PDA

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie zrozumieć D610

artuss811
21-05-2015, 21:50
Witam, krótko nie wiem co jest grane ale na wyświetlaczu mojego aparatu obraz jest w poprawnej ekspozycji i według histogramu tez w miarę prawidłowy wb tez ok a jak zgrywam raw i otwieram w lr dupa wszystko za ciemne za jasne itp wyświetlacz ustawiony na o wyłączone ulepszacze o co chodzi

MstrG
21-05-2015, 22:01
Witam, krótko nie wiem co jest grane ale na wyświetlaczu mojego aparatu obraz jest w poprawnej ekspozycji i według histogramu tez w miarę prawidłowy wb tez ok a jak zgrywam raw i otwieram w lr dupa wszystko za ciemne za jasne itp wyświetlacz ustawiony na o wyłączone ulepszacze o co chodzi

LR nie czyta ustawień PC.

artuss811
21-05-2015, 22:02
To jak to ogarnąć

bulinko
21-05-2015, 22:33
To jak to ogarnąć

Odpalić Nikonowskiego CNX.

2pompony
21-05-2015, 22:33
Zacząć robić w jpgach, albo nauczyć się obsługiwać program (mówię o LRze), albo użyć CNX2 (jeśli obsługuje D610) i liczyć, że to załatwi sprawę.

Krzychoo_
21-05-2015, 22:49
Odpalić LR, w module Develop w zakładce Camera Calibration rozwinąć Profile i wybrać np. Standard.

2pompony
21-05-2015, 22:52
Skoro gość ma raz za jasno, a raz za ciemno jak sam twierdzi - to mu jeden profil nie pomoże.

Jarkod
21-05-2015, 23:13

Kupić sobie nową klawiaturę, bo w starej przestały Ci działać klawisze ze znakami interpunkcyjnymi.
Chociaż jak przeczytałem teraz kilka Twoich wiadomości, to doszedłem do wniosku, że wymiana klawiatury nie pomoże. Problem leży (czy też może siedzi) zupełnie gdzie indziej ...

artuss811
21-05-2015, 23:40
Kupić sobie nową klawiaturę, bo w starej przestały Ci działać klawisze ze znakami interpunkcyjnymi.
Chociaż jak przeczytałem teraz kilka Twoich wiadomości, to doszedłem do wniosku, że wymiana klawiatury nie pomoże. Problem leży (czy też może siedzi) zupełnie gdzie indziej ...

A kolega ma etat u Miodka czy się fora pomyliły... A jak już czułeś potrzebę napisać o interpunkcji to trzeba było wyjść z jakimś rozwiązaniem problemu.

A zauważyłem coś jeszcze, jak importuje zdjęcia do LR i później otwieram w develope przez chwile jest ok, a nagle ciach i ciemne bez kontrastu mdłe.

And.N
21-05-2015, 23:44
Przy prawidłowiej ekspozycji na etapie robienia zdjęcia w LR obrazek powinien też dobrze wyglądać. Przykładowy RAW pewnie sporo by wyjaśnił.

...A zauważyłem coś jeszcze, jak importuje zdjęcia do LR i później otwieram w develope przez chwile jest ok, a nagle ciach i ciemne bez kontrastu mdłe.
Normalne zjawisko:) Mam tak już na etapie importowania zdjęcia. Najprawdopodobniej LR najpierw wyświetla zaszyty w RAW-ie plik jpg, a po chwili dopiero surowy plik RAW wprowadzając swoje neutralne ustawienia.

2pompony
21-05-2015, 23:54
A kolega ma etat u Miodka czy się fora pomyliły... A jak już czułeś potrzebę napisać o interpunkcji to trzeba było wyjść z jakimś rozwiązaniem problemu.

A zauważyłem coś jeszcze, jak importuje zdjęcia do LR i później otwieram w develope przez chwile jest ok, a nagle ciach i ciemne bez kontrastu mdłe.

1. Kolega nei ma etatu u Miodka tylko chciałby zrozumieć co mówisz, a nie zgadywać z tego potoku bez ładu i składu. To są podstawy. Nie musisz być doktorem wirusologii czy być na etacie mykologa, żeby wymagać od przychodzących do ciebie gości, żeby byli umyci a nie zagrzybieni. Zwykła przyzwoitość nakazuje. Analogicznie - nie trzeba być asystentem Miodka, żeby wymagać jakiejś marnej resztki logiki w budowie zdań...

2. A co do meritum - pytanie jakie zadałeś mieści się w kursie podstawowym obsługi LRa. Każdy początkujący zadaje identyczne pytanie i odpowiedź na nei jest w każdym FAQu, jak znajdziesz. Gdybyś choć do jednego zajrzał, już dawno byś wiedział jak zaradzić.

Otóż przez moment LR, zanim dorobi się własnego podglądu wyświetla podgląd znaleziony w RAWie. Twój bolesny problem można poprawić zmieniając ustawienia defaultowe na swoje - ale do tego trzeba by było się trochę podkształcić, żeby po pierwsze wiedzieć co i jak zmienić, a po drugie wiedzieć co z czego wynika, bo bez tego możesz tylko zrobić sobie większą krzywdę.

GonzoG
22-05-2015, 00:40
Trzecią sprawą jest poprawne ustawienie aparatu, jeśli chce się korzystać z RAW - czyli wyłączyć prawie wszystkie ulepszacze w aparacie.

artuss811
22-05-2015, 01:56
Twój bolesny problem można poprawić zmieniając ustawienia defaultowe na swoje - ale do tego trzeba by było się trochę podkształcić, żeby po pierwsze wiedzieć co i jak zmienić, a po drugie wiedzieć co z czego wynika, bo bez tego możesz tylko zrobić sobie większą krzywdę.

Gdzie tego szukać?

Trzecią sprawą jest poprawne ustawienie aparatu, jeśli chce się korzystać z RAW - czyli wyłączyć prawie wszystkie ulepszacze w aparacie.
To już dawno zrobiłem

GonzoG
22-05-2015, 02:21
Gdzie tego szukać?Przede wszystkim w instrukcji aparatu.
Wszystkie opcje i funkcje są dość dobrze opisane, ale trzeba trochę czasu poświęcić na pobawienie się różnymi ustawieniami, aby dobrać odpowiednie dla siebie.

To już dawno zrobiłem
Z tego co piszesz, to nie wszystko wyłączyłeś, inaczej zdjęcia w LR nie powinny zbytnio zmieniać jasności.
No chyba, że nie doszedłeś jeszcze do tego, że jasność wyświetlacza aparatu ustawiona na 0 jest błędnym ustawieniem (co z resztą tyczy się wszystkich wyświetlaczy).
Jasność musi być ustawiona zgodnie z ilością światła w otoczeniu. Inaczej jasność zdjęć na wyświetlaczu będzie totalnie błędna.

2pompony
22-05-2015, 02:51
Gdzie tego szukać?

Domyślam się, że pytasz o LRa... Sprawa jest śmiesznie prosta do kliknięcia, i niezbyt prosta, jak chcesz świadomie wiedzieć co robisz.

Jak zmienić ustawienia defaultowe LRa i zastąpić je swoimi własnymi? Poustawiać w Develop co się chce (punkt A), obserwować guzik Reset w prawym panelu gdzieś u dołu (ale go nei ruszać jeszcze), nacisnąć Alt na klawiaturze, Reset zmieni się na Set Default, kliknąć w to, w pojawiającym się następnie oknie potwierdzić, że te właśnie ustawienia z punktu A od teraz mają być defaultowe.

Bardzo łatwe do kliknięcia, pisałem to wielekroć dłużej, niżbym to robił.

Bardzo niełatwe jest zaś w całej sprawie to, co i jak ustawić w punkcie A. To zależy jak naświatlasz zdjęćia, jak pracujesz ze światłomierzem, czy na ogół neidoświetlasz czy odwrotnie, czy chcesz mieć od teraz raczej jasne czy raczej mroczne, jakie średnio osiągasz histogramy, co robisz, jakie efekty spodziewasz się osiągnąć, i tak dalej, i tak dalej. Działając na ślepo raczej więcej popsujesz niż poprawisz, tak mi się wydaje.

GonzoG
22-05-2015, 11:47
Zmiana default w LR to prawie to samo co obrabianie wszystkich zdjęć jednym presetem.

Użycie kolorów z profilu "Camera standard" nie zawsze się sprawdza... wg. mnie raczej bardzo rzadko.
Adobe Standard daje lepsze i bardzie naturalne kolory. A najlepiej użyć profili zrobionych w oparciu o wzornik - np. ColorChecker.

Pozostałe ustawienia można w bardzo prosty sposób robić dla setek zdjęć - bierzesz jedno, ustawiasz, a później dajesz przeniesienie ustawień na pozostałe.

2pompony
22-05-2015, 12:20
Zmiana default w LR to prawie to samo co obrabianie wszystkich zdjęć jednym presetem.

Nie, to zupełnie nie to samo, nie mąć ludziom w głowie opowiadaniem głupot. To jedynie instrukcja, żeby program na wstępie zastosował inne ustawienia - ani mniej, ani więcej.

Wiem, że to da się też osiągnąć presetem, synchronizacją, odpowiednim importem lub pewnie na parę jeszcze innych sposobów - ale wszystkie te sposoby to nei to samo, co po prostu instrukcja: użyj inicjacyjnie innych ustawień.

Przykłady:
1. Jeśli się porównuje w Develop dwa stany: aktualny i przed obróbką, to stan 'przed' jest stanem defaultowym, a nei po presecie. Da się to mozolnie obejść, ale trzeba by było obchodzić dla każdego zdjęcia z osobna. więć stan defaultowy to zupełnei co innego niż stan po presecie.

2. Jeśli resetujemy zdjęcie, bo obróbka się nam nei podoba, resetujemy do stanu defaultowego, nei jakiegoś po presecie. Jeśli stan defaultowy chcemy zastąpić presetem, po każdorazowym resecie trzeba pamiętać o zaaplikowaniu inicjacyjnego preseta. Zmiana stanu defaultowego temu zaradzi.

3. Wszystkie obliczenia jak generowanie miniaturek, podglądów większych czy pełnych LR robi w oparciu o ustawienia defaultowe. Jeśli mu się potem zaaplikuje jakiś preset, to program wszystko to musi przeliczyć ponownie.

4. Całe przywracanie stanu poszczególnych suwaków działa inaczej - wraca nei do stanu jakiegoś preseta, tylko defaultowego, więć preset to nei to samo.

I tak dalej, i tak dalej...

And.N
22-05-2015, 14:42
Moim skromnym zdaniem, zmiana defaultowych ustawień szczególnie w zakładce Basic może przynieść więcej szkody niż pożytku. Bywa, że jeden RAW wymaga podniesienia ekspozycji np. 0,5 EV (czy więcej), a drugi wręcz odwrotnie obniżenia powiedzmy 0,5EV. Podobnie może być np. z kontrastem i na jaką wartość ustawić domyślne? Ta zmiana defaultowych ustawień ma później wpływ na nowo importowane RAW-y, a nie każdy wymaga takiej samej korekty.
PS.
Kolega artuss811 zresztą napisał:..."jak zgrywam raw i otwieram w lr dupa wszystko za ciemne za jasne itp" więc trudno by było o uniwersalne ustawienie aby rozwiązało ten "problem".

2pompony
22-05-2015, 15:13
Dlatego mu tłumaczę od początku, że ma dwa świetne wyjścia: albo robić w jpgach, albo po prostu nauczyć się LRa, wtedy wszystko sobie zrobi.

Ale skoro gość się pyta jak coś zrobić, czemu mam mu nie odpowiedzieć (i znowu z adnotacją, że jak zacznie grzebać bez niezbędnej wiedzy, to więcej napsuje niż naprawi).

kgeb
31-05-2015, 10:10
Zamiast męczyć sie z Adobe otwieraj zdjęcia w Capture NX2.

Wszystko co miałeś na LCD w swoim D610 zobaczysz na ekranie, dostosujesz prosto ustawienia PC, w razie potrzeby zrobisz Cofnij tylko tam gdzie ci jednak nie pasuje i nie będziesz musiał uczyć się 10 sposobów zrobienia prostej korekty.

artuss811
31-05-2015, 10:40
Powiedzmy tak, znam LR wystarczająco dobrze, żeby doprowadzić zdjecie do tego jak powinno wyglądać, bez względu na to czy jasne czy ciemne. Ja po prostu chciałbym, aby to co na wyświetlaczu aparatu było w LR, znalazłem tez chyba powód tej różnicy, a mianowicie jasność wyświetlacza w trybie auto, czyli podobna sytuacja jak na źle skalibrowanym monitorze i raz obróbka w ciemnym pokoju,a innym razem w bardzo jasnym