną wersję : Po cyknięciu na matrycy ładne zdjęcie, po zgraniu zaciemnione? JPG/RAW?
Witam,
Mam 2 pytania.
1. Czemu jak robię zdjęcia, to po pstryknięciu na matrycy widzę ładny, jasny obraz, wyraźny, a po zaimportowaniu na dysk komputera i odpaleniu w lightroomie, zdjęcie automatycznie jest ciemniejsze. Dobrze, rozumiem, że po pstryknięciu aparat pokazuje mi na matrycy najlepszą opcję w JPG? A po zgraniu mam obraz RAW? Nie mam ustawionych opcji robienia w JPG, tylko RAW, dlatego mnie to zastanawia.
2. Znacie jakieś adresy www, z fajnymi gotowymi darmowymi presetami? :)
Pzdr.
Dzięki
Jasnos wyswietacza masz na jakiej wartości? Najlepiej mieć na -1. Albo sugierowac sie histogramem.
Jasność matrycy miałem na 0.
Ustawienie na -1 będzie bardziej pomocne?
Co do histogramu, to nigdy się w to nie bawiłem, z reguły nie kręcę tam w ustawieniach. Bawię się podstawowymi, manual, przesłona, czas.
1. LR pokazuje Ci zdjęcie RAW, a nie JPEG zrobionego przez aparat. Aparat pokazuje JPEGa.
2. LR ma gdzieś ustawienia aparatów dla wywołania JPEGów (PC, WB, ADL, itp) i jak chcesz RAWy wywoływać w LR, to wszystkie ulepszacze najlepiej wyłączyć lub ustawić najbardziej neutralnie.
3. Jasność wyświetlacza musi być zawsze dostosowana do ilości światła w otoczeniu.
4. Jasność zdjęć określa się na podstawie histogramu, a nie tego jak wyglądają na LCD aparatu.
1. Wiem, że LR pokazuje i RAW i ma gdzieś jpg ;)
2. O jakich ulepszaczach mówisz i gdzie je mam wyłączyć?
3. Jasność wyświetlacza dostosowana hmm, żebym jeszcze miał odbicie w jakim miejscu ile. Przestawiłem na -1.
4. Hmmm nie mam pojęcia. Gdzie na histogramie mam to odczytać?
2. O jakich ulepszaczach mówisz i gdzie je mam wyłączyć?
Przecież napisane:
(...) (PC, WB, ADL, itp) (...)
I w aparacie.
3. Jasność wyświetlacza dostosowana hmm, żebym jeszcze miał odbicie w jakim miejscu ile. Przestawiłem na -1.
Ma być ustawiona tak, aby była zgodna z ilością światła w otoczeniu. Miejsce nie ma tu żadnego znaczenia.
Jak chcesz bardziej szczegółowo, to trzeba by zrobić dokładne pomiary jasności wyświetlacza na każdym ustawieniu, a następnie chodzić ze światłomierzem i sprawdzać jaka jest jasność otoczenia i dostosowywać do tego wyświetlacz...
Nie pozostaje nic innego jak nauczyć się ustawiać go organoleptycznie. Przy ustawianiu jasności masz wyświetloną skalę szarości i jasność trzeba ustawić tak, aby białe było białe, szare szara, a czarne czarne.
4. Hmmm nie mam pojęcia. Gdzie na histogramie mam to odczytać? Na histogramie - to wykres wg. zdjęcia i tylko razem ze zdjęciem można go poprawnie interpretować.
>>> TU <<< (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=histogram&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1433079830-a801fc6f1169167f5994bfbfeafc8e3c99ab691b&do=dosearch&quicksearch=1&title=) masz wątki, gdzie jest on opisany.
Tak samo w google znajdziesz dziesiątki stron, gdzie jest opisane jak czytać histogram.
Dzięki wielkie GonzoG. Poczytałem o histogramie już na kilku stronach ;) Będę zwracał teraz na to uwagę.
Z tą jasnością wyświetlacza to takie chybił trafił ;)
A co do ulepszaczy w aparacie, to ich nigdy nie używałem, dopiero teraz załapałem o co Ci chodzi :)
Dzięki! :D
digger-gp
31-05-2015, 21:26
Marek_?, Stawiam na to że masz włączoną funkcję Active D-Lilghting. To ustawienie będzie czytać Capture NX-D i również View NX2. Lightroom i ACR ignorują to i zdjęcia wydaja się być za ciemne.