Zobacz pełną wersję : Początek z fotografią- książki
badmahmed
21-05-2015, 20:07
Jako, że jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy post to wypadałoby się przywitać! Zatem witam wszystkich bardzo serdecznie! :) Dopiero zaczynam z fotografią, zakupiłem już sprzęt na początek: Nikon D5200 i obiektyw kitowy 18-105. Nie wiem za co się wziąć na początek, jakaś teoria czy coś. Koledzy mam pytanie, są jakieś dobre książki o fotografii dla początkujących? Albo jakieś internetowe kursy? Co wszystko jak krowie na rowie jest opisane? Pozdrawiam! :)
tpszefka
26-05-2015, 11:05
Bryan Petersen - "Ekspozycja bez tajemnic" na początek polecam.
Pierwszą książką niech będzie 106 stron tego wątku (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=21778)... ;) A potem Ekspozycja bez tajemnic.
Ja na początek dostałem ''Poradnik fotograficzny'' Rossa Hoddinotta, wszystko po trochu ale jasno i przejrzyście wyjaśnione.
Z własnego doświadczenia na początek polecam wydanie specjalne Digital Camera Polska "Poradnik Użytkownika Nikon" z ponad 200 stronami porad i tutoruali, również wprowadzeniem do teorii.
W wydawnictwie AVT dostaniesz pdp jeszcze numer archiwalny za pól ceny.
rawkik30
02-06-2015, 00:06
Dopiero zaczynam z fotografią, zakupiłem już sprzęt na początek: Nikon D5200 i obiektyw kitowy 18-105. Nie wiem za co się wziąć na początek, jakaś teoria czy coś.
Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale "najlepszą książkę na początek" już posiadasz :-) Jest nią... instrukcja obsługi Twojego aparatu. Dlaczego? Ponieważ bez tej "książki" i znajomości obsługi aparatu wszelkie inne książki będą niemal bezużyteczne...
Naprawdę warto dogłębnie poznać narzędzie, którym będziesz się posługiwać... I zdecydowanie właśnie to polecam na początek - jak długo będzie trwać ten początek, zależy już od Ciebie. Czyli instrukcja w rękę, zapoznanie się z aparatem i jego ustawieniami z równoległą obserwacją otrzymywanych "efektów" w zależności od ustawień. Gdy obsługę aparatu opanujesz, wtedy dopiero sięgnąłbym po inne "książki".
Powodzenia i radości ze zdjęć życzę :-)