Zobacz pełną wersję : Hdr lr cc
Mam pytanie jaka jest róznica w tworzeniu obrazka za pomocą narzędzia HDR od tego tworzonego suwakami?
HDR nie powstał z "bracketowanych" w czasie ekspozycji RAWow tylko z kopi powstałych z jednego RAWa wywołanego w sposób bracketingowy, a to dosyć istotna uwaga.
Jeśli dyskusja rozwinie sie w sposób logiczny to podam więcej ścisłych parametrów ktore moga miec duze znaczenie by dyskutowac o tym zagadnieniu.
Tyczy sie wyłacznie HDR w LR cc/6 a nie HDR generalnie.
Nie ma najmniejszego sensu bawić się w HDR z różnych wywołać tego samego zdjęcia. Efekt na 100% nie będzie lepszy od porządnego "ręcznego" wywołania zdjęcia.
A jaka jest różnica między HDR, a samymi suwakami - ano taka, że HDR stosuje różne parametry do różnych fragmentów zdjęcia, a samymi suwakami tego nie zrobisz. Trzeba użyć masek/pędzla aby uzyskać to samo co da HDR.
Akurat różnica jest i to wyraźnie widoczna na plus HDR ale mimo ,że jest wyraźnie widoczna to jednocześnie na tyle mała i zastanawiam sie nad sensem wykorzystywanie do tego tak czasochłonnego narzędzia.
Jak dobrze obrobisz zdjęcie (a nie przesuniesz 3 suwaki), to różnica będzie... ale na korzyść tego obrobionego zdjęcia.
Jak dobrze obrobisz zdjęcie (a nie przesuniesz 3 suwaki), to różnica będzie... ale na korzyść tego obrobionego zdjęcia.
A mozesz konkretnie napisac co masz na mysli?
Bo ja nie znam "bezsuwakowej" obróbki zdjęcia.
A mozesz konkretnie napisac co masz na mysli?
Patrz post nr.2 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3564458&postcount=2).
Bo ja nie znam "bezsuwakowej" obróbki zdjęcia.
A kto pisał o "bezsuwakowej" ??
Zawsze mi się wydawało że HDRI ma większą rozpiętość tonalną i ma tę właśnie przewagę nad zwykłym (nawet dobrze obrobionym) jpg
Zawsze mi się wydawało że HDRI ma większą rozpiętość tonalną i ma tę właśnie przewagę nad zwykłym (nawet dobrze obrobionym) jpg
Jeśli robisz HDR z 3 ekspozycji - będzie większy DR.
Jak robisz to z jednego zdjęcia, tylko wywołanego z 3 różnymi ustawieniami jasności - nic więcej nie uzyskasz... ba... nawet możesz uzyskać mniejszy DR.
Wywoływanie kilku zdjęć z jednego pliku RAW nie ma żadnego sensu. HDR to technika pozwalająca zwiększyć rozpiętość tonalną obrazu a tego nie da się zrobić mając do dyspozycji tylko jedno zdjęcie źródłowe.
Dokładnie jak koledzy piszą , wołając jednego rawa na X sposobów nie da Ci tej rozpiętości.
Dobrze naświetlonego rawa można dobrze obrobić w LR czy Capture One.
Zaś kilka naświetlań +,0,- można w łaty sposób połączyć w programie do HDR lub trochę trudniej z lepszymi rezultatami używając technik HDRi czy jak tam zwą ;)
Widzę panowie , że nie odpowiadacie na moje pytanie co daje mi asumpt do twierdzenia , że albo nie macie pojęcia o czym gaworzycie albo staracie sie przekazać że "moja racja jest bardziej mojsza".
Admina proszę o zamknięcie watku
Przecież już dostałeś odpowiedź.
Powtórzę raz jeszcze:
Suwakami wpływasz tylko na całe zdjęcie jednakowo. HDR robi korekty lokalne, w celu dobrania odpowiednich ekspozycji.
Jak użyjesz w LR pędzla (klawisz "K"), to będziesz w stanie uzyskać więcej i lepiej niż HDR, przede wszystkim dla tego, że pracujesz na 14b RAWie, a nie 8 bitowych JPEGach.