Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do filmów na D7000?
x2infinity2x
28-05-2015, 12:03
Witam wszystkich, pierwszy post i do tego jestem noobem ;) Pytanie o obiektyw do kręcenia filmów które aktualnie robie stałką Nikkora (która była zakupiona przez kolegę z pracy do robienia zdjęć na sklep) . Za bardzo się nie znam na szprzęcie ale na szybko kręcić filmy i edytować w vegas się nauczyłem. Filmy kręcę w zamkniętym pomieszczeniu a konkretnie gabinecie kosmetycznym i chciałbym aby był szerokokątny bo ze stałką na statywie muszę bardzo daleko stać aby złapać cały kadr. Z tego co wiem nikkon nie posiada wbudowanej automatyki w aparacie i stałka którą posiadam ma wbudowany silniczek do ostrości - czy jak on tam się nazywa ;) i szczerze nie wiem czy taki będzie potrzebny ale raczej bym chciał. Również aby był dość jasny, używam lamp do doświetlania ale ze stałką w vegas musze troche rozjasniać zawsze. Również jakby miał stabilizację obrazu to też by było super bo z tego co czytałem korpus d7000 takiej nie ma wbudowanej :( . Dziękuję serdecznie i pozdrawiam
1. Nauczyć się używać aparatu - wychodzą Ci za ciemne filmy, bo je robisz za ciemne. Zmień parametry ekspozycji, to będą jaśniejsze. Masz do wyboru czas, ISO czy przy automatyce - korektę ekspozycji.
2. Stałka to też może być obiektyw szerokokątny.
3. D7000 ma silnik AF.
4. Stabilizacja przy statywie daje w efekcie ruszający się obraz.
5. Jak chcesz szeroko, jasno i ze stabilizacją, to masz tylko jeden wybór - Sigma 17-50/2.8 OS. Stabilizacja w Tamronie 17-50/2.8 jest bardzo słaba.
x2infinity2x
28-05-2015, 14:13
1. Nauczyć się używać aparatu - wychodzą Ci za ciemne filmy, bo je robisz za ciemne. Zmień parametry ekspozycji, to będą jaśniejsze. Masz do wyboru czas, ISO czy przy automatyce - korektę ekspozycji.
2. Stałka to też może być obiektyw szerokokątny.
3. D7000 ma silnik AF.
4. Stabilizacja przy statywie daje w efekcie ruszający się obraz.
5. Jak chcesz szeroko, jasno i ze stabilizacją, to masz tylko jeden wybór - Sigma 17-50/2.8 OS. Stabilizacja w Tamronie 17-50/2.8 jest bardzo słaba.
Dzieki za odpwodziedź :) Jakieś dobre artykuły / tutoriale gdzie mogę zaczerpnąć wiedzy o D7000. Zacznę od książeczki która była z aparatem ale czy to wystarczy ? Pozdrawiam
Na początek instrukcja aparatu w zupełności wystarczy. Jest tam dość dobrze opisane jak kontrolować aparat.
A - i jedna ważna rzecz - jaśniejszy obiektyw nie daje jaśniejszych zdjęć/filmów.
Mówienie o obiektywie "jaśniejszy" oznacza tylko, że może przepuszczać więcej światła, ale o jasności zdjęć/filmów decydują tylko i wyłącznie parametry ekspozycji (czas, przesłona, ISO).
Za to jaśniejszy obiektyw daje dużo mniejszą głębię ostrości - czyli znacznie mniejszy obszar od punktu ostrości (odległości na którą ustawiona ostrość) będzie ostry.
x2infinity2x
28-05-2015, 15:02
Na początek instrukcja aparatu w zupełności wystarczy. Jest tam dość dobrze opisane jak kontrolować aparat.
A - i jedna ważna rzecz - jaśniejszy obiektyw nie daje jaśniejszych zdjęć/filmów.
Mówienie o obiektywie "jaśniejszy" oznacza tylko, że może przepuszczać więcej światła, ale o jasności zdjęć/filmów decydują tylko i wyłącznie parametry ekspozycji (czas, przesłona, ISO).
Za to jaśniejszy obiektyw daje dużo mniejszą głębię ostrości - czyli znacznie mniejszy obszar od punktu ostrości (odległości na którą ustawiona ostrość) będzie ostry.
Ok, musze się dobrze zagłębić w temat bo widze ze jestem mega noobem hehe. Dzięki za pomoc i info!