PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon FM2 + SB800

MorgothV8
26-05-2015, 12:01
Witam, prośba: czy mógłby mi ktoś w miarę łopatologicznie wyjaśnić jak używać poprawniej/najwydajniej/najlepiej lampy SB800 z Nikonem FM2? Mam kilka rolek filmu, nie chciałbym ich nie prześwietlić czy niedoświetlić.

FM2 jest manualny ma tylko światłomierz pokazujący (- o +), wiadomo zapewne jak chcę z lampą to będę miał permanentny "-" - tylko jak ustawić lampę?
Np ustawiam sobie w domu, wieczorem przesłonę na f=2,8 czas na 1/15s, jak mam ustawić lampę by jak najmniej doświetliła, by była poprawna ekspozycja?
Obiektyw 14 mm, czyli lampa ma założone obie nakładki, i widzi f=14 mm, tylko co dalej?

Pozdrawiam

GonzoG
26-05-2015, 12:41
Lampę ustawiasz w tryb automatyki własnej (A), ustawiasz ISO i przesłonę zgodną z tymi w aparacie i robisz zdjęcia.

MorgothV8
26-05-2015, 13:51
OK, czyli właściwie robię to samo z każdym "manualnym" aparatem, dobrze rozumuję?
Wiem, że pytanie głupie i proste, ale po prostu dotychczas używałem TTL, a naczytałem się także, że trzeba ustawiać moc błysku ręcznie, np od 1 do 1/64, no i wtedy lekko problem co ustawić, no ale jak kwestia przepisania ISO i przesłony to żaden problem.

Dzięki wielkie, pozdrawiam.

Jacek_Z
26-05-2015, 14:23
Lampę ustawiasz w tryb automatyki własnej (A), ustawiasz ISO i przesłonę zgodną z tymi w aparacie i robisz zdjęcia.Owszem. Można też celowo ustawić na lampie przesłonę nieco wyższą lub niższą - ma się wtedy korekcję, analogicznie tak jak się używa trybu BL.

MorgothV8
26-05-2015, 21:16
OK, dzięki, pstryknąłem kilka na FM2, ale na efekty oczywiście będę musiał poczekać aż wyrobię rolkę i wywołam.
Pozdrawiam.