PDA

Zobacz pełną wersję : Kolejny zamiennik MB-D16 do D750 (Newell)

prz3mo
29-05-2015, 14:30
http://www.optyczne.pl/8417-news-Newell_MB-D16_-_grip_do_Nikona_D750.html

Lukasio
29-05-2015, 16:19
Miałem go dwa dni u podziekowalem.Przez nic co prawda nic nie zjadlo aku ale jak zaczalem robić zdjęcia to po 154 fotkach procenty zjechaly na 91% w gripie. Dodam tylko ze jako pierwsze źródło zasilania było ustwione.... aku z body (tam zostalo 98%). Koszyk z enelopami rozladowal po 50 zdjęciach. Po drugie ochydne plastikowe i za głęboko umieszczone pokrętła. Palec sie ślizga, nie da sie wygodnie kręcić. Uchwyciki którymi otwiera sie koszyki są tak cienkie ze lada moment sie wylamią. Faktura gumy podobna jak nikon tylko ze to nie guma a jakis wyrób plastikowo podobny. Za zaletę uznaję lepszy joystick niz w pikselu i węższy niż w pikselu chwyt. Piksel ma ok 0,5cm grubszy niz D750 a newell identyczny jak nikon. Na oko Newell lepiej osadzony pod body. Podsumowujac, zlodziej prądu, tandetnie wykonany nieco lepiej leżący w ręku. Mam Pixela poprawionego, prąd ubywa bardzo pomału ale jest lepiej wykonany.

staszeksm
30-05-2015, 22:31
Właśnie się zastanawiam nad nim , nie ma dużego wyboru, używałbym zasilania w gripie.

Lukasio
31-05-2015, 11:19
Nie polecam Newell. Jak ma razie używam Pixela wersje poprawioną. Nie wiem jak oryginal, pewnie dobrze. Tylko zastanwia mnie fakt ze jak mialem d7000 z meike to w spoczynku pradu nie jadł a d750 je. I jedno i drugie body mialo lcd i wyświetlało np ilosc zdjęć po wyłączeniu. Trudno. Nie wiem jak Meike do 750 bo jakis kolega na forum kupił ale milczy.

N-kon
31-05-2015, 13:07
Wymieniłem już dwa Meike. Pierwszy zjadał akumulator - 5% na 10 godzin.
Drugi po tygodniu powodował świecenie diody od karty, nawet bez ruszania gripem. Obydwie reklamacje zostały uznane i gripy wymienione, ale po drugim razie zrezygnowałem i zastanawiam się co kupić.

Lukasio
31-05-2015, 16:49
O, czyli Meike też leżą? Ja mam Pixela. Pierwszy kupilem w grudniu, potem dwie wymiany i rezygnacja. W lutym nowy Pixel i jak na razie ok, tzn jakis tam 1% na 20 godzin ubywa ale da się żyć. Martwi tylko zjadanie z obu źródeł prądu jednocześnie. Nawet jak jest pierwsze z body to przy fotografowaniu z gripa, powoli oczywiście ale tez schodzi. Jak mialem d7000 i meike to nie przypominam sobie żeby tak było.

N-kon
31-05-2015, 17:18
W D7100 miałem Meika i podobnie jak w D750 świeciła dioda od karty. Kupiłem Newella i wszystko działało jak należy.
Coraz trudniej kupić poprawnie działający zamiennik. Ten do D7100 kupowłem w Chinach i reklamacji nie było. Teraz postanowiłem dopłacić parę złotych i mieć możliwość reklamacji.

Tom W
02-06-2015, 15:49
Jak ma razie używam Pixela wersje poprawioną

Wiem, że to wątek o Meike, ale gdzie nabyłeś wersję poprawioną Pixela? Po czym poznajesz, że jest poprawiona i w jakim celu była poprawiana? Z dwóch źródeł (sklepy foto) wiem, że dystybutor w maju zabierał te Pixele ze sklepów i za chwilę ma być dostawa nowych (nie wiadomo kiedy).

jacekku
03-06-2015, 03:15
Ja kupilem meike w piatek i tu chyba padnie rekord na forum. W nie cale 6godzin pożarł prąd z grupa i aparatu do zera. Dzisiaj juz odeslalem gripa do sklepu z prośbą o zwrot kasy. Koniec z tymi bublami. Szukam tylko oryginału choć to nie jest łatwe. Z drugiej strony zaczynam żałować ze nie wybralem d3s

Lukasio
05-06-2015, 00:08
Wiem, że to wątek o Meike, ale gdzie nabyłeś wersję poprawioną Pixela? Po czym poznajesz, że jest poprawiona i w jakim celu była poprawiana? Z dwóch źródeł (sklepy foto) wiem, że dystybutor w maju zabierał te Pixele ze sklepów i za chwilę ma być dostawa nowych (nie wiadomo kiedy).

Przepraszam ze dopiero teraz pisze. Nie pamiętam gdzie kupilem, jutro poszukam paragonu. A po czym poznaje? Po niczym, zamawialem dwa razy i bylo kiepsko po czym sprzedawca poinformował mnie ze wstrzymuje sprzedaż na ok 2 tyg. No i w koncu przeslal poprawioną wersję. Jest lepsza, pradu kradnie ok 1% na 20-24 godz. Uznaję to za normę bo samo body tez troszke zjada na wylaczonym ekranie. Z tymi gripami to troche loteria. Mi taki pasuje.

krokodyl-lodz
05-06-2015, 10:16
Za tematem.... a jest jakiś sprawdzony zamiennik gripa do tego modelu Nikona, który nie zjada akku ? jeśli tak to jaki, po czym poznać itd.... wybieram się do fotoaparaciki.pl. Tam mają jakieś 2 zamienniki, będę badał.

nikoniarz
05-06-2015, 10:26
Za tematem.... a jest jakiś sprawdzony zamiennik gripa do tego modelu Nikona, który nie zjada akku ? jeśli tak to jaki, po czym poznać itd.... wybieram się do fotoaparaciki.pl. Tam mają jakieś 2 zamienniki, będę badał.

Też bardzo lubię ten sklep, też się tam dziś wybieram, ale czy jest potrzeba by pisać o tym w każdym poście?

krokodyl-lodz
05-06-2015, 10:52
nie w każdym :) pytanie nadal aktualne

Lukasio
06-06-2015, 00:53
nie w każdym :) pytanie nadal aktualne

Internet daje ta wygode ze mozesz odeslac jak cos jest nie tak bez podawania przyczyny. Troche pradu kazdy bedzie kradl tak jak samo body troszke kradnie. Zamow, wyprobuj i zostaw najlepszy. Niestety, tamie czasy, tandety pełno a oryginał kosmicznie drogi.

jacekku
08-06-2015, 19:06
Niestety zamienniki to loteria. Lukasio masz namiary na sklep gdzie jest oryginalny nikona? Chętnie wezmę namiary ( może być na priva) bo jak na razie moje poszukiwania nic sensownego nie przynoszą. Gdzie nie dzwonie dostaje info: "chwileczkę... ach tak nie nie mamy ale jak będzie to skontaktujemy się z Panem proszę podać tel. kontaktowy itd."

greatadrian
08-06-2015, 20:16
Niestety zamienniki to loteria. Lukasio masz namiary na sklep gdzie jest oryginalny nikona? Chętnie wezmę namiary ( może być na priva) bo jak na razie moje poszukiwania nic sensownego nie przynoszą. Gdzie nie dzwonie dostaje info: "chwileczkę... ach tak nie nie mamy ale jak będzie to skontaktujemy się z Panem proszę podać tel. kontaktowy itd."

Ja dostałem dzisiaj mojego z brytyjskiego amazonu. W Polsce niestety na darmo szukać...

jacekku
08-06-2015, 21:59
Z tego co widzę to kosztuje tak 1700 a przesyłka ile?

greatadrian
08-06-2015, 22:37
Z tego co widzę to kosztuje tak 1700 a przesyłka ile?

Jakim cudem 1700? Ja zapłaciłem ok 1300 zł (235 funtów) + przesyłka ok 28 zł.

jacekku
09-06-2015, 05:14
WC,kraj patrzylem i było 299 :)

Lukasio
09-06-2015, 22:02

znalazłem fakturę, sklep Delta, Kraków ul. Nad potokiem.

Tak jak pisałem wcześniej, to jest poprawiony grip z marca 2015. Pod koniec lutego, taką info miałem od trzech różnych sklepów, przypłynęły poprawione Pixele. Mój tak ok 1% kradnie na 24-36 godz leżenia w torbie. Tylko, że.....z body też schodzi. Oba oryginały aku. Czy jest grip na body czy nie, czy pierwsze zasila body a drugi grip albo odwrotnie to nie ma znaczenia. Kiedyś poświęciłem na to tydzień czasu, tzn sprawdzałem ile % schodzi i w jakiej konfiguracji. Tak żeby rozwiać wszelkie watpliwości. Prąd po prosty schodzi i tyle nawet jak aparat lezy w torbie. Ten typ (body) tak ma. cCiekaw jestem jak to wygląda z oryginalnym gripem . Nikt się nie odzwywa. Czyżby tym co kupili też prąd zjada tylko się wstydzą przyznać że wydalii ponad klocek PLN i dalej źle? ;-)

jacekku
17-06-2015, 16:56
W Polsce już można nabyć oryginalny mb-d 16.Chociaż nie jest to nadal produkt od ręki. Mnie się udało po długich poszukiwaniach. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę napisać na priv gdzie ją kupilem Nie chce robić jakiejś reklamy. Powiem tylko że w Warszawie za1399. Mam tylko nadzieję że po nocy prąd z niego nie zejdzie. Niestety sklep który uwazalem za najlepszy w woj. Łódzkim zawiódł mnie niesamowicie i to po raz drugi.

jacekku
17-06-2015, 19:27
Panowie wszystko jasne. Mija 7 godzina odkąd mam podpiety grip nikona. Bateria w gripie rozładowania do zera z puchy zjechało 3/4 prądu. A zatem werdykt. Nikon puścił kolejną wtopę z d750 i nie wieszajmy psów na zamiennikach bo skoro to jest na oryginalnym gripie to smiem twierdzić że problem tkwi w puszcze. To po prostu koszmar najchętniej oodalbym aparat i zarzadl zwrotu kasy ale bralem na firmę więc czuje że pozamiatane. Teraz, wiem skąd problemm z dostępnością gripa do d750 po prostu sprawą miała być zamieciona pod dywan. A zatem polityka nikona niezmiennie taką sama. głową w piasek w żółty piasek taki sam odcień żółtego jaki logo tej marki choć myślę czy to nie ma nic wspólnego z kolorem moczu. Po prostu dramat przez duże D

jacekku
17-06-2015, 23:06
cofam co napisałem.miałem ustawione zasilanie alkaiczne i pokazuje obecnie jedna kreskę. Po przełączeniu na ni-mh pokazuje całą bateria a zapomniałem że w puszcze był częściowo rozładowany aku. - spanikowałem. Zobaczę jak jutro będzie.

Lukasio
18-06-2015, 16:14
Czyli z tego co piszesz to wychodzi na to że miałeś w gripie AA, czy tak?

jacekku
18-06-2015, 18:39
Nie pamiętam c,y było tak napisane ale to była pierwszą pozycja z tych trzech które tam były.

Lukasio
18-06-2015, 23:56
Pojawia się jakaś nieścisłość w tym co piszesz. Możliwości ustawienia rodzaju zasilania w gripie (d11) ma tylko sens w momencie jak w gripie są paluszki AA a nie aku. Więc pytam jeszcze raz, co było w gripie a nie co było w ustwieniach?

dennis8
21-10-2015, 22:40
Nikt nie używa gripu Newella z d 750?

Lukasio
25-10-2015, 16:27
Miałem kilka dni i poszedł zwrot. Prąd ssał na potęgę a i pokrętła plastikowe i jak dla mnie za głęboko osadzone. W Pixelu lepiej.

Matthias_Wro
03-11-2015, 18:11
Nikt nie używa gripu Newella z d 750?

Ja używam Newella od ok. 4 miesięcy. Nie zauważyłem, żeby ssał energię z akumulatorów, być może robi to, ale w tak nieznacznym stopniu, że tego nie zauważam.
W moim egzemplarzu występują za to 3 inne problemy:
1) Grip, nawet po mocnym dokręceniu, zapala diodę karty, kiedy nim poruszam. A ściślej kiedy próbuję poruszać, bo efekt występuje nawet kiedy dokręcam na maksa i grip ani drgnie.
2) Kiedy aku w gripie jest prawie wyczerpane, tzn. "battery info" pokazuje jeszcze akku z jakimiś 5% energii, aparat nie chce robić zdjęć. Po wciśnięciu spustu pojawia mi się komunikat o błędzie (ERR), muszę wyciągnąć akku z gripa żeby móc dalej robić zdjęcia. Tak jakby aparat nie umiał się przełączyć automatycznie na akku w aparacie (ustawiony mam priorytet na grip). Do posiadaczy oryginałów: Czy u was też taki problem występuje?
3) Najmniejsza wada: Przy bardzo mocnym dokręceniu gripa, aby go odkręcić muszę używać gumowej rękawicy. Plastikowe pokrętło jest zbyt śliskie, żeby odkręcić je gołą dłonią.

Oprócz powyższego wkurzające jest też to, że okładzina gripa chociaż z wyglądu jest identyczna z tą na D750, to jest dużo mniej porowata i chwytliwa. Podsumowując: Nie jestem z tego gripa zadowolony i jeżeli w oryginale pierwsze 2 problemy nie występują (trudne odkręcanie mogę przeboleć), to bardzo chętnie kupiłbym oryginał, mimo wysokiej ceny.

Newella kupiłem po b. dobrych doświadczeniach z ich zamiennikami do Canona 60D i 70D, które miałem wcześniej: Wykonanie było bardzo dobre, a gumowa okładzina wręcz lepszej jakości, bardziej przyczepna niż w Canonie! Jestem zatem mocno w szoku, że ich grip do D750 jest taki gówniany.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie pamiętam c,y było tak napisane ale to była pierwszą pozycja z tych trzech które tam były.

Cześć, widzę że masz oryginalny grip do D750. Czy występują u Ciebie takie problemy jak w zamienniku Newella:

1) Grip, nawet po mocnym dokręceniu, zapala diodę karty, kiedy nim poruszam. A ściślej kiedy próbuję poruszać, bo efekt występuje nawet kiedy dokręcam na maksa i grip ani drgnie.
2) Kiedy aku w gripie jest prawie wyczerpane, tzn. "battery info" pokazuje jeszcze akku z jakimiś 5% energii, aparat nie chce robić zdjęć. Po wciśnięciu spustu pojawia mi się komunikat o błędzie (ERR), muszę wyciągnąć akku z gripa żeby móc dalej robić zdjęcia. Tak jakby aparat nie umiał się przełączyć automatycznie na akku w aparacie (ustawiony mam priorytet na grip).

tomisiek
04-11-2015, 09:29
nie do mnie, ale odpisze:
ad. 1 - nie; to tylko w zamiennikach jest ten efekt (miałem kiedyś zamiennik pixela do d600 i tak było)
ad. 2 - nie; aparat sam przełącza źródło zasilania pomiędzy gripem a aku w body

Matthias_Wro
04-11-2015, 10:19
ad. 1 - nie; to tylko w zamiennikach jest ten efekt (miałem kiedyś zamiennik pixela do d600 i tak było)

Dzięki za odpowiedź!

dennis8
05-11-2015, 20:58

Ja również zdecydowałem sie na oryginał , i jak kolega pisze 0 problemów.

voyager100
12-01-2016, 19:09
To prawda oryginał jest wykonany z metalu zamiennik jest plastikowy. Ale cena za oryginał mocno przesadzona.

voyager100
21-01-2016, 19:39

Wróc do Firmware 1.01 i problem zniknie
http://download.nikonimglib.com/archive1/eCLxj00UnEFN01PVoHz27Kwxdd55/F-D750-V101W.exe

nikof5
21-01-2016, 20:46
Potrzebujesz więcej czasu na sprawdzenie gripa w sklepie tego nie sprawdzisz czy ci prąd pożera.

voyager100
21-01-2016, 23:24
Mój grip z firmwarem C 1.10 zżerał prąd. Powróciłem do C 1.01 wszystko jest ok. Czyli wychodzi, że kolejne aktualizacje to tak naprawdę walka Nikona z akcesoriami innych firm.
Z C 1.10 pożerał o mi prąd również w body hmm... Czyżby Nikonowi nie wystarczyło, że zapłaciłem 8 tys zł za aparat ?

Poza tym cena za MB-D10 jest kosmiczna i to nie tylko dla nas Polaków. W necie mnóstwo opinii o tym, że nikonowi odbija z tymi cenami gripów.

voyager100
23-01-2016, 13:20
Spawdzone z drugim egzemplarzem D750. Powrót do oprogramowania w wersji C 1.01 usuwa wszelkie błędy związane z gripem Newell. Jak ktoś ma ochotę można sprawdzić Firmware 1.02 również dostępny.
Dla mnie firmware C 1.10 nie wprowadza żadnych zmian poza uszkodzeniem działania gripa.

Lukasio
26-01-2016, 22:34
Spawdzone z drugim egzemplarzem D750. Powrót do oprogramowania w wersji C 1.01 usuwa wszelkie błędy związane z gripem Newell. Jak ktoś ma ochotę można sprawdzić Firmware 1.02 również dostępny.
Dla mnie firmware C 1.10 nie wprowadza żadnych zmian poza uszkodzeniem działania gripa.
A dasz linka na firmware 1.02?

Davit
04-05-2016, 22:05
Który grip jest najsolidniejszy do tego aparatu-chodzi mi głównie o sposób mocowania śruby w gripie która przykręcamy do body. W fabrycznym nie ma opcji aby odpadła.

ptel
23-05-2016, 15:00
2) Kiedy aku w gripie jest prawie wyczerpane, tzn. "battery info" pokazuje jeszcze akku z jakimiś 5% energii, aparat nie chce robić zdjęć. Po wciśnięciu spustu pojawia mi się komunikat o błędzie (ERR), muszę wyciągnąć akku z gripa żeby móc dalej robić zdjęcia. Tak jakby aparat nie umiał się przełączyć automatycznie na akku w aparacie (ustawiony mam priorytet na grip). Do posiadaczy oryginałów: Czy u was też taki problem występuje?

Mam dokładnie ten sam problem, tle że używam gripa z akumulatorkami. Niestety dość szybko pojawia się czerwona ikonka baterii, mimo że można jeszcze pracować sporo czasu. Ale najgorszy problem jest przy tym, kiedy akumulatorki padają aparat zacina się, pojawia się ERR i tak samo jak kolega muszę wyciągnąć akumulatorki i wyłączyć aparat.
O ile przy zdjęciach jest to w miarę do ogarnięcia, o tyle przy filmowaniu jest nie do przyjęcia. Aparat się zawiesza, a materiał zostaje niezapisany na karcie!. Dodatkowo przy błędzie ERR lustro jest podniesione, często po wyciągnięciu akku trzeba kilka razy wyłączyć aparat aby wszystko wróciło do normy.

himself
05-06-2016, 22:03
u mnie dziś na nowellu pojawił się ERR przy słabej baterii w gripie do tego ja robił zdjęcia to albo nie było ich widać albo połowa była biała, albo tak jak by dwie klatki się na siebie nałożyły. czy powrót do pierwszego softu to rozwiązuje ? bo u mnie był już najnowszy soft ( aparat ma tydzień )

magicwojtek
30-08-2016, 09:53
Hej. I jak z Gripami do d750? Który polecacie ? Oprócz org oczywiście.

zysio
31-08-2016, 17:42
Oprócz org to nie wiem co ci doradzić :D

magicwojtek
31-08-2016, 18:42
czytam i czytam to meike wychodzi że są "w miarę"
Bardziej chodzi mi o powiększenie korpusu, nie moge się przyzwyczaić, d700 trochę większy i lepiej się trzyma :)

ck_dezerter
13-09-2017, 19:29
Witam,
Odgrzebuję ten wątek, jaki zamiennik MB D16 na chwilę obecną (09 2017) polecacie? Pytam, bo poprzednia odpowiedź jest sprzed ponad roku, jakość fluktuuje, używany oryginał w sensownej cenie jest na razie nie do dostania, a na nowy szkoda mi kasy.
pozdrowienia!

freebie
24-10-2017, 21:17
Podpinam się pod pytanie Ck_dezertera. Jaki jest obecny ranking zamienników? Z ostatnich dyskusji jak dla mnie wynika, że Pixel Vertax, kuszący jest też MeiKe - ktoś może testował? Może się wypowiedzieć o funkcjonalności tego pilota?

rotor
31-10-2017, 00:58
Pixel działa bez problemu, za ułamek ceny oryginalnego, masz w pełni funkcjonalny grip.

freebie
31-10-2017, 15:09
Dzięki za odpowiedź rotor:smile:, pixel zamówiony

rotor
31-10-2017, 15:26
no szkoda, że zamówiłeś, bo mam takiego na zbyciu :lol:

wunat
31-10-2017, 23:12
Ile czasu go używasz? Bo niestety pod d600 tak zachwalany Pixel posypał się totalnie...

rotor
01-11-2017, 00:00
bardzo krótko i reporterki wojennej ze mną nie przeszedł, więc o trwałości nie powiem w zasadzie nic

tysszek
08-11-2017, 16:41
Czy ktoś rozwiązał problem z Newellem że nie przełącza się automatycznie na zasilanie z aparatu jak brakuje prądu w gripie?
Dzisiaj i ja tego doświadczyłem a dokładniej moja żona. Przeżyła nie mały stres na sesji :) hahaha ale dała radę :D
Czy oprócz oryginalnego innej zamienniki nie mają tego problemu?

tysszek
08-11-2017, 17:02
Czy ktoś rozwiązał problem z Newellem że nie przełącza się automatycznie na zasilanie z aparatu jak brakuje prądu w gripie?
Dzisiaj i ja tego doświadczyłem a dokładniej moja żona. Przeżyła nie mały stres na sesji :) hahaha ale dała radę :D
Czy oprócz oryginalnego innej zamienniki nie mają tego problemu?Dodam tyllo jeszcze że odznaczył mi wszystkie moje oryginalne akumulatory na zużycie 1. Wiem, bo z ciekawości sprawdziłem i najpierw wsadzilem do aparatu i bylo zero. Wyciągnąłem i włożyłem do gripa i od razu 1. Hehe

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

LocaMan
12-07-2019, 21:14
Witam

Nie zakładam nowego wątku postanowiłem napisać w tym.

Kupiłem grip Newell do D750 i jest tragedia. Po 5 zdjęciach pokazuje zużyte aku (jak wyciągnę i włożę aku w grip to znowu jest max). Pewnie w tygodniu odeśle na gwarancje i zacznę szukać czegoś innego. Generalnie NIE POLECAM.

Pozdrawiam
Tomek

royal90
24-10-2019, 13:21
Ja mam ten Grip i ogólnie jestem zadowolony, musiałem tylko dzojstik przerobić bo jest za płytki i palec nei chwyta oraz jest zauważalnie wolniejszy jeśli chodzi o dostarczanie energii bo zdjecia seryjne z baterią w gripie a baterią w BODY to 2 rożne szybkosci. Przycisków nie używam bo fokus też gorzej łapie czort wie czemu jak to nei ma nic do rzeczy

DaroD300S
24-10-2019, 13:29
Witam

Nie zakładam nowego wątku postanowiłem napisać w tym.

Kupiłem grip Newell do D750 i jest tragedia. Po 5 zdjęciach pokazuje zużyte aku (jak wyciągnę i włożę aku w grip to znowu jest max). Pewnie w tygodniu odeśle na gwarancje i zacznę szukać czegoś innego. Generalnie NIE POLECAM.

Pozdrawiam
Tomek
Przerabiałem różne Meiki i Nevele w D700. Zawsze podobne problemy, to rozładowana bateria po 5 zdjęciach, to blokada po kilku seryjnych, automatyczne przełączenie baterii z gripa na body error i zwiecha. Kupiłem oryginalny- problemów ZERO !!

Patryk546
07-11-2019, 00:35
Podpinam się. Jak na dzień dzisiejszy wygląda grip PIXELA do d 750. Warto?

bomkallo
07-11-2019, 02:57
Ja mam vertaxa (tj. pixela) i chyba nic mu nie jest, no poza momentem wkladania baterii bo czasami nie hyta :P

Patryk546
07-11-2019, 09:22
Oryginalny grip spoko, ale mimo tej zarąbistości co każdy o niej pisze, myślę że nie jest wart tej ceny. Lepiej dołożyć i szkło mieć.

A jak wygląda sytuacja z prądem ?

madebyzosiek
07-11-2019, 09:33
Oryginalny grip spoko, ale mimo tej zarąbistości co każdy o niej pisze, myślę że nie jest wart tej ceny. Lepiej dołożyć i szkło mieć.
A jak wygląda sytuacja z prądem ?

Ponownie możemy się podzielić na tych, którzy nie zawracają sobie gitary kwestią niezawodności i na tych, dla których jest to istotne. Oryginalny grip z drugiej ręki kosztuje na poziomie ok 500 zł, to niewiele, a jednak w tych legendach bywa ziarnko prawdy. Znajomy miał Nevela do D7100 i po roku używania aparat robił mu dyskotekę diodą bufora. Miał też Pixela do D610 i bateria się rozładowywała w ciągu kilku dni bez używania aparatu. Niby przypadki, ale jednak. Nie wyobrażam sobie problemów podczas wykonywania zdjęć, których przyczyną będzie zasilanie aparatu. Wolę dołożyć tych kilka stów i mieć spokojną głowę... Jest jeszcze kwestia trwałości, wytrzymałości, szczelności, odporności na aktualizacje softu w aparacie, pewności trzymania w pionie, szczególnie jak szkło jest ciężkie... Każdy ma swoje priorytety.
No i tez MB-D16 to nie MB-D18, żeby cena zwalała z nóg...

Patryk546
07-11-2019, 09:40
Nie no czaje. A ma ktoś może na sprzedaż grip do d750?

Jeszcze nie zarabiam aparatem, więc staram się też dobre, tańsze alternatywy znależć. Stąd czytam porównuję etc. :)