Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie lamp w plenerze. Krótkie czasy czy filtry szare?
Można kupić YN-622, wiem, można z nimi osiągnąć czasy 1/4000. Mam Yongnuo rf-602, bez gradientu wyzwalam lampy plenerowe przy 1/125.
Pytanie: kupić szare filtry by przy większym świetle zejść do tych 1/125 czy zainwestować w YN-622N?
Szare filtry wykorzystałbym jeszcze do pejzażu, a YN-622N to wydatek 600 zł za komplet do trzech lamp...
Jakie rozwiązania preferujecie i jakie stosujecie?
Jeszcze pytanie jakie masz lampy, czy będę sensownie działać na czasach poza synchro z YN622.
To jakie masz lampy jest najważniejsze.
Czyli to czy w ogóle działają z krótkimi czasami i ile mocy tracą przełączając się tryb auto FP.
To jakie masz lampy jest najważniejsze.
Czyli to czy w ogóle działają z krótkimi czasami i ile mocy tracą przełączając się tryb auto FP.
Ostatnio sobie sprawdziłem lampy Canona, moc mi spadła o ok. 2 EV przy tym samym czasie migawki !!
Przy użyciu np. parasolki to zasięg jest znikomy.
Quantuumy dp 600 sztuk dwie, yongnuo 460 mk2 sztuk 3, SB 900 sztuk jedna. Takie mam lampy :-)
Jak Panowie, ktoś pomoże? Filtr szary czy YN 622?
YN-460 z krótkimi czasami wyzwolisz tylko i wyłącznie przy pełnej mocy. Jak zmniejszysz moc lamp, to nie naświetlisz całej klatki.
SB-900 stracisz ok 1 EV w porównaniu z użyciem filtrów szarych.
Z DP-600 nie będzie różnic.
Minusy użycia filtrów szarych:
- przy dłuższych ogniskowych będziesz musiał bardzo stabilnie trzymać aparat
- znacznie dłuższy czas przygotowania do zdjęcia, szczególnie w przypadku nierównomiernego światła - potrzeba wachlowania filtrami, aby nie mieć zbyt długich lub zbyt krótkich czasów
- będziesz łapać szybszy ruch na zdjęciach z powodu dłuższych czasów.
Mam ten sam dylemat teraz choć na plener ślubny zbieram sie na zakup lampy studyjnej. No ale póki co używam 2 szt yongnuo 560 IV i jednej sb 900 zapakowanej do parasolki odbijającej srebrnej. Używam głownie z teleobiektywem, dzięki czemu przy przysłonie 5.6 mam jeszcze jakieś sensowne go. No i teraz zakładając filtr szary mógłbym zejść spokojnie do 2.8 i uzyskać tę samą ekspozycję. Otwierając przysłonę nadal mam tę samą ilość światła również dla błysku. Wiec warto. A jeśli chodzi o krótkie czasy. Trzeba pamiętać o tym że przy czasach krótrzych niż twój maksymalny czas synchronizacji w aparacie, błysk zamienia się już w światło ciągłe czyli błyska jak stroboskop po to by trafić w cały cykl pracy migawki. Dlatego moc lampy drastycznie spada. Z ciekawości sprawdze jak to jest z moimi lampami ale mimo wszystko trzeba się liczyć ze stratami rzędu kilku ev a to w przypadku lamp reporterskich to masakrycznie dużo. Wiec filtr szary jest najlepszym rozwiązaniem. A teraz zapytam, jaką firmę wybrać ? Hoya, może heliopan ?
Wysyłane z mojego LG-P940 za pomocą Tapatalk 2
Przy SB-910 nie traci się kilku EV, a jedynie trochę ponad 1EV.
1ev to by było cudownie bo przy iso 100 czy 50 takie ewentualne niedoświetlenia to pryszcz. A jak wiadomo problem najwiekszy bedzie w pelnym sloncu. Na dniach sprawdze i dam znać.
To nie zależy od lampy, ale od czasu ekspozycji. Przy 1/500 straci się niewiele, ale przy 1/8000 straty są duże.
To nie zależy od lampy, ale od czasu ekspozycji. Przy 1/500 straci się niewiele, ale przy 1/8000 straty są duże.
Dlatego filtry są najlepszym rozwiązaniem. Tylko rozumiem osoby, które kombinują żeby to ominąć bo dobry filterek to wydatek rzędu 300-400 zł. A jak ma się kilka obiektywów... no i warunki zmienne wiec warto mieć przynajmniej 2 rodzaje do każdego obiektywu. Mam jeszcze pytanie: określenia tych filtrów czyli np. zmniejsza ekspozycję o 4 przysłony to chodzi o główne przysłony np 2.0 2.8 4 5.6 czy o te "cząstkowe" ? Zamotałem troche :-) Jak chcę z 5.6 zejść do 2.8 to jakiego powinienem użyć ?
Ale mi nie chodzi o stratę w stosunku do LP lampy przy normalnym czasie synchro, a w stosunku do użycia filtrów szarych - tu strata wynikająca ze skracania czasu jest wyrównana przez filtr szary.
Mam jeszcze pytanie: określenia tych filtrów czyli np. zmniejsza ekspozycję o 4 przysłony to chodzi o główne przysłony np 2.0 2.8 4 5.6 czy o te "cząstkowe" ? Zamotałem troche :-) Jak chcę z 5.6 zejść do 2.8 to jakiego powinienem użyć ?
4 przesłony, to 4 EV.
1 EV to zawsze ~1.41x ( pierw(2) ) większa/mniejsza wartość przesłony.
Czyli z 2.8 <-> 5.6 jest 2 EV.
Ale mi nie chodzi o stratę w stosunku do LP lampy przy normalnym czasie synchro, a w stosunku do użycia filtrów szarych - tu strata wynikająca ze skracania czasu jest wyrównana przez filtr szary.
4 przesłony, to 4 EV.
1 EV to zawsze ~1.41x ( pierw(2) ) większa/mniejsza wartość przesłony.
Czyli z 2.8 <-> 5.6 jest 2 EV.
Dzieki :-)
YN-460 z krótkimi czasami wyzwolisz tylko i wyłącznie przy pełnej mocy. Jak zmniejszysz moc lamp, to nie naświetlisz całej klatki.
SB-900 stracisz ok 1 EV w porównaniu z użyciem filtrów szarych.
Z DP-600 nie będzie różnic.
Minusy użycia filtrów szarych:
- przy dłuższych ogniskowych będziesz musiał bardzo stabilnie trzymać aparat
- znacznie dłuższy czas przygotowania do zdjęcia, szczególnie w przypadku nierównomiernego światła - potrzeba wachlowania filtrami, aby nie mieć zbyt długich lub zbyt krótkich czasów
- będziesz łapać szybszy ruch na zdjęciach z powodu dłuższych czasów.
Serdeczne dzięki, i taką wskazówkę mi chodziło.