Zobacz pełną wersję : Prośba o poradę skanera do filmów
MorgothV8
29-05-2015, 07:28
Witam, nazbierało się sporo filmów, nie raz wysyłałem, ale to wszystko trwa i trwa i trwa.....
Poradziłby mi ktoś skaner do filmów, o rozsądnej cenie (czytaj. płaszczak), atki co da jakieś mniej więcej realne 2000 DPI (cudów nie wymagam), a zapewnienia producenta 6400 DPI można wiadomo gdzie włożyć (Nikonowski legendarny Coolscan daje prawdziwe 4000 DPI ale za jaką cenę).
Chciałbym nawet coś używanego lub nowego ale poniżej 1000 PLN.
Chciałbym by mogło to skanować film 135 oraz 120 (6x9cm), czyli obszar skanera przezroczy musiałby być wystarczający do 6x9 i ew. jakiś holder....
Może ktoś sprzedaje? Albo ktoś poleci coś sensownego?
Epson V700 za drogo, istnieje coś sensownego w ogóle w cenie dla ludzi?
Pozdrawiam
Jeśli nie Coolscan, to może to: http://www.hasselblad.com/scanners/flextight-x5? ;)
MorgothV8
29-05-2015, 08:26
Deko za drogo, o jakieś dwa zera w cenie?
Serio chciałbym coś co nie jest zwykłym skanerem (taki mam), ale jest płaszczakiem (na taki mnie stać), i przy byciu płaszczakiem jest jednocześnie w miarę OK i cena < 1000. Mogą być nawet jakieś stare używane, nie wiem za bardzo czego szukać, a nudzi mnie jż czekanie tygodniami, 2000 realne DPI jest 100% OK, nawet 1600 ostatecznie ujdzie.
Chce po prostu dla siebie zrobione filmy zeskanować tanio, a jakbym coś niezwykłego chciał lepiej, to wtedy wyślę i zrobią mi na Coolscanie.
Tylko Epson V600 wychodzi... ale on ma okrutne opinie....
http://www.filmscanner.info/FilmscannerRangliste.html
Chciałbym nawet coś używanego lub nowego ale poniżej 1000 PLN.
Chciałbym by mogło to skanować film 135 oraz 120 (6x9cm), czyli obszar skanera przezroczy musiałby być wystarczający do 6x9 i ew. jakiś holder....
Przy takich wytycznych wychodzi na to że używany Epson V500.
Coś tam da się wyciągnąć, ale Coolscan to nie jest...
Ja bym stawiał na Epsą. Nie wiem czy nadal dają Silverfasta do skanera, ale do V750 dawali. Co do Musteków/Plusteków się nie wypowiadam, bo nie miałem, Microtec nie ma serwisu w Polsce.
MorgothV8
03-06-2015, 08:08
Oooo inny pomysł.
A co jeśli np wywołam film, zrobię odbitki np w formacie 15x21 cm (czyli po 2 PLN), a potem sobie to sam zeskanuję zwykłym płaszczakiem?
Wie ktoś może jakim DPI można skanować odbitkę (wiadomo, że nie większym jak DPI wydruku) - jakieś 300 DPI? To w sumie da jakieś 5 mpix.
Odbitki bym sobie miał do albumu, a na kompa 5mpx, akurat dużo nie zajmuje....
Kurde nie mam teraz skanera akurat by sprawdzić, ale mam po prostu starego płaszczaka jakiś Epson warty koło 100 PLN?
Sensowne są takie skany odbitek - czy to zły pomysł?
Juz lepiej niż skanować odbitki to poświetlić negatyw flashem i robić mu zdjęcia.
MorgothV8
03-06-2015, 08:45
Spoko, pytam bo zwyczajnie nie jestem w domu, a na to jeszcze nie wpadłem.
Wrócę to zeskanuję sobie na próbę jakąś odbitkę.
Skanowanie wydruków nie ma sensu jeśli masz negatyw.
MorgothV8
03-06-2015, 10:34
No właśnie mam negatywy i mam wydruki.
By mieć za to skan musiałbym pożyczać Coolscana 5000 na weekend (jest taka opcja), albo wysyłać negatywy (i 135 i 6x9) do skanowania.
Tylko ja chciałbym szybko i małym kosztem wrzucić jakoś na kompa, stąd był ten pomysł....
No ale w takim razie dzięki za wybicie z głowy.
Jak wrócę do domu, mimo wszystko zeskanuję sobie jakieś gotowe foto w kilku DPI by zobaczyć dlaczego to bez sensu.....
V600 jest przyzwoity, zwłaszcza w średnim. Mały obrazek szału nie robi chyba na niczym płaskim.
Jak masz więcej średnioformatowych filmów to nie żałuj 1000zł na V600, będziesz zadowolony, Ja jestem.
Jak wrócę do domu, mimo wszystko zeskanuję sobie jakieś gotowe foto w kilku DPI by zobaczyć dlaczego to bez sensu.....
To jest bez sensu bo dzisiaj nie robi się odbitek pod powiększalnikiem tylko skanuje negatyw i cyfrowy plik naświetla na papierze.
Ale jak masz dostęp do C5000 to nie kombinuj. Jak jeszcze w zestawie masz podajnik filmu to nie ma co się zastanawiać. Ja używam C5ed z VueScan'em a opcja filtrowania IR po prostu bezcenna.
digger-gp
04-06-2015, 11:50
Na filmscanner.info piszą że realna rozdzielczośc V600 jest 1560ppi. Wbiję się z pytaniem jak to wygląda w V370 i ogólnie jaka jest jakość skanów z V370. Może ktoś z Was ma porównanie. Celem byłoby zeskanowanie starych negatywów 135 pod wydruk maksymalnie 13x18cm
MorgothV8
04-06-2015, 15:48
Mam C5000 i dwa razy już nim skanowałem, raz dwa filmy, innym razem 5.
Jakość OK, podajnika nie ma.
Strszanie upierdliwe.
Ciąć na kawałki po 6 OK, potem VirtualBox w którem jest Windows XP (bo ja używam albo Mac-a albo UNIX-a BSD), tam bodaj właśnie VueScan.....
Działa ale wolno.
OK to tak realnie, do średniego V600 ma sens?
Mam spooooooro 6x9 filmów i ciągle przybywa (głównie Velvia 100 i Kodak TMY 400).
Chcę też spróbować sił na IR w średniaku, czyli jakiś film IR.
Do małego obrazka mam właśnie opcję coolscana za darmo, powiedzmy raz na miesiąć, w nagrodę pożyczam koledze 14-24/2.8 i jest GIT.
Ale do średniaka (Fuji GSW 690) nie mam nic..... samo wywołanie tego to straszny problem (np. Velvii 100)
EDIT:
ICE na serebrowym (Kodak Tmax 400) oczywiście nie zadziała.
Prośba do xMAREKx - możesz mi wysłać jakiś 2000 DPI albo np 1500 czy 3000 skan z V600? Ze średniaka najlepiej, ale może być i mały obrazek.
Ile czasu trwa realnie skan by osiągnąć te 1560 DPI (czyli nie wiem, pewnie zesjanować 3000 DPI i pomniejszyc 2x?)?
Ile z ICE, ile bez ICE, jak to praktycznie używasz, na jakim DPI saknujesz?
Ile trwa skan 6x6 np albo 6x9 (MF)? A ile jednej klatki full frame (mały obrazek)?
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Email:
[email protected] lub/i
[email protected]
Mam C5000 i dwa razy już nim skanowałem, raz dwa filmy, innym razem 5.
Jakość OK, podajnika nie ma.
Strszanie upierdliwe.
Ciąć na kawałki po 6 OK, potem VirtualBox w którem jest Windows XP (bo ja używam albo Mac-a albo UNIX-a BSD), tam bodaj właśnie VueScan.....
Działa ale wolno.
OK to tak realnie, do średniego V600 ma sens?
Mam spooooooro 6x9 filmów i ciągle przybywa (głównie Velvia 100 i Kodak TMY 400).
Chcę też spróbować sił na IR w średniaku, czyli jakiś film IR.
Do małego obrazka mam właśnie opcję coolscana za darmo, powiedzmy raz na miesiąć, w nagrodę pożyczam koledze 14-24/2.8 i jest GIT.
Ale do średniaka (Fuji GSW 690) nie mam nic..... samo wywołanie tego to straszny problem (np. Velvii 100)
EDIT:
ICE na serebrowym (Kodak Tmax 400) oczywiście nie zadziała.
Prośba do xMAREKx - możesz mi wysłać jakiś 2000 DPI albo np 1500 czy 3000 skan z V600? Ze średniaka najlepiej, ale może być i mały obrazek.
Ile czasu trwa realnie skan by osiągnąć te 1560 DPI (czyli nie wiem, pewnie zesjanować 3000 DPI i pomniejszyc 2x?)?
Ile z ICE, ile bez ICE, jak to praktycznie używasz, na jakim DPI saknujesz?
Ile trwa skan 6x6 np albo 6x9 (MF)? A ile jednej klatki full frame (mały obrazek)?
Pozdrawiam i z góry dzięki.
Email:
[email protected] lub/i
[email protected]
Łukasz, jeśli Coolscan 5000 jest dla Ciebie "wolny" i "upierdliwy", to płaszczak będzie 5 razy gorszy (że o jakości nie wspomnę). A co do ICE, to płaszczaki nie mają sprzętowego, a tylko jego softową emulację, która nie tylko dramatycznie spowalnia ale też tak samo degraduje obrazek. Więc pogódź się z faktem, że spodziewasz się rzeczy niemożliwych.
Moja rada - jakiegoś płaszczaka kup i używaj do średniego, ale do 35 mm pozostań przy Coolscanie, byleś używał jego oryginalnego softu i nie na żadnych virtualach.
goranick
04-06-2015, 22:20
Jeśli można ...czemu nie na virtualach?
Jeśli spowalniają, a ze słów Łukasza zrozumiałem, że tak. I nic w tym dziwnego, bo to przecież system na systemie...
Ale jeśli nie, to problemu nie ma. ;)
goranick
04-06-2015, 22:42
Dzięki. Pytałem "na zapas", bo ostatnio chodziły mi po głowie głupie mysli kupić coolscana właśnie (teraz mam epsą 4490), a z tego co wiem to jest problem ze sterami na viste, 7-ke czy 8-kę.
Niby jest. Ale mnie działa na 7 64, a i na 8 też sprawdzałem. Więc kupuj śmiało.
goranick
04-06-2015, 22:50
Ba, tylko dutki ...i baba ;)
Archibald6803
04-06-2015, 23:23
Na filmscanner.info piszą że realna rozdzielczośc V600 jest 1560ppi. Wbiję się z pytaniem jak to wygląda w V370 i ogólnie jaka jest jakość skanów z V370. Może ktoś z Was ma porównanie. Celem byłoby zeskanowanie starych negatywów 135 pod wydruk maksymalnie 13x18cm
na moje kaprawe oko nie ma różnicy w jakości skanu małego obrazka z obu skanerów ( na tych samych ustawieniach)
Dzięki. Pytałem "na zapas", bo ostatnio chodziły mi po głowie głupie mysli kupić coolscana właśnie (teraz mam epsą 4490), a z tego co wiem to jest problem ze sterami na viste, 7-ke czy 8-kę.
C5ed (LS-50) wykrywa się bez łaski na W7x64, jest widoczny pod VueScan'em. Czegóż więcej potrzeba?
Ach...potrzeba jeszcze podajnika SA-21, zwłaszcza jak się ma 2000 klatek do zeskanowania :-)
SA-21 to przecież standardowe wyposażenie, i bez niego faktycznie nie ma roboty. ;)
digger-gp
05-06-2015, 16:44
na moje kaprawe oko nie ma różnicy w jakości skanu małego obrazka z obu skanerów ( na tych samych ustawieniach)
Dzięki wielkie za Twoją opinię.. jest to dobra wiadomość dla mnie, że przy moich założeniach nie ma sensu spinać się by kupić droższy model..
Łukasz właśnie na lenia chciałem przesłać do ciebie skan który kiedyś komuś wysyłałem i powinien być na serwerze, aż się zorientowałem że to właśnie tobie go wysyłałem :D
Dwie klatki 6x9 przy 6400 to 30 minut. Wszystko tak skanuje później stempluje syfy, zmniejszam o połowę, kadruje jeśli potrzebuje i docinam do właściwych proporcji, na koniec jeszcze trochę zmniejszam.
MorgothV8
08-06-2015, 12:13
Paaanie sprzedaj epse 4990 :D
Serio bym kupił.
Coolscan NIE jest wolny, źle się wyraziłem.
Wolne jest cięcie na kawałki po 6 sztuk i dość zawodny soft.
Sam VirtualBox jest mi konieczny, mam tylko Mac-a (tam nie zadziała ten skaner na najnowszym OS X - a to moje narzędzie pracy), oraz Netbooka 5 letniego (a tam FreeBSD).
Więc "wolny"znaczy:
Trzeba włączyć Virtual Box, VM lekko zwalnia proces (ale tutaj chyba nie ma różnicy co do prawdziwego XP, widziałem w sklepie jak działa na XP).
Cięcie filmów na kawałki po 6 klatek (czyli bez podajnika) no i generalnie VueScan mi się czasami zawiesza, albo driver od niego albo sam VBox robi jakieś przerwy w transferze USB, więc czasami trzeba powtarzać i pilnować.
Jednak zgadzam się ze wszystkimi że do filmu 135 nic lepszego nie widziałem.
Dzięki za info, że ICE na V600 i innych płaszczakach jest bez sensu, w takim razie bez ICO - to i czasy są całkiem OK na V600.
Bo czas skanu średniaka 6x9 z ICE to "podobno" około godziny - jakiś żart chyba.
Chyba by po prostu styknął Epson 4990 (nawet niesławny Ken Rockwell tak twierdzi) - ale nie ma jak go zdobyć.
Ew. V600 do skanów średniaka, na 1600 DPI bez ICE.....
Do normalnego filmu będę na razie pożyczał Coolscana 5000.
BTW: jak skanować na V600 (ile DPI) by uzyskać jego rzeczywisty zmierzony max (czyli 1500) DPI.?
Skanować 6400 i potem pomniejszyć 4x, czy skanować 3200 i pomniejszyć 2x, czy też od razu skan 1600 DPI?
Ile trwa realnie skan średniaka, by uzyskać max tego skanera? 6x9 bez ICE- jedna klatka?
Cięcie filmów na kawałki po 6 klatek (czyli bez podajnika)
Bo, jak wszystkim wiadomo, płaszczaki skanują całe filmy na raz... :D
MorgothV8
08-06-2015, 17:21
Ale Coolscan już nie, przynajmniej ten do którego mam dostęp :D
Czyli, że Coolscan ssie.
Oczywiście żart
Nie sprzedaje ktoś właśnie tego Epsona 4990?
MorgothV8
27-08-2015, 08:55
Chyba po długich namysłach i kolejnych 20 średnio formatowych filmach czekających na lepsze czasy - jednak zdecyduję się na V700.
Najlepiej uzywany....
Ma może ktoś na sprzedaż?
Mail:
[email protected], tel: 693582014
Ja swoje negatywy poskanowałem Canon CanoScan 9000F II. Jak na moje oko, totalnego amatora, skany wyszły całkiem przyzwoicie.