PDA

Zobacz pełną wersję : jaki akumulator kupić d800

tekk
28-05-2015, 09:46
cześć,

w przyszły weekend robię ślub i chcę zaopatrzyć się w drugi akumulator do mojego d800.
czytałam, że lepiej nie kupować zamienników, bo to niedobrze wpływa na działanie aparatu ??
dajcie proszę znać czy to w ogóle możliwe.
jeżeli coś możecie polecić to będę bardzo wdzięczna.

p.s. czy warto kupować na allegro? chodzi mi o podróby.

pzdr!

thekrycha
28-05-2015, 10:07
Tutaj masz ciekawy wątek o zamiennikach EN-EL15 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215491

Osobiście nie ryzykowałbym, tak na ostatnią chwilę, chyba, że będzie czas żeby przetestować. Z trwałością aku też może być różnie ... Jeżeli chcesz zaoszczędzić, zrób to z głową. Znajdź sprawdzony zamiennik znanej firmy i przeszukaj forum dla konkretnego modelu, pewnie ktoś już miał jakieś doświadczenia. Ja mimo wszystko wybrałbym oryginał, ale to ja :) Powodzenia

Panerai
31-05-2015, 08:15
Oryginalny akumulator jest dostatecznie tani (przy wartości samego body) by nie przesadzać z oszczędnością kupując jakieś "no name". Zasilanie to poważna sprawa. Sugeruję oryginał.

fotomarek_k
31-05-2015, 13:54
Proponuję sprawdzony zamiennik gripa i akku AA wtedy- prawie od zawsze tak mam i się sprawdza.
Co do zamienników akku, to kiedyś kupiłem. Początkowo miał wydajność wyższą od oryginału (!). Niestety, ta wydajność w zastraszającym tempie się zmniejszała i po kilku miesiącach padł zupełnie.
A dobre i tanie AA- które przecież musisz mieć także m,in. do lamp- to moim zdaniem optymalne wyjście.

madebyzosiek
31-05-2015, 14:31
Wydatek 170 zł na oryginalne aku to niewiele przy cenie D800, a pewność jego działania jest bezcenna ;-)

Amator777
31-05-2015, 15:52
Jak wpadnie Ci więcej gotówki to polecam grip + plus zestaw akumulatorków Eneloop.

wunat
31-05-2015, 18:17
I jaka jest zaleta eneloopow poza możliwością awaryjnego ladowania jak zgubisz ładowarke od baterii do d800?

dmk
31-05-2015, 19:53
Możesz kupić baterie w kiosku ruchu :)

GonzoG
31-05-2015, 20:56
I jaka jest zaleta eneloopow poza możliwością awaryjnego ladowania jak zgubisz ładowarke od baterii do d800?

EN-EL15 - 14Wh
8xAA - 19.2 Wh (białe eneloopy) i 24Wh czarne eneloopy (1.7x większą pojemność), do tego ,zwiększenie szybkostrzelności .

Minus - dużo większą waga - 8 AA NiMH w koszyku to jakieś 300g, aku EN-EL15 z koszykiem to 120g.

petros
31-05-2015, 21:48
Tylko oryginał. Przerabiałem temat dwukrotnie i dwukrotnie się przewiozłem na swojej oszczędności. W d5100 miałem jeden oryginalny i dwa zamienniki Newella. Pewnego dnia jeden z zamienników po prostu przestał być rozpoznawany przez aparat (żadnej aktualizacji nie robiłem). Potem do D610 kupiłem zapasowy, także Newell i po pół roku zwyczajnie coś się w w nim bez powodu skopało, tak że nawet ładowarka głupieje jak go próbuję naładować. Odradzam zamienniki, bo nie zna się ani dnia ani godziny kiedy mogą paść, a co gorsze jeszcze coś uszkodzić.

GonzoG
31-05-2015, 21:58
Baterie, które raczej wiele uszkodzić nie mogę, odradzacie, ale gripy, które mogą spalić elektronikę aparatu, to polecają prawie wszyscy...
Coś tu dziwnie wygląda...

petros
31-05-2015, 22:02
Baterie, które raczej wiele uszkodzić nie mogę, odradzacie, ale gripy, które mogą spalić elektronikę aparatu, to polecają prawie wszyscy...
Coś tu dziwnie wygląda...

Bateria może bardzo dużo uszkodzić, zwłaszcza taka która eksploduje w aparacie, czego świadkiem byłem (jakiś zamiennik firmy X w Olympusie.)

tekk
06-06-2015, 12:20
dzięki wielkie za pomoc. zdecydowałam się na oryginał :)

pawulonxxx
06-06-2015, 16:25
Ja natomiast od 4 lat używam gripu newell wraz z ich aku z d300s i nie mam żadnych problemów. Wszystko śmiga , rozładowuje go do końca i trzyma identycznie jak oryginał. W starym d70s tez miałem zamiennik tej firmy. Zero problemów. Jedyny mankament występujący w d300s to grip nie przełącza automatycznie zasilania. Zawsze gdy bateria która ma pierwszeństwo jest rozładowana zdarza się że spust się blokuje i nie chce przełączyć zasilania na drugą baterię. Jest konieczna zmiana pierwszeństwa w menu i już śmiga. Z samym aku tej firmy nie miałem najmniejszego problemu.

Brat używa zastępnika newell w d5200 i również nie występują żadne problemy z żywotnością czy wpływem na działanie aparatu.