Zobacz pełną wersję : D7100 i kolorystyka jpg
Jakub365
22-05-2015, 21:16
Witam. Macie jakis pomysł, aby poprawić kolory w d7100 jeśli chodzi o same jpg? Nie zawsze potrzebuje raw, gdy jadę na wycieczkę wystaracza mi jpg, ale kolory są zbyt "ciepłe" i jakby "żółte" ustawione mam standardowe, ale kiedy zmienię na żywe są jeszcze bardziej sztuczne, a znowu na portret jakieś wyblakle. Macie jakiś pomysł na ulepszenie jpg, aby wychodziły fajne prosto z puszki? Nie chce tu zaczynać jakieś wojny, ale fotografowalem ostatnio jakimś canonem malym z dotykowym wyświetlaczem być może model 1000d, ale tam jpg byly idealne mimo, ze robiłem na auto. A nie uśmiecha mi sie zmieniać na canona.
Witam. Macie jakis pomysł, aby poprawić kolory w d7100 jeśli chodzi o same jpg? Nie zawsze potrzebuje raw, gdy jadę na wycieczkę wystaracza mi jpg, ale kolory są zbyt "ciepłe" i jakby "żółte" ustawione mam standardowe, ale kiedy zmienię na żywe są jeszcze bardziej sztuczne, a znowu na portret jakieś wyblakle. Macie jakiś pomysł na ulepszenie jpg, aby wychodziły fajne prosto z puszki? Nie chce tu zaczynać jakieś wojny, ale fotografowalem ostatnio jakimś canonem malym z dotykowym wyświetlaczem być może model 1000d, ale tam jpg byly idealne mimo, ze robiłem na auto. A nie uśmiecha mi sie zmieniać na canona.
Czemu nie pobawisz się ustawieniami PC?
2pompony
22-05-2015, 21:33
Jeśli to kwestia WB, możesz dostosować automatykę aparatu pod swoje upodobanie. Jak wychodzi Ci za ciepła kolorystyka (tak rozumiem Twoje zastrzeżenia), to przejedź trochę na stronę niebieską i zobacz, czy przejechałeś wystarczająco. Masz 6 stopni w każdą stronę: B1-B6 i A1-A6 oraz 0 jako neutralne. B to Blue (zimne), A to Amber (ciepłe).
Automat balansu bieli lustrzanek Nikona ma tendencję do ocieplania zdjęć robionych w świetle żarówek. Nie chce schodzić poniżej określonej temperatury barwowej, bodajże 3000K, a oświetlenie żarówkowe to często ok 2500K albo i mniej. Spróbuj ustawiać ręcznie balans bieli, ewentualnie "wg wzorca".
Jest też możliwość pewnej korekcji działania automatu - aby ustawiał nieco chłodniejsze kolory (jak napisał kolega powyżej).
Jakub365
22-05-2015, 22:07
Ustawieniami PC? Co masz na myśli MstrQ?
Kolorystyka to nie tylko w światle zarowym, ale również w słoneczny ładny dzień.
Balans bieli wg wzorca czyli za każdym razem jak jestem w nowym miejscu? Chodzi o pomiar na białej kartce?
Ustawieniami PC? Co masz na myśli MstrQ?
Kolorystyka to nie tylko w światle zarowym, ale również w słoneczny ładny dzień.
Balans bieli wg wzorca czyli za każdym razem jak jestem w nowym miejscu? Chodzi o pomiar na białej kartce?
MstrQ :) Q, z Jamesa Bonda - Quartermaster ;)
PC to nic innego jak Picture Control.
Jeśli chodzi o AWB, to prościej się nie da od tego co napisał 2pompony.
Jak masz żółte zdjęcia, to przestaw WB na zimniejszy.
Jak za mało nasycone kolory, to podbij je w ustawieniach Picture Control
Jakub365
22-05-2015, 22:39
sl011 napisal "Spróbuj ustawiać ręcznie balans bieli, ewentualnie "wg wzorca" i bardziej chodzi mi o to jak tego dokonać. W pc mam do wyboru wyostrzenie, kontrast, jasność, nasycenie, odcien. Nie bardzo wiem które zastosować, aby zdjęcie było lepsze, powinienem próbować nasyceniem i odcien?
sl011 napisal "Spróbuj ustawiać ręcznie balans bieli, ewentualnie "wg wzorca" i bardziej chodzi mi o to jak tego dokonać. W pc mam do wyboru wyostrzenie, kontrast, jasność, nasycenie, odcien. Nie bardzo wiem które zastosować, aby zdjęcie było lepsze, powinienem próbować nasyceniem i odcien?
PC i WB to 2 różne sprawy. Post wcześniej napisałem co jest do czego.
A w ustawieniach PC ustawiasz tak aby było dobrze. Nikt tu nie jest wróżką, aby powiedzieć Ci, co masz ustawić, aby było jak chcesz.
Tutaj możesz się pobawić profilami PC - http://nikonpc.com/
Tak, chodziło mi o pomiar białego/szarego wzorca. Najbardziej pracochłonny, ale chyba najskuteczniejszy sposób w nietypowym oświetleniu.
Jeżeli automat daje za ciepłe kolory w przewidywalny sposób, to faktycznie dość skutecznym sposobem jest też metoda 2pompony.
Generalnie ja bym jednak pozostał przy rawach. Karty są tanie, a w czasie robienia zdjęć nie musisz zawracać sobie głowy szczegółami takimi jak balans bieli.
A i zwróć jeszcze uwagę na to, czy nie masz przypadkiem ustawionej przestrzeni Adobe RGB w aparacie. Tak zapisane jpegi odtwarzane nieodpowiednim oprogramowaniem mają blade i jednocześnie "sztuczne" kolory.
Trudno napisać coś konkretniej, nie widząc zdjęć, nie znając warunków ani dokładnych Twoich preferencji.
powodzenia
Podepnę się pod temat, czy ustawieniach PC podbijacie w tym modelu wyostrzanie? bo starych puszkach dopiero przestawienie z 4 na 6-7 dawało ostra fotke...
A pytasz się ile ludzie słodzą herbatę, żeby zrobić tak samo, czy słodzisz tyle ile ci sie podoba?
nikoniarz
24-05-2015, 12:49
A pytasz się ile ludzie słodzą herbatę, żeby zrobić tak samo, czy słodzisz tyle ile ci sie podoba?
+1...
Warto dodać, że ustawienia PC czyta tylko soft nikonowski. Obrabiając np. w ACR wyostrzanie zapisane w PC nie przeniesie się na zdjęcie.
Jakub365
24-05-2015, 18:32
tylko każda modyfikacja w PC tyczy się JPG? Raw zostaje nie naruszony prawda? Czyli jak sobie coś tam pozmieniam i później będę wyświetlał na laptopie przez przeglądarkę ACDsee lub ifran view nie zobaczę różnicy? Dopiero jak odpalę nikonowski soft będzie różnica? jakoś dziwnie
peterka43
24-05-2015, 18:44
tylko każda modyfikacja w PC tyczy się JPG? Raw zostaje nie naruszony prawda? Czyli jak sobie coś tam pozmieniam i później będę wyświetlał na laptopie przez przeglądarkę ACDsee lub ifran view nie zobaczę różnicy? Dopiero jak odpalę nikonowski soft będzie różnica? jakoś dziwnie
Jeżeli "zmodyfikujesz" rawa na komputerze w programie do tego przeznaczonym i zapiszesz jako jpg, w przeglądarkach będziesz widział różnicę.
RAW jest zawsze taki sam. Bez znaczenia na ustawienia PC, WB, korekty dystorsji, czy innych.
Jedyne co ma wpływ to ADL, którego włączenie wprowadza korektę światła na minus, aby mieć więcej szczegółów w światłach. RAWy przy włączonym ADL są tylko i wyłącznie ciemniejsze.
Jedyne co ma wpływ to ADL, którego włączenie wprowadza korektę światła na minus, aby mieć więcej szczegółów w światłach. RAWy przy włączonym ADL są tylko i wyłącznie ciemniejsze.
A to jest interesująca i przydatna informacja, czyli warto ustawiać go na większą wartość w trudnieszych warunkach. (?)
A to jest interesująca i przydatna informacja, czyli warto ustawiać go na większą wartość w trudnieszych warunkach. (?)
Nie. W ogóle nie używać ADL, a w trudniejszych warunkach pomogą RAWy.
Czytam i dopiero teraz zrozumiaełm, że jedynie Nikonowskie toole z niego skorzystają skoro to w sumie jest postprocessing cieni przy słabszym doświetleniu.
Czytam i dopiero teraz zrozumiaełm, że jedynie Nikonowskie toole z niego skorzystają skoro to w sumie jest postprocessing cieni przy słabszym doświetleniu.
To nie jest ani do słabszego światła, ani do cieni.
ADL to bardzo skomplikowany algorytm, który ingeruje i w całe zdjęcie i w jego fragmenty - coś jak HDR z jednej klatki.
Czyli jak sobie coś tam pozmieniam i później będę wyświetlał na laptopie przez przeglądarkę ACDsee lub ifran view nie zobaczę różnicy? Dopiero jak odpalę nikonowski soft będzie różnica? jakoś dziwnie
Przeglądarki są przeważnie tak ustawione domyślnie, że nie przetwarzają raw, tylko wyświetlają jpegi zawarte w plikach raw. W takim przypadku przeglądając rawy przeglądasz de facto pliki jpeg basic (o ile dobrze pamiętam). Oczywiście wtedy ustawienia PC wpływają na podgląd w taki sam sposób, w jaki wpływają na pliki jpeg prosto z aparatu.
Przeglądarki są przeważnie tak ustawione domyślnie, że nie przetwarzają raw, tylko wyświetlają jpegi zawarte w plikach raw. W takim przypadku przeglądając rawy przeglądasz de facto pliki jpeg basic (o ile dobrze pamiętam). Oczywiście wtedy ustawienia PC wpływają na podgląd w taki sam sposób, w jaki wpływają na pliki jpeg prosto z aparatu.
To zależy od przeglądarek - Picasa czy XnView domyślnie wyświetlają RAWy.
ACDsee chyba też.
hostman22
26-05-2015, 16:54
Wszystkie przeglądarki obecnie dobrze odczytują zapisanego jpg'a w pliku raw.
Natomiast jak głównie robisz w raw i używasz "wywoływarkę" inną niż nikonowską, to nie ma sensu bawić się ADL i inne ustawienia ;)
Owszem pytam, w każdej dziedzinie dąży się do wzorca lub ogólnie przyjętych norm.
(...) w każdej dziedzinie dąży się do wzorca lub ogólnie przyjętych norm.
Raczej w niewielu...
mariuszz24
27-05-2015, 20:43
Wracajac do Twojego pytania - a moze wystarczyl by dekielek rozmywajacy, ktorym mozna zmierzyc temperature sceny? Nie uzywalem czegos takiego sle wiem ze sa latwo dostepne.
moze tu zapytam skoro PC czyta ustawienia ostrosci tylko w sofcie Nikona
to jak to wyglada przy drukowaniu fotek (jpg) z automatu w sklepie (MM) ??
moze tu zapytam skoro PC czyta ustawienia ostrosci tylko w sofcie Nikona
to jak to wyglada przy drukowaniu fotek (jpg) z automatu w sklepie (MM) ??
JPEGi są generowane przez aparat w oparciu o ustawienia PC.
Mowa o czytaniu PC tyczy się tylko RAWow.