Zobacz pełną wersję : D7000 - paprochy pod szybką wyświetlacza
RigorMortis
28-05-2015, 14:54
Dzisiaj przeglądając zdjęcia spostrzegłem, że pod szybą wyświetlacza w prawym dolnym rogu znajduje się piękna kolekcja kurzu. Aparat mam ponad trzy lata i wcześniej nie zauważyłem czegoś takiego. Nie był jakoś wybitnie narażony na brud i kurz. Mnie osobiście to nie przeszkadza, ale przy ewentualnej odsprzedaży może być problem. Czy ktoś z szanownych kolegów spotkał się już z czymś takim, jeśli tak to czy ma sposób jak usunąć tego typu paskudztwa.
Oto zdjęcie wyświetlacza z paprochami:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/20150528_141750-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-t2fHnBpOI_w/VWcMSIPCvHI/AAAAAAAAFMs/8XIjvdoDhzk/w1032-h701-no/20150528_141750.jpg)
Aby to wyczyścić trzeba rozebrać aparat, wyświetlacz jest przykręcony do tylnej pokrywy więc tylna pokrywa musi być wymontowana.
Kurz mógł się przedostać przez szybkę wyświetlacza która jest przyklejona na taśmie, w tym rogu może taśma nie przylega dokładnie i stąd ten kurz.
skarcity
29-05-2015, 08:09
na moje oko, to masz naklejoną jakąś badziewną folię na wyświetlaczu. Zerwij ją i wyczyść wyświetlacz. I nie naklejaj następnej, bo i po co.
pozdrawiam
Wojteksw
29-05-2015, 08:39
Też uważam, że jest to folia i do tego krzywo przycięta.
pewnie ze masz foljie ochronna wywal to
RigorMortis
29-05-2015, 09:30
Folię nakleiłem dwa dni temu, paprochy są pod szybką wyświetlacza więc folia nie ma tutaj znaczenia.
pewnie ze masz foljie ochronna wywal to
A co ma folia wspólnego z kurzem pod szybką wyświetlacza?, autor wyraźnie napisał, " kurz pod szybką wyświetlacza", czytajcie ze zrozumieniem.
skarcity
29-05-2015, 12:47
A co ma folia wspólnego z kurzem pod szybką wyświetlacza?, autor wyraźnie napisał, " kurz pod szybką wyświetlacza", czytajcie ze zrozumieniem.
dobra, dobra, jedyny, który rozumie... Z doświadczenia wiem, żenie można ślepo ufać ludziom, nawet piszącym we własnej sprawie :-)
Jeśli kolega spotrzegł kurz dziś, a folię nalepił dwa dni temu, to skąd wiesz, że to pod wyświetlaczem anie folią? :-)
pozdrawiam
Studio5s
29-05-2015, 13:05
Tematem pytania nie jest folia tylko zanieczyszczenie pod szybą.
Jeżeli chodzi o oczyszczenie to tylko pamiętaj aby niczym nie dotykać do szyby.
Tyle ile zdmuchniesz to twoje.
Jeżeli coś zostanie to nic nie rób - powód - rozmażesz je po szybie i będzie gorszy syf.
Pozdrawiam
RigorMortis
29-05-2015, 14:09
Tematem pytania nie jest folia tylko zanieczyszczenie pod szybą.
Jeżeli chodzi o oczyszczenie to tylko pamiętaj aby niczym nie dotykać do szyby.
Tyle ile zdmuchniesz to twoje.
Jeżeli coś zostanie to nic nie rób - powód - rozmażesz je po szybie i będzie gorszy syf.
Pozdrawiam
Poszperałem w mitycznym międzyczasie na youtubie i znalazłem kilka filmików z demontażu. Chociaż nie jestem "upośledzony" technicznie, to raczej zdam się na serwis, wszystko jednak jest kwestią ceny.
Poszperałem w mitycznym międzyczasie na youtubie i znalazłem kilka filmików z demontażu. Chociaż nie jestem "upośledzony" technicznie, to raczej zdam się na serwis, wszystko jednak jest kwestią ceny.
A no właśnie. Pamiętaj, że D7000 nie jest jakimś białym krukiem, czy wiewiórką albinosem - w drugim obiegu jest ich cała masa i dla swiadomych kupujących ważniejszy pewnie będzie temat skuteczności AF, niż parę pyłków za szybką, których pewnie nie widać po włączeniu podglądu zdjęcia, czy menu.
Załóżmy, że cała zabawa (miejmy nadzieję, że w 100% skuteczna) w usuwanie pyłków będzie Cię kosztowała 100 PLN z wysyłkami. Odzyskasz to przy ewentualnej odsprzedaży?